Speedway — 19 svibnja 2005 -

Matej Žagar u akciji

Samo je Jura uspješno skupljao bodove

Matej Žagar
Utrkom održanom u nedjelju u Ljubljani nastavljeno je ovogodišnje ekipno prvenstvo Hrvatske, Austrije i Slovenije. Dominirala je ekipa Slovenije II, osvojivši 38 bodova, ispred Slovenije I, koja je izborila 29 bodova. Treća je bila Austrija I sa 25 bodova, dok se Hrvatska morala zadovoljiti s četvrtim mjestom, osvojivši 23 boda. Posljednje, peto mjesto pripalo je ekipi Austrije II s manje nego skromnih 2 boda. Za Sloveniju I ovaj je puta nastupio Matej Žagar, najveća zvijezda u ovom dijelu Europe, očekivano je osvojio maksimalno mogućih 18 bodova, a imao i odličnu podršku Jerneja Kolenka sa 16 bodova. U Hrvatskoj ekipi bodove je uspješno skupljao Jurica Pavlic, na kraju ih je nabrojao 14, ali je doprinos druge dvojice bio preskroman, Željko Feher je osvojio 6 bodova, a Zoran Strahija 3 boda. Nakon ljubljanske utrke vodstvo u ukupnom poretku preuzela je ekipa Slovenije II sa 69 bodova, Hrvatska je druga sa 60 bodova, ali s tankom prednošću pred Slovenijom I, koja ih sada ima 59.
I dok je najveći dio hrvatske momčadi bio u Ljubljani, Ivan Vargek je vozio u Ljvovu (Ukrajina), na kvalifikacijskoj utrci Europskog prvenstva. Nije imao puno uspjeha, 3 boda donijela su mu 14.mjesto. Pobijedio je Grzegorz Walasek (Poljska), ispred dvojice domaćina, Viktora Gajdima i Igora Marka. Idući tjedan će šansu da popravi dojam imati Marko Vlah, on u subotu 21.svibnja nastupa u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva za juniore u St.Johannu u Austriji. I dok su se hrvatski vozači ovoga vikenda morali dokazivati na dva mjesta, na probi su bili i klubovi u svojstvu organizatora priredbi. Gost dva hrvatska kluba, Preloga i Unije iz Goričana, bio je Andrzej Grodzki (Poljska), predsjednik Komisije za spidvej Europskog motociklističkog saveza (UEM). On je obavio inspekciju obiju staza, u Donjem Kraljevcu i Prelogu, i bio zadovoljan onim što je vidio. Pregled je prošao u najboljem redu, obje će staze dobiti licencu UEM-a, formalni preduvjet za domaćinstva priredbi u okviru europskih prvenstava.

Jason Crump želi obraniti titulu prvaka svijeta

Crump ponosno
nosi žuti broj 1

U subotu 14.05.2005. u Švedskoj nastavljeno je natjecanje u GP-a. Pobjednik u finalnoj trci bio je aktualni svjedski prvak Jason Crump ispred pobjednika prošlog GP-a u Poljskoj Tony Rickardssona, treće mjesto zauzeo je Bjarne Pedersen, a četvrto Niki Pedersen koji je bio diskvalificiran zbog “saobračajke” sa Bjarne Pedersenom. Nicki Pedersen je nakon operacije ove zime ušao u dobar natjecateljski ritam i sigurno ćemo ga gledati u još kojem finalu ove sezone.
Treba napomenuti da je iznenađenje prošlog GP-a 18 godišnji Šveđanin Antonio Lindbäck ušao u polufinale i dokazao je da je ove sezone u velikoj formi.
Sljedeća trka GP-a vozi se u Sloveniji u Krškom gdje ćemo vidjeti i Mateja Žagara (wild card) na djelu. Bit će zanimljivo pratiti nastupe mladog slovenskog vozača u društvu najjačih jer je svojim nastupima u Slovensko-Austrisjko-Hrvatskom prvenstvu dokazao da je klasa za sebe.
Nakon dvije trke tablica izgleda ovako.
1. Tony Ricardson 45 bodova
2. Jason Crump 43 boda
3. Leigh Adams 33 boda
4. Nicki Pedersen 26 bodova

Kao što smo obećali u zadnjem izvještaju sa GP-a, predstavljamo narednih pet vozača.

Andreas Jonson, Švedska
Hans Andersen, Danska
Jaroslaw Hampel, Poljska
Tomasz Gollob, Poljska
Bjarne Pedersen, Danska

Share

About Author

admin