Oprema — 22 studenoga 2008 -

Suomy – talijanska tvornica kaciga i opreme za motociklizam koja je oduvijek težila biti u trendu i u korak s vremenom. Iako su se do sada uglavnom koncentrirali na sport i cestovne utrke, shvatili su kako je i tržište turističkih motocikala i opreme za iste isto tako šaroliko i široko. I upravo iz tog razloga predstavljena je D2O, flip-up kaciga sa pravim Suomy genima.
 

 

D2O je detaljno razrađen na više polja. Vanjski dizajn, komfor, komunikacija, pouzdanost i naravno sigurnost korisnika dobili su najviše pažnje prilikom razvoja ove kacige. D2O je razvijan u aerodinamičnom tunelu kako bi se optimizirala stabilnost kacige i unutrašnja ventilacija. Iako na prvi pogled sportska kaciga, D2O svoje pravo lice otkriva tek kada ju stavite na glavu. Tek tada otkriva svoju pravu namjenu – turizam. Izdajica je komfor.
 

 

Aerodinamika – rebra na školjki kacige prenose strujanje zraka te odstranjuju pojavu neugodnog leujanja pri većim brzinama prouzrokovanog turbulencijom zraka. Zahvaljujući tome, kaciga je tiša i udobnija na velikim brzinama.
 

Ventilacija – D2O krasi čak 5 ventilacijskih otvora, što će vožnju u vruće ljetne dane sigurno učiniti puno ugodnijom. Otvori se nalaze na:
 

– bradi – Podesivi ulaz za zrak na bradi je jedan od najučinkovitijih načina za ventiliranje kacige. Aktivira se pomoću praktične polugice, bilo dok je kaciga zatvorena ili otvorena. Zahvaljujući praktičnom dizajnu, moguće ga je aktivirati i sa rukavicama na rukama. Kompenzator protoka pomaže pri dovođenju zraka u kacigu, ali i uklanja sav višak zraka koji inače stvara buku.
 

 

– tjemenu – Ovaj ulaz za zrak osigurava kompletnu ventilaciju cijelog gornjeg dijela kacige. Također ga je moguće aktivirati kada je kaciga otvorena ili zatvorena, a posjeduje praktičnu polugicu koja omogućuje da ga se otvori i dok vozač nosi rukavice.
 

– zatiljku – Na zatiljku se nalazi spoiler kojega je moguće otvoriti kako bi sav zrak koji je ušao mogao izaći. Osnovna teorija Venturia govori kako bi ovaj otvor trebao uvijek biti otvoren ako se želi efikasna ventilacija.
 

Ventilacija se proteže i na vizir pa je tako dio zraka namjenjenog za bradu vozača usmjeren prema gore, kako se vizir nebi maglio, tako osiguravajući dobru vidljivost u svakom trenutku, što je u biti – sigurnost.
  

Sustav otvaranja brade je jednostavno riješen – centralno dugme se lako aktivira i u rukavicama te se brada podiže. Na kraju hoda se podignuti dio kacige zaključava, kako se kaciga prilikom naglog kočenje nebi zaklopila. Također, kada je kaciga zatvorena, tu je sigurnosno polužje koje se samo zatvara kako se kaciga u slučaju pada nebi sama otvorila.
 

Vizir je izveden u standarnoj Suomy maniri, sa bočnim poklopcima koji se skidaju uz pomoć plastičnog ključa koji dobijete s kacigom, a vizir je moguće promijeniti bez upotrebe alata.
 

 

Trendovi su tu da se slijede. Stoga i D2O ima unutrašnji vizir koji se spušta preko poluge smještene na gornjem dijelu školjke. Unutrašnji vizir ima oblik i funkciju sunčanih naočala, te se lako vadi i čisti. Dolazi u četiri različite boje, pa možete izabrati koliko šik želite biti.
 

 

Podstava je, također u susret trendovima, odstranjiva i periva. Gornji umetci i umetci za obraze su dostupni u različitim veličinama kako bi se doskočilo raznim problemima sa veličinama. D2O ima prave Suomy gene.
 

D2O nebi bila prava moderna flip-up kaciga bez modernog Bluetooht intercom sustava. Uz standardne funkcije poput povezivanja s mobitelom i komunikacije sa suvozačem, SCS (Suomy Communication System) nudi i integrirani radio i Bluetooth sustav klase 1 (verzija 2). Ovaj odlični dodatak nudi mogućnost razgovora na 200 m udaljenosti (ovisno o uvjetima na cesti). Tu je i "traži prijatelje" način rada, u kojem vozačev SCS traži druge SCS uređaje koji putuju na istoj ruti, pa omogućuje vozaču da se sprijatelji sa slučajnim suputnikom. Kada se dva SCS-a sretnu, izmjenjuju pozdravnu datoteku te time olakšavaju vozaču život. Naravno, sustav dolazi sa PC CD-om s kojim se sve može fino regulirati. Nažalost, D2O ne dolazi u seriji s ovim sustavom, već za njega se treba nadoplatiti.
 

 

Za kraj recimo kako D2O ima quick release kopču, te je homologirana za sve moguće države, pa ima ECE i ECE + DOT homologaciju, a dolazi u bijeloj, crnoj, mat crnoj, sivoj i suomy style boji.
 

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author