Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 4  Sve   Dolje

Autor Tema: Čudne vibracije na X-City 250  (Posjeta: 3165 )

Bradonja

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Yamaha X-City 250
Čudne vibracije na X-City 250
« : 21. Listopad 2008, 10:48:04 »

Pozdrav poštovana gospodo, molim vas za pomoć uslijed vlastitog ne znanja i ne dovoljnog poznavanja tematike. Naime posjedujem Yamahu X-City 250 kupljenu novu u 5mj. ove godine, redovito servisiranu koja sada ima 8500km. Počele su mi se javljati jake vibracije kod prvog dnevnog starta pri laganom dodavanju gasa. Uvijek nakon paljenja ostavim skuter da se zagrije. Moje pitanje je slijedeće: Dali je to normalno ili je mogućnost nekakvog kvara?
« Zadnja izmjena: 19. Rujan 2009, 08:27:50 liberty »
Evidentirano

joke

• Vozi: Šta stigne
Odg: Čudne vibracije na X-City 250
« Odgovori #1 : 21. Listopad 2008, 10:49:36 »

U trenutku kretanja skutera s mjesta, ili dok još nije uključeno kvačilo(stoji u mjestu)
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

www.facebook.com/yamaha.pribudic.borcic

baldeks

• Vozi: Runner 50 SP
« Odgovori #2 : 21. Listopad 2008, 11:17:21 »

to se i meni događa na zipu i još uz to čuje se nekakvo hroptanje ili struganje u mašini al sn skužija kad je leden to mu se događa...događa se kad se mašina "napreže",na uzbrdici kad se stane pa krene ili kod kretanja s mista...al to mi se prošle zime nije događalo...šta je to i mene zaima :misli:
Evidentirano
ć

joke

« Odgovori #3 : 21. Listopad 2008, 11:27:48 »

Moje pitanje vlasniku odnosilo se na moguče pregrijavanje kvačila koje otvrdne vanjski dio pakni kvačila. Dešava se kod jako spore vožnje kad se vozi na granici stani-kreni režima. Isto se automatski potorši, odnosn izbrusi u normalnoj vožni, ali....
Može se desiti da se dovoljno ne izbrusi normalnom vožnjom te je potrebno brušenje u servisu brusnim papirom.
Inače, to je kvar koji je simptomatičan za veču zapremninu i sporije vozače koji na takvim vozilima preveliku snagu agregata ne prenose na podlogu. Karakterističan je za skuter Honda SW600 gdje je skoro redovit na svakom vozilu, ali tamo se manifestira kao škripa, a ne kao vibracija.

Ovo gore bilo bi generalno o kvaru.

A sada opet back on topic. Ukoliko je prilikom prvog paljenja XCitya evidentno pojačano okretanje stražnjeg kotača dok je u zraku, onda je moguče da usljed rada električnog čoka dolazi do dodirivanja kvačila i zvona kvačila te tu dolazi do povečane temperature koja onda dovodi do nepotpunog prijanjanja kvačila, odnosno vibracija pri kretanju.
Inače, normalan i preporučen način grijanja vozila bio bi definitivno u vožnji, ali na manjim okretajima. Probaj dakle krenut sa hladnim motorom i isti tren znat češ jeli u tome kvaka.
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

Bradonja

• **
« Odgovori #4 : 21. Listopad 2008, 11:39:59 »

U trenutku kretanja skutera s mjesta, ili dok još nije uključeno kvačilo(stoji u mjestu)

U trenutku kretanja s mjesta, pri laganom dodavanju gasa. Prvi puta mi se to dogodilo na Korčuli ljetos, a sada je postalo učestalo. Pogotovo ako ne čekam da se skut ne zagrije skroz na radnu temp. nego, ako krečem negdje na pola kazaljke. Skuter koristim večinom za duže ture sa suprugom. Vikend vožnje koje znaju biti i po 600km u danu. Znači vrlo često je pod punim opterećenjm i punim gasom po autocesti ili po planinama kroz Bosnu.
« Zadnja izmjena: 21. Listopad 2008, 11:55:35 Bradonja »
Evidentirano

mrcina

• Vozi: x9 EV 250ccm Black Box / Vectra 1,6 16v
« Odgovori #5 : 21. Listopad 2008, 11:43:00 »

što to znači da kuplung previše struže o zvono pa se javljaju te vibracije.
znači li to da je zvono u komi ili kuplung.

interesira me to jer sam to isto imao na prijašnjem skutu pa da znam unaprijed.
Evidentirano
Piaggio X9 250  Black Box

joke

« Odgovori #6 : 21. Listopad 2008, 11:46:44 »

Onda je definitivno kvačilo, probaj ga ne grijati u mjestu več u vožnji i ukoliko vibracija bude i dalje prisutna preporučujem odlazak u ovlašteni servis i brušenje pakni kvačila te čiščenje unutrašnjosti zvona kvačila.
Nakon toga treba izbjegavati vožnju tipa ""kreni-ne kreni"(u dvoje još važnije), ili stajati na uzbrdici uz pomoč agregata (koristiti kočnicu), jer isto uzrokuje vibracije koje opisuješ.
Vjerovao ili ne sve to ti piše u original Yamaha Uputama za korisnika koje dobiješ sa vozilom.
I s obzirom na moje(naše) iskustvo u Splitu, ovakav slučaj se rjetko ili nikako ne dešava na vozilima zapremnine od 250 ccm što znači da je ili način vožnje ili baš to grijanje na mjestu "krivac" za njega.
Evidentirano

joke

« Odgovori #7 : 21. Listopad 2008, 11:56:14 »

što to znači da kuplung previše struže o zvono pa se javljaju te vibracije.
znači li to da je zvono u komi ili kuplung.

interesira me to jer sam to isto imao na prijašnjem skutu pa da znam unaprijed.

Nažalost, večinom znači da se vozilo koristi nesukladno uputi za korištenje(piše unutra čak i kod Piaggio grupe).
Naime, centrifugalno kvačilo kakvo imaju navedena vozila spaja kvačilo u trenutku dodavanja gasa (centrifugalne sile). To bi trebao biti što krači vremenski period jer se tijekom istog javlja trenje koje naravno spali površinu pakni kvačila (nekad i unutrašnjost zvona kvačila) ukoliko se produži previše. Najčešče se vrijeme uključenja kvačila produžava u extremnim slučajevima, kada je npr. vozilo opterečeno ili težinom(putnika i tereta) ili kutem podloge(uzbrdica).
Kad je u pitanju težina putnika vozač mora krenuti što prije, odnosno nesmije lagano dodavati gas i prestati ga dodavati u trenutku kretanja.
Kad je u pitanju kut podloge nesmije održavati položaj na uzbrdici na način da vozilo održava dodavanjem gasa da stoji u mjestu.
Kolike su sile u pitanju nekad je dovoljno shvatiti pogledom na boju zvona kvačila, koje zna bit zagasite plave boje, karakteristične za djelovanje velikih temperatura(kao na rubu zavarivanih površina).
Ovo je rjedak slučaj kod malih zapremnina jer vozača tamo relativno mala snaga agregata koja se guši pri "paljenju" kvačila natjerava da doda gas, a samim time i prelazi na režim u kojem kvačilo stoji uključeno fiksno i više nije pod stresom.
Kod večih zapremnina snaga agregata je nadmočnija nad trenjem kvačila i kvačilo "provrti" što dodatno povečava trenje i temperaturu sklopa.

Naglasio bi da je na gore navedeno, posebno skrenuta pažnja u uputama za korisnika(znam točno za Piaggio i Yamahu), te da isto ovisi isključivo o načinu vožnje, i to generalno za bilo koji skuter sa centrifugalnim kvačilom. Osim toga svi djelovi koji su pod stresom u ovom slučaju su potrošni djelovi prenosnog sklopa te kao takvi nisu predmet garancije
Evidentirano

liberty

• Vozi: vozio 2 sada 4 kotača
« Odgovori #8 : 21. Listopad 2008, 12:01:10 »

ilitiga - za kvačilo bolje kretat malo naglije i s više gasa

općenito sam skužio, da ne samo za kvačilo, nego i za mašinu - bolje voziti na gasu nego ko baba :mrgreen:

joke

« Odgovori #9 : 21. Listopad 2008, 12:03:01 »

ilitiga - za kvačilo bolje kretat malo naglije i s više gasa

općenito sam skužio, da ne samo za kvačilo, nego i za mašinu - bolje voziti na gasu nego ko baba :mrgreen:

Rekli bi amerikanci, RTFM (Read The Fucking Manual) prije upotrebe proizvoda  :mrgreen:

...a kako isto i sam rijetko napravim, trudim se to pojasniti kupcima pri isporuci ili prezentaciji vozila jer znam da je bitno.
Evidentirano

liberty

« Odgovori #10 : 21. Listopad 2008, 12:04:47 »

većina ljudi te 250 ccm vozi isključivo po gradu
to je uzrok problemu, stani-kreni

te kvačilo ode, te mu se stalno diže temperatura i sl.

bolje onda po gradu voziti nešto 2T

Bradonja

• **
« Odgovori #11 : 21. Listopad 2008, 12:08:03 »

Onda je definitivno kvačilo, probaj ga ne grijati u mjestu več u vožnji i ukoliko vibracija bude i dalje prisutna preporučujem odlazak u ovlašteni servis i brušenje pakni kvačila te čiščenje unutrašnjosti zvona kvačila.
Nakon toga treba izbjegavati vožnju tipa ""kreni-ne kreni"(u dvoje još važnije), ili stajati na uzbrdici uz pomoč agregata (koristiti kočnicu), jer isto uzrokuje vibracije koje opisuješ.
Vjerovao ili ne sve to ti piše u original Yamaha Uputama za korisnika koje dobiješ sa vozilom.
I s obzirom na moje(naše) iskustvo u Splitu, ovakav slučaj se rjetko ili nikako ne dešava na vozilima zapremnine od 250 ccm što znači da je ili način vožnje ili baš to grijanje na mjestu "krivac" za njega.

Probao sam krenuti sa hladnim skuterom i imao sam osjećaj da će se raspasti.
Evidentirano

Bradonja

• **
« Odgovori #12 : 21. Listopad 2008, 12:17:25 »

većina ljudi te 250 ccm vozi isključivo po gradu
to je uzrok problemu, stani-kreni

te kvačilo ode, te mu se stalno diže temperatura i sl.

bolje onda po gradu voziti nešto 2T

Kao što sam napomenuo ranije, skuter koristim skoro pa isključivo na dužim relacijama i pod punim opterećenjem u dvoje i vrlo često konstantnim punim gasom.
Evidentirano

liberty

« Odgovori #13 : 21. Listopad 2008, 12:18:05 »

da li je remen mijenjan?

meni npr. na svakih 6000 očiste "kučište" remena od "restlova"
ali ipak prilikom kretanja nakon stajanja 1 ili 2x zaškripi
i to isključivo nakon što su na 15.000 km mijenjali remen

no ne trese se

možda treba samo očistiti prijenos i sve bude ok

joke

« Odgovori #14 : 21. Listopad 2008, 12:25:55 »

Probao sam krenuti sa hladnim skuterom i imao sam osjećaj da će se raspasti.

Onda u ovlašteni servis na brušenje kvačila i zvona.
Evidentirano

Bradonja

• **
« Odgovori #15 : 21. Listopad 2008, 12:48:51 »

da li je remen mijenjan?

meni npr. na svakih 6000 očiste "kučište" remena od "restlova"
ali ipak prilikom kretanja nakon stajanja 1 ili 2x zaškripi
i to isključivo nakon što su na 15.000 km mijenjali remen

no ne trese se

možda treba samo očistiti prijenos i sve bude ok

Nije mijenjan remen skuter ima 8500km, a propisana je izmjena na 20000km. Za čiščenje kučišta i slično nisam siguran jer ne možeš biti prisutan kod servisa.
Evidentirano

nexus_125

• **
  • Vozi: Gilera Nexus 125
« Odgovori #16 : 21. Listopad 2008, 12:49:46 »

to se i meni događa na zipu i još uz to čuje se nekakvo hroptanje ili struganje u mašini al sn skužija kad je leden to mu se događa...događa se kad se mašina "napreže",na uzbrdici kad se stane pa krene ili kod kretanja s mista...al to mi se prošle zime nije događalo...šta je to i mene zaima :misli:

to je mom prijatelju bilo i ovaj mu je obrusia malo deltu i sad je sve ludilo

Bradonja

• **
« Odgovori #17 : 21. Listopad 2008, 12:50:09 »

Onda u ovlašteni servis na brušenje kvačila i zvona.

Hvala na odgovorima, izgleda da će to biti.
Evidentirano

liberty

« Odgovori #18 : 21. Listopad 2008, 12:58:30 »

javi nam rezultat

baldeks

• Vozi: Runner 50 SP
« Odgovori #19 : 21. Listopad 2008, 13:12:13 »

joke evo ja baš proba svog ledenog...i istina leden se ne trese uopće,samo se malo osjeti kada bi kvačilo tribalo napravit "vagu" :mrgreen:ako me kužiš
Evidentirano
ć

mrcina

• Vozi: x9 EV 250ccm Black Box / Vectra 1,6 16v
« Odgovori #20 : 21. Listopad 2008, 18:32:43 »

čuj sad imam 250 mašinu a prije sam imao 125 te mi se to desilo da je umjesto rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kod kretanja rekao rrrrrrrrr   rrrr  rrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr sa vibracijama koje sam osjetio na pozamašnoj guzi.
Evidentirano
Piaggio X9 250  Black Box

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Vozi: se VTR SP 01
« Odgovori #21 : 22. Listopad 2008, 18:01:46 »

To se meni desilo i na x-city 125. Kada lagano kreces mislis da ce ti kotac otpasti....Motor ima 5000 km. Skinuo kvacilo...raspa u ruke...i problem rijesen....Za sada........ :palacgore: Ah...te klavijature... :mrgreen:
Evidentirano
O&G Team

joke

« Odgovori #22 : 23. Listopad 2008, 09:46:18 »

Mi imamo definitivno največi protok Yamaha skutera u RH kroz servis. Po evidenciji više od 10 dnevno u sezoni, i problem sa neadekvatnim korištenjem koje "pali" kvačilo jako rjetko vidimo na 250-icama, a koliko se sječam, na 125-icama nijedan.
Možda je bitan faktor i upozorenje prodavača na pravilan način korištenja te čitanje manuala prije same isporuke, odnosno preuzimanja vozila
Evidentirano

_mali_

• *
« Odgovori #23 : 23. Listopad 2008, 14:47:56 »

Mi imamo definitivno največi protok Yamaha skutera u RH kroz servis. Po evidenciji više od 10 dnevno u sezoni, i problem sa neadekvatnim korištenjem koje "pali" kvačilo jako rjetko vidimo na 250-icama, a koliko se sječam, na 125-icama nijedan.
Možda je bitan faktor i upozorenje prodavača na pravilan način korištenja te čitanje manuala prije same isporuke, odnosno preuzimanja vozila

vidja san da puknu federchichi mali shta drzhe pakne od kumplunga pa odere sve..ostanu smao 3 komadicha aluminija...
i da..''meso'' na paknama se isto dosta pojede...za razliku od kumplunga drugih grupacija...
Evidentirano

joke

« Odgovori #24 : 23. Listopad 2008, 15:54:23 »

Na kojem točno modelu?
Evidentirano

Str: [1] 2 3 4  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.164 sekundi uz 18 upita.