Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 65   Dolje

Autor Tema: Slavonski enduraši  (Posjeta: 51452 )

svakak

• Spol: Muški
  • Vozi: Yamaha Tenere 1VJ
Prevariti zoru
« Odgovori #50 : 08. Listopad 2008, 23:34:13 »

Jutros mi je sat zvonio u 5 i 30 sati, prerano za moj ukus, pogotovo je sam kasno zaspao. Ajde nekako se ustanem, nisam ni za doručak, nego palim pilu i pičim put Maksimovog Hrasta. Cilj mi je uslikati izlazak sunca s vrha tornja koji se nalazi na vrhu Maksimov Hrast. Sunce izlazi u 7:03, a ja sam 20 minuta uranio, pa kratim vrijeme smrzavajući se na vjetru koji ne popušta. Izlazak sunca je uslikan i ja mogu dalje.

Od prijatelja sam posudio GPS (Magellan Triton 500) pa sam pun samopouzdanja. Spuštam se prema selu Tisovac, odakle pokušavam naći srednjovjekovnu utvrdu Dolački Grad. Prvi uspon je malo zeznut, blatnjav i naravno da padam, čak sam uspio i preko volana preletjeti. Probam podići motor - ne ide. Probavam ja tako pola sata ali motor kao ucementiran. Nakon što sam potoršio predzanji atom snage skužim da se prilikom pada nogar spustio i ostao zabijen u zemlju, pa zbog njega nisam mogao podići motor. Ubacujem deblju granu pod motor, pa lagano na polugu podignem stroj i zaklopim nogar. Podignem motor da vidim je l sve OK i da razmislim jel mi se isplati ići dalje. Pošto ovo pišem - da, krenuo sam dalje i zapao ponovno nakon 3 metra :)

Primjetio sam da s južne strane brda ima puno manje blata nego sa sjeverne, ima tu čak i logike. Stajem na jednoj osunčanoj visoravni, vadim doručak i pokušavam doći do malo snage. Možda nisam trebao krenuti neispavan? Nakon doučka krećem pokušavajući se držati nekakve logike, a GPS još uvijek držim sastrane, ipak sam ja Pravi Muškarac. Naravno da ni iz trećeg pokušaja nisam uspio doći do Grada, pa sam odlučio potražiti pomoć mog dobrog prijatelja i savjetnika GPS-a :) OK, sad makar znao otprilike u kojem smjeru treba ići, pa tako i biram šumske puteve, često moji putevi nisu ni putevi, nego najobičnija šuma, jer ako GPS kaže da trebam ravno ja idem ravno, tko sam ja da sumnjam.
Uglavnom, nakon par zapadanja u blatu, nekoliko sljepih skretanja i naizgled bezizlaznih situacija, evo mene kod onoga što je nekad bio Dolački Grad.

OK, šta sad. Mogu birati hoću li nastaviti đirati po Babjoj gori, ili preći na Papuk. Kako god, prvo do Požege po klopu, a kad sam već tamo idem do Dode i Davora, starih drugova MZ-jaša. Nakon čašice razgovora krećem kući, ali probat ću naći sela Vasin i Ćosine Laze. Gledam kartu, gledam GPS i na kraju krećem opet voziti napamet. Uspjevam pronaći cestu za koju mislim da bi trebala biti ona prava. E pa, to nije bila ta cesta, dobro me jedan čiča nije upucao nakon što sam izletio iz neke trave drito njemu pred vikendicu :) Konsolidiram se, pa nastavljam dalje i skužim tragove nekih enduro guma, pa odlučujem pratiti taj trag. Na tom području imaju 3 sela s Laze u nazivu (Vasine, Ćosine i Prnjavor), sva 3 sela nemaju 40 kuća sveukupno i možda 50 stanovnika. Usput sam naišao ne ogromnu, ponavljam, OGROMNU oranicu. Ajde, stanem izviditi o čemu se radi i skužim da to zapravo nije oranica, nego bager "ore" zemljište, pretpostavljam radi pripremu za vinograd.

Tu negdje primjećujem da mi fali prekidač za svjetla, izgleda da ga je zakačila grana u šumi. Šteta :( Iz Laze Prnjavora idem do Požeške Koprivnice i tu opet izlazim na asvalt. Asvalt me vodi do eko sela Stara Kapela. Selo su stvarno lijepo uredili, što se može i vidjeti na slikama, a ja idem na biciklističku kružnu stazu oko sela. To je nešto što se isplati vidjeti, svako malo ima odmorište, table s imenima i slikama ptica i ostalih živina što se mogu vidjeti. Jedno odmaralište ima zanimljiv naziv "Polje pijane Marije". Ne želim znati kako je dobilo svoj naziv. Iz Stare Kapele ponovno na makadam do Pavlovaca, pa šumskim putem do Gornjeg Lipovca. Tu počinje opet zeznuti dio gdje se navigiram samo pomoću kompasa, jer znam da moram ići na zapad ako mislim doći do Crkvenih Vrhovaca. Tako je i bilo. Ovo stvarno kratko zvuči, a u stvarnosti je to više od sat vremena lutanja po šumama, vožnja potokom, nadmudrivanje s lovcima i šumarima....

Iz Crkvenih Vrhovaca do Škrabutnika nije problem doći, jer ih spaja makadam tipa autoput, a od Škrabutnika ponovno šuma do Maksimovog Hrasta. I to je to 8 sati i 112km kasnije sam opet tamo gdje sam počeo.

Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

dr.chala

• dr. DOIN WHAT dr. DOES
  • Vozi: beRRg i gaRRo
Odg: Babja gora, enduro
« Odgovori #51 : 08. Listopad 2008, 23:36:38 »

Radi se  :mrgreen: ...bravo!   :palacgore:

clox

• Vozi: Tenere Picasso, DT domaći trobojni, TW
« Odgovori #52 : 08. Listopad 2008, 23:46:33 »

dobro je  :palacgore:
vec sam mislio da Slavonija spava  :mrgreen:

svakak

« Odgovori #53 : 08. Listopad 2008, 23:51:24 »

Eh, da. Okvirna ruta bi išla ovako:

Nešto me neće ovaj GPS, pa ne mogu dati pravu rutu :(
Evidentirano

Okica

• **
  • Spol: Ženski
  • Vozi: xt350
« Odgovori #54 : 09. Listopad 2008, 12:06:37 »

dobro iskoristenih 8 sati!
super!  :palacgore:
Evidentirano
Kad naiđeš na nešto što je dobro, prvo što trebaš napraviti je potražiti nekog s kim to možeš podijeliti.
Na taj se način dobro širi do najudaljenijih kutaka svijeta.
Što je dobro.

picoda

• Vozi: Tenere
« Odgovori #55 : 09. Listopad 2008, 12:33:06 »

:palacgore:
Evidentirano

fjaka

• Vozi: DT125, stalker50, beverly250
« Odgovori #56 : 09. Listopad 2008, 21:45:37 »

evo tek sada otkrio ovaj post i mogu samo reci

fenomenalno  :palacgore:

najviše me oduševljava volja za fotografiranje izgleda da ima i "gorih" od mene :)

svakak

« Odgovori #57 : 18. Listopad 2008, 22:00:05 »

Jučer je padala kiša i umalo mi poremetila planove da iskoristim još ovo lijepog vremena što nam jesen nudi. Krećem oko 10 ujutro iz Starog Petrovog Sela prema Novoj Gradišci i onda preko Cernika do Šumetlice i na kraju Strmc. Strmac je okupljalište novogradiščana željnih prirode, a danas je tek sjena slavnih prijeratnih dana kad je gore bio uređen bazen, razna igrališta.... Osim po svojoj izletničkoj crti Strmac je poznat i po, nekada bajnom, a sada zapuštenom, hotelu Strmac, te napuštenoj bolnici za plućne bolesti.

Zbog sinoćnje kiše sam opdustao od prvotnog plana da se do Brezovog polja (najviši vrh Psunja, 985mnv) dokopam planinarskim stazama, pa nastavljam dobrim makadamom prema vrhu. Cesta je u ovo vrijeme stvarno prekrasna.

Uz cestu svako malo stoji znak opasnosti od mina - za razliku od Babje Gore, Psunj rat nije mimoišao, pa putem nailazim na spomenik palim borcima.

Na vrhu se osim TV odašiljača nalazi i radarsko postrojenje.

Tu pravim mali odmor i smišljam kud ću sad. Ceste po Psunju su mi uglavnom nepoznate, a želim se dokopati Lipika. GPS sam zaboravio kod kuće, pa sad osuđen orijentirati se pomoću mahovine i sunčanog kompasa :) Skrećem s 'glavne' ceste na planinarsku stazu koja vodi prema Omanovcu, nakon što sam se spustio niz "padinu bez povratka" shvaćam da to i nije bio najbolji potez, ali nastavljam dalje dok nisam došao do dijela gdje su šumari zakrčili cestu granjem i za mene je to kraj ceste. Ostaje mi vratiti se nazad i smisliti kako se kroz šumu dokopati neke ceste, jer put kojim sam došao je neprohodan za ići nazad. Dosta sam tumarao šumom dok nisam naišao na nešto što je prije bila utabana cesta.

Ta cesta me vodi do nekog Lovačkog doma, što bi reklo da sam na dobrom putu da se dokopam civilizacije :) Na raskršćima uglavnom koristim metodu 'engele-bengele' za odabir pravog smijera. Nakon podosta kilometara ispadam u selu Bučje. Ipak sam se uspio dokopati lipičke strane brda. Skrećem desno i idem od sela Tisovac, ali nailazim na ovakav most.

To je ipak malo previše za mene, pa se vraćam na asvalt i pičim do Pasikovaca gdje opet skrećem na makadam i idem do Šnjegovića, iz Šnjegovića do Opatovca i onda samo gas do kuće.

Čovjek prodaje kuću, u odličnom stanju

Iz ovog bureta ipak teče voda, a ne vino.

Ruta, onako, iz glave.

Sveukupno 150, jako dobrih, kilometara.
« Zadnja izmjena: 18. Listopad 2008, 22:31:40 svakak »
Evidentirano

zebarac

• **
  • Vozi: ...momentalno ništa...
« Odgovori #58 : 18. Listopad 2008, 22:53:50 »

super vožnja i još bolje slike
 :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
pravi muškarci ne jedu med...oni žvaču pčele

picoda

« Odgovori #59 : 19. Listopad 2008, 10:00:47 »

Voznja i slike :palacgore:

Kako ucrtas rutu na kartu?
Evidentirano

svakak

« Odgovori #60 : 19. Listopad 2008, 10:07:28 »

Kako ucrtas rutu na kartu?

Screenshot iz Google Mapsa, a crtu možeš povući u bilokojem programu za obradu slika.
Evidentirano

clox

« Odgovori #61 : 19. Listopad 2008, 10:41:50 »

odlicno!

nego, kaj vi, odredjeni endurasi, mislite da  bute zgubili muskost s GPSom?
 :mrgreen:

alcatraz

• **
  • Vozi: .....
« Odgovori #62 : 19. Listopad 2008, 11:01:17 »

Odlicna tema,jos bolje slike :palacgore: :palacgore:
Skoro mi zao sto sam prodao xt-a :mrgreen: :mrgreen:
Evidentirano
Samo polako i gassss

Umro je Einstein,umro je Tesla, a i meni nesto nije dobro...

svakak

« Odgovori #63 : 19. Listopad 2008, 12:40:10 »

nego, kaj vi, odredjeni endurasi, mislite da  bute zgubili muskost s GPSom?
 :mrgreen:

Nije me strah za muškost, jer ionako imam malo toga za izgubiti :)

GPS je odlična stvar, samo trenutno mi se ne uklapa u financijske planove. Imam ovaj koji sam posudio od kolege planinara, ali koje mi koristi od njega kad sam ga zaboravio ponjeti.
Evidentirano

dado76

• *
  • Vozi: KLE 500 ; DT 175 MX
« Odgovori #64 : 23. Listopad 2008, 14:30:53 »

Svaka čast na takvoj vožnji:palacgore:
jedino malo riskantno voziti se sam, pa savjet je da za riskantne predjele uvjeriti se u pokrivenost signalom
Evidentirano
Svatko hvali svoga konja!!!!

svakak

« Odgovori #65 : 03. Studeni 2008, 22:51:23 »

Probudio sam se u nedjelju oko 10 sati odlučan da ću cijeli dan malo šarafati po motoru, kadli zvoni telefon. Zove djevojka, kaže ona bi negdje išla i da putevi uključuju malo makadama. Ja jesam frajer, ali ponude lijepe djevojke nikad ne odbijam ;) Pa palim pilu i već oko 11 sati krećemo iz Nove Gradiške preko Šumetlice i Strmca na "onu" stranu Papuka. U Novoj Gradišci neki čovjek skreće ravno pred mene i zaklanja rukama lice, kao da ja dolazim s 300km/h pa ne želi vidjeti kako ga udaram, a ja nisam išao ni 50km/h, pa sam lagano usporio i prošao pokraj njega. Čudan narod i čudan svijet, ali to nije sve, nego u Cerniku leži čovjek krvavog nosa i lica na stazi, a noge su mu na cesti, vidim ljudi usporavaju i uredno ga obilaze. Stanem i pitam čovjeka jel dobro, kaže da je spao je s bicikla i ne može ustati. Gledam jel šta polomio, čini se da nije, pa mu pokušavam pomoći da se makne s ceste. Ma nije prošlo ni 2 minute, kad eto već su 3 auta stala, svatko ima svoju teoriju šta sad napraviti (jel moram naglasiti da su žene bile najglasnije), vidim da nisam više potreban, pa krećem dalje... ali nisam ni stigao do motora, a ona najglasnija žena viče za nama - jeste ga vi udarili?!? Samo mi još to fali, da me neka kokoš optuži da sam udario čovjeka kojeg su ostali zaobilazili.

Kad smo se dokopali šume i makadama lagano zaboravljamo na sve nezgode i nesreće koja urbana asvaltna džungla nosi i prepuštamo se krstarenju po odličnim makadamskim cestama. Uglavnom nisam siguran kud idem, ali znam da moramo ispasti na cesti Požega-Pakrac i samo je pitanje hoćemo li izaći na Bučje ili Gornju Šumetlicu. Ispadamo u Bučju oko 13:30 i malo se odmaramo.

Nastavljamo asvaltom prema selu Dragović, gdje opet skrećemo na makadam prema Siraču. U Siraču se, osim poznate tvornice vapna, nalazi i utvrda, prepostavljam, iz vremena dok je sultan paša Ohrili Husein skupljao harač  ovim krajevima. Malo razgledamo, bacamo nešto u kljun i pičimo dalje. Malo asvalta do Kamena Sirač, a dalje opet makadam do Voćina. Cestu većim dijelom prati jako lijep potok koji je zaslužio da ga se uslika. Ono što, nažalost, nismo uspjeli uslikati su silni jeleni i srne koje smo usput vidjeli. U jedan mah smo se osjećali kao na safariju  :palacgore: Meni je to bilo prvi put da vidim jelena u divljini, srna i košuta sam se nagledao, ali jelena nikad nisam vidio. Od tih divljih životinja još samo čekam susret s veprom.

Dok smo se dokopali Voćina već je lagano krenuo padati mrak, pa samo pijemo čaj u oronuloj birtiji i krećemo dalje do Slatinskog Drenovca, pa makadamom do Jankovca i na kraju Požege. U Požegi ne odoljevamo odličnim sendvičima u sendvičari Dami, kao ni šetnji po ovom srcu Slavonije. U kuću ulazimo oko 20:00 nakon 220km.

Okvirna ruta: http://togs.biz/josip/galerija/?galerie=Enduro_djirevi&photo=30

I za kraj - zbog nje odrapio ovaj djir, umjesto da sam popravljao indikator mjenjača i da sam ravnao sve što sam posavijao prošli tjedan:

« Zadnja izmjena: 04. Studeni 2008, 20:42:41 svakak »
Evidentirano

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #66 : 03. Studeni 2008, 23:23:34 »

teško žabu u vodu natjerat :mrgreen:

btw susrete s veprovima ne preporučam, pogotovo ako se radi o krmačama s mladima :wink:
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

dr.chala

• dr. DOIN WHAT dr. DOES
  • Vozi: beRRg i gaRRo
« Odgovori #67 : 03. Studeni 2008, 23:32:42 »

Prošao to ljetos sa Zoltanom BB i Frgichem.Krasan krajolik!Sada u jesen još nekak ljepše izgleda!  :palacgore:

picoda

« Odgovori #68 : 04. Studeni 2008, 00:09:42 »

Lipo  :palacgore:
Evidentirano

clox

« Odgovori #69 : 04. Studeni 2008, 08:50:16 »

eh, sva sreca da Ivana ne voli motore  :mrgreen:
ona fotka s potokom...  :palacgore:

Frgich

• Vozi: o V Strom 1000 DL K6
« Odgovori #70 : 04. Studeni 2008, 11:41:09 »

Prošao to ljetos sa Zoltanom BB i Frgichem.Krasan krajolik!Sada u jesen još nekak ljepše izgleda!  :palacgore:

Fakat ove jesenje boje mu daju ljepsu notu, a ima i malo blata  :mrgreen:

Odlican djir Svakak  :palacgore:
Evidentirano
If you wish to be out front,
Then act as if you were behind
Lao Tzu

svakak

« Odgovori #71 : 01. Prosinac 2008, 22:08:46 »

Gotovo 3 mjeseca je prošlo otkad se Tomislav slupao i ostao bez slezene. Doduše, njemu je trebalo samo dva mjeseca da se oporavi, ali zato se njegov XT oporavljao sljedećih mjesec dana (hvala Jago što ti je trebalo mjesec dana da čovjeku nabaviš volan :) ). Šta je tu je, danas je bio prelijep dan i jednostavno sam morao ukrasti malo slobodnog vremena. Tomu nije trebalo nagovarati, jedva je dočekao malo sunca.

Iz, suncem obasjane, Nove Gradiške prema Cerniku i Strmcu kreću 2 motora, 2 čovjeka i jedna slezena :) Stižemo do Brezovog polja (985mnv), neki će se smijati, ali kad ste na Brezovom Polju, tada ste na krovu Slavonije, jer to je najviši vrh na koji se možete popeti ovdje. Do gore vodi stvarno dobar makadam koji je tek mjestimično zaleđen, ništa strašno, čisto da ne bude dosadno.

Nastavljamo dalje i zaustavljamo se kod izvora Dobre vode, gdje ima malo uređeno odmaralište za planinare. Par klupica i svježa izvorska voda. Šta još čovjek može poželjeti? Pa ja bih poželio malo manje natpisa MINE, OPASNO PO ŽIVOT!, jer bi se onda ipak lakše odvažio istraživati male puteljke koji vode kroz šumu.

Danas je vidljivost bila toliko dobra da smo s jednog dijela vidjeli Kozaru kao na dlanu (oko 35km), a vidjelo se i iza Kozare. Čak smo vidjeli i Savu, što nikad nisam uspio vidjeti s tog ili ijedng brda. Pogled je bio stvarno očaravajuć, šteta što takvo nešto fotoaparat jako teško može zabilježiti.

S tog dijela dalje samo pičimo nizdbrdo i pratimo skretanje za Mučki bunar, koji na kraju ne pronalazimo, jer nemamo muda ići cestom preko koje su porušeni balvani koje očito nitko u zadnjih 10 godina nije pomaknuo. Vraćamo se koji km nazad i idemo prema selu Cernička Šagovina, odakle se spuštamo nazad do Nove Gradiške. Nekih 50-tak kilometara makadama i nešto malo asvalta. Neka, bitno da smo mi odradili taj prvi, povratnički, đir  :palacgore:

Evidentirano

clox

« Odgovori #72 : 01. Prosinac 2008, 22:49:31 »

vrlo dobro Slavonci!

farbach

• **
  • Vozi: TTR600/RM125/RS250/WR450/cb750four
« Odgovori #73 : 01. Prosinac 2008, 23:05:24 »

pozdrav Svakak. Obradovalo me ovo tvoje pisanje i podsetilo na teteerasenje po Fruskoj Gori. Mogli bi se naci na prolece da razmenimo terene. :palacgore:
Evidentirano

klesoo

• **
  • Vozi: paKLEnu masinu, Adly 300XS
« Odgovori #74 : 02. Prosinac 2008, 00:54:22 »

danas je stvarno bio prekrasan dan. Gledao sam u pravcu brda i mislio.... Dobro da te nisam zvao na kavu  :mrgreen:
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 65   Gore

Stranica je generirana za 0.208 sekundi uz 15 upita.