Malo o Korzici u brojkama. Otok je površine 8741 km2. Dug je od najsjevernije do najjužnije točke 187 km. Na najširem dijelu širok je 85 km. Morska obala duga je oko 1000 km, što govori o jako razvedenoj obali. Na otoku živi oko 250000 ljudi što Korzikanaca,Francuza i Talijana. Domaće stanovništvo bavi se stočarstvom i proizvodnjom sira, i vinogradarstvom, tako da ima apsurdnih situacija gdje smo butelju korzikanskog rosea u dućanu plaćali 3 €, a voda uz kavu u bircu 1-2 €. Dakako najveća gospodarska grana je turizam. Ako usporedimo cijene i ponudu na našem Jadranu onda nemate pošto ići na korziku. Restorani su jako skupi, a po hrvatskim standardima niti jedan ne bi prošao minimalno-tehničke uvjete. Niti najveći i najluksuzniji nema više od jednog zahoda. Doručak u hotelu nije uračunat u cijenu spavanja i kreće se od 7-15 €. Inače količinski će vam biti dovoljan ako ste na dijeti. Službeni jezik je francuski, ali u školama se uči i korzikanski. Razumiju i talijanski, ali engleski ne govori nitko živ. Eventualno recepcioneri u velikim hotelima. Od Nice otok je udaljen oko 170 km, talijanska obala oko 90, a Sardinija 12 km. Glavni grad je Ajaccio. Na otoku postoji oko 6 međunarodnih zračnih luka. Dobra je povezanost trajektima s Italijom i Francuskom. Iz Livorna svakodnevno plovi 1-2 trajekta, a cijena je dosta čudna. U polasku smo plaćali trajekt po osobi i motoru 73€, a u povratku 36 € to su objasnili da smo tamo putovali subotom pa je kao skuplje.
hmmmm....
Ja ovo ljeto po drugi put bio na Korzici, ovaj put autom i to 12 dana tako da sam cijelu Korziku stvarno prošao do u detalje. MNotorom sam bio prije 2 godine i nisam uspio sve pogledati u 5 dana...
Nemam pojma gdje ste jeli i spavali, ali cijene su po mom mišljenju vrlo povoljne (ne u odnosu na hr, već na druga mjesta u kojima sam bio: Costa Smeralda, Cinque Terre, Toscana)...
Voda je skupa, ne skuplja nego u Italiji, ali puuuuuno bolja (St. Georges), pivo isto ima ok cijenu (Pietra, flaširana 0.75 = 5 EUR). Hrana je po kvaliteti i cijeni kako gdje. Najkvalitetnije smo jeli u Bonifaciu, Calviju i Corteu, a najskuplje u Bastiji. Preporuka su sirevi, veprovina, mušule i ostali 'plodovi' mora...
Spavanje u kampu smo plačali 10-14 EUR po osobi (šator, auto, struja), u hotelskom/privatnom smještaju dvokrevetna soba je od 25-30EUR...
Moji dojmovi:
Bonifacio - hridi ostavljaju dojam kakav stvarno treba doživjeti, hrana je ok, kampovi lošiji nego u drugim mjestima, noćni život 3/5.
Porto Vecchio - prosječan turistički gradić, kafići i suveniri skuplji nego drugdke po otoku
plaže: Palombiaggia (3/5), St. Giulia (5/5), Rondinara (3/5)
Sartene: vrijedi pogledati
Propriano - tipičan turistički gradić
Ajaccio - super plaže, cijene u kafićima ok, probati: liker od kestena+rakija od mirte
Porto - ludilo palačinke!!
Calvi - meni osobno najdraži grad, kafići/restorani 5/5, noćni život 5/5 (Club Acapulco)
Corte - uz Calvi omiljeno mjesto, hrana vrhunska, rakije još bolje, cijenama najpovoljnije mjesto na otoku
Cap Corse - više sela, vrhunsko vino !!!! (najbolja dođu cca 20-50 EUR, ali se isplate), zanimljive ceste
Bastia - najzapušteniji grad, dobar sladoled, užasan kamp
Eto!
BTW bijah tamo od 25/07-05/08