Glede troskova osiguranja:
- klasa do 250ccm
- i klasa do 500ccm i nisu u prevelikom raskoraku
Ako uzimas polovni, a uzimas, nastoj da bude registriran bar jos 3-4 mjeseca dok financijski opet ne stanes na noge. 500ccm je puno prakticnije za u dvoje, i za otvorene ceste, dok je 250ccm optimalno za grad, a i za solo izlete, a i voznju u dvoje, ako nisi vozac koji voli "potegnuti" otvorenom cestom malo (puno) iznad ogranicenja.
Moje misljenje je da se baziras na klasu maxi-skutera (250-400-500ccm). Jer za te novce (25 t kn) tesko mozes dobiti dobar, povoljan, i udoban motor za duza putovanja, a i zastita od kise/vjetra je puno bolja na maxi-skuterima, a i na vecini je udobnije.
Zasto to govorim?! Gle, osobno mi je veci gust voziti bajk na brzine, ali kao prvo, kubikaza za 4T masine obavezno 500+ ccm (za normalne, ne "race" strojeve), jer mi je na manjim kubikazama dosadno stalno "nabadati" brzine, plus toga samo kada zaista idem gustati u voznji, onda su brzine prava stvar. Ali i CVT prijenos ima svojih cari, kako u gradu, tako i kada "samo" zelis stici negdje; automatika je puno udobnija i laksa (manje umara) za voziti, pogotovo po gradu ili na dugim turama. Ovdje normalno tu automatiku (skutere) uspoređujem sa motorima do 500ccm, dok je druga stvar sada recimo bajk poput FJR-a 1300, no to je way out of range.
Za svaki dan je po meni puno prakticnije voziti skuter nego bajk, pogotovo ako bajk nema udoban i prostran sic, kofer, dobru zastitu od vjetra, kise, itd. Uz to, dobar maxi mozes dobiti za te novce, dobar bajk puno teze. Nije da govorim protiv motora, to nikako, ali za ovo sto njemu treba mislim da je maxi puno bolji izbor.
Odi na recimo BikePics ili slicnu stranicu i pogledaj vozila poput:
- Piaggio Beverly 250/500
- Piaggio X9
- Gilera Nexus 250/500
- Yamaha X-Max 250
- Yamaha Majesty 400
- ...
Jos nesto - Piaggio grupa=Piaggio, Gilera, Aprilia, Vespa = sve isto (mehanika), osim izgleda.
Drugo, kod kupnje rabljenog, baziraj se na skuter star do cca. max. 4 godine, od prvog ili maximum maximuma drugog vlasnika, sa servisnom knjizicom, original bojom, i bez ikakvih tuning dodataka i sl. - ovo je vrlo bitno!
Trece, nemoj ubosti prvog kojeg naleti, razmisli i promisli koliko god ti treba da budes siguran da je to ono sto zelis.
Cetvrto (napomena: cijene su okvirne):
- dobra kaciga: 1500 KN
- jakna: 1200 - 2000 KN
- steznik "kornjaca" - 350 KN
- dobre rukavice - 250 - 400 KN
- potkapa - 20 - 200 KN
- itd...