Iz svijeta — 24 svibnja 2012 -

Španjolci su je otkrili u vrijeme Uskrsa, a Amerikanci je nazivaju Sunshine State. Glavni grad je Tallahasse, a njen zaštitni znak bjeloglavi orao. Sa prosječnom godišnjom temperaturom od 21,5 stupnjeva celzijusa, ona je najtoplija američka savezna država. Naravno, radi se o Floridi.

Najveći grad te savezne države je Jacksonville, ali je ujedno i nekako najmanje zanimljiv. Za umirovljenike je puno zanimljiviji grad Venice na zapadnoj obali, u kojem velika većina njih želi provesti svoje najbolje dane. Djeca vole Orlando u čijoj se okolici nalaze Disney World i Universal Studios. Ilegalni imigranti i krijučmari raznoraznih dobara i usluga tradicionalno preferiraju Miami.

A bikeri? Oni nekako obožavaju Daytona Beach. Svake godine u isto vrijeme, dok je većina cesta u sjevernijim saveznim državama još uvijek pokrivena snijegom, njih pola milijuna dolazi u taj gradić na otvaranje moto sezone. Broj stanovnika kroz desetak dana trajanja Bike Week-a poraste za 440.000, popije se 500.000 galona piva, te potroši stotine milijuna dolara. Impresivne brojke, zar ne?  Sve je počelo 24. siječnja davne 1937. godine i to ne kao moto susret već kao utrka Daytona 200 koja se u svojoj dužini od 5,1 km vozila dijelom po pješčanoj plaži, a dijelom po asfaltiranoj prometnici. Kao pobjednik prve utrke ostao je zabilježen Ed Kretz. Vozač iz Kalifornije koji je na svom Indianu tijekom utrke vozio prosječnom brzinom od 118,03 km/h.
U razdoblju Drugog svjetskog rata od 1942. do 1947. utrka se nije održavala. Iako su se čak i tada svake godine u isto vrijeme održavala neslužbena druženja zaljubljenika u motocikle koja se počinju nazivati Bike Week.

Od 1947. godine ponovno kreće službena Daytona Beach utrka, a promiviranja i podizanja ovog događaja se tada dohvatio, po mnogima legendarni "Big Bill" France, vozač auto utrka i suosnivač NASCAR-a. Upravo u toj prvoj posljeratnoj utrci natječe se rekordan niz vozača, njih čak 176. Posljednja Daytona 200 koja će se održati na pijesku floridskih plaža je ona 1960. godine. Nakon toga utrka se seli na Daytona International Speedway, a s vremenom Bike Week, uz Sturgis Rally and Races, prerasta u jedan od najvećih bikerskih susreta na svijetu.

MAIN STREET – VAŽNO JE BITI VIĐEN

Daytonu Beach godišnje posjeti 8 milijuna turista željnih sunca i vrućeg pijeska pod nogama. Većina njih nikad ne posjećuje Main Sreet koji desetak dana u godini postaje središte svih zbivanja. Iako se događanja Bike Weeka odvijaju na nekoliko lokacija na prostoru od St.Augustina na sjeveru, do New Smyrne na jugu i Orlanda na zapadu, srce i duša Bike Week-a je osam blokova u Daytoni kroz koje se provlači Main Street. To je ulica kroz koju će proći svaki od pola milijuna bikera, ulica u kojoj će u susjednim barovima piti Hells Angelsi, Mongolsi i Pagansi, ulica u kojoj će se deset dana čuti rika moćnih strojeva na dva kotača. Tu će zasajti krom i proći najzgodnije cure koje će vas, ukoliko plavci ne gledaju, počastiti popularnim podizanjem majice.
Uzbuđenje na Main Streetu kroz dane Bike Week-a raste kako se bliži onaj drugi, završni vikend susreta. Upravo je petak navečer trenutak kada je uzbuđenje na maksimumu. Barovi su puni, a bikeri sjedeći na svojim HarleIy-Davidsonima promatraju paradu raznoraznih motocikala kroz Main Street.
Kada govorimo o motociklima koji se pojavljuju na Bike Week-u, ima tu svega, od prekrasnih customa do nabildanih R zvijeri. Ipak najčešće se čuje onaj jedinstveni zvuk kojeg zbog konstrukcije motora, načinjenog tako da se između dvije eksplozije koristi vakum, proizvode samo HD motocikli.
Kako je Main Street javni prostor, tu glavnu riječ ima policija koja zabavu drži ‘pod kočnicom’, pa se za svakog onog željnog pravog bikerskog osjećaja u američkom stilu, odlazak u neki od barova čini kao razumno riješenje.

IRON HORSE SALOON

Neki od najpoznatijih barova su Boot Hill Saloon, Froggy’s i Dirty Harry’s, te legendarni Iron Horse Saloon. To je mjesto kroz koje dnevno prođe više od 20.000 motora. Njegov menadžer, Steve Fritze je okorijeli biker. Čovjek kaže da obožava svoj posao i ne brine previše za policiju sa Main Streeta. U Iron Horse-u tijekom Bike Week-a rade neki od najboljih američkih tattoo majstora, u Burn Out Pit-u uživaju obožavatelji mirisa spaljenih guma, a "flashing" (popularno podizanje majice) nije zabranjeno kao na ulici, nego se dapače, potiče.

PARADA

Nakon šest godina pauze, ove se godine ponovno odvijao defile motocikala na dionici od Ocean Center-a do Daytona International Speedway-a u dužini od 8,5 km. Zanimljivost ovog defilea je u činjenici da kada prvi motocikl dođe do Speedway-a, veliki broj njih još uopće ne krene sa starta na Ocean Center-u.

RAT’S HOLE COMPETITION – BITI ILI NE BITI

Rat’s Hole je tradicionalno natjecanje u izradi motocikala (Custom Bike Show) kojeg je osnovao Karl Smith. Prvo takvo natjecanje se odvijalo na A&P-evom parkiralištu blizu Main Streeta, a Karl je imao za cilj na jednom mjestu u isto vrijeme okupiti sve najbolje motocikle koji su se te godine pojavili na Bike Week-u.
Kako je izrada custom motocikala postajala sve popularnija tako se i broj onih koji sudjeluju na natjecanju povećavao. Danas se na natjecanju pojavljuje više od 400 motocikala koji se natječu u različitim kategorijama, a uspjeh na takvom natjecanju najčešće znači biti ili ne biti za njihove proizvođače. Naime, ljudi nerijetko ulažu čitavu imovinu ili ušteđevinu u izradu motocikla za natjecanje jer znaju da pobjeda na jednom takvom događaju znači veliki ugled i uspjeh za njihove tvrtke.
Neka od tih umjetničkih djela kasnije se prodaju i po cijenama koje prelaze 100.000 dolara.
Ovogodišnji, četrdeseti po redu Rat’s Hole je održan u vodenom parku u blizini Ocean Center-a, a dokaz da se ekologija uvukla i na Bike Week je činjenica da je jedan od pobjedničkih motocikala imao naziv ‘Recycled Rat’ (reciklirani štakor). Dečki iz Sic Chops-a su od Honde CB450 iz 1974. i motora spašenog sa Yamahe Virago sklepali pobjenički stroj.
Osim na natjecanjima custom motocikala, tijekom Bike Week-a, velika gužva vlada i u Ormond Beachu. Tamo se naime nalazi Destination Daytona, koje je sa 10.000 m2 izložbenog prostora najveće svjetsko predstavništvo HD motocikala na svijetu. Prije nekoliko godina otvorio ga čovjek iz Daytone po imenu Bruce Rossmeyer.

BIKE WEEK 2013.

Slijedeće godine događanja na Main Streetu počinju 8. i završavaju 17. ožujka. Pivo će ponovno teći, gume će se ponovno paliti. Na International Speedway-u će se održavati utrka… Sve će biti kako treba u Daytona Beach-u u to doba godine… Nadamo se da će za neke od Vas upravo 2013. biti godina u kojoj će im se ostvariti želja da budu dio tog po svemu posebnog motorističkog gradića na istočnoj obali Floride.

Luka Grgić

Share

Povezane novosti

Kawasaki Z300?

Kawasaki Z300?

listopad 14, 2012
Honda CBR i CB 500

Honda CBR i CB 500

rujan 13, 2012
Koncepti budućnosti

Koncepti budućnosti

rujan 07, 2012
Z1000 u novom ruhu?

Z1000 u novom ruhu?

rujan 07, 2012
Novi Kawasaki Z800?

Novi Kawasaki Z800?

rujan 03, 2012

About Author