Čekaj, pa šta je svađanje?Reci mi jesam šta krivo rekao u zadnjoj poruci?
OK, nećemo se onda svađati, nazovimo to konstruktivnom raspravom

Forumi su super stvar za to jer mi niko ne može upadati u riječ, a to inače stalno rade. Rijetko uspijem reči više od pol rečenice

I zašto bi nam bilo to u interesu?
Zato jer bi imao vozilo koje ne zahtjeva održavanje i koje bi bilo puno trajnije. Imaš li nekih problema u održavanju usisavača ili električne pile? Jedino bi baterije trebalo mijenjeti svakih par godina, a i to ovisi kakve baterije koristiš. Razvoj bi donio jače baterije sa večim brojem punjenja.
Pokušavam vam objasniti da sve i kada bi zamijenili sve sa elektropogonom, dobio bi elektro lobi i bilo bi ti isto sranje, drugo pakovanje.
Misliš na monopol kakav danas imaju naftne korporacije? Puno teže, jer svaka zemlja ima svoju elektroprivredu koja se može bazirati na nafti kao i na nuklearnoj energiji ili obnovljivim izvorima. Teško da se može desiti da sve preuzme jedna ili dvije korporacije, ali kakve su tendencije nije ni to isključeno

I uvijek se vratimo na ovo..."Nekada davno ljudi nisu mogli vjerovati..."
To je nebitno, mislim da su ljudi ipak danas na daleko razvijenijem intelektualnom nivou nego prije 150 godina.
Pa dobro, onda otvori svoj um za novo i nepoznato

Ma da, to lijepo ovako zvuči.A koliko često si to možeš priuštiti?Osobno, ne mogu, jer mi auto treba svako malo, nekada napravim i po 200 km dnevno.To si možda može priuštiti neki penzić koji ode ujutro na pijacu, vrati se kući, napuni auto, i miran je za taj dan.
Za sada ta tehnologija je bolja za gradsku vožnju, kreni-stani i kratke relacije. Čak i krača putovanja ako imaš gdje puniti. Navodno je Tesla radio na bežičnom prijenosu ali su ga sjebali

Troši naftu itekako, samo je potrošnja prebačena negdje drugdje, tamo daleko.To svi nekako zaborave.
A nuklearke si zaboravio. Francuska proizvodi 75% u nuklearkama, Japan nešto manje, dok Italija koja je obustavila svoj nuklearni program zbog pritiska zelenih (čitaj naftne mafije) danas uvozi struju iz Francuske.
Da je elektromotor jednostavniji od motora SUI, to je činjenica, ali da je baš održavanje bez ikakvih problema, nije.
Kakve probleme imaš. Inače kolektorski motori se izbacuju iz upotrebe. Zamjenjuju ih brushless i asinkroni.
Ne možeš uspoređivati mobitele i automobile, jednostavno ne možeš, nije niti slično.Baterija ne može imati jednaki učinak u mobitelu i u autu, zna se gdje ima više efekt i zašto.
Ne uspoređujem aute i mobitele, nego sam to spomenuo zbog razvoja koji je uložen u baterije za mobitele. Kad bi se slična lova uložila u baterije velikog kapaciteta za EV vrlo brzo bi imao baterije koje bi imale puno manje mana i za koje se danas ne zna ili se zna al nam neće reč

Nije nikakva tajna da svaka veća korporacija ima tehnologiju spremnu za 10-20 godina unaprijed, ali s njom ne izlazi dok se stara ne isplati.
Da se još jednom vratim, odnosno osvrnem na naftu.
Sve i da nafte nestane, ili da bude preskupa ili neki treći razlog, totalno nebitno, benzin i dizel se mogu dobivati sintetiziranjem, tzv. Fischer-Tropsch-ovim procesom.Oni koji malo bolje poznaju povijest sjetiti će se da su tako Nijemci proizvodili pogonsko gorivo za svoju vojnu mašineriju u Drugom svjetskom ratu, jer pristup nafti nisu imali ( iz ugljena su dobivali benzin i dizel ).
Isti taj postupak se može primjeniti na npr. metan koji je u reverzbilinom procesu u prirodi, tako da ga ima u neograničenim količinama.I tu svaka priča prestaje.Dakle, goriva neće nikada nestati, jer će se uvijek moći proizvesti umjetnim postupkom.
Postupak nije kompliciran, infrastruktura postoji, kako za postupak, tako i za opskrbu.
Upotreba nafte kao goriva je najgluplji i najneracionalniji način korištenja iste! Tim više što postoje ti postupci koje si naveo. Stvar je samo u profitu.
Jedna litra benzina sadrži energiju ekvivalentnu 32 MJ, da budemo točniji, jedan kilogram benzina sadrži 44.4 MJ, preračunato u kWh - 12.3 kWh.Koja baterija to može?
Istina, ali kao što sam rekao baterije su još na vrlo niskom stupnju. Kad bi se uložio novac u razvoj, za 5, 10 ili 20 god bi imali baterije koje bi ozbiljno mogle ugroziti rezervoar benzina a za koje danas nitko nije čuo. Nitko još nije dokazao da to ne bi bilo moguće.
Dalje, pitanja, nejasnoće, podbadanja?