Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [3] 4 5 6   Dolje

Autor Tema: KROZ GROSSGLOCKNER DO BERCHTESGADENA-MJESTA GDJE SU ŽIVJELI NAJVAŽNIJI NACISTI  (Posjeta: 5604 )

deantoto

• **
  • Spol: Muški

Slika kasne 1940 slijedi preuzimanje Obersalzberga od strane Amerikanaca.Iako je hotel srušen ostala je ova prva kućica lijevo nama najbliža na slici zvana Terrassenhalle .Ona je preživjela i nju su Amerikanci preuredili u „Skyline Room“ restoran.Ta je zgrada preživjela rušenje hotela General Walker i razumljivo je pretvorena u restoran..
Evidentirano

deantoto

• **

Terrassenhalle!
Evidentirano

deantoto

• **

Probal sam uloviti iz istog kuta danas.
Evidentirano

deantoto

• **

1960 pogled na General Walker hotel.
Evidentirano

deantoto

• **

Isti hotel 1981.
Evidentirano

deantoto

• **

Danas samo parkiralište.
Evidentirano

deantoto

• **

Dokumentacijski Centar dolje,isti pogled nekad ali sa stražarom.
Evidentirano

deantoto

• **

Slike na ulazu da se nikada ne zaboravi taj stravičan zločin.
Evidentirano

deantoto

• **

TUNELI I BUNKERI
Kada se ostvarila kampanja bombardiranja Trećeg Reicha 1943,Reichsleiter Martin Bormann bio je prisiljen u gradnju tunela i skloništa od protuzračnih napada u Obersalzbergu.Ti tuneli su danas često zvani bunkeri ali to tehnički nisu bili zbog toga što nisu imali obrambene položaje sa kojih bi se borili,iako su na ulazu bili štićeni mitraljezima,ali su bili jednostavno skloništa.
Evidentirano

deantoto

• **

Sama riječ govori!
Evidentirano

deantoto

• **

Otvor za mitraljez na ulazu bunkera i grafiti saveznika.
Evidentirano

deantoto

• **

Mreža tunela bila je ispod Berghofa ( blili su ukusno namješteni za Hitlera i Evu) ispod Haus Turkena,u planini blizu Goeringove kuće,Bormanovo privatno skrovište,kompleks tunela ispod Platterhofa.Bilo je više nivoa tunela koji su bili opskrbljeni strujom,grijanjem,ventilacijom i sistemom protiv otrovnih plinova.Većina tunela su sada zapečaćeni za javnost ali ima par koji se mogu posjetiti-Zum Turken,Platterhof.
Evidentirano

deantoto

• **

Fascinantna slika ( valjda nije samo meni )-
Evidentirano

deantoto

• **

Maketa kućice Wachenfeld.
Moram priznati da ostatak izložbenog materijala me nije baš fascinirao.Bio sam prošle godine u muzejima u Berlinu,Hamburgu,Koblenzu- e to je fakat nekaj,brdo maketa,brdo diorama,brdo starih eksponata ( ak nekog zanima bum stavil i fotke toga,al već ovaj putopis pišem satima i ovak sam otišel preširoko),i kaj me iznenadilo da u Berchtesgadenu ima fakat more turista i celog sveta a sve na njemačkom,ne znam niš tog jezika,dok sam u engleskom odličan,sreča je bila kaj sam poučen Lolinim savjetom se dobro pripremil pa ni bilo većih problema.U Brelinu,Munsteru i Koblenzu u vojnim i tehničkim muzejima je fakat sve objašnjeno i na njemačkom i engleskom,al ovde fakat niš.A tuneli,hm,nisam baš fasciniran,al gle kak oni naprave od dreka čokoladicu,a mi banana.Željava-to je fakat nekaj.A onaj Lolin Vis pa tu bi celi svet dolazil.Da ne spominjem Titov podzemni grad u Konjicu koji je navodno otvoren za javnost,i svakak ga treba posjetiti,koji ja sačuvan sa svim original eksponatima,pa čak i toalet papirom.Al Švabi su Švabi-red,rad,disciplina.
Evidentirano

deantoto

• **

Naravno da je i Reichmarschall Hermann Goering imao ovdje svoju kuću
Evidentirano

deantoto

• **

Bio je jedan od rijetkih koji nije na silu ( više-manje ) preuzeo kuću od prijašnjih vlasnika, nego ju je dobio na dar od naci partije 1933.Prvo je bila mala kućica da bi kasnije postala dvostruko veća, sa podzemnim tunelom, pa čak i bazenom.1945 u bombardiranju bila je jako oštećena, a ruševine su bile uklonjene 1951-1952.
Evidentirano

deantoto

• **

Ruševine Goeringove kuće.
Evidentirano

deantoto

• **

I malo kasnije.
Evidentirano

deantoto

• **

2002 u ljeti na tom području sagrađen je hotel,koji je radikalno promijenio sliku tog preljepog kraja.
Evidentirano

deantoto

• **

Jugendherberge iliti po engliški ( Youth Hostel ) također je bio napravljen u razdoblju 1935-1938.Dizajnirao ga je arhitekt Georg Zimmermann.Bio je namjenjen za Hitlerovu mladež.Fascinanatno je da danas ima istu svrhu te je i dalje radi kao mladenački hostel.Definitivno ću jednom noćiti tamo.Dok ovo pišem želja me puca druge godine opet da idem tam u ekspediciju a prošlo je svega par dana.
Evidentirano

deantoto

• **

Malo se moda promjenila od onda, ak usporedite ove dve slika,šalim se,ha ha!

U ime mladeži Hitler ga je posjetio u jesen 1936.
Evidentirano

deantoto

• **

A SADA DRAGI MOJI:

ORLOVO GNIJEZDO „KEHLSTEINHAUS“ ( EAGLE S NEST )

Bez sumnje najpopularnije turističko mjesto u Obersalzbergu.Na engleskom je zvano Eagle s nest iako to nije prijevod sa njemčkog ( Kehlsteinhaus-jednostavno kuća na planini Kehlstein) i Nijemci ga tako zovu- Kehlsteinhaus.Eagle s Nest su koristili saveznici Ameri i Britanci od 1938.
To mjesto je zvano i Hitlkerova čajna kućica ali je to zabluda jer ga Hitler nije koristio za pijenje popodnevnog čaja i nije ju često posjećivao.On ga je koristio da ga pokaže prilikom posjeta visokih uglednika i vjerovatno ga nije posjetio više od dvadeset puta jer Hitler nije volio visinu,tunele i liftove.Martin Bormann ( osobni Hitlerov tajnik i jedan od najmoćnijih Nacista ) i eva Braun puno su ga više koristili nego Hitler.
Gradnja Orlovog Gnijezda je u ono vrijeme bila građevinski pothvat Martina Bormanna koji je još i danas smatran čudom ( gradnja kuće na kamenom grebenu  planine Hoher Gool 1834 m iznad morske razine ).Sa materijalom iz cijele Njemačke Kehlsteinhaus projekt radili su najbolji arhitekti,inženjerii radnici iz cijele države,a 6,5  km ceste koštao je 30 miliona reischmark iliti po današnjem 150 miliona eura.Gledalo se da se putem ne sruši niti jedno stablo ili ošteti bilo koja stijena koja nije bila neophodna za cestu,tako da priroda bude na prvom mjestu.Kad se popnete do podesta i kraja ceste još vam je potrebno da se popnete na greben.Da bi se došlo do tog malog grebena na vrhu trebalo je 124 metra izdubsti planinu te unutra napraviti lift koji bi dizao još 124 metra u visinu.I naravno sve se može kad je za Furera,napravljen tunel u stijeni i na kraju  veliki sjajni lift koji velikom brzinom diže na 124 metra u građevinu.Cesta i graševina bile su sagrađene samo za 13 mjeseci kao Hitlerov poklon za 50 rođendan 1939 ( iako je građevina bila završena prije toga,većina Hitlerovih posjeta je bila krajem 1938 ).Gradnja lifta koštala je života 12 radnika koji su ga gradili.
Orlovo Gnijezdo je bilo označeno britanskom RAFu kao meta u travnju 1945 ( mislili su da bi ispod mogli biti podzemna skladišta i bunkeri ) al nije bilo gađano jer je očito bilo pr malo za metu i nišanjenje,te je bio opasan let iznad planina koje ga okružuju.
Prvi koji su ga zauzeli bili su Amerikanci- treća pješačka divizija.Orlovo gnijezdo je bilo pod posljedicama saveznika korišteno kao komandna vojna pošta do 1960 kada je vraćeno pokrajni Bavaria.Jakim lobiranjem administratora okruga Berchtesgadena i vlade Bavarie Orlovo Gnijezdo je bilo pošteđeno od rušenja nacističkih ruševina 1951-1952.Kuća je restrukturirana i modernizirana ali je osnovni izgled kao za vrijeme Trečeg Reicha ostao kao i danas.Danas je kuća restoran.
Do mjesta danas voze specijalni autobusi od petog do desetog mjeseca.Moram vam reći kako je to dobro organizirano.Dođete kupiti kartu i toćno znate u koji od 5 autobusa sjedate i vozi vas gore.Autobusi idu točno po rasporedu već puno godina bez imalo kašnjenja.Ja sam imao kartu za 13 55 h.I dođem gore i moram odmah čekirati kartu za nazad,al nema prije 16 00.Ok 16 00 je ok,možda malo predugo al nema veze.Znate koje je uzbuđenje voziti se busom?Huh –živa frka,zamislite kad vas neko za 15 minuta u6,5 kilometra digne na skoro dva Sljemena,dole nesmete ni pogledati dok se vozite.I tak u istu minutu 5 buseva gore a odozgora 5 buseva dole.Oni koji idu dole kad se vraćaju prilikom mimoilaženja uvijek koriste stajanku na pola puta da bi propustili one koji idu gore,a po zapadnjački uvijek šofer pozdravi svakog šofera pa makar i 25 puta na dan ( a ne ko naši jarani u ZETu ).Cijena puta je 15 eura.I pitam lika kolko oni prosječno prevezu turista na dan?Kad mi je rekel skoro sam opal z stolca,odgovor je bil 3000.Evo ti turizma.Odma se setim one „Kad srce kaže plavo“- ( kaže oderi gosta, a nedaj mu niš).
I tak ja čekiram kartu ( odnosno checkiram ) al Balkanac je Balkanac i krenem tunelom 124 metara dugom prema liftu,kad ono- red od 40 metara po četri do pet čoveka jedan do drugoga.I kaj ja ( kreten) da ne bi slučajno čekal pravim se grbaviji nego kaj jesam idem uz red ljudi i dođem do lifta i uđem.Za vuru vremena kad sam se već vrnul u tunelu san srel ljude koji su bili u busu za gore s menom i još nisu stigli na lift a ja već idem natrag.I normalno dođem dole u 3 00 h i žicam lika da mi napiše na karti za natrag bus u  3 05 jer sam u gužvi,ne bum stigel,kukam i on se smiluje.I ja tak opet prije reda dole a resto rulje koji su došli u pol dva čekaju bus u 4 00 h iako su obavili obilazak,al ko im je kriv kad su to svjetski i evropski ljudi pa se neznaju švercati.
Evidentirano

deantoto

• **

Tunel koji vodi do lifta sa Kehlsteinhausom 1940.
Evidentirano

deantoto

• **

Tunel koji vodi 124 metra  duboko u planinu.
Evidentirano

deantoto

• **

Unutrašnjost sjajnog lifta.
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 6   Gore

Stranica je generirana za 0.081 sekundi uz 15 upita.