Hrvatski motosport — 21 kolovoza 2012 -

Na automotodromu Grobnik održana je 59. utrka Prvenstva Alpe Jadran koja je protekla uz nastup 125 motociklista iz 12 zemalja bez problema, gotovo bez padova uz izvrsne vožnje. Jedinu hrvatsku pobjedu odnosno za hrvatski klub ostvario je Talijan Luca Tommasini.

Izvrsnu su utrku priredili vozači klase SuperStock 600. Čestim izmjenama na vodećoj poziciji najviše su oduševili na kraju pobjednik Luca Tommasini koji nastupa za Motoklub „Križevci“ i najveći mu konkurent Mađar Janos Chrobak koji je ciljem prošao druoplasiran sa svega 104 tisućinke zaostatka. Treća stepenica pobjedničkog postolja pripala je hrvatskom asu Marinu Ivanovu koji je konstantno od početka sigurno zadržavao treće mjesto. No, po završetku cjelodnevnog natjecanja Žiri je odlučivao o rezultatu drugoplasiranog Mađara Chrobaka na čijem je motociklu pronađena tehnička neispravnost, pa je drugo mjesto pripalo Ivanovu. Ovom pobjedom Tommasini je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.
Riječki motociklist Marko Erceg nije uspio najbolje vrijeme i prvu startnu poziciju poslije treninga u utrci klase SuperStock 1000 pretvoriti i u pobjedu. Već od starta poveo je Bugar Martin Choy ispred Čeha Michala Fille i Ercega. Choy i Filla vodili su žestoku borbu za pobjedu, prolazeći čak u tri navrata startno ciljnu liniju sa svega tisućinkom, odnosno dvije razlike, motor do motora, a krug prije kraja i jedan dodir odlučio je pobjednika. Choy je morao posustati, spustivši se tek na peto mjesto, Filla je pobijedio i tako učvrstio vodeću poziciju Prvenstva. Iza njihovih leđa borbu za pobjedničko postolje, sve do krug prije kraja, samo za treću poziciju vodili su Dario Horvat i Marko Erceg. Na kraju im se posrećilo da su se obojica našli na postolju, Horvat drugi, Erceg treći. Ercegu za utjehu ostaje najbolje vrijeme ostvareno tijekom utrke 1:30,350 minuta uz prosjek 166,074 km/sat.
Vrijedi spomenuti drugo mjesto mladog hrvatskog asa Renata Novosela u klasi 125 Sport Production, dok je drugu pobjedu u dva dana Prvenstva Hrvatske za oldtimere ostvario Zoran Salopek (Karlovac). Apsolutni rekorder Grobnika Slovenac Marko Jerman poslije niza utrka i rekorda na grobničkoj stazi ostao je bez pobjede. U klasi Superbike ovoga je puta od njega brži i bolji bio iskusni Talijan Fabrizio Pellizzon.

Franko Sudan

Share

About Author

admin