Predstavljanja — 04 studenoga 2010 -

"Aprilia has done it again". Za one koji bi, da mogu, s trkaćim motorom išli baš svuda, ali da se ipak nakon toga mogu služiti šakama, tvornica iz Noale stvorila je još jednu bombu: Tuono V4 R.
 

 

Tuono V4 R je, jednostavno rečeno, ogoljena verzija RSV4, modela koji je uzburkao more Superbike tržišta. Tuono je gola raketa, koja uz pomoć 162 KS opravdava svoje ime koje svakome ubrzava puls. U odnosu na oklopljenu verziju, drugačiji je ispušni sustav, koji ima bypass ventil, te je lakši za 2 kg od onoga na RSV4. Podsjetimo se, oba motora imaju V4 pogonski agregat sa kutem od 65° između cilindara, četiri ventila po cilindru i "miješani" razvod, sa lancem i zupčanicima. Ride by wire je također tu.
 

U odnosu na RSV4, Tuono ima kraće prve tri brzine u mjenjaču, naravno viši upravljač, ali i stražnje oplate, dok su spremnik goriva i plastike ispod njega iste kao na RSV4. Kotači su čak dva kilograma lakši nego na RSV4, budući da imaju samo 3 kraka koja se granaju u Y obliku. Naravno, prednja maska je sasvim drugačija i motor izgleda kao nekakva ljuta osa koja će vas ošamariti. Tu je i Sachs amortizacija naprijed i nazad, što je također promjena u odnosu na RSV4.
 

 

Na kraju, tu je i APRC sustav kako nitko nebi završio u prvoj živici ili kanalu. Kao i na nedavno predstavljenom RSV4 Factory APRC, on objedinjuje traction control, wheelie control i quick shifter, uz launch control, koji će savršeno poslužiti na utrkama od semafora do semafora. Da biste na sljedećem semaforu sigurno stali, brinu se Brembo kočnice s diskovima od 320 mm naprijed i 220 mm odostraga.
 

Tuono V4 R je zasigurno jedna od najljućih stvari koje smo u zadnje vrijeme vidjeli. Nema sumnje kako će zagolicati maštu mnogima. A neke i namamiti da ga kupe.
 

 

Share

Povezane novosti

MV Agusta Brutale 2013

MV Agusta Brutale 2013

listopad 17, 2012
Honda Dakar Rally

Honda Dakar Rally

listopad 09, 2012
BMW HP4

BMW HP4

kolovoz 02, 2012
Brammo Empulse

Brammo Empulse

svibanj 14, 2012
Ossa TR280i

Ossa TR280i

studeni 24, 2010
EICMA: Hondini noviteti

EICMA: Hondini noviteti

studeni 12, 2010
EICMA: Piaggio MP3 Yourban

About Author