Speedway — 05 kolovoza 2005 -
Pobjednička trojka iz Poljske

Teško je zamisliti dramatičniji završetak utrke od onoga kojega je imalo polufinale Europskog prvenstva u spidveju za juniore, u subotu održano u Prelogu. Da bi se među natjecateljima iz deset zemalja izlučilo petoricu finalista i jednu rezervu koji će se 20. srpnja boriti za Europsku juniorsku titulu u Mšenu (Češka) trebale su dvije dodatne vožnje. U prvoj su se odmjerila čak četvorica vozača, što je samo sobom rijetkost, u borbi za poredak od trećeg mjesta do šestoga, koje daje nezahvalno mjesto rezerve na finalu. Nakon toga dvojica najboljih u razvažanju su odlučila u poretku. Ali još je veća rijetkost to što je dvojicu prvoplasiranih i šestoplasiranoga dijelio samo jedan bod – to najrječitije govori o izjednačenosti i uzbudljivosti trke.

Jurica Pavlic vidno razočaran

Na kraju, nakon svih uzbuđenja, sva mjesta na postolju zauzeli su predstavnici Poljske, jedne od vodećih sila ovog sporta u svijetu i nesumnjivo vodeće u kontinentalnom dijelu Europe. Pobijedio je Pawel Hlib, ispred Patryka Pawlaszczyka (obojica po 13 bodova) i Karola Zabika s 12 bodova. Prvi i treći ionako su imali reputaciju favorita ne samo ovog polufinala već i prvenstva uopće, ali očito će se i treći Poljak u Češkoj umiješati u borbu za odličja.
Nažalost hrvatska uzdanica Jurica Pavlic našao se na pogrešnom kraju ovog poretka na vrhu – sakupivši 12 bodova morao je u razvažanje sa Zabikom, Francuzom Tresarrieuom i stalnim rivalom Fritzom Wallnerom. U toj vožnji popustila je koncentracija, na cilj je stigao posljednji i u Mšenu će čekati priliku sa strane, kao rezerva. Ali treba naglasiti da je ovo Juri bio prvi izlazak na službenu međunarodnu scenu – tek pred mjesec dana je napunio 16 godina. Drugi hrvatski predstavnik Marko Oto nije se umiješao u borbu za ulazak u finale, sa 6 bodova osvojio je jedanesto mjesto, ali držanjem i borbenošću je pokazao da mu ne nedostaje puno do toga da se i on sljedećih godina umiješa u borbu za značajni plasman.
Speedway klub Prelog utrku je organizirao odlično, usprkos nepovoljnim okolnostima nesnosno vrućeg i sparnog ljetnog popodneva. Za to je dobio visoke pohvale glavnog suca i delegata Europskog motociklističkog saveza Mareka Wojaczeka – znak da se i ubuduće smije nadati organizaciji značajnih međunarodnih natjecanja. Ovime je apsolvirana polovica ovogodišnje domaće sezone.
 Rezultati: 1.Pawel Hlib (Poljska) 13, 2. Patryk Pawlaszczyk (Poljska) 13, 3. Karol Zabik (Poljska) 12, 4. Friedrich Wallner (Autrija) 12, 5. Mathieu Tresarrieu (Francuska) 12, 6. Jurica Pavlic (Hrvatska) 12, 7. Filip [itera (Češka) 8, 8. Michael Hertrich (Njemačka) 7, 9. Max Dilger (Njemačka) 7, 10. Hynek [tichauer (Češka) 6, 11. Marko Oto (Hrvatska) 6, 12. Rene van Weele (Nizozemska) 4, 13. Denis Tessari (Italija), 4, 14. Jerome Lespinasse (Francuska) 2, 15. Samo Kukovica (Slovenija) 1, 16. Mihai Dejmar (Rumunjska) 0 i 17. Zoran Strahija (Hrvatska – rezerva) 0.

Share

About Author

admin