SLIKAJ! SLIKAJ! SLIKAJ!Uostalom, to već znate: riječi iz naslova mom mužu dođu nešto kao Tora! Tora! Tora! JapancimaČakovec, 1. svibnja 2008. – Banja Luka – Jajce – Makarska
Makarska, 2. svibnja 2008. - Tivat - Budva – Cetinje – Kotor - Bijela
Bijela, 3. svibnja 2008. - Budva – Skadarsko jezero – Podgorica – Nikšić – Trebinje - Živogošće
Živogošće, 4. svibnja 2008. - Čakovec
Glava 1.: Pogled u Bosnu Starim se ateistima najlakše u trenu navući na neku novu religiju. Che se navukao na Njegovu Svetost GPS i položio Mu svoj život u ruke. Pardon, u čipove. Vjerna mu ljuba, njegov najpouzdaniji humani navigacijski sistem, ostala je prepuštena samoj sebi, da žvače i šizi pozadi i gunđa u svoju novu superdihtajuću roza kacigu u kojoj se njene oštre riječi mogu gibati samo cirkularno. Ona zna da se gospodar njenog života već i prije navlačio na svašta: kočnice za bicikle, đonove planinarskih cipela, u zadnje vrijeme i na asortiman stanovitog njemačkog lanca supermarketa, no bezobraznici su ipak uzeli Olivera za svog manekena. Mislim da to nije u redu! Koliko smo već novaca potrošili... u biti, koga briga. Trebala bih napisati izvještaj s prvog svibanjskog produženog vikenda, a ne jambrati o modernim vremenima.
Gore spominjani ateizam nije bez vraga potka ovog teksta jer, na užas svih desno orijentiranih štioca, svibanj igra naročitu ulogu u našim srcima: ipak je to Jožin mjesec. Ne Jože Stromera čije kompromitirajuće slike sa zadnjeg susreta u Međimurju ekipa šera, nego Jože koji kuha svinjske glave svojoj gladnoj braći i uči čuvajući krave a kasnije izrađuje secesijske balkonske ograde u Sisku. To je mjesec hodočašća na mjesta kojima je njegova noga jednom kročila. Na sam Praznik rada sviće pomalo mutno jutro i Che upisuje Makarsku kao krajnju točku našeg puta. Kakve veze ima Makarska s najvećim sinom naroda i narodnosti? pitat ćete. Nema. No na putu za najljepšu jadransku rivijeru (od skretanja s autoceste Zagreb – Lipovac kod Nove Gradiške te preko Banja Luke) nalazi se Jajce. Jajce, pak, nema veze sa svibnjem, ali nećemo biti cjepidlake, jer Jajce ima veze sa studenim. Kakve, znate i sami. Kasnije će mi se, naročito na povratku, učiniti da i naše putovanje ima veze sa studenim, medjutim, idem ja radije ab ovo. I gle čuda, opet su u igri nečija jaja...
Ženo, zaboga, saberi se i piši!!!!! - Ehm, pardon.
Krenuli mi dakle (nota bene: u prijepodnevnim satima, što će onima koji nas znaju biti šokantna informacija) i vozimo se prema Varaždinu, pa par kilometara južno od grada najednom skrećemo u smjeru Banjščine te preko brežuljaka stižemo do Varaždinskih Toplica; dobro, pomislih, ovo je očito bila ruta smišljena radi razbijanja monotonije prvog dijela putovanja, jer smo do Bjelovara (kud bi se trebali probiti za Kutinu i onda dalje na autocestu) mogli stići i drugim putem. No nije mi jasno zašto Che slijedi cestu preko Ljubeščice za Kalnik. Mislim, odavno je kako smo skinuli zadnje blato s planinarskih cipela, nije li? Sviće mi u trenutku kad ulijećemo na makadam, vozeći za aboridžinom u jugiću koji suvereno osvaja ovaj teritorij malo ispred nas. Tako je: Njegova Svetost GPS misli da najkraći put do Bosne natovarenim motorom vodi via Bela i Črna kamenica. Nee, nisu to egzotični restorani gdje se poslužuju autohtoni zagorski morski plodovi, već dva omanja kamenoloma kuda planinari ulaze u šume u kojima su nekoć strah sijali junački kalnički partizani. Od opakih zvjerki danas ovdje caruju jedino krpelji i s njima se ne valja bosti (ni doslovno ni figurativno). Stoga se, nakon prijeđenih jedva dvadeset i pet kilometara, Che (a ja se samo nadam da nije proročanski) okreće k meni i veli
ma znaš kaj? Zajebi to! Ako se već moramo gubiti po brdima, nek to bar bude nekakva poštena bosanska gudura. Amen!

Dobro, spakirala sam sendviče; ta ipak je prvi maj, što ne znači da ćemo negdje, samo tako, iznebuha, usred polja, naletjeti na ezdepeov grah s kobasicama. Stravično mi se klopao grah s kobasicama već u onom trenutku kad smo blenuli u znak
oštećenje kolnika na podnožju Kalnika, ali znate onu staru: ništa nas ne smije iznenaditi. Zato smo, naposljetku, ipak jurnuli natrag prvim izlazom za autocestu i vozili, štedeći živce, do skretanja za Grad sira. Kišu smo zaobilazili putujući zatim bilogorsko-moslavačkom idilom, kroz polja s krotkim šarenim kravicama i crvenonogim rodama u gnijezdima navrh seoskim bandera. U pastoralnoj je idili uživao i naš Veliki vođa, odustavši od eksperimentiranja s brdima: naravno, samo zato što mu je Che ukucao drugačije postavke:
nee najbrže niti
najkraće, ribica, nego
op-ti-mal-no! I
optimalno nas je ponovno dovelo do autoceste i onda do Republike Srpske. Kliznuli smo slijeva pored kolone automobila na granici, prešli kroz prijelaz, odlučili zaboraviti prvomajski grah i početi razmišljati o ćevapčićima, no u banjalučkoj su pješačkoj zoni, gdje smo u izlozima proučavali panoe sa slikama maturanata gradskih srednjih škola, planula tek dva sendviča iz našeg provijanta. Grad je bio praznički pust, s penzionerima po klupicama u parku koji su se bavili svojim omiljenim hobijem – politiziranjem – i skupinama sitnih smeđe-sivih crnookih i nešto krupnijih plavosivih crvenookih lešinara koji su se također bavili svojim omiljenim hobijem – tučom oko mrvica naših žemlja.

jedna od ovih reklama me na trenutak hipnotizirala (op. che)

Osnovnoškolska su nam iskustva s Bosnom ograničena: meni na jednu vožnju i stajanje u nekom snijegom zasutom gradiću na maturalcu u sedmom razredu (na maturalac se, naravno, ide u lipnju, sjećate li se?) gdje sam ustanovila da moj stari nije izmišljao kad je tvrdio da janjetina ne valja. Srednjoškolskih iskustava u tom pogledu ni nemam, a sve što se planiralo za studentske dane spriječio je rat. I priznajem, s odmakom od dvadeset i dvije godine, da sam bila zavidna recitatorskoj grupi škole koja je putovala na Susret Lolinaca u (Donji ili Gornji) Vakuf. Tada, u sedmom osnovne, ne bih to priznala ni u ludilu. A tvrditi da sam bila zavidna recitatoricama iz svog razreda zbog nekog osmaša u grupi bila bi čista kleveta. Oboje uglavnom baziramo predodžbu o toj zemlji na dobro znanoj sintagmi iz
Krvave bajke i naravno, jugoslavenskoj ideološki obojenoj filmskoj produkciji. Zato – bez uvrede – Bosna stvarno počinje tek ulaskom u kanjon Vrbasa, iza Banja Luke. Tu, naravski, kreće i lupkanje po koljenu - signal da moram slikati, bez obzira na sklisku cestu od sporadične kišice i na zavoje koji prate tok rijeke. Slikam i svojski se trudim zadovoljiti stroge kriterije mog supruga, no ipak nekoliko puta stanemo kako bi bolje uhvatili u kadar predivno modro i zeleno ili pak pokoju narodnu veselicu na obali, odakle se širi zamaman miris roštilja i ori zvuk trube, srodne dragačevskoj.
Postavka
optimalno nas na sreću nije mogla voditi ni jednim drugim putem osim magistralom, no Jajcu smo, zbog radova na tunelu, morali prići zaobilazno, s desnog boka, preko Mrkonjić Grada. Bacam skrivečki oko na kartu i grčevito razmišljam kako bi se, uz minimalan utrošak vremena, usput mogli približiti i Glamočkom polju. Kad smo već na hodočašću, nek je maskenbal – na Glamoču su zli Švabe ubili Lolu kad se spremao u Kairo (ne na godišnji), onog istog Lolu koji je s pet godina krenuo u školu u Karlovcu jer je znao koliko vlak ima kotača i u ratu pisao strastvena pisma djevojci, kasnije uglazbljena s famoznim refrenom „Ivo Lola Ivo Lola Ivo Lola nije sam“. Dakle, kao polaznica osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ u Varaždinu po
defaultu sam zatreskana u njegov lik i djelo jer su me učili da je Lola bio najveća skojevska gubica i da su
šmucige nacišvajne naprasno okončale njegov život bacivši bombe na avion koji je polijetao s Glamoča za Egipat dva dana prije drugog zasjedanje AVNOJ-a.

Ćorak – Glamočko je polje predaleko za ovo poslijepodne. Jajcu se pak približavamo negdje u doba za kafenisanje. Vlažnjikavu svibanjsku atmosferu pojačava i prštanje slapa lokalne vode tekućice, Plive, čije je raskopano korito s gradilištem i novim podzidom obala svjedok da se turizam mora vratiti u Srednju Bosnu, pa na kakvim god premisama. Za početak je u staroj zgradi Sokolskog doma dovoljno potražiti dokaz da su antifašističke premise preživjele neke modernije sukobe. Muzej je AVNOJ-a, naime, tamo, sa šarenom parnjačom i pukotinom u stijeni ispred ulaza. Che je sad sasvim siguran da je već jednom bio ovdje. Tu sam se penjao, veli pokazujući na pukotinu. Naravno da jest: no vidim mu razočaranje u očima. Znam da tri desetljeća živi u uvjerenju kako je ta njegova speleo-avantura uključivala spilju veličine barem polovice Postojnske jame. Kad ono, obična rupa u kamenu.
U muzeju ordinira kustos-portir u oker džemperu koji ubire 10 kuna za ulaznicu, jer kune su tu konvertibilna valuta, iako su osim nas posjetitelji i jedan mladi par iz Beograda i još nekolicina šetača. Kaže da se SUBNOR-ovci bore za vraćanje digniteta (i parketa) ovom mjestu. Gospodin izgleda premlad za člana SUBNOR-a, ali tko bi ga znao. No mene opet hvata delirij: na panou sa slikama otkrivam svog junaka. Jel' to on?!? Trčim za Cheom koji je već slijedio gospodina u pokrajnju prostoriju gdje su izložene knjige iz fundusa muzeja. Naravno, prečujem kako čovjek govori da je ta hrpa starog papira, u biti, zainteresiranima dostupna i za novčanu protuvrijednost (dakle, narodski rečeno, može se k-u-p-i-t-i) pa, nakon ćaskanja o junacima onih slavnih vremena i nakon što ugledam krasnu debelu crvenu tvrdo ukoričenu knjižurinu naslova „Dr. Ivan Ribar i sinovi“, naivno kažem
a mogu li se ove knjige ponekad i posuditi? Čini mi se da je gospodin nekako ustuknuo, nakašljao se i rekao dda, da, naravno da se mogu posuditi. Čeznutljivo gledam crvenu knjigu i razmišljam koji bih dio prtljage žrtvovala za nju (samonapuhavajući podložak za vreću za spavanje, npr.?) i onda vidim kako me Che s negodovanjem i prijekorno gleda iz prikrajka.
Jel ono Lola na onoj slici? brzo pitam i pokazujem pano. Čovjek potvrđuje moje sumnje i dok priča dalje o sudbini muzeja, opisujući i recentna ratna zbivanja, ne prestaje spominjati devastaciju te
njih i
nas. Malo mi je bed pitati tko su
oni, jer se ipak bolje snalazim u narodnooslobodilačkoj borbi nego onom što se ovdje zbivalo prije petnaestak godina. Zato, za čudo božje, šutim i samo kimam glavom. Ta vidjela sam Ivu Lolu, što će mi više?
Izlazimo van i Che veli
a ti isto lupetaš.
Pa kaj nisi čula da je čovek govoril da su knjige na prodaju? Lik je komotno nakon mog pitanja mogao pomisliti da sam interna kontrola resornog ministarstva koja provjerava što se na terenu događa s pokretnom kulturnom baštinom. Naravno da je izgledao ko da se usro.

I onda se penjemo na sam vrh srednjovjekovnog grada (nema šanse da tu nije još u neolitiku bilo naselje, prepovoljan je strateški položaj), do tvrđave, pored ruševina posljednjeg bosanskog krvoprolića: kuće, kule, džamija. Pitoreskna udolina i nova crveno obojena zgrada hotela kao šaka u oko ispod nas; za turizam je potrebna infrastruktura. U suton odlazimo dalje put juga, prema Donjem Vakufu, gdje upravo počinje Četvrtak Navečer te postoji šansa 1: 100 000 da pješačkom zonom šeću nekakve sedmašice recitatorice i sline za godinu dana starijim kolegom iz grupe koji ih uopće ne doživljava. Ah, mladost.
Najednom se cesta pretvara u serpentine i crnogorica mi zastire obzor. Che nonšalantno vozi dalje, što znači da je Njegova Svetost u pravu. To zapravo znači da je uređaj ili opet odabrao kraći put ili sam potisnula da se Bosnom može putovati i
po brdima a ne samo
među brdima. Problem je u tome što imam zatamnjeni vizir i svaki mi sumrak izgleda kao noć. Jesmo li se počeli gubiti u guduri? Dok nam god u susret dolaze automobilski farovi (a dolaze regularno, svake dvije-tri minute) još nemam razloga psovati Seronju Od Silicija, no signaliziram zakonitom da čim prije stane. Che staje čim se nebo opet rasvijetli, stabla odmaknu i uočimo da smo pristigli do prijevoja Koprivnica na nadmorskoj visini od 1384 metra, na magistralnoj cesti Bugojno - Kupres. A tako dakle! nismo se izgubili, ali smo našli razlog zašto su mi se sige počele spuštati iz nosa. Slijedi prvo oblačenje (topla podkapa, topli šalić, tople rukavice).
Iza prijevoja je tunel; tunel znači spuštanje i ulazak na Kupreško polje. 24 kilometra jebene noćne hladnoće (5°C) i zvjeranja kroz tamu na planinske vrhove oko nas (magla se, na sreću, nije spustila). Iza Kupreškog je Duvanjsko polje. Još 20 kilometara jebene hladnoće (6 °C) na malo nižoj nadmorskoj visini (eto ti sad polje! i ti bi još išla na Glamočko). Usred polja je Tomislavgrad. Slijedi drugo oblačenje, na benzinskoj, i to svega što od tople odjeće nosimo sa sobom; onda razgovor s portirom skladišta na izlazu iz grada, preporuke za odabir graničnog prijelaza prema Makarskoj (Aržano) te otapanje leda na prstima kako se približavamo Jadranu. Ali nije ni Imotska krajina mačji kašalj; neprestano se naginjem preko Cheova ramena da vidim što sprava kaže o udaljenosti do cilja. Kad konačno ulijećemo na makarsku magistralu i u centar grada, shvaćam da sam još jednom obmanuta – moj me dragi vodi na motorijadu! Naše je prenoćište, naime, kamp na plaži a uspavanka muziciranje mladih grungera čiji je repertoar (Tool / Perfect circle) ugodno iznenađenje za promrzle nam uši. Ta ipak smo prošle godine oko Uskrsa
prespavali jednu noć na motorijadi u Duću, ako znate na što mislim. Sutra sviraju LET 3, no čak i da ostanemo još jedan dan, postavili smo naš novi šator na sigurnu udaljenost od pozornice. Tko zna čime se Riječani u zadnje vrijeme nabacuju.

jutarnji pogled iz šatora