Hrvatski motosport — 10 rujna 2009 -

Međimurje, najsjevernija i najmanja županija Lijepe naše poznato je po radišnim ljudima, ljepoti prirode između Mure i Drave, te motociklističkoj disciplini koje nema hrvatski prijevod pa nam ostaje samo jedna riječ – speedway. Na životu ga održava samo jedan, ali vrijedan stadion Millennium u Donjem Kraljevcu, te dva kluba – Speedway klub „Unia“ i „Prelog“ . Preložani trenutno nemaju stazu već planiraju sagraditi novu iz razloga što stara nije zadovoljavala uvjete. Zasad se sva natjecanja održavaju na stadionu starom 4 godine, gdje je održano dvadesetak utrka. Tako prijestolnica hrvatskog speedwaya postaje sve češće odredište europskih vozača koji dolaze na stadion Millennium na predsezonske treninge te utrke europskih i svjetskih prvenstava.
 

 

Iako je u bivšoj državi postojalo nekoliko staza od Crikvenice i Zagreba do Osijeka, danas ostaju samo lijepa sjećanja tisućama navijača koji su bodrili svoje vozače Regvarta, Pavlica, Oršića, Šnjarića i mnoge druge.
 

Danas desetak vozača brani boje hrvatske zastave u državnom prvenstvu koje se održava između 3 države: Slovenije, Mađarske i Hrvatske, te svjetskim i europskim natjecanjima. Najsjajnija zvijezda hrvatskog speedway neba je Jurica Pavlic, dvadesetogodišnjak iz Goričana, sin prvaka Jugoslavije Zvonka Pavlica. Da krv nije voda dokazao je osvajanjem državnog prvenstva 6 puta zaredom, te je proglašen najboljim hrvatskim motociklistom u seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Osim na domaćem terenu, Jurica osvaja najviša postolja diljem Europe. U svojoj karijeri osvojio je naslov prvaka Europe do 19 godina 2006. godine, naslov Europe u seniorskoj kategoriji 2007. godine te treće mjesto na svjetskom juniorskom prvenstvu 2008. godine. Danas vozi za najelitnije klubove u speedwayu: poljski klub Unia Leszno, britanski Swindon Robins te švedski VMS Elit Vetlanda.
 

 

Speedway sezona polako se bliži kraju, ostaju samo finala pojedinačnih prvenstava te ligaških utrka. Sezona koja traje 8 mjeseci u kojima profesionalni vozači odvoze i do 120 utrka, završit će zadnjom Grand Prix utrkom u poljskom gradu Bydgoszczu, gdje će biti proglašen svjetski prvak 2009. godine. U Hrvatskoj sezona završava 3. listopada najvećom motociklističkom utrkom ikad održanoj na prostorima lijepe naše – finale Svjetskog prvenstva do 21 godine. Speedway club Unia prepoznat je kao jedan od najboljih organizatora, zato je svjetska motociklistička organizacija (FIM) odlučila nagraditi trud i zalaganje za razvoj ovog sporta te im dodijelila finale juniorskog svjetskog prvenstva. Nastupit će vozači iz 9 zemalja: Poljske, Švedske, Danske, Velike Britanije, Rusije, Australije, SAD-a, Latvije, te jedini hrvatski predstavnik Jurica Pavlic. Neće mu biti nimalo lako u borbi za zlato uz ovakvu konkurenciju; 4 Poljaka njegovi su suparnici u poljskoj ligi, najbolji Skandinavci osvajači su europskih i državnih medalja, najbolji britanski juniori pokušat će vratiti titulu U21 prvaka svijeta koju je Velika Britanija zadnji put imala prije 10 godina – kad je prvenstvo osvojio Lee Richardson. Domaća staza i vjerni navijači bit će Jurici dodatna podrška na najvažnijoj utrci ove godine.
 

Prije toga Juricu očekuje još  jedno finale – kvalifikacije za Grand Prix;
 

18. rujna se u Coventryu (Velika Britanija) održava finalna utrka kvalifikacija. Jurica je dokazao da pripada u šesnaestoricu najboljih osvojivši prvo mjesto u četvrfinalu i polufinalu. Slijedeći korak je osvojiti jedno od prva tri mjesta u finalu koja vode u seriju Grand Prix 2010. godine.
 

 

Utrka kakva će se u subotu, 3. listopada u 15:00 sati održati na stadionu Millennium u Donjem Kraljevcu se ne propušta! Zato vas pozivamo da u bojama hrvatske šahovnice podržite našeg Juricu, kako bi kruna svjetskog speedway prvaka po prvi puta pripala Hrvatskoj!
 
Tekst: Darija Pavlic

Share

About Author

admin