Oprema — 22 ožujka 2007 -

AcuTrac je sustav za praćenje motocikla koji unaprijeđuje ponudu sigurnosnih sistema koja se pojavljuje na tržištu. Javila se potražnja za učinkovitijim sustavima koji objedinjuju funkcionalnost i lakoću upravljanja, tj.nadgledanja. Veoma mala veličina uređaja omogućuje lako sakrivanje jedinice na motociklu, a nadgledanje se odvija putem Interneta ili mobilnog telefona.

Već poznati sustavi nadgledanja vozila funkcioniraju na temelju GPS signala i stoga je potrebno da vozilo bude na otvorenom kako bi sustav funkcionirao. GPS dakle funkcionira dok se motocikl nalazi na cesti, no ako se uveze u garažu ili prevozi u kombiju, GPS sustav ne može pozicionirati motocikl. Zbog očitog problema, AcuTrac objedinjuje tri sustava praćenja:

1. GPS tehnologija za lociranje vozila na otvorenom uz dodatni fun factor.

2. GSM tehnologija za lociranje vozila u zatvorenim prostorima.

3. Aktivno RFID taggiranje za točno lociranje vozila i idendtifikaciju po serijskom broju.

Dok je GPS tehnologija ograničena prostorom na kojem se vozilo nalazi, GSM tehnologija nadopunjuje nedostatke GPS-a – koristeći mobilnu telefonsku mrežu, s lakoćom locira vozilo iako je sakriveno u nekoj zatvorenoj prostoriji. No GSM nije precizan i locira tek prostor na kojem se vozilo nalazi – npr. može locirati ulicu u kojoj se nalazi motocikl, no ne može točno odrediti objekt u kojem se nalazi. Zbog toga se koristi RFID tehnologija. Unutar AcuTrac jedinice se nalazi elektronski transponder sa jedinstvenim identifikacijskim kodom kojeg se očitava ručnim skenerom.

Jednom kada GSM locira vozilo, uporabom RFID skenera se sa lakoćom odredi gdje se točno vozilo nalazi i vlasnik može kontaktirati policiju. Svaki RFID sustav ima jedinstveni serijski broj tako da je motocikl moguće identificirati čak i ako su ukljonjeni VIN broj i registarska pločica.

AcuTrac jedinica je smještena u malu kutijicu koju je izuzetno lako sakriti na motociklu. Sadrži nezavisno pomoćno napajanje energijom, tako da nastavlja sa radom ukoliko se ukloni akumulator sa motocikla.
Potrošnja energije je približno 5mA u standardnom načinu rada što je slično konvencionalnim alarmima. Odabirom Battery saving načina rada, moguće je motor staviti na zimovanje bez straha da će baterija izgubiti na kapacitetu. Ukoliko dođe do gubitka kapaciteta, sustav će vlasniku poslati email i SMS o stanju sustava.

AcuTrac sustav funkcionira putem senzora pokreta. Ukoliko senzor detektira pokret, sustav šalje SMS ili email vlasniku. AcuTrac je moguće povezati sa popularnijim zasebnim alarmima. Nakon što sustav pošalje obavijest vlasniku, vlasnik putem računala može odlučiti kako će reagirati. Nakon što se krađa prijavi policiji, moguće je locirati motocikl.

Upravljanjem putem interneta, vlasnik može sustavu pristupiti u bilo koje vrijeme putem osobnog ili PDA računala. Sustav je zaštićen lozinkom. Pristupanjem, nudi vam se više opcija za dodatnu sigurnost ili uživanje. Moguće je podesiti osjetljivost sustava na pokrete ili aktivirati GeoFence koji postavlja virtualnu ogradu oko motocikla. Zvući kao SF, no u biti je veoma korisna opcija. Ukoliko ne želite da se sustav oglašava svaki puta kada pomićete motocikl u garaži ili kada ga idete oprati, putem GeoFence opcije možete podesiti da se sustav ne oglašava na određenom području. Tako se npr. neće oglašavati u vašoj ulici, ali će se oglasiti ukoliko motocikl napusti ulicu, tj. određeno područje.

Web sučelje kojim se upravlja sustavom ima i određeni fun factor koji sam već spomenuo. Najviše će ga cijeniti osobe sklone dugim putovanjima. Sustav je moguće podesiti putem web sučelja ili mobilnog telefona da javlja poziciju motocikla u redovitim intervalima. Ukoliko putujete, sustav će pratiti vaše putovanje i obavještavati vaše bližnje u kojem ste stadiju putovanja.

Ni natjecatelji neće ostati zakinuti jer se sustav može podesiti da na stazi mjeri brzinu i poziciju putem kombinacije GPS/GSM tehnologije.

U bilo koje doba, sustavu je moguće poslati SMS sa zahtjevom na koju će AcuTrac odgovoriti sa točnom pozicijom vozila.

Inovativno britansko rješenje je zasigurno veliki korak unaprijed u sigurnosti koje su prepoznale pojedine osiguravateljske kuće u Britaniji i stoga olakšavaju davanja na osiguranje motocikla ukoliko posjedujete takav sustav. Dostupnost AcuTrac sustava u Hrvatskoj nije poznata, no nadam se da će se netko od uvoznika uskoro prihvatiti uvoza zbog porasta krađe motocikala u posljednje vrijeme.

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author