Pa gle, Italija je relativno velika a uz to, kod se javlja sljedece - ogromni gradovi, koji su nastali na temeljima starih gradova poput recimo Pule i sl. Nemojte krivo shvatiti, ali Istra je dugo bila pod Italijom, od tud toliko slicnosti. Znaci, radi se o gradovima koji su vec unaprijed prometno gledano osuđeni na propast (u dobu u kojem sada zivimo). Uske ulice, malo prostora za parkiranje, sve natrpano, obicno uz more pa je i sirenje moguce samo u jednu ili dvije strane. Uz to, ekonomski i gospodarski gledano, Italija je vrlo razvijena, a razvila se upravo na temeljima tih starih gradova. To u prijevodu znaci - velike probleme sa odlascima na posao automobilom, kao i prometom opcenito, a to je jedan od razloga sto kod njih, mozda i vise nego igdje na svijetu, ima ogroman broj dvokotaca u omjeru sa brojem stanovnika. Posljedica toga je to sto se dvokotac (bilo kakav) uvukao u mentalitet kao "nacin zivota", i sredstvo olaksanja svakodnevnih glavobolja glede parkiranja, bar po meni.
Neznam kakve su kod njih granice osiguranja vozila, no mogu ti reci da je realno gledano, 250ccm zlatna sredina ponude skutera, sto zbog vecih troskova klase 500ccm, sto zbog pocetne cijenovne pristupacnosti. A i nisu svi ludi za snagom i ubrzanjem. Prosjecnom korisniku vozne osobine jednog vozila iz klase cetverotaktnih maxi-skutera zapremnine 250ccm nude sasvim dovoljno snage i momenta, kao i krajnju brzinu za udobnu i sigurnu
every-day primjenu, a uz razumne troskove.
Kod motocikala pak, mnogi ce reci da je klasa 600 zlatna sredina. Naime, sve iznad 750ccm i nije jeftino "staviti na cestu", a (kvalitetno) odrzavati jos manje.
Vecina (uz duzno postovanje iznimkama

) skutera ispod 250ccm i motocikla ispod 600ccm ne moze pruziti dovoljno snage i momenta, ubrzanje i krajnju brzinu, uz pristupacnu trajnost i duge servisne intervale, da svaki dan vozi jednu ili dvije osobe autocestom ili nekom drugom otvorenom cestom 50-60 ili vise km u jednom smjeru, a da ta voznja lici na nesto (sigurnost, brzina dolaska, udobnost, "tjeranje" agregata do 50% mogucnosti = dugotrajnost i pouzdanost te manja potrosnja goriva).
Stoga mislim sljedece - 250ccm za maxiskutere i 600ccm za motocikle je minimalno kubika i snage za "ozbiljne" kilometre (vise od 20 t km godisnje), pa je to i jedan od razloga što je velik broj prodanih primjeraka, kao i oni vodeci na ljestvici, upravo iz te klase.
Talijani upravo zbog velicine gradova, svakodnevno rade prilicne kilometre sa svojim vozilima, a tko radi 30-40 t km godisnje itekako gleda troskove servisa, goriva, guma, rezervnih dijelova, itd.
E sad, drugo je sta je kome gust, i drugo su vozila koja se kupe za vikend izlete, rekreativna natjecanja, itd. Kod nas se pak vecina dvokotaca kupuje iz gusta, bar sam ja stekao taj dojam.
Moje misljenje je da je u Italiji, mozda vise nego igdje izrazena opca namjena ovih prometala. Valjda.