Naši testovi — 15 svibnja 2003 -
Suvozačica : Valentina Pasanec
Tina, Emilova životna pratnja i suvozačica, podobno je testirala suvozačevo mjesto i svim suvozačicama bacila bubu u uho. Dečki počnite prodavat jurilice, vrijeme je za udobnost.

Samo ime «Dakar» vuče na nešto izazovno, avanturističko, nomadsko. A njegov izgled odiše jednostavnošću i izdržljivošću. Ugledavši ga, prvi put ispred «RR-a», pitala sam se- možeš li s tim motorom baš svugdje, bez da te išta zaustavlja i ograničava tvoje kretanje? I što reći o ovom motorčiću nakon vožnje, a da izgleda vjerodostojno i stvarno?
Moram priznati da mi nije izgledao baš toliko ugodno, koliko stvarno jest. E, na takvu «fotelju» sam naučena samo na našoj «Yamahi». Stvarno mi nije jasno kako možeš proći preko rupa na cesti i šina, a da ne osjetiš skoro ništa. A tek vožnja po stepenicama! Mekano, mekano i skoro neosjetno. Osim te udobnosti, zanimljivi su veliki retrovizori koji i meni daju jasnu sliku što se događa iza nas. U vožnji gradom fascinirala me ta mekoća, ali postalo mi je malo dosadno, jer je Emil spominjao Sljeme i neprohodne putove. Željela sam što prije izvući se iz grada i dočarati si «Dakara» u divljini. Sljemenskim zavojima plesali smo skladno, stapajući se s krivinama. Doslovce ne osjećam «šaltanje» u nižu, pa u višu. I evo nas u šumi. To sam čekala. Ne zbog svježeg zraka, naravno. Nevjerojatno. Voziš se kuda hoćeš. Ne treba ti staza, ni puteljak. Ne nedostaje mi cesta. Moram priznati da sam se malo bojala. Jer na tim bregovima i klancima, Emil, motor i ja moramo biti kao jedno. I bili smo. Lijevo graba, ma koja graba, jama, gore, dolje, guramo se kroz šipražje. A nigdje prepreke. Ne znam što više šušti, motor ili zelenilo šume? To je vožnja šumom, ali ja bih… ni sama ne znam što bih, osim još više uzbuđenja. Taj motor me jednostavno gurao u pustolovinu. I tada je slijedilo ono što sam željela osjetiti, probati. Još jedna nizbrdica, ali puno, puno oštrija i uža. Sastoji se od dva utora, a ostalo su neravnine, valovi. Nizbrdica u moru grana. Još jedna navala , oštrija navala straha, a pogled u kojem vidiš sve, samo ne kraj, podigao je adrenalin do posljednje stepenice. U prvim metrima «provalije» BMW-ić mi je pružao veliku sigurnost. I strahovi nestaju, ali uzbuđenje ostaje. Nema velike brzine. Svako malo si na rubu pada, a opet daleko od pada. «Brundanje» motora pojačava dojam. Kamenje, komadi blata frcaju po nogama, o kacige lupaju grane, nižu se slike gromada drveća, debla. A u tijelu i oko njega toplina. Tek smo na sredini «nečega». Emil otvara vizir na kacigi. «No, sad je gotovo, moram sići s motora, jer ne možemo dalje…» prozujalo mi je mislima. Ma, ne, samo mu je bilo vruće, a ja mislila da će me skinuti s motora, sad kad je najbolje. Idemo dalje. Odlično je! Savršeno! Uživam i želim da nema kraja, ili da u podnožju nema dalje, nego ponovno na vrh. Van mojih želja, dočekao nas je bistar i hladan potok i toliko neželjena cesta. A ja ne mogu skinuti pogled s retrovizora u kojima se smiješi «osvojeni» komad Lijepe naše. E, to neću nikada zaboraviti! Ne znam kako da to opišem. To se mora doživjeti. Slijedeće kilometre grabili smo Zagorjem. I polako se vraćali u normalu. Lagane vibracije vjetra rashlađuju mi tijelo i osjećaje. Nakon cjelodnevne vožnje osjetila sam mali umor; što je zanemarivo, s obzirom na prevaljene kilometre i obline krajeva.
I da smo nakon svega mogli otići negdje, ne znam, na vrh Velebita, ne bih pitala gdje ćemo spavati, ne bi mi bila važna ni četkica za zube ni tuš, nego idemo, idemo!
To je bio za mene «Pariz-Dakar». Stvarno ima nešto u toj prašini, blatu, makadamu i «Dakaru», naravno. I za tako nešto, zamijenila bih našu «Yamahicu». Jer kad ne znaš kud bi, dovoljno je upaliti «Dakara», a on će te sam odvesti u nepoznato, u «nepovrat».

 

Share

Povezane novosti

MV Agusta F3 675

MV Agusta F3 675

rujan 30, 2015
KTM Freeride 350

KTM Freeride 350

siječanj 26, 2014
Husaberg enduro

Husaberg enduro

ožujak 02, 2013
Yamaha Xenter 150

Yamaha Xenter 150

svibanj 16, 2012
Moto Guzzi V7

Moto Guzzi V7

travanj 15, 2012
BMW C600 Sport/C650 GT

BMW C600 Sport/C650 GT

travanj 05, 2012
Yamaha T-Max 530

Yamaha T-Max 530

ožujak 17, 2012

About Author

admin