Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: Piemont offroad tour  (Posjeta: 2487 )

AnteK

• Spol: Muški
  • Vozi: XTZ 680 Tenere
Piemont offroad tour
« : 17. Kolovoz 2005, 16:50:44 »

Baza za izlete u okolici: kamp Bokki nedaleko Bardonecchie. Dižem šatorčić i u njemu ostavljam stvari, sa sobom nosim ono što smatram neophodnim ako negdje zaglavim, što tamo definitivno nije problem.
Ranojutarnjim uspon na Sommeiller:

Nakon cca. 25 km makadama dolazim na mali plato gdje je svojevremeno bila stara zgrada, koje više nema. To je ujedno i najviša točka dostupna cestom u Alpama trenutno, točno 3005 mnv. Ispred je malo jezerce, Lake Someiller:

S desne strane platoa je brdo do kojeg se takodjer može "cestom" još 50-ak metara u visinu, no ostaci snijega onemogućili su mi da dovezem Tenerku još malo više, pa sam morao pješke:

Bilo je užasno hladno i vjetrovito, i onako znojan nisam ni pomišljao skinuti kacigu. Nakon sat vremena motanja okolo i istraživanja, toliko sam promrzao da se vraćam istim putem u Bardonecchiu na kavu. Iduća destinacija jest Mont Jafferau, do kojeg i sa kojeg vodi puno opasnija i zahtijevnija cesta nego na Sommeiller:

Zapravo postoje dvije ceste, a ja sam lakšim putem išao gore a težim dolje ( slika ); rezultat je pregrijavanje i otkazivanje zadnje kočnice, srećom, pri samom kraju spuštanja. No vratimo se na uspon. Krajolik jaaaako podsjeća na središnju Velebitsku cestu:

Nakon nekoliko manjih tunela, dolazim do poznatog Jaferrau tunela, dugog 900 m i mjestimično širokog samo 2.5 m, što čini mimoilaženje motocikla i terenskog auta ( kakvi se tamo mogu sresti ) nemogućim. Tunel je pun vode i kamenja, potreban kranji oprez.

Nakon tunela cesta se desno odvaja za Mont Jafferau, staru utvrdu na vrhu istoimene planine. Pogledi koji se pružaju sa planine su zaista fantastični. Cijela utvrda djeluje pomalo jezovito i podsjeća me na sav komfor koji danas uživamo.  Tko zna koliko je glava palo da prije 200-300 godina sagrade tako nešto na visini 2800 mnv.

Put me dalje vodi do još jedne utvrde, Fort Pramand:

A poslije i do još jedne utvrde, Fort Foens:

Zapravo, na svim vrhovima planina ima poneka utvrda ili topničko mjesto s kojeg se nemilosrdno tuklo u povijesti. Tko je imao kontrolu planina, kontrolirao je i doline. Možda najpoznatija takva topnička baterija jest ona na Mont Chabertonu:

Do vrha M. Chabertona je prije 100-ak godina izgrađena uska vojna cesta kojom se do prije nekoliko godina moglo još uvijek proći uz izrazito velik rizik od pogibelji. U to vrijeme je to bila i najviša otvorena cesta u Alpama, kota 3150 mnv. No snijeg i erozija odvalili su nekoliko stotina metara ceste u potpunosti, a ostatak je za vožnju motora pomalo lutrija. Nakon smrti dvojca sa ATV-om pri spuštanju prije 5-6 godina, vlasti su strogo zabranile uspon na M. Chaberton koji sada kontrolira vojska. Pristup je dozvoljen samo biciklistima. Pozdrav prijatelju Zoltanu iz Varaždina  :D

Slijedeća destinacija je još jedna "vojna cesta", Assietta. Uspon počinje iz gradića Susa na prijevoj Col Finestre:

Cesta do vrha je prvo asfalt, a poslije odličan makadam, tako da enduro motor nije nužan za doći do vrha. Zapravo, za cijelu Assietta cestu dugu 60 km od Suse do Sestrierea nije nužan enduro, uporan vozač proći će i sa nakedom, putnim... Ali uporan  :D

Na Assietti se ima puno toga za vidjeti, gola visoravan krcata ostacima utvrda, križevima poginulih i opisima pojedinih bitaka, posebno bitke iz 1747 godine. Začudo, dok je dolina oko Sestrierea krcata bikerima koji jedu i piju po restoranima, ovdje gore na oko 2500 mnv doslovce nikoga živog; u tih 60 km sreo sam jedan motocikl i nekoliko automobila!

Obišao sam još i jezero Lago Nero, te se uputio na još jedan malo zahtijevniji uspon, Col Mulattiera nedaleko Bardonecchie. E to je mjesto gdje se može vrlo lako nastradati. Cesta kroz šumu i nije toliko loša koliko je strma, no na pola puta se nalazi simpa restoran koji je omiljeno izletište, te se ide sa autima gore: Zavoji su 100% nepregledni, a vozači kojekakvih Pandi i Una zaista ludi, sudari su svakodnevica, a mjesta za mimoilaženje jednostavno nema.

Nažalost, na Mulattieru se nije moguće tako lako popeti, fali komad ceste u dužini 10-ak metara, a kozjom stazom okolo nisam imao volju isprobavati sreću.
Sutradan obilazim fantastičan muzej vojnih izložaka u utvrdi Forte Bramafam. Ima se zaista štošta vidjeti za cijenu od 5 EUR, sva moguća vojna oprema unatrag 300-ak godina. Svakako preporučam obići!

I to je ukratko to. Nagodinu moguće opet zapalim u tom smjeru na 4-5-6 dana, vrijedi puta. Najbolje bi bila grupa 3-5 motora, utaborimo se u kampu i ostavimo stvari, i radimo djireve, sve je u krugu do 100 km, a ima puuuuuuuno toga. Bitan je bilo kakav enduro motor i puno volje, a stvari držati na minimumu, samo nositi najvažnije  :D

AnteK
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

Dodicuss

• **
Piemont offroad tour
« Odgovori #1 : 17. Kolovoz 2005, 17:08:36 »

dosao si u fazu da ili sjedis doma ili radis neke extremne djireve, kod tebe vise "normalno" ne postoji  :wink:
Evidentirano
-=dux pessimus=-

Freshman

• Vozi: V-Strom
Piemont offroad tour
« Odgovori #2 : 17. Kolovoz 2005, 17:10:11 »

I ti si AnteK ovdje tražio dobrovoljce za ovakvo šta?!

Šala... genijalan izlet, krasne fotke, iako ne vidim nigdje boce s kisikom  :mrgreen:
Evidentirano

ib

• Gost
Re: Piemont offroad tour
« Odgovori #3 : 17. Kolovoz 2005, 20:34:19 »

Citat: AnteK
Bitan je bilo kakav enduro motor i puno volje, a stvari držati na minimumu, samo nositi najvažnije  :D

Jel bi mogao bi i ovakav "enduro" :)

:mrgreen:
Evidentirano

AnteK

Re: Piemont offroad tour
« Odgovori #4 : 17. Kolovoz 2005, 20:43:31 »

Citat: ib
Jel bi mogao bi i ovakav "enduro" :)

Ima Continental TKC 80 gume  :D  Da, ako vozač osjeća sigurnost, zašto ne. Btw, od maksi endura sreo sam samo 1150 GS, klasika  :D [/quote]
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

toldi

• **
Piemont offroad tour
« Odgovori #5 : 17. Kolovoz 2005, 21:44:19 »

Fakat si majstor! :cool:

Za to treba volje! :shock:
Evidentirano

vecicrnogorac

• **
  • Vozi: K1200S
Piemont offroad tour
« Odgovori #6 : 18. Kolovoz 2005, 01:40:27 »

ponekad pozalim sto sam prodao Yamahu Super Tenere 750... kad vidim ovakve predjele rastuzim se sto nisam ja bio taj koji ih je slikao ;)
tebi majstore svaka cast na turi, trebalo je imat petlje za ovako nesto i to sam  :cool:
Evidentirano
One world - Two Wheels

cigo

• *
  • Vozi: Suzuki bandit 1200
Piemont offroad tour
« Odgovori #7 : 18. Kolovoz 2005, 08:35:03 »

odlicna tura, bravo!  :cool:
Evidentirano

alan ford eskort

• **
  • Vozi: Dobro
Piemont offroad tour
« Odgovori #8 : 18. Kolovoz 2005, 09:49:34 »

Svaka cast majstore  :cool:

Da li se osjeti promjena u radu motora na 3000 m nadmorske visine?
Evidentirano

tomee

• BANMAHER
  • Vozi: Kredenc koji vleče frižider
Piemont offroad tour
« Odgovori #9 : 18. Kolovoz 2005, 09:51:33 »

kad gledam ove slike čovjek bi poželio dva motora
ju nou vot aj min :wink:

inače :cool:
Evidentirano

AnteK

Piemont offroad tour
« Odgovori #10 : 18. Kolovoz 2005, 09:58:26 »

Citat: alan ford eskort

Da li se osjeti promjena u radu motora na 3000 m nadmorske visine?

Meni ne bitno, gotovo zanemarivo, no ja sam o tome vodio računa i testirao prije puta, obzirom da imam jettan motor i (polu)otvoren auspuh.
Evidentirano

Rivi

• Il' si faca,ili nisi!!!
  • Vozi: Classic doggy style!
Piemont offroad tour
« Odgovori #11 : 18. Kolovoz 2005, 10:11:51 »

Bravo Ante. Čestitam na putu. Slike su odlične iako nema nijedna ženska na njima.  :cool:  :cool:
Evidentirano

ib

• Gost
Piemont offroad tour
« Odgovori #12 : 18. Kolovoz 2005, 10:48:27 »

Citat: Rivi
Bravo Ante. Čestitam na putu. Slike su odlične iako nema nijedna ženska na njima.  :cool:  :cool:

Rivi, ti bi jednom trebao ic na turu s mojim dragim prijateljem klesoom. Bili smo nedavno u Alpama 10 dana i jebote, zbog picaka sam se skoro zapucao u njega par puta. Ono, stane nasred ceste, okrece glavu i bleji, trubi, ko da prvi put vidi zenu na cesti :) Vi bi imali gro fotki s komadima, nema veze kakvima, samo da imaju pravi alat medju nogama ;) Poludio sam s njim...  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

ib
Evidentirano

Adventurer

• **
  • Vozi: Kawasaki Z 750S
Piemont offroad tour
« Odgovori #13 : 18. Kolovoz 2005, 12:59:44 »

Bravo, bravo!  :cool:
Evidentirano
Pozdrav moto-putnicima ma gdje bili !

http://vimeo.com/37868842

Rivi

• Il' si faca,ili nisi!!!
  • Vozi: Classic doggy style!
Piemont offroad tour
« Odgovori #14 : 18. Kolovoz 2005, 14:11:10 »

Rivi, ti bi jednom trebao ic na turu s mojim dragim prijateljem klesoom. Bili smo nedavno u Alpama 10 dana i jebote, zbog picaka sam se skoro zapucao u njega par puta. Ono, stane nasred ceste, okrece glavu i bleji, trubi, ko da prvi put vidi zenu na cesti :) Vi bi imali gro fotki s komadima, nema veze kakvima, samo da imaju pravi alat medju nogama ;) Poludio sam s njim...  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

ib

Pa ne iden se vozit samo da bi stabla gleda'. Nego iden vidit i šta drugi "voze"!  :wink:  :mrgreen:
Evidentirano

Pudla

• Vozi: BMW F 800 GS, BMW R 12000 GS
Piemont offroad tour
« Odgovori #15 : 21. Kolovoz 2005, 17:28:08 »

Pogledao sam slike i opet čestitam.  :mrgreen: Dobro da sam makadam "prepustio" tebi.  :cool:

ib

• Gost
Piemont offroad tour
« Odgovori #16 : 21. Kolovoz 2005, 17:43:19 »

Citat: tomee
kad gledam ove slike čovjek bi poželio dva motora
ju nou vot aj min :wink:

inače :cool:

Ja odlucio kupit nesto kao DRZ 400.  Definitivno cim se ukaze prilika. Ovo su fenomenalne ture. Vidi ovu, barem fotke:

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=92495

To ne ide s nasim motorima pa cak niti s GS-om ili velikim Adventurerom. Za to ti treba nesto lagano, do 150 kg i bez puno stvari i s pravim off-road gumama. Frajeri su imali jedan potez od 150 km makadama. Genijalno...

ib
Evidentirano

AnteK

Piemont offroad tour
« Odgovori #17 : 21. Kolovoz 2005, 19:51:07 »

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=92495

To ne ide s nasim motorima pa cak niti s GS-om ili velikim Adventurerom. Za to ti treba nesto lagano, do 150 kg i bez puno stvari i s pravim off-road gumama. Frajeri su imali jedan potez od 150 km makadama. Genijalno...

ib

Tu ja sa Tenerkom idem bez problema :D  Btw, znam točno koja je to ruta koju spominju, to je južni dio Ligurnijske ceste, imam pripremljenu trasu. U kampu u Bardonecchia-i su bili nijemci ( šaroliko društvo ) koji su to odvozili; ima potez od oko 2 km praktički bez ceste. Jedino tamo nema tolike nadmorske visine kao u Piemontu, no nema veze, prvom prilikom kad mi se ukaže 4-5 dana idem tamo. Evo na ovom linku imaš puno toga, ono što sam obišao i ovo o kojem ti sanjaš :D

http://mypage.bluewin.ch/STW/reisen_lgks-02.htm
Evidentirano

ib

• Gost
Piemont offroad tour
« Odgovori #18 : 21. Kolovoz 2005, 21:12:35 »

Tu ja sa Tenerkom idem bez problema :D

Ma vidi, ja sam ziher da bi ovaj lik na Stromu cije sam fotke postao to odvozio bez beda. Prvo, ja nisam toliko vjest s takvom mrcinom na offroadu, lud i bogat. Strah me da ga ne zavaljam u neku grabu i uvalim si troskove bez veze. Ne da mi se modificirat motor da bude vise off-road nego sto je. Svidja mi se cestovni setup kakav sam slozio. Ukupno gledajuci, jeftinije mi je uzeti dobro uscuvanog DRZ-a i onda bez straha uzivat na takvim turama. Naravno da je tvoja Tenerka puno prikladnija za ovakve ture od mog Stroma :)

Kako bilo, nema vise uzmaka. Cak mi zena nije prevec zvocala (ne bi joj pomoglo al bi me nanerviralo). :) Mozda ne ove sezone, ali DRZ ce kad-tad u garazu. A onda ti se pridruzujem na ovakvim rundama :D

ib
Evidentirano

ib

• Gost
Piemont offroad tour
« Odgovori #19 : 21. Kolovoz 2005, 21:24:18 »

Btw, znam točno koja je to ruta koju spominju, to je južni dio Ligurnijske ceste, imam pripremljenu trasu.

Frajer je stavil kartu putovanja na svoj site:

http://bigbear42.smugmug.com/photos/32899247-O.jpg

ib
Evidentirano

maff

• **
  • Vozi: ne vozi...
Piemont offroad tour
« Odgovori #20 : 21. Kolovoz 2005, 23:43:20 »

ja imam jedno malo pitanjce. vidio sam na jednoj slici da na jednom motoru otišla guma. kaj se radi u tom slučaju? nisam vidio da je itko od njih imao gumu natovarenu na motoru, šta se samo zračnica metne unutra? to mi malo čudno jer mi se čini da na ovakvom terenu nemre guma samo malo popustiti
Evidentirano

AnteK

Piemont offroad tour
« Odgovori #21 : 22. Kolovoz 2005, 08:29:35 »

Citat: maff
ja imam jedno malo pitanjce. vidio sam na jednoj slici da na jednom motoru otišla guma. kaj se radi u tom slučaju? nisam vidio da je itko od njih imao gumu natovarenu na motoru, šta se samo zračnica metne unutra? to mi malo čudno jer mi se čini da na ovakvom terenu nemre guma samo malo popustiti

1. opcija - sprej za krpanje
2. opcija - ako sprej ne pomogne, skidaš kotač, vadiš i krpaš zračnicu,
               moraš imati alat, a sa sprejom možeš napumpati gumu
Evidentirano

GIXER

• Vozi: Hayabusu
Piemont offroad tour
« Odgovori #22 : 22. Kolovoz 2005, 08:46:11 »

Svaka čast, to se zove đir !!!
Evidentirano
PRODAJEM POWER COMMANDER ZA HAYABUSU 1999 & 2000.
KORIŠTEN PAR MJESECI, 250 €

AnteK

Piemont offroad tour
« Odgovori #23 : 22. Kolovoz 2005, 17:22:29 »

Mozda ne ove sezone, ali DRZ ce kad-tad u garazu. A onda ti se pridruzujem na ovakvim rundama :D

ib

Dogovoreno  :D  Evo ti slikica za wallpaper, da ne zaboraviš  :D  :D

Evidentirano

maff

• **
  • Vozi: ne vozi...
Piemont offroad tour
« Odgovori #24 : 23. Kolovoz 2005, 23:17:07 »

Citat: maff

1. opcija - sprej za krpanje
2. opcija - ako sprej ne pomogne, skidaš kotač, vadiš i krpaš zračnicu,
               moraš imati alat, a sa sprejom možeš napumpati gumu

a kolko često se desi da baš sama guma nastrada? i to tak da sprej ne pomaže. vidio sam na slikama u nekim putopisima da ekipa zna furat gumu na vrhu prtljage, je to pretjerano oprez ili ne?
Evidentirano
 Str: [1] 2  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.186 sekundi uz 16 upita.