Isle of Man 2009 (kroz 12 dana, 7 zemalja i 5000km)
Pozdrav svim forumašima i ljubiteljma moto putovanja!
Evo da se i ja pohvalim i napišem jednu moto reportažu sa mojega putovanja na otok Man i prolaska kroz 7 europskih zemalja u zadnjih 12 dana. Kada stignem pisati ću ovdje, ne znam da li ću moći sve od jednom napisati (šef mi je iza leđa

). Prekjučer sam se vratio,a put sam krenuo 03.06.2009.
Pa eto, krenimo redom... Sama želja da idem na taj otok pojavila se negdje u zimi, krajem prošle godine. Sa obzirom da sam na motoru stekao u zadnjh 4 godine dosta iskustva što se tiče duljih putovanja (samo da nabrojim neka...Karlovac-Ogulin, Karlovac-Ozalj, a jedno od najdužih bilo je Karlovac-Gorski Kotar, u trajanju od čak 5 i pol sati, a najteže je bilo u Rimu na janjetini

), tako se pojavila i želja za jedan veći đir, koji bih napravio solo. Otok Man sam izabrao zbog recimo to tako zapadnog svijeta, sa obzirom da putujem sam, pa sam pretpostavljao da na zapadu neće biti nikakvih problema. A iskreno, napravio sam nešto više od 5000 km i problema uistinu nije bilo.
Da bi se došlo do otoka, prema pisanjima po forumu, najveći problem predstavljati će trajekt UK - Isle of Man (luka Douglas, ujedno i glavno grad IoM). I tako ja krenuh tokom zime surfati i vidim da je za tu trajektnu liniju zadužena samo jedna kompanija u vlasništu vlade IoM-a, Isle of Man Steam Packet kompanija koja ima nekoliko trajekata i brzih katamarana. Više o toj kompaniji možete pogledati na:
www.steam-packet.com. Tijekom mjeseca siječnja rezervirao sam i uplatio iznos od 266 EUR za povratnu kartu na relaciji Liverpool - Douglas. Sa obzirom da je kasnije dosta teško naći kartu (u biti na trajekt se može doći i bez rezervirane karte, ali tada ta ekipa stoji sa strane i čeka svaki sljedeći trajekt na kome ima mjesta, pa mi je to bilo malo bez veze negdje čamiti i ne biti siguran da li doći na IoM), ja sam to obavio na vrijeme tako da budem siguran da mi je IoM krajnja destinacija. Uz Liverpool Steam Packet kompanija ima i svoju luku u Heyshamu, ali sa obzirom da mi je ponuđen Liverpool izabrao sam njega jer do Heyshama ima od Liverpoola još nekih 120km, a i u Liverpoolu sam si našao smještaj blizu luke, o čemu ću malo kasnije.
Inače vozim kawu Z750 za koju mnogi viču da i nije neki putnički motor i da je to više motor za zajebancije po gradu nego za neka ozbiljna putovanja. Motor je 2006. godina i na put sam krenuo sa 30.000km na njemu. Obavio servis kod svjetski poznatoga kawasaki servisera Daca (ili ti ga
KMS u Karlovcu).

Ako niste znali stariji Dac je bio serviser i pratnja Emilu Mokrovčaku koji je vozio IoM utrku mislim tamo negdje '96 ili '97. (ja tada nisam ni znao kaj su to motori!). Gore su putovali danima u zelenom kombiju (svi koji idete do Daca vidjeli ste taj kombi u dvorištu) i uz servis motora dobio sam i par savjeta kojim putem gore i gdje izbjeći veće gužve. Na motoru je rađen standardni servis na 30k km i promijenjena je sajla kvačila.
Veliko hvala
KMS d.o.o. Karlovac (
www.kawasaki-kms.hr)
E sada, motor je bio spreman, a što se datum moga putovanja sve više približavao ja sam bio sve više nervozan i živčan. Pa kud idem na neki otok 2200 km od doma? Koga vraga bum tamo više vidil nego kaj imam za vidit na našim otocima? Stara plače, viče, kamo ideš, pa potrošit ćeš svu lovu koju si zaradil, frednovi kažu pa ti nisi normalan, sam ideš gore? Pa ono, da, morem ja to! Ma to će biti za mene p. dim od puta
Sam motor opremljen je tank torbom i velikom torbom na zadnjem zicu, a da ne zalutam pribavio sam garmina zumo za povoljnih 4600 kuna

. Inače, više sam potrošio love na to pripremanje nego što ću ih potrošiti na 12-dnevnom putovanju. Još sam morao kupiti i hlače jer nisam mislio ići u kožnom odijelu, a to se kroz Francusku i Njemačku dobro isplatilo jer je tamo puhalo i bilo zima ko u rogu. Dakle, sama priprema puta je koštala toliko HR novčanica:
servis - cca 1000 kn
navigacija - 4600 kn
hlače - 1200 kn
karta EU (za svaki slučaj da rikne zumo) - 50 kn
karta trajekt - 266 EUR (cca...2000 kn)
pive za ekipu - to ne računam

total: cca 9000 kn teško zarađenih novčanica. Potrošio toliko love, a još nit jedan kilometar napravil.
Al kažu ljudi jednom se živi, pa ono šuti, plati i vozi dalje
Što se tiče samog izbora cesta kojima ću do gore i nazad pojma nisam imao. Uz navigaciju sam dobio i software (Mapsoruce) sa kojima se može napraviti rutu, ja je napravio i kada je htio ubaciti u zumo kaže zumo 'not enought memory'! U reko, sjajno! Platiš neš masno, a nemre ti pomoći. Ma reko nema veze, idemo odokativno gradovima, pa kud dođem.
Ruta je na kraju više-manje bila ovakva:

Kada sam kretao na put, najveća frka mi je bila: A šta ako zec rikne? Kud onda? Koga zvat? Il šta ako zajebem na lijevoj strani u Engleskoj? Prije puta mi je milijon stari prolazilo kroz glavu, al sa obzirom da sam staložna i mirna osoba

... sve je na kraju ispalo odlično i više nego dobro!
Naravno prije samoga početka putovanja, podrška obitelji i zastava rodne zemlje svoje bile su mi veliki poticaj i snaga za cijeli put!
Moj buraz i ja (ja sam levi

)
1. danPrvi dan putovanja (03.06.) cilj je bio Suttgart jer sam tamo preko člana ovoga foruma TOJE imao organiziran smještaj. Pokušao sam čim više kontaktirati naše ljude vani da mi pomognu oko smještaja i da si smanjim troškove, a to mi je jako dobro došlo, jer od 12 dana na putu 5 dana sam imao besplatan smještaj (i cugu i hranu

), pa ću se redom kak ću pisati zahvaljivati se tim ljudima.
TOJO (Tomislav matrinović, Stuttgart) puno hvala

Malo Slovenije:
(nju sam brzo prošao, kupio vinjetu da se ne zajebavam po lokalnim cestama, 17,50 ojra za 6 mjeseci)
U biti iz SLO imam najmanje slika, čak sam je uspio proći sa jednim tankom

U Austriji sam zel dvomjesečnu vinjetu, mislim da je oko 20-tak ojra. Čini mi se da ću uskoro u planine

Dalje na Austriju pa na Njemačku i ogladnijo malo ja. Reko ajmo natočit pa neš pojest...ova jadna kobasica, neš žuto (pojma nemam kaj je bilo), cola i kava samo 12 ojra. U reko jebote...imate dobro cijene u Njemačkoj! I onda se sjetim poznate rečenice iz 'Lepa sela, lepo gore'...kod vas je ladno, al je standard!

Cijene goriva u Njemačkoj su oko 1,30 ... 1,40...cca 9-10 ćuna

I tako dogurao ja do Stuttgarta. Spustio sam se kod Ulma na lokalne ceste, e ljudi moji, kako je tamo lijepo! Toliko zelenila, posijanih njiva, meni je to izgledalo kao ravna Slavonija.
TOJO me pričekao, našli se, popričali pa krenuli u grad na hranu i piće. Inače TOJO je član MC GROMOVI iz Stuttgarta (
http://www.mc-gromovi.de/), ima više od dva metra i more popit za mene tri

I tako vodi on mene u kineski restoran na nešto, pojma nemam kaj, samo znam da kada sam stavio zadnji zalogaj u usta da sam do veceja dotrčao brzinom munje. Dakle, prva greška na putovanju. Ne jesti svašta. U biti možda je ta kineska hrana i dobra, ali meni nije nikako sjela

Eto to sam jeo:

Inače Tojo živi u predgrađu Stuttgarta, ubi me sada da se sjetim kako se zove. Nakon večere (uffff....

) vodio me kod lika koji izrađuje custome, turčin koji godinama živi u Njem. i bavi se samo preradama. Kažu da je dosta poznat u cijelom svijetu customa i tih prerada (ja za njega nikad čuo), ali kažu da je najbolji. A zove se:

Imam samo jednu sliku iz njegove radione, jer ne voli naslikavanja. Krajnji desno motor kaže da vrijedi oko 200.000 ojra

i da je pobjedio u Faaker Seeu. Nisam baš neki ljubitelj tih motora, pa se i ne kužim u sve to, al da toliko para netko more dat za to, taj ili je lud ili mu noge smrde ili je dobio na lotu

Moram sada ići, nastavak danas popodne kada opet uhvatim vremena, jebiga ne moš bit na poslu i niš ne delati