Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 ... 8   Dolje

Autor Tema: Dali je skuter motor - bez šale  (Posjeta: 9111 )

joke

• Spol: Muški
  • Vozi: Šta stigne
Dali je skuter motor - bez šale
« : 25. Listopad 2005, 10:58:46 »

Znači ovako; ajmo malo raspravit što u stvari skuter razlikuje od motora, odnosno koje komponente treba imati neko vozilo da bi se "moglo" zvati motor.
Ako dođemo do nekog kvalitetnog odgovora predstavit ćemo ga na motori podforumu da vidimo što "pravi" motoristi kažu na to.

Evo nešto za početak:
- agregat nije upitan, ako ima mogučnost biranja brzina
- agregat mora biti stabilan na šasiji, ne da se giba(ni njegovi djelovi)
- prednja vilica mora biti klasična, dakle sa 2 trokuta
- mora imati zadnju vilicu

Prateči gore navedeno dolazimo do zaključka da trenutno ne postoje skuteri na tržištu koji zadovoljavaju gore navedene uvjete, odnosno realna je tvrdnja da s tehničkog stajališta nema skutera koji je po elementima klasičan motorkotač
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

www.facebook.com/yamaha.pribudic.borcic

Super Jura

• Vozi: GSA, Versys
« Odgovori #1 : 25. Listopad 2005, 11:22:26 »

Teško pitanje :confused2:
Agregat između nogu :idea:
Evidentirano
Odbacivanje tuđeg stava kao apriori neispravnog je osnov demokratije, i bojim se da je promatranje tuđih gledišta kao da su legitimna, ili ne daj bože usvajanje drugačijeg stava, to jest priznavanje da je neko drugi u pravu prečica ka komunizmu, odnosno fašizmu

joke

« Odgovori #2 : 25. Listopad 2005, 12:12:41 »

Evo odgovor na oba pitanja;
 Položaj bilo kojih elemenata nebi trebao bit određen dizajnom jer se to ne primjenjuje striktno ni u današnjoj proizvodnji
Kao što se možete osvjedoćiti u primjerima;
- Kawasaki ZXR12R nema rezervoar između nogu,
- Ispušni lonac može biti pozicioniran gore, dole, ili sa strane
- Rezervoar ulja kod Buella u stražnjoj vilici
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

oxio

• **
  • Vozi: - vozia - Black&Decker
« Odgovori #3 : 25. Listopad 2005, 12:13:23 »

Derbi je skuter a ima sve navedeno :jesus:
Evidentirano

joke

« Odgovori #4 : 25. Listopad 2005, 12:28:10 »

Citat: oxio

Rado ću odgovoriti na sva pitanja, ali ipak pogledajte malo bolje stavke prije nego date svoj odgovor.

Derbi nema vilicu sa 2 trokuta, nego klasičnu skutersku koja nalikuje na glazbenu vilicu(znak od Yamahe).
Evidentirano

oxio

• **
  • Vozi: - vozia - Black&Decker
« Odgovori #5 : 25. Listopad 2005, 12:33:54 »

Citat: joke
Citat: oxio

Rado ću odgovoriti na sva pitanja, ali ipak pogledajte malo bolje stavke prije nego date svoj odgovor.

Derbi nema vilicu sa 2 trokuta, nego klasičnu skutersku koja nalikuje na glazbenu vilicu(znak od Yamahe).

:oops:
E jebiga ništa ti nemože promaknit :LOL:
Malo sam zaboravia na tu vilicu.
Evidentirano

joke

« Odgovori #6 : 25. Listopad 2005, 17:12:59 »

Svima kojima je post izbrisan(a ima ih nekoliko) izbrisan je zbog off topica, dakle ovde pričamo o tehničkim elementima koje motor čine motorom, i dali ih možemo pronači u cjelosti kod nekog skutera. Nikakve knižice vozila, ni vaše umne križaljke nisu ovdje u pitanju, nije nam namjera podignut tenzije nego tehničkim argumentima razjasniti jeli postoji skuter koji ima sve elemente motora

2oxio; nisam ni ja savršen, osim vilice u 2 trokuta, promaklo mi je i da taj derbi nema sekvencijalni mjenjač(on ima variomat). Da bude jasniji pojam sekvencijalni mjenjač, to je onaj gdje možeš prebacivanjem u niži stupanj prenosa "kočiti motorom", a ne samo kočnicama
Evidentirano

Zlatni2001

• bilo š„ta
« Odgovori #7 : 25. Listopad 2005, 18:02:11 »

A sta je sa ovim novim yamahama automati???
(nema mogucnost biranja brzina)

joke

« Odgovori #8 : 25. Listopad 2005, 18:10:12 »

Citat: Zlatni2001
A sta je sa ovim novim yamahama automati???
(nema mogucnost biranja brzina)

Odlična opaska, ovaj topic je i otvoren za ovakvu razmjenu argumenata,
samo bi morao pobliže objasniti o kojem se modelu Yamahe radi, jer ako misliš na FJR,on ima mogućnost biranja brzina, kako nožnom polugom, tako i prekidačima na upravljaču.

Ako misliš na nešto drugo, navedi pa budemo prostudirali, meni osobno R1 sa variomatom, nebi bio motor, nego skuter
Evidentirano

Guardi@n

• **
  • Vozi: FZ6 S2
« Odgovori #9 : 25. Listopad 2005, 18:19:05 »

Po meni, za mene, kako ocete, skuteri (i oni maxi npr poluautomatici T-MAX) nisu niti M od MOTORA prvenstveno zbog toga sta nema kumplug te se ne moze kociti sa brzinama (kojih nema), nema lancani prijenos!
To su mi glavni razlozi kojih jos ima!
Vozia sam skuter podosta vrimena i unatoc tome ja tako mislim! :wink:
Evidentirano
DAlMACiJA

corky

• **
  • Vozi: Kawasaki KLE na relaciji Split -Solin
« Odgovori #10 : 25. Listopad 2005, 18:19:29 »

Jokezakon  koliko ja znam nema tog skutera koji bi zadovolio sve tehničke uvjete koji se pred njega postavio . No nije problem da se napravi isti ali onda on se nebi zvao skuter. Ovdje se postavlja tema koja više filozofska nego tehničke naravi. Pa onda možemo raspravljati mogu li se smatrati vozačima ljudi koji voze automobile sa automatskim mjenjačem gdje spadaju vozači trkačih automobila kakva im je mjenjačka kutija ........itd   itd    ali da ne dužimo moje je mišljenje i već sam ga otvoreno iznosio da su skuteri motocilki sa automatskim mjenjačem, vozači jednih i drugih su motociklisti npr jer po večini vozač skutera zove se skuteraš pa bi se po tome vozač kombija trebao zvati .....kombijaš :mrgreen:  :cry:

P.S. joke tema nije skroz dorečena te se nezna što si htio čuti tako da sam i ja sigurno bucao što nije proizvod zafrkavanja niti potcjenjivanja. te daj malo suzi ili bolje odredi temu
Evidentirano
Dalmacija u mom oku

SMK Predatori
Luda za tićima i motorima

joke

« Odgovori #11 : 25. Listopad 2005, 18:32:59 »

Citat: Guardi@n
Po meni, za mene, kako ocete, skuteri (i oni maxi npr poluautomatici T-MAX) nisu niti M od MOTORA prvenstveno zbog toga sta nema kumplug te se ne moze kociti sa brzinama (kojih nema), nema lancani prijenos!

T-max nije poluautomatik, ali Burgman 650 je, i kod njega možeš kočiti prebacivanjem u niži stupanj prenosa.
Evidentirano

Dylan

• Vozi: Kawasaki ER 5
« Odgovori #12 : 25. Listopad 2005, 18:35:14 »

Nešto mi nije jasno. Moj skuter je itekako kočio motorom, sve do brzine od tridesetak km/h kad bi se odvojila veza motor- variomat.
Kad sam se spuštao niz Svetog Juru kočio sam motorom na serpentinama odmah ispod odašiljača, a samo pred ulazak u sam zavoj pomagao sam si kočnicama.
Evidentirano
...mi trkači... :)

Guardi@n

• **
  • Vozi: FZ6 S2
« Odgovori #13 : 25. Listopad 2005, 18:41:13 »

Citat: Guardi@n

T-max nije poluautomatik, ali Burgman 650 je, i kod njega možeš kočiti prebacivanjem u niži stupanj prenosa.
E da malo se zeznia, ali opet nema lancani prijenos (kolko ja znam) i nema kumplug vec samo dugme za visu i dugme za nizu!
Ti maxi mi se niti jedan ne svida izuzev mozda nexusa i nebi ih NIKAD svrsta u istu skupinu sa motorima!

Dugme za višu i nižu je čisti sekvencijalni mjenjač i kao element koji tražimo ispunjava uvjet, ali prenos i vilica nažalost ne
Evidentirano
DAlMACiJA

joke

« Odgovori #14 : 25. Listopad 2005, 18:43:36 »

Citat: corky
Jokezakon  koliko ja znam nema tog skutera koji bi zadovolio sve tehničke uvjete koji se pred njega postavio . No nije problem da se napravi isti ali onda on se nebi zvao skuter. Ovdje se postavlja tema koja više filozofska nego tehničke naravi. Pa onda možemo raspravljati mogu li se smatrati vozačima ljudi koji voze automobile sa automatskim mjenjačem gdje spadaju vozači trkačih automobila kakva im je mjenjačka kutija ........itd   itd    ali da ne dužimo moje je mišljenje i već sam ga otvoreno iznosio da su skuteri motocilki sa automatskim mjenjačem, vozači jednih i drugih su motociklisti npr jer po večini vozač skutera zove se skuteraš pa bi se po tome vozač kombija trebao zvati .....kombijaš :mrgreen:  :cry:

P.S. joke tema nije skroz dorečena te se nezna što si htio čuti tako da sam i ja sigurno bucao što nije proizvod zafrkavanja niti potcjenjivanja. te daj malo suzi ili bolje odredi temu

Tema je točno određena, a odnosi se na tehničke elemente motora koje bi morali imati skuteri, da ih zovemo motor.
Sudionici mogu konstruktivno raspravljati o elementima, ali ne o psihološkim faktorima koji nemaju veze s topicom, i odvode nas u beskonačnu raspravu ponavljanu na forumu nekoliko puta.
Tema je pokrenuta da bi pomogla u razumijevanju problematike skuter/motor, kako skuterašima tako i motoristima.
Koliko ja znam ne postoji skuter koji sadrži sve elemente motora, ali postoji desetak ili više pokušaja proizvođača motora da se bar u nekim elementima približe koncepciji motora.
Do sad je najbliže tome bio Burgman 650 koji nažalosti ima gibljivi prenosni sklop i samim time nema klasičnu vilicu.
Prvi skuter koji bude imao sve elemetne biti će "pravi" motor i to je činjenica.

Pozivam sve vas da u daljnoj raspravi date svoj obol tako da precizno definiramo tehničke elemente koji motor čine motorom a ne skuterom i obrnuto te ćemo na kraju dobiti topic koji će imati smisao i može biti temelj za sve daljnje rasprave "dali je skuter motor".
Evidentirano

sven54

• **
  • Vozi: VXR209,Yamaha YZF R6 (2005.g)
« Odgovori #15 : 25. Listopad 2005, 18:48:16 »

sto se zeli postici ovim topicom kada vec sada znamo da ni jedan skuter nema karakteristike pravog motora. iz tog proizlazi da skuter nije motor?!
Evidentirano

joke

« Odgovori #16 : 25. Listopad 2005, 18:50:26 »

Citat: Dylan
Nešto mi nije jasno. Moj skuter je itekako kočio motorom, sve do brzine od tridesetak km/h kad bi se odvojila veza motor- variomat.
Kad sam se spuštao niz Svetog Juru kočio sam motorom na serpentinama odmah ispod odašiljača, a samo pred ulazak u sam zavoj pomagao sam si kočnicama.

Svi 4T skuteri koče motorom, oni sa više od 2 ventila manje od onih sa 2 ventila, i 2T koče ako su injection.
Bitno je da vozač nemože sam aktivirat uvjek to kočenje, jer ako npr. sa 100 km/h blokiraš zadnje kolo aktiviranjem zadnje kočnice(tko nema integralni sistem), onda ti kvačilo odmah odspoji i nemaš više kočenje motorom
Evidentirano

msencaj

• *
« Odgovori #17 : 25. Listopad 2005, 18:58:31 »

Joke, dali je ovo motor?

S obzirom da ne zadovoljava tvoje tehnicke uvjete da bi se zvala motor?

Evidentirano

Dylan

• Vozi: Kawasaki ER 5
« Odgovori #18 : 25. Listopad 2005, 19:04:45 »

Pozivam sve vas da u daljnoj raspravi date svoj obol tako da precizno definiramo tehničke elemente koji motor čine motorom a ne skuterom i obrnuto te ćemo na kraju dobiti topic koji će imati smisao i može biti temelj za sve daljnje rasprave "dali je skuter motor".

Ako tako gledamo, postoje mnogi modeli motora koji ne zadovoljavaju jedan ili više tehničkih uvjeta koje si postavio. Da li onda imamo pravo i njih zvati motorima?
Evidentirano
...mi trkači... :)

rednyaW

• god admin wannabe
  • Vozi: KTM SuperDuke, Derbi GP1 172, Aprilia SR 172
Re: Dali je skuter motor - bez šale
« Odgovori #19 : 25. Listopad 2005, 19:11:30 »

Znači ovako; ajmo malo raspravit što u stvari skuter razlikuje od motora, odnosno koje komponente treba imati neko vozilo da bi se "moglo" zvati motor.
Ako dođemo do nekog kvalitetnog odgovora predstavit ćemo ga na motori podforumu da vidimo što "pravi" motoristi kažu na to.

Evo nešto za početak:

Prateči gore navedeno dolazimo do zaključka da trenutno ne postoje skuteri na tržištu koji zadovoljavaju gore navedene uvjete, odnosno realna je tvrdnja da s tehničkog stajališta nema skutera koji je po elementima klasičan motorkotač

kaj nema?    novi gp1 sa vilicama od dna  :mrgreen:
Evidentirano
SPONSORS:<br />www.ktm.com<br

rednyaW

• god admin wannabe
  • Vozi: KTM SuperDuke, Derbi GP1 172, Aprilia SR 172
« Odgovori #20 : 25. Listopad 2005, 19:14:19 »

pošto smo pomoću bimote dokazali da prednji ovjes nije uvijet,,,,

evo našao ja skuter koji je motor

Evidentirano
SPONSORS:<br />www.ktm.com<br

nessuno

• Vozi: Aprilia RSV Mille my02
« Odgovori #21 : 25. Listopad 2005, 19:23:36 »

http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_motorcycle#Scooter

Types of motorcycle

* 1 Road motorcycles
____1.1 Cruiser
____1.2 Sportbike
____1.3 Touring and sport touring
____1.4 Standard
   * 2 Scooter
    * 3 Moped

* 4 Off-road bikes
    * 5 Dual-sport and adventure-touring
    * 6 Farm bike
    * 7 Derny
    * 8 Towing
    * 9 Model-naming schemes

Scooters are similar to motorcycles and are also designed for being ridden on the road. They are characterized by smaller wheels (generally less than 14 in (357 mm) diameter), automatic transmissions, small (generally less than 125 cc) engines, and a step-through configuration allowing the rider to ride with both feet on a running-board and knees together. In Mediterranean Europe, particularly Italy, scooters are very popular thanks in part to their ability to squeeze down the narrow centuries-old streets that dominate the landscape, although the good weather undoubtedly helps. In the United States scooters have long been a fixture on college campuses and strapped to the back of Recreational Vehicles due to their portability and exceptional fuel economy. However much larger scooters with engine displacements greater than 250 cc are becoming more popular. The Honda Silver Wing, Honda Reflex, and Suzuki Burgman are the most popular "maxi-scooter" models available in the United States.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scooter

The moped is a hybrid between the bicycle and the motorcycle, equipped with a small engine (usually a small two-stroke engine up to 50 cc, but occasionally an electric motor) and a bicycle drivetrain, and motive power can be supplied by the engine, the rider, or both. In many localities, mopeds are subject to less stringent licensing than bikes with larger engines and are popular as very cheap motorbikes, with the pedals seeing next to no use. Mopeds were very popular in the United States during the late 1970's and early 1980's, but their popularity has fallen off sharply since the mid 1980's.

http://en.wikipedia.org/wiki/Moped

nadam se da su razjasnjene neke stvari s ovim tekstovima
Evidentirano

joke

« Odgovori #22 : 25. Listopad 2005, 19:30:45 »

Tema odlično napreduje, ovo tražimo od vas, tehničke postavke :cool:

Dakle, bimote tesi je iznimka od elementa koje sam ja stavio u 1. post, ali isto tako može biti iznimka koja potvrđuje pravilo(ona i Yamaha GTS zajedno nisu nešto prisutni na cesti)
Hajdemo onda razdradit koja vilica je moto vilica, jer to ona klasična skuterska sigurno nije zbog svoje krhkosti u predjelu spoja vertikalne osovine i trokuta

2demza neke stvari jesu raznjašnjene ali mislim da ne idu u "korist" skutera, ovo je pogled iz strane USA i mislim da čak mi u Rh imamo kvalitetnije stavove, a između ostalog kategorizacija ne odgovara prevladavajučoj zapremnini na našim cestama(iako je najvaljuje), a ni modernom promjeru kotača na skuterima.
Da ne govorim da po njihovoj formulaciji "možete dodirivat koljena" Runner nebi bio skuter :mrgreen:
Evidentirano

msencaj

• *
« Odgovori #23 : 25. Listopad 2005, 19:46:25 »

Tema odlično napreduje, ovo tražimo od vas, tehničke postavke :cool:

Dakle, bimote tesi je iznimka od elementa koje sam ja stavio u 1. post, ali isto tako može biti iznimka koja potvrđuje pravilo(ona i Yamaha GTS zajedno nisu nešto prisutni na cesti)
Hajdemo onda razdradit koja vilica je moto vilica, jer to ona klasična skuterska sigurno nije zbog svoje krhkosti u predjelu spoja vertikalne osovine i trokuta

Nije mi jasno zasto vilica sa skutera nebi bila moto?... dal dobro odradjuje svoj posao? odradjuje!... zbnaci nema potrebe  za nekom boljom

Al evo ako zanemarimo vilicu, kao i kod ove bimote onda je i ovaj benelli motor, iako se vodi pod skuter
Evidentirano

joke

« Odgovori #24 : 25. Listopad 2005, 19:57:53 »

Vilica koju nalazimo na večini skutera jako je "potrošna roba" zbog svoje krhkosti, a da ne spominjem da redom kod male kubikaže ne postoji ulje u vilicama, a redom nemaju mogučnost regulacije.
Kao očiti primjer da takva vilica nemože bit moto vilica navest ću ti trkači Malagutti F12, koji je kad je sklopljen krvio vilicu u predjelu spoja prilikom jačeg kočenja.

Ovaj mi Benelli nije uopče poznat  :oops: , ali ako bi imao mogučnost mjenjanja brzina i iole kvalitetniju vilicu , mislim da bi se svi složili da imamo pobjednika :cool: , te da nitko nemože reči da ovo nije motor.

Daj nabaci njegovo točno ime da malo progooglamo :idea:
Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 8   Gore

Stranica je generirana za 0.151 sekundi uz 16 upita.