Modeli 2007 — 21 rujna 2006 -
Aprilia Tuono Factory u limitiranoj seriji od 300 komada!

Na 139ks dodajte natjecateljski ovjes, mnoštvo karbona, brutalan dizajn i dobili ste najagresivniji i najuzbudljiviji Aprilijin motocikl ikada! Tuono je dobio oznaku Factory i ostavio konkurenciju daleko iza sebe!

Ime Tuono je uvijek u svijetu motocikala bilo smjernica da ne postoje kompromisi i polovična rješenja. Tuono najagresivniji i najbrži naked na tržištu. Iako mu se osporava ime nakeda i svrstava ga se u kategoriju streetfightera zbog unikatnog dizajna, Tuono je najbolje što postoji u oba svijeta. Potvrdu tome možete potražiti na svim natjecateljskim stazama, u opširnim testovima i usporedbama mnogobrojnih specijaliziranih časopisa, te u iskustvu postojećih vlasnika! Dok je većina nakeda početničke prirode, Tuono na prvi pogled pokazuje da to nije i da neće opraštati pogreške.

Za razliku od prethodne generacije Aprilijinih motocikala, kojima je bila odlika brutalno ispoljavanje snage, nova generacija se odlikuje odličnom ravnotežom agresivnog motora i izvanrednog okvira i ovjesa.

Nakon izlaska Tuona R nije se očekivala njegova specijalna izvedba jer je kao takav izazivao dovoljno pozornosti i stvarao nove poklonike kuće iz Noale. No godinu dana nakon predstavljanja, Aprilia predstavlja naprednu inačicu Tuona limitiranu samo na 300 primjeraka! Tko ga želi, bolje da se požuri svom predstavniku za Apriliju!

Tuono ostaje Tuono, no oznaka Factory i sve što dolazi s njom ga čine mnogo ekstremnijim i kompetentnijim u natjecateljskim krugovima. Pravu vrijednost ove verzije će prepoznati korisnici koji od svog motocikla zahtjevaju vrhunsku tehnologiju i maksimalne performanse.

Tuono Factory je opremljen sa jačim dvocilindričnim V60 magnezijskim motorom na kojem su novost veći ventili i ispušni kanali, te potpuno novi sistem ubrizgavanja goriva i modificirani katalizatori. Krajnji rezultat je 139ks (102kW) jak motor sa 11kgm okretnog momenta pri samo 8500 okretaja. Normalna verzija je jaka "samo" 133ks (98 kW) i ostvaruje 10.4 kgm.

Snaga ne znači ništa bez kontrole! U tu svrhu, na Factoryu se naprijed nalazi 43mm potpuno podesiva Öhlins upside-down vilica tretirana titan-nitridom kako bi se smanjile sile trenja prilikom rada. Straga će posao obavljati Öhlins "piggy back" monoshock amortizer. Isti ovjes se ugrađuje na RSV Mille Factory, tako da će i najzahtjeviji korisnici biti zadovoljni.

Nadalje, Factory je opremljen OZ felgama od kovanog aluminija i lakšim oplatama – karbonskom ralicom, bočnim štitnicima i blatobranima. Ovakva olakšanja, zajedno sa okvirom teškim 9.6kg i motorom u čijoj konstrukciji se maksimalno koristio magnezij, rezultiraju težinom motocikla od 181kg. Apsolutan rekord u klasi!

Za uspješno zaustavljanje ove (doslovno) zvijeri brine se tvrtka Brembo koja je iz svoje Serie Oro izdvojila dvoja četveroklipna radijalna klješta koja će naprijed zaustavljati dva plutajuća diska od 320mm. Straga su dvoklipna klješta i 220mm plutajući disk iz iste serije. Sva kočiona crijeva su metalno opletena, te aerodinamične prirode. Propadanje kočnice usljed visokih temperatura neće biti problem!

Agresivan dizajn prati izazovna kombinacija crne, crvene i bijele boje. Na žalost, nema "hrvatske" kombinacije u ponudi Tuono Factorya 🙁

Prestižne komponente poput okvira (koji je sada zlatno magnezijske boje kako to i dolikuje imenu Factory), stražnje vilice i kotača su potpuno otkrivene zbog maksimalnog stilskog efekta.

Aprilia provodi "Enjoy me" program produženog jamstva na 4 godine koji na radost svih budućih kupaca, zahvaća i Tuono Factory.

Očekivana cijena će se kretati oko 13.990 €.

Obilje uporabe ugljičnih vlakana i magnezija

Članak sponzorira Moto Market Servis, Požega

Share

Povezane novosti

Peraves Monotracer

Peraves Monotracer

travanj 05, 2007
Peraves Monotracer

Peraves Monotracer

travanj 05, 2007
Suzuki GSXR-TT

Suzuki GSXR-TT

travanj 03, 2007
PIAGGIO MP3

PIAGGIO MP3

ožujak 16, 2007
BRP Can-Am Spyder

BRP Can-Am Spyder

ožujak 05, 2007
BRP Can-Am Spyder

BRP Can-Am Spyder

ožujak 05, 2007
Ducati Monster 695

Ducati Monster 695

veljača 03, 2007

About Author

admin