Šteta da se dobra tema pretvori u sukob egoista. Dajte malo o opremi za ponijet. SItne a korisne stvarčice itd itd.
Pa nije sukob egoista vec dva oprecna stava vezano uz opremu za putovanje. IMHO, nema nista loseg u iznosenju svojih stavova oko ove specificne teme.
Sto se mene tice, moja iskustva su slicna frgicevim. Gore-Tex se pokazao dosta nepouzdan i nepraktican za klasicna duza putovanja u nasem klimatskom podneblju.
Hein-Gericke Gore-Tex jaknaOva jakna ima usiveni Gore-Tex tako da se ne moze izvaditi. Ujedno ima i otvore za ventilaciju sto me navelo na pomisao da bi ta jakna mogla biti idealno rjesenje za putovanja bez kisnog odijela.
Na povratku s prvog Orange daya (Grobnik) me ulovio pljusak nakon Zagreba (mozda 15tak) minuta. Kako je temperatura bila dosta visoka, nisam nosio termo postavu pa se dogodio slijedeci razvoj situacije:
- padne kisa
- jakna se natopi vodom
- jakna oteza zbog mase vode
- hladna jakna (+vjetar) nalijeze na tijelo (podlaktice, nadlaktice, ramena, prsa)
- dolazi do pothladjivanja.
Vjerujem da se to ne bi dogodilo da sam imao termo-podstavu sa sobom no ona stvarno nije bila potrebna na temperaturi od +15 do +20. Primjeti da jakna nije prokisla.
Slijedeci vikend sam zapalio do Novalje i, po prvi put, osjetio cari dehidracije. Unatoc svim otvorima (ledja, prsa, ruke), nisam niti primjetio u kakvom se stanju nalazim dok nisam stao na trajektu i skoro se srusio.
Epilog cijele price: jakna od skoro 3000,- Kn stoji u podrumu.
Uvex Gran Tourismo hlace + jaknaNakon HG jakne pomislih kako je mozda rjesenje ipak u tome da se Gore-Tex laminat moze izvaditi. Prvi pljusak od 15tak minuta me razuvjerio u tu teoriju: prsa, podlaktice, jaja, nadkoljenice su se veselo okupala. Interesantno, no prilikom testiranja u kupaoni, membrana nije propustala, niti kao materijal, niti na savovima.
Sad, netko moze argumentirati da Uvexove jakne nisu dobro izradjene (apsolutno se slazem s tim) no, opet, problem koji nastaje na putovanjima s takvim jaknama je opet taj da se, kad jednom pokisnes, jakna ce te slijedece jutro docekati mokra.
Kao idealno rjesenje mi se pokazala slijedeca kombinacija (redosljedom odijevanja):
- sintetski donji ves (brzo se susi, ne smrdi)
- jakna od Windstoppera je odlican izolator, moze se koristiti navecer za izlazak.
- Axo Enduro jakna - platio sam ju cca. 800njak kuna: unutrasnji dijelovi oko pazuha su izradjeni od nesto poroznijeg materijala koji propusta zrak, vanjski dio (ramena, laktovi) je od cvrsceg materijala. Ventilacijskih otvora ima dovoljno, protektori su udobni i debeli te, sto je meni najvaznije, kroj je odlican i svi protektori sjedaju na mjesto.
- kisno odijelo
Eto, to je moj set-up za poutovanje. Ovisno kako temperatura pada/raste, tako skidam Windstoper. Ako temperatura padne izrazito nisko, onda oblacim i kisno odijelo. Tako sam pokriven za temperature od 0 do +40 s cijela oprema ne zauzima puno mjesta u prtljagi.