tema je vrlo zanimljiva od samoga početka.
u kategoriji gradskog motora, šminka i guštanje na kratkim stazama, ne bitne financije - svejedno.
u kategoriji univerzalnog motora, pouzdanosti, velike kilometraže (više od 15000/god), svakodnevnog korištenja - akumulator.
moj odabir je uvijek akumulator. a evo i zašto.
izvor energije treba doslovno za start motora jer sve ostalo radi alternator. ono što ubije akumulator je velika potezna struja ili neispravno punjenje. no pretpostavljam da sve to znaš, zato si ih i odabrao. uz pravilno punjenje će vjerojatno nadživiti tvoj motor. uz to je uloženo/dobiveno puno bolje nego dobar olovni. no javlja se problem pouzdanosti (MTBF). najpouzdaniji motor je motor bez ikakve elektronike. sama pouzdanost pada čim povečavaš broj komponenti. i vjeruj mi znam o čemu govorim. ako crkne modul za punjenje, baterije kao i da nemaš. sistemi koji nisu istestierani u praksi dugo vrijeme su upitni, koliko god bili dobro proračunati. elektronika je vrlo nepouzdana, pogotovo u nepredviđenim uvjetima. na motoru su velike vibracije pa se lako dogodi da dobiješ hladan lem. to je i jedan od razloga zašto su regleri zaliveni sa smolom.
aurellie, pretpostavljam da si elekro struke pa znaš o čemu govorim. budući da sam na motoru barem 20 000km/god. nemam razloga zaje.. se s takvim stvarima.
kada bi mogao, kupio bi optimin akumulator, samo je problem što ih ne rade za motore. to je akumulator koji staviš jednom i zaboraviš uopće da postoji. kada sam vozio kle-a kupio sam regler za akumulator i nosio ga sa sobom. na sreću niti on niti ecu se ne kvare često na tim motorima pa nisam imao problema. ima jako puno motora kojima crkne regler ko' od šale pa ti usput spali još nešto elektronike. na sreću ecu često bude relativno dobro napravljen pa ne pregori uvijek. za put u grčku mi ne pada na pamet stavljati takve baterije na motor, a da ne pričamo o planu za iran. tamo su svi na cesti do 150cc pa nemaš što prilagoditi. ponavljam, za gradsku vožnju i zajebanciju okolo je svejedno. ima tipova koji su pozlatili golfa 1. to je stvar gušta ali koristi velike nema od toga.
te su baterije predviđene za ugradnju u nove sisteme gdje se traži velika energija/masa i veliki broj ciklusa punjenja/pražnjenja od min do max, npr. elektro-vozila. na motoru toga nema i sumnjam da se voziš kada je temperatura u minusu pa niti tu nema prednosti.
tako da, dobar olovni ili gel akumulator su sasvim dovoljni i nema potrebe razbacivati se nekakvim specifikacijma baterija koje u konačnici nemaju posebnog efekta.
zato molim te prestani toliko hvaliti te baterije a i vi ostali, ako čovjek hoće staviti pozlaćene neka stavi. bitno da je on zadovoljan.

no hard feelings
pozdraf, kruno
p.s. ako niste znali rusi su jako dugo kaskali za amerima u raketnom programu jer su imali pogon na barut dok su ameri imali na vodik. ali zato amerima ljudi još uvijek ginu u vozilima kao columbia koja je išla na vodik. svaki sistem ima + i -.