Neko vreme me nije bilo... obaveze... ali evo da vam se ponovo pridruzim i, nadam se ponovo i lepo druzim. Ovoga puta da vam prenesem poslednji putopis koji sam nedavno pustio i na BJB forumu.
Na nasim mnogobrojnim putovanjima kroz Rumuniju videli smo mnogo lepih mesta. Kada smo prosle godine isli na Transfagarasan, vozili smo malo makadama na zapadnim Karpatima. Kasnije smo saznali da taj put preseca put koji prelazi preko prevoja Urdele ili kako se jos zove, Transalpina. Malo smo istrazivali i nasli smo nekoliko lepih video snimaka na netu, kao i mnogo slika.
Joseph je vec tada cvrsto odlucio da u skorije vreme hoce da predje taj prevoj. A kao mnogo sveziji motorista, jo uvek sam bio vise za asfalt nego za blato i kamenje. Nekako se nisam osecao dovoljno iskusnim za tako nesto.
Eto proslo je oko godinu dana... Joseph prodaje motor, ali je odlucio da pre toga odradi ovo putovanje. Meni su se neki drugi planovi izjalovili pa sam poceo da razmisljam o nekom kracem putu, cisto da omorim dusu. Malo sam se jos brinuo oko iskustva koje imam za takav teren, ali na kraju sam odlucio da nekako moram da iskusim i naucim i to... a kako drugacije nego da se okusam. Odluka je pala!
Za datum polaska smo odredili 12. septembar, posto smo se takomogli uklopiti sa kolegama na poslu. Vikend plus slobodan petak i ponedeljak. Medjutim nismo hteli da na ovaj put idemo sami. Odlucili smo da pozovemo jos nekolicinu BJB prijatelja. Uslovi su bili:
- da i oni zele na ovakav put
- da im ne smeta kisa, blato i eventualni snek i dosta hladno vreme
- da znaju da se snalaze i da se uklope u dustvo, posto je teren takav da zahteva dosta od vozaca i nema mesta kuknjavi i subjektivizmu
- da i mi mozemo da se uklopimo sa njima
- da mogu uzei slobodne dane
- da nas ipak ne bude previse
- da im ne smeta cinjenica da mora da se vadi viza za taj truli zapad/istok/jug/sever
Napravili smo spisak poznanika... i dogovorili malo rostiljanje kod Samuraaja u Kuli da im saopstimo ideju i da vidimo kakve su reakcije. Naravno sa nekima smo to odradili telefonski. Neki su odmah odustali iz ovih ili onih razloga i lista je spala na nas cetvoricu:
1. quasaar (Davor)

2. Joseph B. (Joska)

3. Bata (Sale)

4.Majstor Kvarisa (Ivan)

10-ak dana pre planiranog polaska uzimamo slobodan dan i sva cetvorica zajedno odlazimo u konzulat Rumunije u Vrsac i predajemo dokumenta za vize. Tamo se nalazimo sa Nikolom (GhostVS) koji nas vosi do konzulata i kasnije casti picem i pizzom. Posto su nam rekli da pasose treba da pokupimo naredne nedelje,dogovor je da Nikola podigne pasose, a da mi kada 12-og krenemo odemo do njega po pasose i na kafu.
Ta nedelja je bila duga. Ove godine smo jako malo putovali, bez obzira na kilometrazu koju smo napravili i vec nam odavno nismo mogli da nadjemo mira u jednom mestu. Ipak, napokon je dosao i taj 12-ti!
Svi spremni i natovareni sa samo onim sto nam je potrebno. Ipak imali smo malo vise stvari posto smo se spremali potpuno na kampersku varijantu a i znali smo da mozemo da racunamo na konstantnu kisu tokom ta cetiri dana, a plasili smo se da cemo zateci i sneg, posto je to normalo u ovo doba godine u Kapatima.
Svako nosi potrebnu kolicinu carapa i donjeg vesa da budemo koliko-toliko suvi tokom puta, jedan set lakse garderobe ako nas zadesi na nekom delu puta toplo vreme, 2 satora, potrebna oprema za kampovanje i nesto gotovih jela.
Dva daa pred polazak, pricajuci sa jednim Rumunom na Yahoo!, on mi saopstava da u blizini prevoja Transalpina, postoji jos jedan prevoj, kojeg nema ni na kartama ucrtanih posto nema nikakvog puta, osim onog koji utabaju traktori i gusenicari koji izvlace posecena stabla iz sume. Saljemi detaljna uputstva kuda da idemo, poso, kako on kaze, prizori u tim kanjonima su neverovatni. Malo smo izmenili plan, t.j. odlucili smo da ubacimo i to u rutu kada krenemo. Tada jos nismo znali gde cemo krenuti!!!

Kvarisa krece iz BG-a, Bata dolazi do nas u Temerin i svi se nalazimo oko 9 sati pre podne kod Nikole u Vrscu. Pijemo kafu, uzimamo pasose i oprastamo se od Nikole i njegove porodice.

Odlucili smo da deonicu uz Dunav ipak vozimo sa rumunske strane, pa granicu prelazimo u blizini Bele Crkve i nastavljamo na jug. Danasnji cilj nam je da dodjemo negde u okolinu mesta Baile Herculane i da tu postavmo kamp. Evo malo slika sa Dunava:
;D

;D

Golubacka tvrdjava (ako se ne varam)

Ahhh taj Dunav!!!

Trajanova tabla, nazalost predaleko da bi se ista videlo

Sto se tice, podloge... uz Dunav je bilo dosta radova na putu, pa su nam se smenjivali stari put, svez crni novi asfalt, ali sto tako i plici i dublji tucanik. Malo pripreme nece da skodi!

Stizemo do mesta gde cemo se pozdraviti sa Dunavom i skrenuti u unutrasnjost Rumunije. Do Baile Herculane imamo jos 50-60km pa odlucujemo da nadjemo mesto gde cemo popiti kafu da se dogovorimo gde cemo dalje. Ceo dan imamo odlicno toplo vreme. Malo je cak i pretoplo u opremi pa koristimo da vozimo u letnjim jaknama dok jos mozemo. Skoro smo sigurni da nece jos dugo potrajati. Iz iskustva znamo da cim se dodje do najmanjig brezuljaka Karpata, klima je jako promenljiva.
U kafani koju smo zauzeli nema kafe!!! Sta cemo? Pijemo hladno pivo, malo komentarisemo sta smo videli i krecemo dalje. Odlucili smo da ipak ne idemo predaleko vec da kupimo nesto pica i da kada malo udjemo u planine, nadjemo mesto za kamp dok jos vidimo i da uzivamo. Znamo da nas sutradan ceka tezak da... (i ne znamo koliko tezak!!!).
Uskoro prolazimo Baile Herculane. Stajemo samo u prodavnici da hupimo hleba i dovoljnu zalihu piva da nekako preguramo ostatak dana

. Vozimo dalje. Posto je u blizini nekakva banja, dosta je naseljena okolina ali ipak uspevamo da nadjemo poljance. Mala drvena rampa da se ne moze tek tako uci, nekoliko sklepanih stolova i klupa. Provlacimo se pored stubica i parkiramo. Savrseno!!! Na samo 10-ak metara malo nize protice recica, ima spremno mesto za lozenje, kao nesto suvog drveta.
Ipak posle samo parminuta pojavljuje se dedica. Mislili smo da ce nas oterati, ali samo je pitao da li smo tu samo nas 4-ica i koliko cemo satora imati. Trazio je da platimo 20 LEI-a. Platili smo... na kraju krajeva, poljana je ipak njegova a cena je vise nego razumna (oko 6 eura za sve nas ukupno). Postavili smo satore, a Bata je iz torbe izvadio ono sto smo ceo dan cekali... DUNJU!!!
Par casica, pa grejanje gotovih jela, da ne pijemo na prazan stomak, a onda opet po koja rakijica i nekoliko piva! :o :o :o
Kakvi smo bili dok se dan zavrsio ne bih da pisem!!! Dovoljno je reci da je Dunja planula, a ni pivo se nije bacilo. Evo par slikica, sto nije cenzurisano, a ostalo zamisljajte:
Dase malo plaknemo pre vecere

E da mi je jos papagaj na ramenu i povez preko jednog oka

DUNJA

Nas prijatelj i cuvar preko noci, nazvali smo ga Dzasmin (kasnije su svi psi nosili isto to ime)

Banda pijana !!!

Kvarisa je malo ranije otisao na spavanje (sto ne znaci da je od nas mogao spavati), ali je oko ponoci i nas kisa poterala. Znao sam da lepo vreme nece dugo potrajati. Ipak vreme je bilo dakrenemo na odmor. Avantura pocinje sutra... Na spavanje odlazimo uz nasu himnu (za ovu priliku) koju slusamo sa Batinog telefona... "Moz ti to, moz ti to... Ko te mis'im brate pitooo..."