Savjeti i škola vožnje — 16 veljače 2006 -

Intro

Složenica "countersteering" ("obrnuto upravljanje") izvedena je iz engleskih riječi "counter" ("obrnuto") i steering ("upravljanje"). U daljnjem ćemo tekstu koristiti izraz obrnuto upravljanje, iako je kod nas široko rasprostranjen izvorni izraz "countersteering".

Obzirom na vrlo šlampav i neadekvatan pristup educiranju budućih motociklista u autoškolama, mnogi motociklisti početnici, a nerijetko i oni "iskusniji", nisu svjesni što je i čemu služi obrnuto upravljanje, odnosno zašto i kako se odvija.

Objašnjenje procesa i tehnike

Obrnuto upravljanje tehnika je preciznog upravljanja motociklom. Od vas zahtijeva ponešto drugačiji koordinacijski pristup/razmišljanje jer se odvija naizgled nelogično – upravljač se usmjerava u pravcu suprotnom pravcu željenog (s)kretanja. Iako je cijeli postupak krajnje jednostavan, od vas traži stanovito vrijeme privikavanja na "obrnutu logiku" i mnogo vježbe kako biste mogli svjesno, a kasnije i refleksno, inicirati ono što je do sada motocikl uglavnom činio sam.

Dakle, obrnuto upravljanje je namjerno zakretanje upravljača u smjeru suprotnom od željenog pravca (s)kretanja.

Važno je razumjeti da je obrnuto upravljanje svjesna, a sam proces, odnosno ponašanje motocikla u tom procesu, više-manje automatska radnja.

Što to znači? Motocikl, razumljivo, ne može kontrolirano i precizno skrenuti ukoliko su mu kotači poravnati. Zanemarimo li prebacivanje težišta i/ili zakretanje upravljača i kotača u smjeru pravca (s)kretanja prilikom manjih brzina, jedini način na koji motocikl može precizno i kontrolirano skrenuti je zakretanje upravljača i kotača u smjeru suprotnom od pravca (s)kretanja.

Drugim riječima, motocikl, odnosno vozač, gotovo uvijek automatski skreće procesom obrnutog upravljanja. U pravilu, vi zapravo upravljate na taj način. Jedina je razlika jeste li toga svjesni ili niste. Da biste mogli motociklom upravljati precizno i pravilno reagirati u kriznim situacijama, nužno je postati svjestan obrnutog upravljanja, razumjeti ga i svjesno inicirati.

Mnogi motociklisti tvrde kako upravljaju samo prebacivanjem težišta, obrušavajući motocikl u zavoj. Ta je tvrdnja u osnovi netočna. Točno je jedino da tako misle. Zašto je tome tako i što se događa s motociklom prilikom upravljanja, pročitajte u sljedećem odlomku.

Uzmimo za primjer lijevi zavoj. Prilikom skretanja, naginjemo se u lijevu stranu i motocikl počinje skretati u lijevo. Budući da prilikom skretanja držimo ruke na upravljaču, povlačimo (ka sebi) desnu ruku/ručicu, odnosno guramo (od sebe) lijevu te se upravljač pomiče u desnu stranu i motocikl skreće u lijevo. Nakon što popustimo pritisak, motocikl će zadržati stupanj nagiba u kojem se nalazio do popuštanja. Pri izlasku iz zavoja, radi izravnavanja (podizanja) motocikla, upravljač zakrećemo u smjeru sretanja.

Da ponovimo, želimo li skrenuti u lijevo, povlačimo desnu ručicu ka sebi i/ili guramo lijevu ručicu od sebe. Ukoliko želimo skrenuti u desno, povlačimo lijevu ručicu ka sebi i/ili guramo desnu od sebe.

Prestajemo povlačiti/gurati kada ostvarimo željeni nagib.

Želimo li motocikl izravnati/podići iz lijevog zavoja (prestati skretati), povlačimo lijevu ručicu ka sebi i/ili guramo desnu od sebe.

Na opisani način, obrnutim upravljanjem (podizanjem i spuštanjem motocikla) vrše se i korekcije putanje u zavoju.

Pritom je posve svejedno guramo li jednu ili povlačimo drugu ruku/ručicu. Bitno je jedino da u početku to ne činimo s obje, iako je tada mogućnost doziranja u neku ruku poboljšana, kako nas motocikl ne bi iznenadio prebrzom reakcijom. Ova radnja, kao i svaka druga na motociklu, mora biti izvedena opušteno.

Kako ne bismo bili u zabludi, potrebno je objasniti koliko je to zakretanja upravljača potrebno. Recimo samo da zakretanje upravljača od 15 stupnjeva itekako osjetno "baca" motocikl u zavoj. Drugim riječima, dovoljni su vrlo mali impulsi na ručice kako bi motocikl skretao. Koliko točno, saznat ćete jedino vježbom.

Kako vježbati?

Najbolje bi bilo otići na neko veliko i prazno parkiralište, pistu, poligon ili pronaći drugu za to adekvatnu površinu (praznu, široku i ravnu). Vozite u pravcu brzinom od približno 60 km/h. Držeći obje ruke na upravljaču, lijevu opustite a desnu LAGANO i POSTUPNO gurajte prema naprijed, očekujući skretanje motocikla u desno. Ponovite to tako što ćete umjesto guranja desne ručice povlačiti lijevu prema sebi dok je desna opuštena i kontrolira gas, očekujući identičnu reakciju motocikla. Sad sve to ponovite obrnuto, očekujući skretanje motocikla u lijevu stranu.

Nakon što steknete stvarnu sigurnost, vježbajte izbjegavanje prepreke, a zatim vježbajte prilikom svake vožnje cestom i pistom.

Da bi određena radnja postala refleksna, potrebno ju je ponoviti oko pet tisuća puta. Drugim riječima, morate puno vježbati.

Zaključak

Precizno upravljanje motociklom, korekcije putanje u zavoju i nagle promjene smjera u slučaju iznenadne prepreke, najučinkovitije se mogu ostvariti tehnikom obrnutog upravljanja.

Kod iznenadnih proklizavanja motocikla, odnosno stražnje gume, obrnutim upravljanjem u većini je slučajeva moguće vratiti stražnji kotač u liniju s prednjim i spriječiti iznimno neugodan pad (zakretanjem upravljača u stranu proklizavanja gume). Naravno, "powerslide" podrazumijeva "countersteering".

U prilog navedenom, zaključujemo ovu temu citiranjem motociklističke legende, Keitha Codea: "Nemojte misliti kako ćete u iznenadnim situacijama moći dovoljno brzo i precizno promijeniti nagib motocikla bez primjene obrnutog upravljanja – to je jedini efikasan način! Vježbajte obrnuto upravljanje i postanite ga svjesni!".

Share

About Author

admin