Svjetski motosport — 12 listopada 2012 -

Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorne je održao press konferenciju u Motegiju uoči Moto GP utrke koja će se voziti ovaj vikend. Uz ostale aktualne teme ipak je trenutno javnost najviše zaintrigirana informacijama u kojem smjeru će se Dorna razvijati od kada su krenule glasine o preuzimanju i Superbikea koji je do sada bio pod kontrolom Infronta. Ekonomska kriza je uzela maha u svim segmentima motociklizma, posebno u vrhunskom sportu gdje su izdaci blago rečeno ogromni i sve ih je teže podmirivati. Upravo je to i bio razlog što su ove dvije organizacije počele razgovore o eventualnoj zajedničkoj suradnji.

Prema izjavi Ezpelete, za sada je dogovoreno da će se osnovati nova oraganizacija, Bridgepoint, koja će obuhvatiti oba prvenstva, Moto GP i WSBK ali sve pod paskom Dorna Sport. U slijedećoj sezoni neće biti nikakvih promjena pravila dok se prve izmjene predviđaju za 2014. godinu kada bi zajedno sa FIM-om, proizvođačima,  timovima i stazama zajednički pripremili novu regulaciju i uskladili kalendare. Jedino je sigurno da ostaju dvije različite “klase” jedna bazirana na serijskim motorima a druga na prototipovima. Zapravo, sve o starom.

Jedno od zanimljivih novinarskih pitanja odnosilo se na povratak Kawasakija, Aprilije, BMW-a i Suzukija u Moto GP na što je Ezpeleta odgovorio da je u domeni organizatora uskladiti pravila i kalendar dok je sve ostalo na strani proizvođača međutim, isto tako je naglasio da se mora naći način na koji bi se interveniralo u tom smjeru jer očigledno je da su novci glavni problem. Ono što mi možemo dodati je da će se stvarno morati potruditi kako bi gore spomenute brandove vratio u GP jer vrijeme prolazi, razlika između Honde i Yamahe postaje sve veća u odnosu na Ducati dok je u odnosu na ostale još i veća i pitanje je da li će je i kako uspjeti dostići. Bez konkurentog motora spremnog za naslov teško da će se itko odlučiti na povratak.

 

 

Share

Povezane novosti

MotoGP – Qatar 2018

MotoGP – Qatar 2018

ožujak 18, 2018
MotoGP 2018 testovi u Sepangu
MotoGP – Valencia

MotoGP – Valencia

studeni 12, 2017
WSBK – Qatar 2017

WSBK – Qatar 2017

studeni 03, 2017
MotoGP – Sepang 2017

MotoGP – Sepang 2017

listopad 29, 2017
WSBK – Jerez 2017

WSBK – Jerez 2017

listopad 21, 2017
MotoGP – Motegi 2017

MotoGP – Motegi 2017

listopad 15, 2017

About Author

mate