Moto priče 2005 — 14 prosinca 2004 -

 

Počelo je davno , osamdesete otprilike , u izlogu kioska “ Auto magazin” naslov: LAVERDA JE ZA NEKE POJAM . Nesto je bilo u tom naslovu… Tekst me očarao , za Laverdu sam tada čuo prvi put , naravno da sam tada sa 14g mislio da su motori samo Kawa ,Suza , Honda i Yamaha .
Gutao sam štampu  ,(moš mislit štampe , jedna dve strane u tadašnjim novinama) iz Motorrad-a sam znao napamet sve teh. podatke za motore iz tih godina.  Moj prvi motor je bio MZ 175 es prepravljen u sportaka(sa vilicom od Jawe) pedale povučene natrag , mjenjač “trkači”, prva gore !
Njega sam prodao i položio vozački , “A kat.” nema veze što je bio 12 mj. Ponovo sam kupio “emzu” , ovaj put 150 es, ponovo prerada ,  ovaj put enduro . Dizajn : tank xt – tenere a maska xl 600 R : Slika je stara (noć) pa se ne vidi , al tank je stakloplastika (20 lit.) i maska  ,  to sam radio sam a   varovi i bojanje uz pomoć  prijatelja.  Taj enduro je kupio “Jaje” , poslije rata , doslovno me svukao s motora na ulici i vise ga nisam vidio . Toliko o motorima a sad na četiri točka  !
Auto ima nekih prednosti , al za motorima sam se okretao i dalje. Listao sam oglasnike al nikad ozbiljno , kao kupac . Zvao sam , raspitivao se  i spuštao slušalicu. Pa sam kupio novi auto , “NOVI  AUTO” !!  I … nisam bio sretan . Novi il stari , malo se ljepše vozit , malo bolje vuče ali 100 ks mislio sam da to treba ići bolje. I prošlo je par godina , 16v troši , idem ja u Požegu kupit Reno Clio Dci …  Mali dizel ima dobru opremu , malo sam još podebljao spisak i evo ti jedno 12 000eur-a … rata  kredita mi velika , ma idem još malo razmislit , odem do Hyundaia , sve je to isto , nekako se nemogu odlučiti ! Kraj priče(tada to još nisam znao) !! Idem još malo prošetat .
“Halo kume , gdje si rekao da je ona prodavaonica s motorima ?  Aha , naći ću , ma ne ništa ne kupujem , samo da malo pogledam da mi prođe vrijeme .”
Ulazim u trgovinu(a vec sam se pomirio da nikad necu imat “pravi” motor) za pultom je ,  čini mi se  vlasnik pa šta ću (gnjavim čovjeka) sad ? Bubnem : “Imate li onaj TL , onaj bez oklopa dolje ?”   SL , SL Falco , kaze čovjek  i vadi ispod  pulta prospekt , “Jel taj ?” Uzimam prospekt i gledam , ma sad mi je nekako drugačiji(vidio sam o tom motoru samo kratki članak , jedna slika s boka) a “gazda” me tuče podacima , kaže: “Motor je sad na prikolici negdje kod Kutine na autocesti stiže za sat i pol !  Akcijska cijena , 118ks ,  talijanskih-nikad jeftinije !” Računa mi ratu kredita, , ma ja sam gotov , zaboravio sam pošto sam došao , vrtim u glavi , kombiniram  financijsku konstrukciju , pa jednom se živi ! Ne ispunjava se životni san svaki dan !! Za motor mora bit ! Ali kako ću ja to vozit  pa to je za mene superbike ! Kažem : ma nije to za mene , 35 godina , nemam iskustva , za mene je “Virago” ! Gazda se smješka ništa ne govori , (aprilia nema Virago , jel tako?) 
Zove dečke iz radione : “Dovezite  mile”! Iz radione  Kiki izranja crno crveni motor , srce pojačava potisak . Elektropokretač bučno prevrne dva klipa i motor doslovno zagrmi ! Okrenem se a pomalo mi je neugodno zbog buke , zbog susjeda – stakla se ljuljaju . Uvijek sam sanjao kako ću  guštat  na   Kawiću dok  mijenja zvuk i urliče ali ovo…  , noge mi drhte , ne , tlo se pomiče , pa to je STRAŠNO.   Nisam imao šanse :  “Ako kupiš motor dobit ćeš kožnu jaknu na poklon .”
Došao sam dva dana kasnije , crveni Falko je stajao na sred salona a na njemu moje ime i : prodano. Još nisam bio svjestan . Kad sam došao po njega , rekao mi je Čmeki nek napravim krug po kvartu pa idemo u grad popit nešto , ne kupuje se novi motor svaki dan . Falco radi mekano(serijski topovi) al na mali pokret ručice gasa naglo ubrza a kad popustim naglo uspori , to me preplaši pa kažem : “nije to za mene !”  Razrađivao sam ga kao da je moj i po uputama Čmekija (do 6 tisuća)i polako se privikavao na ubrzanja što je mamilo osmjeh na lice. Prvi servis poslije 1000 km :”idi ga sad probaj”.   Izašao sam na obilaznicui i maznuo prve tri brzine do blokade , prednji je malo zaplivao po zraku i morao sam kočiti,  Kad sam se vratio nazad u servis Čmeki je povikao :Sanja , Sanja dođi vidjet kak se čovjek smije !!! Osmjeh mi se vrtio oko glave i ništa ga nije moglo skinut , vidio sam na njihovim pomalo začuđenim licima  da im je stvarno drago . Koliko se ljudi može pohvaliti da si je ispunilo životne snove ? Eto slučajno sam ušao u svijet bikera (i to kad sam se već pomirio da će to zauvijek ostat neispunjen san) a dalje vam je priča već  poznata : gume se troše ko sapun ,  moto susreti , grobnik , moto GP Brno 2004 ,kilometri , servisi… Znate već ko se na to zakvači , teško se “skida”, ma trebalo bi napravit neku komunu za “ovisnike”bar da preguramo zimu , na proljeće se već lakše diše , a ?  Ne bih htio više rastezat priču , vjerojatno je i ovak već dosadna , zato pozdrav svima i želim vam sretnu vožnju , vidimo se !

Share

About Author

admin