Brzinci 2008 — 01 rujna 2008 -

Predzadnja utrka Alpe Adria prvenstva vožena je proteklog vikenda u Brnu. Od naših najmlađih tamo su se zaputili braća Nervo i Alex Radman iz klase 125, dok su klasu 600 predstavljali Dario Horvat i Marko Erceg. Nažalost, sreća baš i nije pratila hrabre, ali su svejedno ostvarena dva hvale vrijedna rezultata…
 

125 SP – Mladi lavovi
 
Ne možemo se načuditi koliko su vozači iz naše male zemlje napredovali u zadnje dvije godine. Dok smo prije par godina bili zadnja rupa na svirali, danas opet imamo vozače koji konkuriraju za sami vrh. Čisti primjer je Ivan Višak, koji je već dvije utrke prije kraja prvenstva osigurao naslov, tako da se nije niti pojavio u Brnu. No, zato su tu braća Nervo, dvije najveće štetočine na planeti (u pozitivnom smislu, naravno), te mladi Alex Radman, koji svakom utrkom skuplja sve više dragocjenog iskustva.
 

 

Ovog puta sreća nije bila naklonjenima „The Fireball Brothers-ima“, tj. braći Nervo. Naime, Dominik, kojem je ovo prva sezona, je utrku poveo u velikom stilu, te u dva kruga uspio ostaviti starijeg brata Luku za punih 50 metara. No, na kraju drugog kruga u posljednjem zavoju motor počinje čudno raditi i ne prima gas. Kotrljajući se kroz cilj sa 80 km/h, Dominik radi vrijeme od 2.29.2, te ga ostali stižu. Nekoliko metara kasnije, motor staje. No, nesreći za braću tu nije kraj, jer 3 zavoja kasnije staje i Lukin motor. Da bi žalost bila još veća, njihov bliski prijatelj Marturiello je pao u prvom krugu dok je bio iza Luke. Tako su tri najveće štetočine završile pokraj staze.
 

U međuvremenu, vodstvo je preuzeo Michal Puškar te jednostavno odmaglio s pobjedom. Drugoplasiranog Miroslava Popova ostavio je za 5,6 sec, što je dosta u ovoj klasi. Treći je cijelu utrku bio Alex Radman, koji je propustio drugi kvalifikacijski trening zbog kvara na motoru. Alex je sa jako malo vremena za trening prvi puta na ovoj pisti jako dobro vozio, ali na zadnjoj uzbrdici, od milja zvanoj „horsepower hill“, izgubio treće mjesto od Galbacs Mate iz Mađarske. No, Alex je u biti treći u AA prvenstvu, budući da je drugoplasirani Popov prijavio samo Češko prvenstvo.
 

 

Nakon godine i pol na Apriliji 125 GP prožete padovima i konstantnim blokiranjima motora, Alex konačno ima pošteni materijal i iskustvo s kojim nešto može i napraviti. Uz oca Robertina, nekadašnjeg SBK pilota i razvojnog vozača za Mondial, te Claudia Pellizzona koji mu dosta pomaže sa savjetima, Alexova budućnost je svijetla. Podsjetimo kako on ima samo 15 godina…
 

600 SST – Muke po gumama
 
Novi asfalt u Brnu zadavao je muke i MotoGP prvenstvu, najboljim vozačima i inžinjerima na svijetu, pa kako onda nebi i trkačima u Alpe Adria prvenstvu. Prošlog puta nitko nije imao tvrde gume kada su one trebale, a ovog puta nitko nije imao mekane gume kada su trebale. Stvar je dodatno otežala i promjena vremena, koja se sa subotu na nedjelju okrenula prema boljem, tj. temperatura je narasla za 10-ak °C, što je značilo da gume koje su radile na treningu neće izdržati utrku.
 

 

Nakon silnog kemijanja, naš najbrži, Dario Horvat u utrku kreće sa malo pretvrdim gumama i ne uspjeva napraviti ništa više od 6. mjesta na kraju utrke. Kako on sam kaže, motor ga je u tih 10 krugova pokušao katapultirati više puta nego u cijelom životu zbrojeno. To je cijena koju je morao platiti zbog neiskustva i ne baš dubokog džepa…
 

U međuvremenu se i Marko Erceg borio s istim problemom. Dok se motao oko 12 mjesta u ukupnom poretku, Marko je, koji je kao i Alex, prvi puta na ovoj stazi, pao kada mu je prednja guma proklizala. Motor je samo nestao ispod njega, te je na kraju završio bez posljedica, ali i bez bodova. Šteta, ali za drugu godinu će znati bolje.
 

 

I tako se i Alpe Adria prvenstvo bliži svom kraju. Situacija je u 125 SP čista, bar što se tiče prvaka. Ivan Višak može voziti neopterećeno, ali je situacija niže u poretku komplicirana. Pobjedom u Brnu Puškar se promovirao na drugo mjesto u poretku, ispred Luke i Dominika Nerva.
 

U klasi 600 se Dario Horvat bori za četvrto mjesto u ukupnom poretku i dijeli ih samo jedan bod. U borbu za to mjesto bi se mogao umješati i Gabor Rizmayer, što je jako izgledno budući da se vozi na njegovoj domaćoj stazi. Bit će gusto u Hungaroringu ovog vikenda…
 

Foto: aHo2Go inc., koji Vam u nedostatku slika sa Brna donosi ove sa Grobnika.
 

Share

About Author