Oprema — 26 rujna 2008 -

Sigurno ste sto puta na televiziji vidjeli kako vozači na svjetskom rangu imaju prekrasno (neki više, neki manje) dizajnirane i obojane kacige. I dok neke takve stvari previše ne zamaraju, sigurno (ili se bar nadamo) postoje oni koje zanima kako nastaje jedna kaciga dizajnirana posebno za nekoga. I prilično je jednostavno, nebiste vjerovali…
 

 

I da biste dobili vlastiti dizajn kacige ne trebate biti prvak svijeta. Dovoljno je imati puno nula na računu i posao je na pola obavljen. Naime, postoje tvrtke koje se bave upravo time; osmišljanjem i ostvarivanjem dizajna kaciga. Istina, nema ih previše, a imena ste im sigurno vidjeli na televiziji. Jedne od najpoznatijih kompanija su Drudi Performance, DID Paint, Troy Lee Design, Shock Design, YF Design, Bargy Design, Airtrix, OCD, Kamaleont, StarLine i ostali.
 

 

Kao što smo rekli, stvar je jednostavna. Podeblji novčanik uvijek pali, te će Vas posjesti jedan savjetnik kojem ćete izdiktirati svoje želje i preferencije. Nakon par dana dobit ćete skice i prijedloge, a zatim slijedi i izrada kacige. Nama osobno jedan od zanimljivijih dijelova cijelog tog dizajna.
 

Uvijek smo se pitali "jesu li to naljepnice ili airbrush". Neke stvari se jednostavno čine prekompliciranima da bi bile airbrush, dok je druge stvari malo teško izvesti kao naljepnice. Da se razumijemo, replice, tj. kacige koje možemo kupiti u dućanu su sve napravljene s naljepnicama, ali ovdje nas zanimaju izvorni primjerci. I kao kec na desetku legao nam je ovaj kratki filmić koji smo našli na YouTube-u. Pokusni kunić bio je Lukaš Pešek, koji je firmi Shock Design povjerio dizajn svoje kacige. Pa zato pozorno gledajte…
 


 

No, opet, ne ide sve istom formulom. Kako su neki prezahtjevni, neke stvari se rade ručno. Kao npr. Rossijeva kaciga za ovu godinu. Kist, boje i puno, puno strpljenja i preciznosti jedan su od razloga zbog kojih će Vam trebati taj puno puta spomenuti debeli novčanik. No, kako se svaki drugi vikend iznova uvjeravamo, isplatilo se.
 

 

Shvatili ste; nije lako. Ali, nakon viđenog, nije niti čudo da tako dobro izgledaju. Dvije stvari su sigurne: nakon ovakvih zahvata će se većina okretati baš za Vama, a i novčanik će vam biti tanji.
 

Share

Povezane novosti

Alpinestars oprema

Alpinestars oprema

siječanj 06, 2015
Shoei GT-Air

Shoei GT-Air

studeni 18, 2014
Scorpion kacige

Scorpion kacige

kolovoz 10, 2014
Held Travel Champ kaciga

Held Travel Champ kaciga

ožujak 24, 2014
Nolan N44 Crossover

Nolan N44 Crossover

siječanj 28, 2014
Nolan novosti za 2013

Nolan novosti za 2013

svibanj 15, 2013
AGV SoleLuna

AGV SoleLuna

travanj 04, 2013
Nolan X-802 ponovno na vrhu

Nolan X-802 ponovno na vrhu

listopad 29, 2012

About Author