što to znači da kuplung previše struže o zvono pa se javljaju te vibracije.
znači li to da je zvono u komi ili kuplung.
interesira me to jer sam to isto imao na prijašnjem skutu pa da znam unaprijed.
Nažalost, večinom znači da se vozilo koristi nesukladno uputi za korištenje(piše unutra čak i kod Piaggio grupe).
Naime, centrifugalno kvačilo kakvo imaju navedena vozila spaja kvačilo u trenutku dodavanja gasa (centrifugalne sile). To bi trebao biti što krači vremenski period jer se tijekom istog javlja trenje koje naravno spali površinu pakni kvačila (nekad i unutrašnjost zvona kvačila) ukoliko se produži previše. Najčešče se vrijeme uključenja kvačila produžava u extremnim slučajevima, kada je npr. vozilo opterečeno ili težinom(putnika i tereta) ili kutem podloge(uzbrdica).
Kad je u pitanju težina putnika vozač mora krenuti što prije, odnosno nesmije lagano dodavati gas i prestati ga dodavati u trenutku kretanja.
Kad je u pitanju kut podloge nesmije održavati položaj na uzbrdici na način da vozilo održava dodavanjem gasa da stoji u mjestu.
Kolike su sile u pitanju nekad je dovoljno shvatiti pogledom na boju zvona kvačila, koje zna bit zagasite plave boje, karakteristične za djelovanje velikih temperatura(kao na rubu zavarivanih površina).
Ovo je rjedak slučaj kod malih zapremnina jer vozača tamo relativno mala snaga agregata koja se guši pri "paljenju" kvačila natjerava da doda gas, a samim time i prelazi na režim u kojem kvačilo stoji uključeno fiksno i više nije pod stresom.
Kod večih zapremnina snaga agregata je nadmočnija nad trenjem kvačila i kvačilo "provrti" što dodatno povečava trenje i temperaturu sklopa.
Naglasio bi da je na gore navedeno, posebno skrenuta pažnja u uputama za korisnika(znam točno za Piaggio i Yamahu), te da isto ovisi isključivo o načinu vožnje, i to generalno za bilo koji skuter sa centrifugalnim kvačilom. Osim toga svi djelovi koji su pod stresom u ovom slučaju su potrošni djelovi prenosnog sklopa te kao takvi nisu predmet garancije