Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 59   Dolje

Autor Tema: Fotografija općenito  (Posjeta: 57313 )

svakak

• Spol: Muški
  • Vozi: Yamaha Tenere 1VJ
Odg: Fotografija
« Odgovori #75 : 10. Studeni 2008, 21:51:43 »

slika bez obrade na SLR-u je gotovo uvijek bolja od iste takve neobrađene na kompaktu :palacgore:

Velika neistina i obmana. Pogotovo jer ljudi kupe SLR, pa ih koriste s kit objektivima i onda tu bude svega, od lošeg raspona, do slabašne blende, kitovi se baš ne mogu pohvaliti oštinom... Ajde, Olympus ima OK kit objektive.
Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

smarty

• Vozi: FZ6 S2 N '07
« Odgovori #76 : 10. Studeni 2008, 22:22:22 »

Velika neistina i obmana. Pogotovo jer ljudi kupe SLR, pa ih koriste s kit objektivima i onda tu bude svega, od lošeg raspona, do slabašne blende, kitovi se baš ne mogu pohvaliti oštinom... Ajde, Olympus ima OK kit objektive.

Eto, tako sam i ja čitao u raznoraznim testovima, gdje je slika kako sam i naveo lošija, ali poslije prikaz, nakon obrade izgleda daleko bolje nego kod kompakta.

Sad je pitanje, što je ta obrada koju spominju, da li je to klik na auto levels, ili ozbiljnije korekcije, s kojima se opet u većini slučajeva ne bi volio baviti, jer za većinu slika nemam vremena da količinski to sve obradim...

Isto tako, za Olympus govore da ima najbolje objektive, što se tiče onih koji dolaze u kit-u...

Bi onda taj E-420 sa ovim objektivima:
-ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6
-ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6
mogao biti dobro rješenje  :misli:

Kako sam već i rekao, bojim se da slika na automatskim postavkama ne bude lošija nego na kompaktu. Nije da ne znam što i kako treba podešavati, ali isto tako smatram da to nije praktično stalno i na svim slikama raditi. U većini slučajeva treba otvoriti fotoaparat, pogledati u traćilo i opaliti sliku, nema se vremena izgubiti minutu-dvije i sve posložiti kako treba, niti mi je to namjera raditi na svim slikama.
Evidentirano
www.young-4ever.org
Ne cveta cveće ni u naše preduzeće.
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje"  N.T

darkovsky

• Vozi: GSX 1400
« Odgovori #77 : 10. Studeni 2008, 23:12:57 »

Slažem se  :palacgore:

Ja baš ne preferiram Oly-ja zbog 4:3 formata (a ni cropa 2x), radije bih na tvom mjestu pogledao Pentax koji je dobar omjer dobiveno-uloženo. Kasnije ni vrhunski *DA objektivi nisu tako skupi kao kod Canona L i Nikona zlatni. Imaju i dobre fiksne. Ili možeš pogledati nešto rabljeno tipa Nikon D80 sa 18-70 3.5-4.5 objektivom. To bi bilo oko 4000kn. Ak budeš zainteresiran to ti ja mogu srediti :)

I da, šteta je SLR koristiti većinom na Auto modu; možda bolje u tom slučaju ostati na kompaktu tipa SP570, Fuji S100FS i ostali SLR-like aparati.. Ne treba zaboraviti i na macro opciju, za koji na SLR-u u većini slučajeva treba macro objektiv.. Negdje sam još prije imao test kompakt vs SLR i na dosta slika je kompakt dao bolju sliku direkt iz aparata, a razlog je uglavnom to da kompakti više obrade jpeg u samom aparatu, dok SLR ostavlja više mogučnosti za naknadnu obradu (nekima je to dobro dok nekima nije). Da ne pričamo o RAW formatu. Live view mode je i dalje na SLR-u slabo podržan, a i AF (auto focus) je tada dosta sporiji.

rhythm

• Suradnik
« Odgovori #78 : 10. Studeni 2008, 23:25:20 »

A ti si taj  :) na dosta slika ti je WB otisao u k... Inace možes slikat i na manje od 1/60 iz ruke ali onda budi što bliže širokom kutu.. Koji si objektiv imao? Ak se dobro sjećam jel 400D u igri?

350 D, a gore je Sigma 70-300 1:4-5.6 APO-MACRO
objektiv je jeftin i za tre pare odličan, ali u idealnim uvjetima. ono tamo to svakako nisu  :mrgreen:.
na 1/30 mogu u onim uvjetima i bez flasha, iz ruke slikati stvarno rijetki znalci.
No imali smo mi i drugu pilu tamo,pa sad ćekam da dobijem karticu iz te pile, pa da stavim fotke-bit će zasigurno bolje. :palacgore:
Evidentirano
KUPUJEM STAN U DUBRAVI (ZG) cca 75 m2

picoda

• Vozi: Tenere
« Odgovori #79 : 10. Studeni 2008, 23:27:13 »

Slažem se  :palacgore:

Ja baš ne preferiram Oly-ja zbog 4:3 formata (a ni cropa 2x), radije bih na tvom mjestu pogledao Pentax koji je dobar omjer dobiveno-uloženo. Kasnije ni vrhunski *DA objektivi nisu tako skupi kao kod Canona L i Nikona zlatni. Imaju i dobre fiksne. Ili možeš pogledati nešto rabljeno tipa Nikon D80 sa 18-70 3.5-4.5 objektivom. To bi bilo oko 4000kn. Ak budeš zainteresiran to ti ja mogu srediti :)

I da, šteta je SLR koristiti većinom na Auto modu; možda bolje u tom slučaju ostati na kompaktu tipa SP570, Fuji S100FS i ostali SLR-like aparati.. Ne treba zaboraviti i na macro opciju, za koji na SLR-u u većini slučajeva treba macro objektiv.. Negdje sam još prije imao test kompakt vs SLR i na dosta slika je kompakt dao bolju sliku direkt iz aparata, a razlog je uglavnom to da kompakti više obrade jpeg u samom aparatu, dok SLR ostavlja više mogučnosti za naknadnu obradu (nekima je to dobro dok nekima nije). Da ne pričamo o RAW formatu. Live view mode je i dalje na SLR-u slabo podržan, a i AF (auto focus) je tada dosta sporiji.

iako ja ovo sta pises nista ne razumijem, sve ti vjerujem i to zbog slika u putopisu koje su za jedan veliki  :naklon:
Evidentirano

darkovsky

« Odgovori #80 : 10. Studeni 2008, 23:38:04 »

350 D, a gore je Sigma 70-300 1:4-5.6 APO-MACRO
objektiv je jeftin i za tre pare odličan, ali u idealnim uvjetima. ono tamo to svakako nisu  :mrgreen:.
na 1/30 mogu u onim uvjetima i bez flasha, iz ruke slikati stvarno rijetki znalci.
No imali smo mi i drugu pilu tamo,pa sad ćekam da dobijem karticu iz te pile, pa da stavim fotke-bit će zasigurno bolje. :palacgore:

E da, to sam i mislio da je bio telac gore.. Onda kak i veliš nikak ispod 1/60, čak ni ispod 1/100 zbog MRAČNIH 4-5.6  :) Ja sam nedavno radio sa odličnom kombinacijom D300+SB800+Nikkor 70-200 2.8+grip (fotić dosta bolje leži u ruci) i one uvjete na sajmu bi tak odradio da bi se vidio i uzorak grudnjaka hostesa :) Bumo vidli drugi set  :palacgore:

iako ja ovo sta pises nista ne razumijem, sve ti vjerujem i to zbog slika u putopisu koje su za jedan veliki  :naklon:

Hvala na pohvali!
Probao sam što jednostavnije objasniti, za one koji nisu sigurni za prelazak na dSLR, bolje da još malo rade na kompaktima dok ne shvate osnove i prednosti SLR-a a onda slijedi daljnje istraživanje i kupnja onoga što im zapravo i treba  :palacgore:

rhythm

• Suradnik
« Odgovori #81 : 10. Studeni 2008, 23:51:30 »

E da, to sam i mislio da je bio telac gore.. Onda kak i veliš nikak ispod 1/60, čak ni ispod 1/100 zbog MRAČNIH 4-5.6  :) Ja sam nedavno radio sa odličnom kombinacijom D300+SB800+Nikkor 70-200 2.8+grip(fotić dosta bolje leži u ruci) i one uvjete na sajmu bi tak odradio da bi se vidio i uzorak

Mislim da u ovom grmu leži zec  :misli:
Evidentirano
KUPUJEM STAN U DUBRAVI (ZG) cca 75 m2

darkovsky

« Odgovori #82 : 10. Studeni 2008, 23:59:41 »

Mislim da u ovom grmu leži zec  :misli:

Hehe, točnije oko 14 000 malih slatkih kunića :)

svakak

• Vozi: Yamaha Tenere 1VJ
« Odgovori #83 : 11. Studeni 2008, 00:03:41 »

U pravilu raspredanje o tome šta je za nekog bolje je kao i dileme koji motor kuputi. Najbolje je isprobati, jer ono što meni valja tebi ne mora odgovarati.

Kad sam kupovao SLR pitao sam brata koje objektive preporuča, rekao je  - kupi nešto za prvu ruku, a onda ćeš kasnije vidjeti šta i kako želiš slikati i šta od objektiva tražiš. Tako je i bilo, trošio sam i trošim hrpu love na objektive i tražim ono što mi odgovara i treba. Upravo u tome i je ljepota SLR-a.
Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #84 : 11. Studeni 2008, 00:11:37 »

E da, to sam i mislio da je bio telac gore.. Onda kak i veliš nikak ispod 1/60, čak ni ispod 1/100 zbog MRAČNIH 4-5.6  :) Ja sam nedavno radio sa odličnom kombinacijom D300+SB800+Nikkor 70-200 2.8+grip (fotić dosta bolje leži u ruci) i one uvjete na sajmu bi tak odradio da bi se vidio i uzorak grudnjaka hostesa :) Bumo vidli drugi set  :palacgore:

Hvala na pohvali!
Probao sam što jednostavnije objasniti, za one koji nisu sigurni za prelazak na dSLR, bolje da još malo rade na kompaktima dok ne shvate osnove i prednosti SLR-a a onda slijedi daljnje istraživanje i kupnja onoga što im zapravo i treba  :palacgore:

nego, sto preporucas za malo para...slikavo bih brze stvari u šumi, dakle flash otpada..bitno mi je sto vise fps-ova u burst mode, jer mi panning ne lezi nikako :mrgreen:
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

darkovsky

« Odgovori #85 : 11. Studeni 2008, 00:23:06 »

Baš sam i ja tak nešto htio napisat; na kraju krajeva najbitnije je da je korisnik zadovoljan, bilo to sa SLR-om, bilo sa kompaktom. Ono što je meni lijepo/bitno, možda nekome nije itd..

@jolly ti si na dropbike-u? Ja sam zaključio da je SLR rupa bez dna baš kao i bicikl :)
A ne znam, trebalo bi probat. FPS u nižoj klasi i nije nešto posebno, moj stari kompaktić okida brže nego D80.. Gledaj nešto što ima bolje rezultate kod viših ISO vrijednosti. To je dosta zahtjevno područje za slikanje, pogotovo ako ima dost malo svjetla u šumi. Ona prijašnja slika mi se čini dovoljno svjetla da može proći kod dosta SLR-a. Pošto ne volim nosit fotić kad XC-ašim po brdima, nisam još probao fotkat al kolko sam vidio po nekim utrkama dosta je i neki 450d, D80, samo treba birat mjesto za slikanje!

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #86 : 11. Studeni 2008, 00:28:18 »

Baš sam i ja tak nešto htio napisat; na kraju krajeva najbitnije je da je korisnik zadovoljan, bilo to sa SLR-om, bilo sa kompaktom. Ono što je meni lijepo/bitno, možda nekome nije itd..

@jolly ti si na dropbike-u? Ja sam zaključio da je SLR rupa bez dna baš kao i bicikl :)
A ne znam, trebalo bi probat. FPS u nižoj klasi i nije nešto posebno, moj stari kompaktić okida brže nego D80.. Gledaj nešto što ima bolje rezultate kod viših ISO vrijednosti. To je dosta zahtjevno područje za slikanje, pogotovo ako ima dost malo svjetla u šumi. Ona prijašnja slika mi se čini dovoljno svjetla da može proći kod dosta SLR-a. Pošto ne volim nosit fotić kad XC-ašim po brdima, nisam još probao fotkat al kolko sam vidio po nekim utrkama dosta je i neki 450d, D80, samo treba birat mjesto za slikanje!
ona fotka je sugava jer moram zumirat, a kad zumiram otvor blende nije 3.2 neg 4-5, i mogu se slikat jer i ISO400 nije tak dobar ko na SLR , a kamoli DSLR
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

smarty

« Odgovori #87 : 11. Studeni 2008, 13:23:31 »

Što više razmišljam to sam manje siguran što da uzmem (SP-570uz ili E-420 sa 2 objektiva u kitu 14-42mm 1:3.5-5.6 i 40-150mm 1:4.0-5.6).

Osnovni problem je što ne znam što podrazumijeva obradu slika sa DSLR-a, da li će trebati sve slike korigirati nekim ozbiljnijim opcijama, ili ne. S druge strane ne kupuje mi se opet kompakta, jer će mi to biti već ne znam koji u seriji, i sa svakim se iživciram naročito sa noćnim slikama, koje bi valjda na DSLR-u napokon trebale biti nešto bolje.

Lud sam više od razmišljanja, evo cijelo jutro gledam testove, usporedbe, tofoaparate, objektive  :slinavac:, a nikako da nešto zaključim  :(
Evidentirano
www.young-4ever.org

MA-Zvone

• Vozi: Yamaha FZ6 II
« Odgovori #88 : 11. Studeni 2008, 13:26:23 »

Nemoraš se bojat da ćeš kod DSLR-a morat svaku sliku obrađivat,jedino ako baš nisi zadovoljan.Ja inače sve slikam u RAW formatu i poslije obrađujem :palacgore:
Evidentirano
www.crotur.com

Turistički portal specijaliziran za Makarsku rivijeru.

smarty

« Odgovori #89 : 11. Studeni 2008, 13:55:09 »

Nemoraš se bojat da ćeš kod DSLR-a morat svaku sliku obrađivat,jedino ako baš nisi zadovoljan.Ja inače sve slikam u RAW formatu i poslije obrađujem :palacgore:

Što od obrade radiš poslije?

Ako bi se slikalo u RAW-u, i poslije samo prebacilo u JPG (dakle, bez neke obrade), da li bi se dobili isti rezultati kao da je odmah slikano u JPG-u?

Imam i na sadašnjem fotiću RAW, ali nisam nikada slikao u njemu. Zadnjih dana sam pokušao, čisto da vidim što i kako se da napraviti, ali mi ovaj program (AcdSee) ne prepoznaje RAW sa ovog fotića (SP-310), pa sam odustao od svega  :mrgreen:

Evidentirano
www.young-4ever.org

legajuana

• **
  • Vozi: Versulju
« Odgovori #90 : 11. Studeni 2008, 13:58:15 »

RAW ti otvaraju ipak malo bolji programi....
Nije dobro prebacivati RAW u bilo koji format jer gubiš razne mogućnosti kao i samu "težinu" slike.
Prvo taj RAW dobro obradi, tj. ono što želiš i onda prebaci u koji god format hoćeš.

A što se noćnih snimaka tiče....   sve se može namjestiti i nemoj misliti da ćeš sa slr-om samo okinuti i gotovo....
a stalak ti je OBAVEZAN za noćne snimke kod bilo kojeg aparata....

MA-Zvone

• Vozi: Yamaha FZ6 II
« Odgovori #91 : 11. Studeni 2008, 14:03:18 »

Što od obrade radiš poslije?

Ako bi se slikalo u RAW-u, i poslije samo prebacilo u JPG (dakle, bez neke obrade), da li bi se dobili isti rezultati kao da je odmah slikano u JPG-u?

Imam i na sadašnjem fotiću RAW, ali nisam nikada slikao u njemu. Zadnjih dana sam pokušao, čisto da vidim što i kako se da napraviti, ali mi ovaj program (AcdSee) ne prepoznaje RAW sa ovog fotića (SP-310), pa sam odustao od svega  :mrgreen:

Ja RAW format obrađujem putem Photoshopa i nema nikakvih problema i najednostavniji mi je,a kad ti se ne da zezat sa obrađivanjem slikaš u JPEG formatu i gotovo.
Evidentirano
www.crotur.com

Turistički portal specijaliziran za Makarsku rivijeru.

smarty

« Odgovori #92 : 11. Studeni 2008, 14:14:48 »

RAW ti otvaraju ipak malo bolji programi....
Nije dobro prebacivati RAW u bilo koji format jer gubiš razne mogućnosti kao i samu "težinu" slike.
Prvo taj RAW dobro obradi, tj. ono što želiš i onda prebaci u koji god format hoćeš.

A što se noćnih snimaka tiče....   sve se može namjestiti i nemoj misliti da ćeš sa slr-om samo okinuti i gotovo....
a stalak ti je OBAVEZAN za noćne snimke kod bilo kojeg aparata....

:palacgore:

Za noćne znam da treba stalak, ja obično za to iskoristim zidić ili slično na što naslonim fotoaparat, jer tko će negdje po gradu hodati za stalkom...

Da se relativno dobro namjestiti, ali nikad mi još to niti sa jednim fotićem koji sam imao nije uspjelo do te mjere da bi rekao da sam zadovoljan. U tome je stvar...
Evidentirano
www.young-4ever.org

smarty

« Odgovori #93 : 11. Studeni 2008, 14:17:59 »

Ja RAW format obrađujem putem Photoshopa i nema nikakvih problema i najednostavniji mi je,a kad ti se ne da zezat sa obrađivanjem slikaš u JPEG formatu i gotovo.

I kad bi ti sada usporedio slike slikane direktno u JPEG-u sa kompaktom i sa DSLR-om, bez obrade (ili uz obradu tipa auto levels na exposure i reduciranje šumova, ništa ozbiljnije), koje slike su ti bolje?
Gledao sam neke tvoje slike slikane sa E-300 ako se ne varam, i stvarno su dobre, vidi se da su drugačije nego one sa U700, ili S700, što li je već (vidio sam oznake aparata na imageshack.us kad otvorim sliku). Samo ne znam koliko su obrađene, i na koji način one sa E-300 pa...

Evidentirano
www.young-4ever.org

cico

• *
« Odgovori #94 : 11. Studeni 2008, 14:26:25 »

nije ti razlika kompakta i dslr-a samo u kvaliteti fotografije..
dapače, uz dovoljno svijetla razliku nećeš ni primjetiti..
stvar je u načinu kadriranja, fokusiranju, veličini senzora (iako olympus ima najmanji senzor)...
Evidentirano

smarty

« Odgovori #95 : 11. Studeni 2008, 14:31:33 »

nije ti razlika kompakta i dslr-a samo u kvaliteti fotografije..
dapače, uz dovoljno svijetla razliku nećeš ni primjetiti..
stvar je u načinu kadriranja, fokusiranju, veličini senzora (iako olympus ima najmanji senzor)...

Sve u svemu, najbolje da uzmem DSLR-a, još neko vrijeme ostavim i sadašnji kompakt dok se sa DSLR-om ne naučim sve trikove i napokon budem zadovoljan?
Evidentirano
www.young-4ever.org

cico

• *
« Odgovori #96 : 11. Studeni 2008, 14:39:13 »

da, i pomogućnosti Nikon  :palacgore:
Evidentirano

smarty

« Odgovori #97 : 11. Studeni 2008, 14:47:07 »

da, i pomogućnosti Nikon  :palacgore:

Sad pak previše tražiš  :mrgreen:

U obzir dolazi E-420 od Olympusa, jer u kitu dolaze 2 objektiva, tako da bi to u startu trebalo biti to, bez potrebe za dokupljivanjem, a sve skupa po relativno pristojnoj cijeni. Dodatni razlog je taj što svi nekako hvale Olympusove objektive koji dolaze u kitu.
Evidentirano
www.young-4ever.org

cico

• *
« Odgovori #98 : 11. Studeni 2008, 14:52:03 »

niš ja ne tražim, samo dajem savjet...
Evidentirano

smarty

« Odgovori #99 : 11. Studeni 2008, 14:52:21 »

niš ja ne tražim, samo dajem savjet...

Naravno  :palacgore:
Evidentirano
www.young-4ever.org
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 59   Gore

Stranica je generirana za 0.186 sekundi uz 15 upita.