Predstavljanja — 22 studenoga 2007 -

Dorsoduro je jedna od zadnjih kreacija koje su izašle iz R&D centra Aprilie. Nastao je miješanjem uspješnica na dvije fronte; Aprilie Shiver i SXV. Agregat koji pogoni ovaj supermoto je donirao model shiver; V-twin sa kutem između cilindara od 90°, 750 ccm, 95 ks, obilje momenta te sofisticirani sustav ride-by-wire koji optimizira mape u ovisnosti od obilja parametara kako bi odziv na gas bio što brži i fluidniji. Tu je i kombinirani pogon razvodnog sustava, te novi injektori. Komanda kvačila je hidraulička, te se sama i namješta kako se kvačilo troši.
 

Ovaj pogonski agregat stoji u okviru sličnom onome na modelu Shiver; gornji dio okvira napravljen je u cjevastoj „treliss“ konfiguraciji, dok je donji dio aluminijski. Ovo rješenje omogućuje čvrstoću ali i malu masu, što je veoma važno za jedan supermoto. Pogotovo za jedan koji ima ovako jak motor. Položaj zadnjeg amortizera stvara mjesta za ispušne cijevi, pa je time omogućeno da cijeli motocikl bude kraći, a i cijevi ispuha ne griju stražnji amortizer što se pozitivno odražava na voznost motora. Kad smo se već dotakli amortizacije, spomenimo da je prednja up-side down vilica promjera 43 mm te ima hod od 167 mm. I gornji i donji most su kovani, a gornji je zbog ukrasa i anodiziran. Zadnji amortizer ima hod od 150 mm, ima mogućnost podešavanja prednaboja opruge te povrata, a pričvršćen je na zadnju vilicu u cantilever konfiguraciji.
 

Kočioni sustav ovog motocikla sastoji se od prednja dva plutajuća valovita diska na koje djeluju četveroklipna radijalna klješta. Stražnja kočnica se sastoji od valovitog diska od 240 mm i jednoklipnih klješta. Kočiona crijeva na prednjoj i zadnjoj kočnici su čelična opletena.
 

I iako su supermoto motori u pravilu spartanski dizajnirani i opremljeni, te imaju samo ono nužno, Dorsoduro malo odstupa od tog pravila. Npr. kontrolna ploča se sastoji od analognog i digitalnog dijela na kojem se mogu isčitati svi važni podaci, a čak se i intenzitet osvjetljenja da regulirati. Kako bi se održala visokotehnološka nota cijelog motocikla, kontrolna ploča prima podatke preko CAN sustava.
 

Share

Povezane novosti

MV Agusta Brutale 2013

MV Agusta Brutale 2013

listopad 17, 2012
Honda Dakar Rally

Honda Dakar Rally

listopad 09, 2012
BMW HP4

BMW HP4

kolovoz 02, 2012
Brammo Empulse

Brammo Empulse

svibanj 14, 2012
Ossa TR280i

Ossa TR280i

studeni 24, 2010
EICMA: Hondini noviteti

EICMA: Hondini noviteti

studeni 12, 2010
EICMA: Piaggio MP3 Yourban

About Author

admin