ma ima dosta stvari o tome,ali trtebalo bi se posvetiti tome,uopce nije neka velika stvar voziti utrke ali je velika stvar pobijediti,imaju glupa pravila kao to da auspuh nesmije prelazit rub gume i takve stvari, ukratko moras se prijaviti u neki moto klub,dobit licencu,i skuter mora zadovoljit njihova pravila,treba dosta love za sredit skuter ako mislis biti dobar i svaku utrku placas mislim 200kn,jos racunaj trosak prijevoza,staza za treninig,treba imati love...
Pravila su koliko se sječam u početku prepisana od talijanskog skuter saveza i bila su korektna.
Konkretna uredba o dužini ispuha je sigurnosna norma i mislim da je takva i za "velike" motore jer se time izbjegava mogučnost opasnog virenja van sigurnosti siluete stražnje gume.
Sličnu evoluciju u cross natjecanjima imamo i pri prelasku sa prigušivača sa završetkom tipa slavine, na ove danas poznate sa konusnim ustima, na koje se pri eventualnom sudaru puno teže ozlijediš.
Moja ozlijeda na natjecanju u Splitu je upravo proizašla iz nepoštivanja sigurnosti pravilnika, jer u Piaggio Kupu nismo doslovno precrtali pravila da bi povečali broj natjecatelja, pa smo tako dopustili i npr. ostavljanje oslonaca nogu suvozača, a gorke li sudbine, isti mi se pri padu doslovno cijelom dužinom zabila u stopalo. Koliko se sječam, osječaj je bio jedinstven

Htjedoh reči da skuteri za utrke ne mogu biti oni koje koristimo u javnom prometu, i naravno, obratno.
Inače, problematika PH u skuterima se svela na klasičnu HR priču o interesima, jer dok je uvoznik za Piaggio obilnim ulaganjem popularizirao taj sport, s druge strane je jedan običan dealer, tada konkurentske Aprilie, zasjeo na odgovorno mjesto u Savezu, te počeo stvarati i izmišljati probleme koji su doslovno potjerali one željne samo sporta i korektnog natjecanja.
S druge strane, "letvica" se podigla i skuteri od 50 ccm, sa dvotaktnim agregatima danas su u EU skoro pa nepoželjni slijedom eko-normi, te je njihov temeljni razvoj u serijskim inačicama stao na modelu Piaggio Zip SP i Aprilia Sonic GP koja je bila jedina alternativa laganom i snažnom Zipu, koji je pak imao i tendenciozno napravljen ovjes, jako loš u osnovnoj izvedbi, ali ujedno i jako jeftin za racing prilagodbu.
Ako danas npr. uzmemo Runner ili NRG kao sportsku osnovu, dobijemo doslovno identičnu platformu snage kao i prije 10 godina na Zipu, ali uz višak kilograma i puno veči trošak ovjesa, što na kraju rezultira večim troškovima i manjom krajnjom brzinom, te puno lošijim dinamičkim osobinama.