No kad smo ti se penjali do Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, iza stajanja za razgledavanje jednog vodopada Che odjedanput počne šlajdrati pa smo skakali dole i dizali motor s mokrog asfalta. Si ga vidla si ga vidla, bebe, viče on. Pa kaj, pitam. Pa svisca, bil je velki kaj krava, veli on. Ma je, rekoh. A di je? Tu je zletel pred nas i pobegel dole, veli Che i pokazuje niz brdo. Je, kao bum išla sad gledati. Krenuli smo još do gore do vidikovca na ledenjak Pasterze i onda se obrnuli dole prema Heiligenblutu.
Prema Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Voda koja pada

Ledenjak Pasterze

Na Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Spuštanje počinje

On je brži i ne radi foto-stopove

Heiligenblut

Ja sam naravno već bila fest gladna i uspjela sam ishodovati da u Heiligenblutu uđemo u jedan šmensi restač i naručimo Kaiserschmarrn; jest da je porcija koštala osam eura ali neka crkne škrtost. Zamolili smo i dva bešteka, dobili ogrooooman tanjur pun šmarna i najeli se prek glave. Još sad kad ga se sjetim rastu mi zazubice.
Žena i kapitalac na zidu restorana

Odlazak iz Heiligenbluta u smjeru jadranske obale

E sad opet problem spavanja. Da se mene pitalo spavali bi tu, ali mene se pita samo reda radi. Veli Che, znaš kaj bi ja? Ja bi spal noćas u šatoru na talijanskoj obali. Ajde, velim ja i gledam kak se spušta sumrak, čak se pokazalo i malo vedrog neba i Mjesec. Vidla sam, doduše, kartu, ali onak totalno hlebinski nasjednem na foru.
Sumrak

I krenemo mi dalje prema jugu u smjeru Lienza. Začas je međutim opet počela sroljiti kiša, pa smo u Lienzu na benzinskoj uzimali i plastične prozirne rukavice da se bar malo zaštitimo. No dogodilo se ono najbedastije kaj se moglo dogoditi – na jednom smo kružnom toku jednostavno zaboravili provjeriti kam treba ići i skrivo smo skrenuli, na zapad umjesto na istok. Jebi ga, bilo je to još u bez-GPS-noj eri.
Vozimo se i vozimo i kiša pada i oko nas noć i brda i meni već klone glava i velim Cheu da bi bilo pametno potražiti kakvu sobu jer nebumo baš tak brzo vidli Jadran. Stanemo u nekakvom mjestu pred gasthofom i idem nutra pitati za sobu, ali su preskupi i imaju svadbu pa je sve puno. Na drugoj strani ceste vidimo nekakvo svjetlo u mjestu i odlazimo tam: to su otvorena vrata vatrogasnog doma i ljudi se motaju okolo pa idem direktno k nekim tipovima koji stoje na cesti i pitam dal znaju za kakvu sobu za iznajmljivanje u njihovom selu. A jedan se okrene drugome i veli vidiš, a baš sam ti rekel kak noćas nemamo goste (naravno, rekel je to na austrijskom). Meni veli, sad budem pozval svoju ženu.
Svjetlost u mraku...

... nabasali na vatrogasnu zabavu

Tak smo našli jeftinjak sobu u apartmanu kod Barbare i njenog muža; za cijenu od trideset eura dobili smo kruh i pekmez i mlijeko za večeru i doručak makar klopa ne spada u plan iznajmljivanja, ali nam se Barbara smilovala jer smo zgledali smrznuto i umorno. Kad smo istovarili stvari odšetali smo se natrag na gasilsku veselicu koja se zapravo zvala 1-Euro-Feschtl i počastili Barbaru i muža pivom; šteta kaj je već bilo kasno pa više nije bilo krumpirove salate.
I onda nek netko veli da je Austrija skupa

Svirači

Striperi samo što nisu stigli