Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 [2] 3 4 ... 11   Dolje

Autor Tema: Elektro motori  (Posjeta: 9605 )

CvJeTiC

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: BMW R 1100 GS
Odg: KillaCycle 0,97 s 0-60mps
« Odgovori #25 : 14. Listopad 2009, 22:04:41 »

Gledao sam ga davnih dana.Znam da su svi na temu konspiracije, uglavnom puni netočnih i populističkih izjava.Zanima me samo, kako bi izgradnjom svih novih elektrana zagađenje opalo?Gdje bi odlagao baterije, koje su smrt za okoliš?Pomnoži prosječnu snagu od 20 kW po vozilu, sa milijardu i satnicu za punjenje, pa računaj koliko je to kWh.Ti zaista misliš da bi to par termoelektrana rješilo ( ovo par je karikirano ).Danas EE sustavi pucaju pod nekim normalnim opterećenjem, a zamisli kako bi bilo sa još par milijardi trošila.

Čekaj, nemoj mi reći da ti naivno vjeruješ da bi tebi država dala da se voziš 7 lipa na 100 km?Ti stvarno vjeruješ u te bajke?Mislim, mogu popušiti bajke o elektro svijetu, ali ne mogu vjerovati da ljudi imaju ovakve iluzije.

Ne kužim o čemu ti pričaš? Umjesto rafinerija, naftnih bušotina, platformi, naftovodova ulagalo bi se u elektrane. Što se tiče konspiracijskih, netočnih i populističkih izjava malo prosurfaj netom i naći ćeš kompletnu studiju u pdf formatu (900 stranica) pa onda malo proučavaj i javi se autorima studije sa svojim argumentima i proračunima. U ovom drugom dijelu bajke mi zvučiš malo KONSPIRACIJSKI.
Evidentirano
Ako ne znas kuda ides, svaki put ce te tamo odvest.

mate

• Administrator
« Odgovori #26 : 14. Listopad 2009, 22:11:12 »

Zato jer naftna i auto industrija koče i nije im u interesu. To si mogao i sam zaključiti.

Bravo Kolumbo! :palacgore:

Još mi reci da će se uskoro probuditi njihova ekološka svijest, primit će se svi za ruke i uz pjesmicu o Isusu odlučiti hitni prelazak na elektroenergiju, e onda mogu miran na spavanje. :palacgore:
Evidentirano

CvJeTiC

• **
« Odgovori #27 : 14. Listopad 2009, 22:17:48 »

Bravo Kolumbo! :palacgore:

Još mi reci da će se uskoro probuditi njihova ekološka svijest, primit će se svi za ruke i uz pjesmicu o Isusu odlučiti hitni prelazak na elektroenergiju, e onda mogu miran na spavanje. :palacgore:

Tvoj pokušaj prelaska iz šume na "drum" je malo preočigledan, isto tako pokušaj omalovažavanja (Bravo Kolumbo!) je dječački pa ako nemaš ništa pametno i konstruktivno za reći onda čitaj i uči ako te to zanima.
Evidentirano

Anton

• **
  • Vozi: Suzuki GS 500 '92. & GSX 750F '90.
« Odgovori #28 : 14. Listopad 2009, 22:18:28 »

Ne kužim o čemu ti pričaš? Umjesto rafinerija, naftnih bušotina, platformi, naftovodova ulagalo bi se u elektrane. Što se tiče konspiracijskih, netočnih i populističkih izjava malo prosurfaj netom i naći ćeš kompletnu studiju u pdf formatu (900 stranica) pa onda malo proučavaj i javi se autorima studije sa svojim argumentima i proračunima. U ovom drugom dijelu bajke mi zvučiš malo KONSPIRACIJSKI.

Ne, ja sam pročitao sve što se imalo pročitati na tu temu, niti jedan me nije uvjerio u svoju priču, i svatko iole upućen može u svakoj studiji naići na milijun prepreka.
Dobre su mi ove priče, "ulagalo bi se u elektrane, a ne u rafinerije, bušotine i platforme".A s čime bi pokretao te elektrane?To je klasična priča zelenih, prebaci zagađenje negdje drugdje i odmah si "zero emission", ne nisi, niti ćeš ikada biti.
Drugi dio nema nikakve veze sa konspiracijom, nego čistom logikom.Ako ti to nije jasno, onda pogledaj poreze na aute koji imaju autoplin, ne znam kako da ti plastičnije objasnim.
Evidentirano

japanska mašina, od petsto kubika, kad je vozi Balkanac, pravi mačo muškarac

CvJeTiC

• **
« Odgovori #29 : 14. Listopad 2009, 22:26:37 »

Ne, ja sam pročitao sve što se imalo pročitati na tu temu, niti jedan me nije uvjerio u svoju priču, i svatko iole upućen može u svakoj studiji naići na milijun prepreka.
Dobre su mi ove priče, "ulagalo bi se u elektrane, a ne u rafinerije, bušotine i platforme".A s čime bi pokretao te elektrane?To je klasična priča zelenih, prebaci zagađenje negdje drugdje i odmah si "zero emission", ne nisi, niti ćeš ikada biti.
Drugi dio nema nikakve veze sa konspiracijom, nego čistom logikom.Ako ti to nije jasno, onda pogledaj poreze na aute koji imaju autoplin, ne znam kako da ti plastičnije objasnim.

Nitko nije nikada tvrdio da će nestati emisije štetnih plinova nego je rečeno da će se one smanjiti za 70 % (molim te nemoj mi izvrtati riječi)
Ti porezi na automobil su samo u Hrvatskoj pa ako to već spominješ onda budi korektan do kraja pa to naglasi.
Evidentirano

Anton

• **
« Odgovori #30 : 14. Listopad 2009, 22:43:50 »

Nitko nije nikada tvrdio da će nestati emisije štetnih plinova nego je rečeno da će se one smanjiti za 70 % (molim te nemoj mi izvrtati riječi)
Ti porezi na automobil su samo u Hrvatskoj pa ako to već spominješ onda budi korektan do kraja pa to naglasi.

Gle, Cvjetic, nije mi se namjera prepucavati, svaka čast ako toliko proučavaš tu tematiku, ali evo postavim ti jednostavno pitanje.Uz toliko bogatih ljudi na planetu, da ama baš nikome nije uspjelo napraviti električni automobil, motocikl nešto treće.Nema dobrih baterija i još nitko nema odgovor na to.I neće ih vrlo vjerojatno niti biti.
Nemoj koristiti naftnu industriju kao ispriku, zanemari ju i reci mi, šta je druga zapreka?
Evidentirano

Tomica

• **
  • Vozi: Beverly
« Odgovori #31 : 14. Listopad 2009, 22:46:15 »

Gle, Cvjetic, nije mi se namjera prepucavati, svaka čast ako toliko proučavaš tu tematiku, ali evo postavim ti jednostavno pitanje.Uz toliko bogatih ljudi na planetu, da ama baš nikome nije uspjelo napraviti električni automobil, motocikl nešto treće.Nema dobrih baterija i još nitko nema odgovor na to.I neće ih vrlo vjerojatno niti biti.
Nemoj koristiti naftnu industriju kao ispriku, zanemari ju i reci mi, šta je druga zapreka?
Kako to mislis nikome nije uspjelo? :misli:
Evidentirano
Pozdrav
Tomica

mate

• Administrator
« Odgovori #32 : 14. Listopad 2009, 22:56:55 »

Tvoj pokušaj prelaska iz šume na "drum" je malo preočigledan, isto tako pokušaj omalovažavanja (Bravo Kolumbo!) je dječački pa ako nemaš ništa pametno i konstruktivno za reći onda čitaj i uči ako te to zanima.

Samo ti slikovito pokušavam objasniti da mješaš kruške i jabuke. ZEV postoji i danas sam sjedio u njemu, deklarirana emisija plinova je nula, sve te tvoje idealističke ideje su većim dijelom izvedive, ali tehnički. Komercijalno ne. A komercijalno pokreće svijet, ne zeleni. I tu je cijela mudrost. Pogledaj u kojem stoljeću živimo a još više od pola planete gladuje i umire od banalnih bolesti. Jesi se ikad zapitao kako je to moguće? 
Dio koji me najviše fascinira je to zatvaranje očiju spomenom termoelektrana, doslovno ne viđenje šume od drveta, koje se nameću kao najveće moguće ekološko dostignuće a s druge strane nitko ne želi ni termoelektranu u svom dvorištu. Sigurno zato što radi na ružine latice i borove iglice. Osim toga, i tu je nuklearna elektrana u vodstvu.
Evidentirano

Anton

• **
« Odgovori #33 : 14. Listopad 2009, 23:21:36 »

Kako to mislis nikome nije uspjelo? :misli:

Zaboravio sam napisati, "uspješan".
Evidentirano

CvJeTiC

• **
« Odgovori #34 : 14. Listopad 2009, 23:36:24 »

Kako to misliš da zanemarim naftnu industriju????? Pa tko drma svijetom??
Isto tako kao što industrija lijekova do sada nije mogla izmisliti lijek koji u potpunosti riješava bolest visokog krvnog tlaka, raka, šečerne bolesti itd itd, pa nije im u interesu, ovako je bolje jer imaju ovisnike koji čitav život uzimaju lijekove koji ih ne riješavaju bolesti nego ih ublažavaju i drže u mirovanju. Da nebi krivo shvatio, ja ne tvrdim da za sve bolesti ima lijeka ali od otkriča penicilina, cjepljenja i inzulina ništa konkretno nije otkriveno (malo morgen). Tako isto vrijedi za auto i moto industriju, već 100 godina nas je.u sa istom tehnologijom i kao nemaju rješenje, daj molim te. Bush je u americi proguravao vodikove čelije samo iz razloga jer vodik si nebudeš doma proizvodio i opet si ovisan o kompaniji koja proizvodi vodik. Električnu struju možeš već danas za jeftino ulaganje proizvoditi doma, a i industriska proizvodnja struje je daleko jeftinija nego proizvodnja vodika, da ne pričamo o njegovom skladištenju.
Evidentirano

ŽUĆO

• **
  • Vozi: Yamaha xs400
« Odgovori #35 : 14. Listopad 2009, 23:40:02 »

Draga gospodo to je budučnost i to moramo prihvatiti  :misli: a mi imamo tu čast što živimo u ovom vrimenu i još uvik možemo uživati u zvukovima koji dolaze iz mašina koje koriste naftne derivate  :palacgore:
Evidentirano
www.mk-duhovi.hr
PRODAJEM YAMAHU XS 400 SECA '85g. 098/332-578

pusiona

• **
  • Vozi: Ural
« Odgovori #36 : 15. Listopad 2009, 00:16:38 »

Isto tako kao što industrija lijekova do sada nije mogla izmisliti lijek koji u potpunosti riješava bolest visokog krvnog tlaka, raka, šečerne bolesti itd itd, pa nije im u interesu, ovako je bolje jer imaju ovisnike koji čitav život uzimaju lijekove koji ih ne riješavaju bolesti nego ih ublažavaju i drže u mirovanju. Da nebi krivo shvatio, ja ne tvrdim da za sve bolesti ima lijeka ali od otkriča penicilina, cjepljenja i inzulina ništa konkretno nije otkriveno (malo morgen). Tako isto vrijedi za auto i moto industriju, već 100 godina nas je.u sa istom tehnologijom i kao nemaju rješenje, daj molim te. Bush je u americi proguravao vodikove čelije samo iz razloga jer vodik si nebudeš doma proizvodio i opet si ovisan o kompaniji koja proizvodi vodik. Električnu struju možeš već danas za jeftino ulaganje proizvoditi doma, a i industriska proizvodnja struje je daleko jeftinija nego proizvodnja vodika, da ne pričamo o njegovom skladištenju.

Bravo  :palacgore: ...ista stvar se sad pokušava izgurat kroz prikaz baterija(pb,li-on i sl.) kao jedinog akumulatora el.energije,a el.kondenzatori imaju

neusporedive prednosti nad njima itd... itd...  :x
Evidentirano
umpah...

Anton

• **
« Odgovori #37 : 15. Listopad 2009, 00:23:26 »

Isto tako kao što industrija lijekova do sada nije mogla izmisliti lijek koji u potpunosti riješava bolest visokog krvnog tlaka, raka, šečerne bolesti itd itd, pa nije im u interesu, ovako je bolje jer imaju ovisnike koji čitav život uzimaju lijekove koji ih ne riješavaju bolesti nego ih ublažavaju i drže u mirovanju. Da nebi krivo shvatio, ja ne tvrdim da za sve bolesti ima lijeka ali od otkriča penicilina, cjepljenja i inzulina ništa konkretno nije otkriveno (malo morgen).

Za ovo se slažem, samo postoji jedna velika razlika, a to je da za razvoj baterija ti treba daleko manje novaca, nego za genetiku npr.Odnosno, ti ćeš lako napraviti kakav-takav električni auto ili motor u garaži, ali lijek nećeš naći u garaži.

Citat:
Tako isto vrijedi za auto i moto industriju, već 100 godina nas je.u sa istom tehnologijom i kao nemaju rješenje, daj molim te. Bush je u americi proguravao vodikove čelije samo iz razloga jer vodik si nebudeš doma proizvodio i opet si ovisan o kompaniji koja proizvodi vodik. Električnu struju možeš već danas za jeftino ulaganje proizvoditi doma, a i industriska proizvodnja struje je daleko jeftinija nego proizvodnja vodika, da ne pričamo o njegovom skladištenju.

Opet ti ponavljam, bio vodik ili ne, napisao sam ti kakav scenarij te čeka, NEĆEŠ se besplatno voziti.Nema besplatnog ručka.Shvati to.
Pazi, u Boliviji su ljudima zabranili da uzimaju kišnicu, da uzimaju vodu na prirodnim izvorima ( zatvorske kazne su bile za prekršitelje ), to se sada događa, a ti živiš u iluziji da bi ti oni dali da se besplatno voziš?
I opet ću ponoviti, nema tih baterija ( a ti to dobro znaš, ali izbjegavaš temu ), koje bi mogle zamijeniti rezervoar benzina od 50 litara, jednostavno takve ne postoje.
Danas su diesel motori na oko 45% iskoristivosti npr., a da ne pričamo o npr. soft turbaku sa malom kubikažom, i još kad bi zaživjela Saabova tehnologija varijabilne kompresije, imao bi male benzince, velike snage koji malo troše, a već su i sada male potrošnje, kako izlaze novi modeli.

Inače, ja sam strastveni pobornik parnog stroja, i recimo meni se ovo svidjelo, samo to nikoga ne zanima:

http://www.iav.com/_downloads/eng/technical_publications/Steam.pdf
Evidentirano

MM

• *
« Odgovori #38 : 15. Listopad 2009, 00:28:12 »

Zaboravio sam napisati, "uspješan".

huh? :misli:
http://www.teslamotors.com/   
Evidentirano
asdf

Anton

• **
« Odgovori #39 : 15. Listopad 2009, 00:33:43 »

Svi znamo za to, ali gdje je problem?Zašto je to još uvijek rezervirano za bogate zelene?Mislim, do sada su već valjda mogli razviti nešto za šire mase?
Idem sada spavati, mora se na posao ujutro, pa napišem ujutro koju još.

I da, ima punjenje 3.5 sata.Ja postanem nervozan kada čekam 3 minute na benzinskoj, a ne 3.5 sata.

Probajte si malo zamisliti kako bi izgledala vožnja s tim autom, uz ovakva punjenja.

Ali kao što rekoh, biti ću ismijan u temi, ali eto i ja mulac idem raspravljati... :misli:
Evidentirano

Tomica

• **
  • Vozi: Beverly
« Odgovori #40 : 15. Listopad 2009, 00:38:58 »

Neznam koliko je Tesla uspjesan? :misli: Prodano je afair 100tinjak komada roadstera (istina svaki po 100000$).
Novi model (sedan) je odgodjen, ljudi otpustaju? (mozda je opca kriza?)
Evidentirano
Pozdrav
Tomica

Elias

• Vozi: 2002 K1200RS i 2003 Scarabeo125
« Odgovori #41 : 15. Listopad 2009, 00:56:24 »

Svi znamo za to, ali gdje je problem?Zašto je to još uvijek rezervirano za bogate zelene?Mislim, do sada su već valjda mogli razviti nešto za šire mase?
Idem sada spavati, mora se na posao ujutro, pa napišem ujutro koju još.

I da, ima punjenje 3.5 sata.Ja postanem nervozan kada čekam 3 minute na benzinskoj, a ne 3.5 sata.

Probajte si malo zamisliti kako bi izgledala vožnja s tim autom, uz ovakva punjenja.

Ali kao što rekoh, biti ću ismijan u temi, ali eto i ja mulac idem raspravljati... :misli:
Na benzinskoj ćeš čekati da ti u pit stopu, dok još sjediš u vozilu poput vozača F1, mijenjaju baterije, skidaju prazne a stavljaju pune.
Koliko ono traje pit stop danas??6-10 sek, ako buder čekao 6-8 min onda je super. Laka ti noćina.
Evidentirano
Država je NAJVEĆI neprijatelj naroda!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=rmfezDOSd2g

Anton

• **
« Odgovori #42 : 15. Listopad 2009, 07:02:57 »

Na benzinskoj ćeš čekati da ti u pit stopu, dok još sjediš u vozilu poput vozača F1, mijenjaju baterije, skidaju prazne a stavljaju pune.
Koliko ono traje pit stop danas??6-10 sek, ako buder čekao 6-8 min onda je super. Laka ti noćina.

Dobro jutro. :mrgreen:

E, i šta mislite koliko bi onda došlo punjenje takvih baterija?To je ono o čemu ja pričam, sve i da se takav elektropogon dogodi ( a uvjeren sam da neće ), evo i sam si natuknuo, pa naravno da bi plaćao punjenje baterija i to po finoj cijeni, garantiram ništa jeftinijoj i ništa skupljoj od trenutne.
I pokušavam si zamisliti recimo kako bi izgledala jedna prosječna benzinska na koju dođe cca 200 auta dnevno, kolike bi ona morala imati kapacitete za punjenje baterija.
Evidentirano

ilegalac

• **
  • Vozi: ulješura 1100, xt600
« Odgovori #43 : 15. Listopad 2009, 09:10:44 »

Dobro jutro. :mrgreen:

E, i šta mislite koliko bi onda došlo punjenje takvih baterija?To je ono o čemu ja pričam, sve i da se takav elektropogon dogodi ( a uvjeren sam da neće ), evo i sam si natuknuo, pa naravno da bi plaćao punjenje baterija i to po finoj cijeni, garantiram ništa jeftinijoj i ništa skupljoj od trenutne.
I pokušavam si zamisliti recimo kako bi izgledala jedna prosječna benzinska na koju dođe cca 200 auta dnevno, kolike bi ona morala imati kapacitete za punjenje baterija.
Nekad davno mnogi nisu vjerovali ni da se čovjek može otisnuti od zemlje u nekakvoj napravi  :jesus:
Što se tiče punjenja, za gradsku upotrebu zbilja nema nikakvih problema. Dođeš doma i uključiš u šteker, puno jednostavnije nego čekati na red na benzinskoj.

Moje mišljenje o toj problematici je slijedeće: stvar je savršena gledano sa inžinjerske strane, ali je totalno promašena što se tiče trenutne ekonomske paradigme.
Industrija nije nimalo zainteresirana da ponudi proizvod koji je savršeno pouzdan, dugovječan, ne zahtjeva održavanje ni potrošni materijal i još ne troši naftu. Održavanje elektrocikla više liči na održavanje bicikla, mjenjaš gume i kočnice i eventualno lanac ak već nema kardan.
Što se tiče nafte, to je priča za sebe. Zar mislite da bi naftne kompanije odustale od monopola i prepustile posao nacionalnim električnim mrežama? A naftna i auto industrija su itekako povezane, nebi se čudio i da imaju iste vlasnike.
Jedina slaba točka elektro-vozila su baterije. Stvar s baterijama je u tome što je relativno malo uloženo u njihov razvoj. Sjetite se samo kako je bilo prije pojave mobitela i prijenosne elektronike. Jedine komercijalne baterije su bile olovne i Ni-Cd baterije. Ko je onda čuo za Ni-MH ili Li-ion. Stvar je u tome da je netko uložio velike novce u razvoj i napravio velik posao. Dok naftna industrija drži konce, ista stvar se neće dogoditi sa auto industrijom.
I ponovit ću još jednom: stvar je savršena što se tiče održavanja ili korištenja, ali naftna i današnja auto-industrija nemaju od toga ništa!
Evidentirano
U vremenu prometnog fašizma, prolazak kroz crveno postaje revolucionarni akt!

Anton

• **
« Odgovori #44 : 15. Listopad 2009, 09:24:23 »

Nekad davno mnogi nisu vjerovali ni da se čovjek može otisnuti od zemlje u nekakvoj napravi  :jesus:

I uvijek se vratimo na ovo..."Nekada davno ljudi nisu mogli vjerovati..."

To je nebitno, mislim da su ljudi ipak danas na daleko razvijenijem intelektualnom nivou nego prije 150 godina.

Citat:
Što se tiče punjenja, za gradsku upotrebu zbilja nema nikakvih problema. Dođeš doma i uključiš u šteker, puno jednostavnije nego čekati na red na benzinskoj.

Ma da, to lijepo ovako zvuči.A koliko često si to možeš priuštiti?Osobno, ne mogu, jer mi auto treba svako malo, nekada napravim i po 200 km dnevno.To si možda može priuštiti neki penzić koji ode ujutro na pijacu, vrati se kući, napuni auto, i miran je za taj dan.

Citat:
Moje mišljenje o toj problematici je slijedeće: stvar je savršena gledano sa inžinjerske strane, ali je totalno promašena što se tiče trenutne ekonomske paradigme.
Industrija nije nimalo zainteresirana da ponudi proizvod koji je savršeno pouzdan, dugovječan, ne zahtjeva održavanje ni potrošni materijal i još ne troši naftu.

Troši naftu itekako, samo je potrošnja prebačena negdje drugdje, tamo daleko.To svi nekako zaborave.

Citat:
Održavanje elektrocikla više liči na održavanje bicikla, mjenjaš gume i kočnice i eventualno lanac ak već nema kardan.

Da je elektromotor jednostavniji od motora SUI, to je činjenica, ali da je baš održavanje bez ikakvih problema, nije.

Citat:
Što se tiče nafte, to je priča za sebe. Zar mislite da bi naftne kompanije odustale od monopola i prepustile posao nacionalnim električnim mrežama?

Pa, naftne kompanije i surađuju sa električnim mrežama.Šta misliš od koga HEP kupuje mazut za svoje TE?

Citat:
A naftna i auto industrija su itekako povezane, nebi se čudio i da imaju iste vlasnike.
Jedina slaba točka elektro-vozila su baterije. Stvar s baterijama je u tome što je relativno malo uloženo u njihov razvoj. Sjetite se samo kako je bilo prije pojave mobitela i prijenosne elektronike. Jedine komercijalne baterije su bile olovne i Ni-Cd baterije. Ko je onda čuo za Ni-MH ili Li-ion. Stvar je u tome da je netko uložio velike novce u razvoj i napravio velik posao. Dok naftna industrija drži konce, ista stvar se neće dogoditi sa auto industrijom.
I ponovit ću još jednom: stvar je savršena što se tiče održavanja ili korištenja, ali naftna i današnja auto-industrija nemaju od toga ništa!

Ne možeš uspoređivati mobitele i automobile, jednostavno ne možeš, nije niti slično.Baterija ne može imati jednaki učinak u mobitelu i u autu, zna se gdje ima više efekt i zašto.
Evidentirano

Anton

• **
« Odgovori #45 : 15. Listopad 2009, 09:35:16 »

Da se još jednom vratim, odnosno osvrnem na naftu.

Sve i da nafte nestane, ili da bude preskupa ili neki treći razlog, totalno nebitno, benzin i dizel se mogu dobivati sintetiziranjem, tzv. Fischer-Tropsch-ovim procesom.Oni koji malo bolje poznaju povijest sjetiti će se da su tako Nijemci proizvodili pogonsko gorivo za svoju vojnu mašineriju u Drugom svjetskom ratu, jer pristup nafti nisu imali ( iz ugljena su dobivali benzin i dizel ).
Isti taj postupak se može primjeniti na npr. metan koji je u reverzbilinom procesu u prirodi, tako da ga ima u neograničenim količinama.I tu svaka priča prestaje.Dakle, goriva neće nikada nestati, jer će se uvijek moći proizvesti umjetnim postupkom.
Postupak nije kompliciran, infrastruktura postoji, kako za postupak, tako i za opskrbu.
Jedna litra benzina sadrži energiju ekvivalentnu 32 MJ, da budemo točniji, jedan kilogram benzina sadrži 44.4 MJ, preračunato u kWh - 12.3 kWh.Koja baterija to može?
Evidentirano

ilegalac

• **
« Odgovori #46 : 15. Listopad 2009, 09:45:09 »

@Anton:
Mogli bi se svađati unedogled oko tih stvari pa ti neću odgovoriti jer ne želim uvjeravati nekog ko ne želi promijeniti mišljenje.
@Ostali zagovornici klipnih tandrkala:
 Ipak mi nisu jasni ti zagovornici klipnih tandrkala koji uvijek nađu neke probleme u stilu "pa to nema dušu"  :misli: ili "pa to nebu išlo s mjesta" itd.
U vašem interesu bi trebalo biti da se stvari promijene. Osim ako ne radite za naftnu ili auto-industriju  :LOL:
Evidentirano

Anton

• **
« Odgovori #47 : 15. Listopad 2009, 09:50:24 »

@Anton:
Mogli bi se svađati unedogled oko tih stvari pa ti neću odgovoriti jer ne želim uvjeravati nekog ko ne želi promijeniti mišljenje.
@Ostali zagovornici klipnih tandrkala:
 Ipak mi nisu jasni ti zagovornici klipnih tandrkala koji uvijek nađu neke probleme u stilu "pa to nema dušu"  :misli: ili "pa to nebu išlo s mjesta" itd.
U vašem interesu bi trebalo biti da se stvari promijene. Osim ako ne radite za naftnu ili auto-industriju  :LOL:

Čekaj, pa šta je svađanje?Reci mi jesam šta krivo rekao u zadnjoj poruci?

I zašto bi nam bilo to u interesu?Pokušavam vam objasniti da sve i kada bi zamijenili sve sa elektropogonom, dobio bi elektro lobi i bilo bi ti isto sranje, drugo pakovanje.

To što ja ne želim promijeniti mišljenje, nema veze, ljudi smo, raspravljamo, a uvijek ima onih koji su neodlučni i zbog njih treba iznijeti sve pro et contra, a ja bih volio kada bi ti napisao šta kod mojih izjava ne stoji, konkretno u zadnjoj poruci.
Evidentirano

Fonzie

• **
  • Vozi: na crti
« Odgovori #48 : 15. Listopad 2009, 10:06:35 »

a ti još uvijek vjeruješ da su ameri bili na mjesecu? :mrgreen:
Evidentirano

ilegalac

• **
« Odgovori #49 : 15. Listopad 2009, 10:41:35 »

Čekaj, pa šta je svađanje?Reci mi jesam šta krivo rekao u zadnjoj poruci?
OK, nećemo se onda svađati, nazovimo to konstruktivnom raspravom  :) Forumi su super stvar za to jer mi niko ne može upadati u riječ, a to inače stalno rade. Rijetko uspijem reči više od pol rečenice  :mrgreen:
I zašto bi nam bilo to u interesu?
Zato jer bi imao vozilo koje ne zahtjeva održavanje i koje bi bilo puno trajnije. Imaš li nekih problema u održavanju usisavača ili električne pile? Jedino bi baterije trebalo mijenjeti svakih par godina, a i to ovisi kakve baterije koristiš. Razvoj bi donio jače baterije sa večim brojem punjenja.

Pokušavam vam objasniti da sve i kada bi zamijenili sve sa elektropogonom, dobio bi elektro lobi i bilo bi ti isto sranje, drugo pakovanje.
Misliš na monopol kakav danas imaju naftne korporacije? Puno teže, jer svaka zemlja ima svoju elektroprivredu koja se može bazirati na nafti kao i na nuklearnoj energiji ili obnovljivim izvorima. Teško da se može desiti da sve preuzme jedna ili dvije korporacije, ali kakve su tendencije nije ni to isključeno  :palacdolje:
I uvijek se vratimo na ovo..."Nekada davno ljudi nisu mogli vjerovati..."
To je nebitno, mislim da su ljudi ipak danas na daleko razvijenijem intelektualnom nivou nego prije 150 godina.
Pa dobro, onda otvori svoj um za novo i nepoznato  :palacgore:
Ma da, to lijepo ovako zvuči.A koliko često si to možeš priuštiti?Osobno, ne mogu, jer mi auto treba svako malo, nekada napravim i po 200 km dnevno.To si možda može priuštiti neki penzić koji ode ujutro na pijacu, vrati se kući, napuni auto, i miran je za taj dan.
Za sada ta tehnologija je bolja za gradsku vožnju, kreni-stani i kratke relacije. Čak i krača putovanja ako imaš gdje puniti. Navodno je Tesla radio na bežičnom prijenosu ali su ga sjebali  :palacdolje:
Troši naftu itekako, samo je potrošnja prebačena negdje drugdje, tamo daleko.To svi nekako zaborave.
A nuklearke si zaboravio. Francuska proizvodi 75% u nuklearkama, Japan nešto manje, dok Italija koja je obustavila svoj nuklearni program zbog pritiska zelenih (čitaj naftne mafije) danas uvozi struju iz Francuske.
Da je elektromotor jednostavniji od motora SUI, to je činjenica, ali da je baš održavanje bez ikakvih problema, nije.
Kakve probleme imaš. Inače kolektorski motori se izbacuju iz upotrebe. Zamjenjuju ih brushless i asinkroni.
Ne možeš uspoređivati mobitele i automobile, jednostavno ne možeš, nije niti slično.Baterija ne može imati jednaki učinak u mobitelu i u autu, zna se gdje ima više efekt i zašto.
Ne uspoređujem aute i mobitele, nego sam to spomenuo zbog razvoja koji je uložen u baterije za mobitele. Kad bi se slična lova uložila u baterije velikog kapaciteta za EV vrlo brzo bi imao baterije koje bi imale puno manje mana i za koje se danas ne zna ili se zna al nam neće reč  :mrgreen: Nije nikakva tajna da svaka veća korporacija ima tehnologiju spremnu za 10-20 godina unaprijed, ali s njom ne izlazi dok se stara ne isplati.
Da se još jednom vratim, odnosno osvrnem na naftu.

Sve i da nafte nestane, ili da bude preskupa ili neki treći razlog, totalno nebitno, benzin i dizel se mogu dobivati sintetiziranjem, tzv. Fischer-Tropsch-ovim procesom.Oni koji malo bolje poznaju povijest sjetiti će se da su tako Nijemci proizvodili pogonsko gorivo za svoju vojnu mašineriju u Drugom svjetskom ratu, jer pristup nafti nisu imali ( iz ugljena su dobivali benzin i dizel ).
Isti taj postupak se može primjeniti na npr. metan koji je u reverzbilinom procesu u prirodi, tako da ga ima u neograničenim količinama.I tu svaka priča prestaje.Dakle, goriva neće nikada nestati, jer će se uvijek moći proizvesti umjetnim postupkom.
Postupak nije kompliciran, infrastruktura postoji, kako za postupak, tako i za opskrbu.
Upotreba nafte kao goriva je najgluplji i najneracionalniji način korištenja iste! Tim više što postoje ti postupci koje si naveo. Stvar je samo u profitu.
Jedna litra benzina sadrži energiju ekvivalentnu 32 MJ, da budemo točniji, jedan kilogram benzina sadrži 44.4 MJ, preračunato u kWh - 12.3 kWh.Koja baterija to može?
Istina, ali kao što sam rekao baterije su još na vrlo niskom stupnju. Kad bi se uložio novac u razvoj, za 5, 10 ili  20 god bi imali baterije koje bi ozbiljno mogle ugroziti rezervoar benzina a za koje danas nitko nije čuo. Nitko još nije dokazao da to ne bi bilo moguće.

Dalje, pitanja, nejasnoće, podbadanja?  :mrgreen:
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 ... 11   Gore

Stranica je generirana za 0.263 sekundi uz 15 upita.