I još nešto, prije nego što se "Eloda" zatvorila vrata, pričao sam sa prodavačem o tom cijelom sistemu prodaje, čovjek mi kaže da se veći motori preko 400 ccm ne plaćaju odmah nego da ti stoje na "konsignaciji" (mislim da se tako zove)...kad ga prodaš platiš uvozniku, ako ga do kraja sezone ne prodaš, koliko znam vračaš ga, što je na koncu Eloda napravila sa svim neprodanim motorima iz salona, ukrcala u kombi i vratila ih. Jaka stvar kupit 5 skutera do 250 ccm i držat ih u salonu. Dam se kladiti da nitko od naših vrlih ovlaštenih prodavatelja nema niti 50.000 EUR lagera, a kukaju kao da imaju 10. milijuna. Uvijek ima pacijenata koji hoće nešto drugo nego što ti momentalno možeš ponuditi...ali takvi su u manjini, ja ću se oko boje i predomislit ako je divan dan, proljeće je, a motor je za isporuku odmah, a drugog moram čekati 2-4 tjedna.
Pitaj malo Yamaha dilere kako im je kad im za motore koje imaju na konsignaciji dodje faktura u 11. mjesecu godine jer ih nisu
prodali, tj. upravo su oni sami postali vlasnici istih. Jedan u zagorju je nedavno zatvorio (i ostao bez vecine svoje imovine)
zbog toga.
Da je situacija med i mlijeko kako se prezentira, gomila zastupnika gomile brandova ne bi zatvorili svoja vrata u proteklih
par godina, jer, eto, nista nisu platili, i sve imaju na komisionoj prodaji.
Šatro.
Racunaj i na troskove transporta svih tih motora koje placa diler koji ih je trazio (u vecini slucajeva), a koji znaju iznositi
veci dio zarade na istom u slucaju prodaje van sezone dok su akcije.
Konkretno primjer za gore, tamo negdje 2004/2005. godine kad je Peugeot Speedfight2 dosegao "low" od 13.500kn zbog
padanja tecaja eura, i naravno van sezone, zarada na istom je bila oko 500 kuna, a troskovi transporta, ako nemas ugovor
sa intereuropom ili sl. su bili isto toliko.
Ukratko, vise se zaradilo na jednom redovnom servisu, ili na prodaji bicikla od 200 eura nego na motoru od 2000 eura.
Za kukanje nekad postoji dobar background, a vecina se ne potrudi istraziti isti.