Predstavljanja — 10 rujna 2010 -

Od pred koji mjesec na stranom tržištu je prisutan najnoviji proizvod renomirane tvrtke Drift Innovation. Ime Vam ne govori ništa? Onda Vam moram reći samo da je riječ o itekako poznatom i jakom igraču u svijetu adrenalin-junkieja, svih onih koji vole akciju, brzinu i pokret – jer riječ je o tvrtci koja svojim vrhunskim proizvodima postavlja standarde u području snimanja zvuka i slike u pokretu.

Detalj učvršćenja na moto-kacigu


Prateći vrednovanje njihovog najnovijeg proizvoda, kamere visoke definicije snimanja HD 170, pažnju mi je posebno privukla činjenica da je ista na usporednom testu debelo zasjenila neprikosnovenog igrača u području HD kamera za snimanje u pokretu – svepoznati GoPro HD Hero Action. Moram reći da se ovaj model kamere nudi i za manje zahtjevne korisnike – naravno, bez mogućnosti snimanja u HD modu, već samo do 720×480 piksela rezolucije, uz to što taj model ima i niz drugih smanjenih mogućnosti (čitaj; nema ih uopće…). Takva verzija ove kamere, izvana gotovo identična, nosi oznaku X170. No nećemo se baviti sa njom…

Čaroban komplet za vaše najžešće akcije

Ukoliko ste upućeni u osnovne funkcije i mogućnosti najpoznatijih i najprodavanijih (do sada) kamera za snimanje – GoPro HD Hero Action i VHoldr’s Contour HD 1080p, onda moram odmah reći u čemu je ova kamera daleko ispred njih; naime, Drift Innovation HD170 ima, na potpuno vodonepropusnom kućištu, LCD ekran u boji kojim možete na terenu pregledavati svoje snimke. No tih prednosti ima još podosta… no dobro, nabrojati ću ih odmah, usporedivo sa modelom GoPro HD Hero Action: HD170 ima zakretni objektiv, daljinsko upravljanje (uključujući i za fotografiranje), digitalni zoom, te ulaz za vanjski mikrofon. Tko ozbiljno shvaća takve kamere, zna o kakvim se „strateškim“ prednostima radi!

Glede veličine, HD170 je daleko najveća u tom probranom društvu: za gotovo 5 centimetara je duža od Contoura, a GoPro se pokraj nje osjeća kao patuljak! Slična je stvar i sa težinom: dok HD170 ima 175 grama težine, jedan Contour ima 127, a GoPro samo 100 grama! Unatoč veličini, ista zato ima vrlo aerodinamičan dizajn, sa frontalnom površinom ništa većom od GoPro modela, koji svojom najvećom površinom stoji poprečno na strujanje zraka, i čime je isti sušta suprotnost dizajnu brzine kakav krasi HD170…   

HD170 na kacigi

Gotovo najveća prednost modela HD170 je njegov zakretni objektiv; pričvršćen na upravljač motocikla ili bicikla, možete ga namjestiti da snima maltene okomite snimke, iako je kamera cijelo vrijeme u istom položaju! LCD ekran sa strane kamere omogućuje potpuni pregled snimljenog materijala, te je na njemu vrlo praktično korisničko sučelje za promjene rezolucije, ekspozicije, kao i svih drugih parametara kamere i snimke.

Sa stražnje strane kamere, iza gumiranog poklopca, nalazi se pristup jakoj 1110mAh bateriji, SDHC memorijskoj kartici kapaciteta do 32 Gb, što je pak dovoljno za pohranu 8 sati FullHD videa! Također, tamo je i miniUSB konektor, drugi konektor za uključeni component/compositni video, te audio izlazi, na žalost – ne i HDMI.

Iako nije najkompaktnija – zato nudi najviše, pa je to opravdano…


Kamera HD170 snima u maksimalnoj rezoluciji od 1980×1080 piksela (što je Full HD rezolucija) pri 30 sličica u sekundi (ili bitrate od cca 12 MBps). No HD170 snima u još dva slabija moda – 720 piksela i WVGA. Pri snimanju u FullHD rezoluciji, širokokutni objektiv je ograničen na radno polje širine 127 stupnjeva, dok u ostalima ima puni raspon od 170 stupnjeva.  Glede korištenja digitalnog zooma, slika je još kod povećanja od 2x vrlo zadovoljavajuća, no kod povećanja 4x dolazi do zrnatosti snimke. Inače, kvaliteta snimke je pri sunčanom vremenu i idealnim uvjetima superiorna, no ista lagano opada sa pogoršanjem uvjeta snimanja, najčešće uslijed slabog dnevnog svjetla, jer se jednostruki CMOS senzor naprosto preslab za najzahtjevnije zadatke.

Prigodom stanovitih gibanja, uz rubove slike se može pojavljivati malo „razmazivanje“ slike, a to je pojava zapažena i kod puno jačih i referentnijih aparata, kao što je Nikon D5000, što je posljedica činjenice da senzor ne hvata kompletnu scenu odjednom, već u više faza, pa tijekom kompresije, razvlačenja i kompletiranja slike u cjelinu dolazi do stanovitih „netočnosti“ (a to kao nedostatak imaju maltene sve kamere!).

No nemojte to uzimati srcu – riječ je o stvarima koje nimalo ne utječu na vrlo pozitivan ukupni dojam, i na veliko zadovoljstvo korisnika napravljenom snimkom koju će sa guštom gledati na FullHD televizoru. Što se tiče kapaciteta, HD170 može primiti SD kartice najvećeg kapaciteta od 32 GB. To je dovoljno za otprilike 15 minuta snimke po gigabajtu prostora, iako je u slabijem modu zauzeće kartice skoro isto, tek 17 minuta po gigabajtu. Baterija izdrži od 3 do 3,5 sati snimanja u HD modu, a punjenje izmjenjive baterije je moguće preko USB kabla priključkom na računalo. U tome je HD170 potpuno ravnopravan takmac Contouru i GoPro.


Potpuna vodonepropusnost sa LCD ekranom u boji


Zvuk koji HD170 snima je vrlo zadovoljavajući, iako mi je kod GoPro modela isti puno bolji i čišći. Razlog za to je potpuno nepropusna priroda, tj. kučište kamere, koje prigušuje određene zvučne spektre, no unatoč tome, zvuk je bolji negoli na Contouru. Najveći pomak u dobivanju izvrsne zvučne kulise je činjenica da se može priključiti još jedan vanjski mikrofon, kojega možemo pozicionirati upravo onako kako nam odgovara – zavučemo ga ispod oklopa i brundanje našeg ljubimca će biti osnovni zvuk, bez ikakvih popratnih šumova i buke vjetra.

Daljinski upravljač

Kameru se, sa svim funkcijama, može posluživati sa daljinskim upravljačem, koji se kao ručni sat pričvršćuje za ruku. Isti ima domet od cca  3,5 metara, što je dosta za ogroman broj auto-snimaka i situacija. Početak i kraj snimaka kamera naglašava jednim bip-zvukom, tako da i sa te strane nema zamjerki.

Snimanje fotografija je isto moguće putem daljinskog upravljača, a same snimke mogu biti do 5 megapiksela rezolucije.

Cijena se kreće od 119 eura za model X170, pa sve do 270 eura za model HD170, preračunato sa američkog tržišta, na što slobodno dodate cca 30-ak eura u trgovinama zapadne Europe. Time je HD170 skuplji cca 20-ak eura od GoPro, no mnoge prednosti in opcije su nemjerljivo kvalitetnije, da ne kažem – jedinstvene ovog trenutka.

Kao najveće prednosti za HD170 mogu navesti slijedeće:

    * Izvanredna Video Kvaliteta
    * 5 MP Foto Kapacitet sa digitalnim zumom
    * LCD ekran
    * Daljinsko upravljanje
    * Dugotrajna baterija
    * Jednostavnost uporabe
    * Raznovrsnost nosača
    * Upis datuma i vrmeena snimanja

Dok je popis nedostataka ipak puno manji:

    * Nema mogućnosti snimanja 60 sličica u sekundi
    * Nema indikatora snimanja na daljinskom upravljaču
    * Nije vodonepropusna dok se koristi vanjski mikrofon


Tehnički podaci:

Sensorski tip: CMOS
Vodonepropusnost: 0.5m
Video rezolucija: 1080p, 720p & WVGA
Video format: H.264
File format: .MOV
Sličica u sekundi: 30 FPS
Video format: 16:9
Rotacija leća: 300°
Kutevi snimanja: 127° in 1080p, 170° in 720p & WVGA
Balans bijeloga: Auto
Expozicija: Auto / Manual (napredni korisnici)
Zoom: Digital x4 (u 720p & WVGA mode)
Domet daljinskog: 3,5 metara
Ugrađeni mikrofon
Ulaz: Opcijski vanjski mikrofon
AV Output: HDTV out (kabel uključen)
Baterija: 1110mAh, punjiva, lithium-ion/ opcija 1700 mAh Li-ion izmjenjiva.
Power-Save opcija čuva baterije isključivanjem ekrana kada nije potreban
Ugrađena memorija: 32 MB
SD kartica kapacitet: podrška do 32 GB
Foto rezolucija: 5 Megapiksela
LCD ekran: 1.5" TFT u boji
Fokusna dužina leća: od 0.5m do beskonačnoga
Dimenzije: kamera – 133 (dužina) x 50 (visina) x 33 (širina) mm / Daljinski upravljač 52 (dužina) x 40 (širina) x 13 (debljina) mm
Struja: kamera – DC 3.7V / Daljinski upravljač: DC 3C, 1x CR2032 baterija (uključena)
RF: Receiver (Camera): 433.92MHz ISM band / Transmitter (daljinski): 433.92MHz ISM band
Težina: kamera – 138g / daljinski upravljač – 19g
Operativni sistemi: kompatibilna sa Windows XP & Vista; Mac OS 10.2

U paketu se isporučuje slijedeće:

    * HD170 Action Camera
    * Daljinski upravljač
    * Učvršćenje za upravljač
    * Učvrščenje naočale
    * Povez za glavu
    * Učvršćenje za kacigu
    * Univerzalni klip
    * Velcro povez
    * Velcro samoljepiva podloga industrijske čvrstoće
    * HDMI kabel za playback na TV
    * USB kabel za download na računalo
    * Litijska Baterija
    * Brzi Vodič – uputstvo za uporabu

Više materijala i snimki na http://www.driftinnovation.com/

Share

Povezane novosti

MV Agusta Brutale 2013

MV Agusta Brutale 2013

listopad 17, 2012
Honda Dakar Rally

Honda Dakar Rally

listopad 09, 2012
BMW HP4

BMW HP4

kolovoz 02, 2012
Brammo Empulse

Brammo Empulse

svibanj 14, 2012
Ossa TR280i

Ossa TR280i

studeni 24, 2010
EICMA: Hondini noviteti

EICMA: Hondini noviteti

studeni 12, 2010
EICMA: Piaggio MP3 Yourban

About Author

admin