Slažem se, i na mostu piše do 5 tona pa prođe neko sa 7 i niš se ne dogodi, tvornica propiše recimo 24ooo km za lanac i to je neka srednja vrijednost, kod nekog će izdržat 14000km a kod nekog 34000 km ovisno o upotrebi i održavanju, nemreš reć da će svi lanci otić u k...c točno na 24000km. 
zato jer se lanci propisuju za motore OD - DO kilovata ... od 0 - 50 kw .... od 50 - 100 kw ... ITD .... znači da isti lanac ide i na onaj od 55 kw i na onaj od 95 kw ... i sasvim je logično da na takva dva motora isti lanac neće isto dugo trajati ... (pod uvjetom da u nekakav izračun vijeka trajanja stavimo iste uvjete eksploatacije) .. znači uzima se neka srednja vrijednost za recimo 75 kw i za to se propisuje nekakav nazivni vijek trajanja... i to se uzima kao neki orjentir ... ali nikako kao fiksna vrijednost ...
u krajnjem slučaju .... ja sam probao eksperimentirati ... radi sebe samog... (iskreno, *ebe mi se za ostatak planete) ... pa sam na motoru imao lanac istog proizvođača, ali različite čvrstoće ... Prvi lanac koji sam ja mijenjao je bio onaj slabašni ... i prevalio je na kanti nekih 7500 km ..... onda sam stavio onaj propisane čvrstoće i s njim sam zavrnuo nekih cca 30K ... onda sam opet stavio onaj slabašni ... i opet nešto više od 7k ... onda sam mijenjao felgu, pa samim tim su išli i drugačiji lančanici, pa sam opet stavio onaj slabašni da isprobam ... i opet nešto više od 7K ... onda sam stavio (recimo) predimenzionirani i evo već 50K i tek sam ga jednom do sad zatezao ....

(sve DiD)
s tim što sam ovom "propisanom" dušu izvadio .... taj se toliko rastegao da nije ni za pečenku okretati ...

no, i opet ( po neznam koji puta ) mi ne pada na um bilo koga u bilo šta uvjeravati ....

.. probajte... vidite, komentirajte... ali daj se nemojte razbacivati teorijama iz udžbenika i sa interneta..