Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 ... 15   Dolje

Autor Tema: Termo grupa iliti on slini meni je dosadno....  (Posjeta: 12957 )

makazica

• Spol: Muški
  • Vozi: LC 4 Adventure
Termo grupa iliti on slini meni je dosadno....
« : 22. Studeni 2009, 13:43:27 »

Uvod:

Nemam mehaničarskog/strojarskog iskustva. Ljubav za motore i šarafe naslijedio od pokojnog starog isto kao i puuuno alata. Nešto sam kupio i sam. Dva sata šarafanja u podrumu su mi ekvivalent dva dana godišnjeg. Volim radit stvari sam, ne bojim se učit i zajebat. Problem je buđet, nisam baš pri parama pa stvari idu jako polako.

Volio bih da mi se u ovu temu javljaju ljudi s iskustvom (praktičnim, ne toliko teoretskim) kao što su: bmwm5, šitum, mms, tomee, grga i drugi koji misle da mogu konstruktivno pripomoći. A pomoć ću definitivno trebati!

Moj  KTM LC4 Adv (2001. s cca 30 000km) mi je proslinio s lijeve strane na spoju bloka i cilindra, karb je trebao čišćenje, a plan mi je još napraviti sevis (ulje, filteri, štelanje ventila), promjeniti kočiono ulje i pločice te na kraju provjeriti jedan problematični ležaj na toj mašini i po potrebi ga zamijeniti. Tu je i temeljito čišćenje, nove gume, podmazivanje vage zadnjeg amortizera i svih gibljivih djelova te neke modifikacije o kojima će biti riječi nešto kasnije....

Počnimo:

Karb je dolje, skroz rastavljen, očišćen carb cleanerom, zamijenjena je iglica koja je bila potrošena na točno onom djelu na kojem je pretpostavljeno da će biti s obzirom na kilometražu. Kao upute pri ovim radovima koristio sam ove teme:

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=347184

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=88680

Jedini problem na koji sam naišao (više neiskustvo nego problem) je bilo namještanje plovka pri sastavljanju. Uteg na vrhu ima jednu iglicu koju limić može utisnuti u tijelo utega ako je limić postavljen dovoljno nisko. U gore navedenim temama kaže da linija tijela karba i rub plovka moraju biti paralelni kada uteg upadne u ležište.

Moja dilema je bila da li ta iglica također treba biti utisnuta u tom trenutku ili ne. Ispada da ne. Dovoljno je da uteg upadne u ležište te da limić dodiruje iglicu u trenutku kad su dvije "linije" paralelne.

Ako se netko odluči na ovo, vrlo rado ću pomoći dodatnim objašnjenjem.

Sljedeće je na redu bilo dekl glave.....koristio sam ovu temu i factory repair manual:

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=112127

Nije bilo problema, treba paziti na pumpu vode i napravio sam si jedan karton na kojem sam zabilježio gdje ide koji šaraf kako nebi bilo zajeba pri montaži, isti "trik" sam koristio pri skidanju glave i cilindra. Na sva crijeva sam stavio naljepnice na koje sam napisao koje kam ide, isto da mi montaža bude lakša i bez zajeba. Fora je da se što više oslobodi pristup deklu i glavi kako bi se lakše skinula i brže  montirala kad se stavi masa za brtvljenje, odnosno u slučaju glave brtva.

Napomenuo bih da pri skidanju glave klim mora biti u gornjoj mrtvoj točki kompresije kako nebi bilo opterećenja na dekl koji u slučaju KTM-a ima na sebi fiksirane klackalice. Uputa je tu:

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=94861

Tu su slike djelova (molim gore navedenu gospodu da komentiraju stanje djelova, potencijalne zamjene, tehnike čišćenja i sve drugo za što misle da bih trebao znati....hvala!):

Na trećoj slici se kod rupe za šaraf vidi nepravilnost na materijalu, tu je u prošlosti slinio ali je bilo predihtano i nakon toga je sve bio ok. Vjerujem da ću biti u stanju ponoviti kvalitetan posao Igora (bivši mehaničar u motormaniji) te da neću imati problema s tim mjestom.

Glava (meni se sve čini ok, isto kao i na deklu i klackalicama):

Paziti na pumpu vode pri skidanju dekla!!!!

Bregasta:

Meni se čidi u dobrom stanju, a vama...??
Na prvoj slici, nakon zupčanika i ležaja je jedan dio koji ima lufta malo, pretpostavljam da tako treba biti? Tu nasjeda mehanizam dekompresora....jel??

Pri skidanju bregaste, izdigne se iz ležišta iglični ležaj na kontra strani zupčanika, pazi se da ne ispadne i skine se lanac. Dobro je fazni lanac i španer fiksirati nekom gumicom ili vezicom.

Automatski natezač faznog lanca:

Molio bih neke upute kako se montira nazad. Prvo se rastavi, pa se klipni mehanizam ugura unutra, pa se tijelo stavi na mjesto i ušarafi pa na kraju tek ide feder i šaraf koji ako je zategnut na pravilnu kilažu napne španer koliko treba, jesam li u pravu??

Još malo glave, ovaj put skinute (komentari dobrodošli):

Nemam para za poliranje dosjeda i komore pa je plan četkica za zube, bakrena četka, WD, možda ivasol, razrjeđivač i slično. Ako se netko dobrovoljno javlja da mi džabe to ispolira neću odbiti..... :mrgreen: :palacgore: :palacgore:

Pri skidanju glave jedini problem je bio odpustiti šarafe unutar glave koji idu u cilindar (šarafe se na 50nm), ali strpljenje, piva i dobra gedora bez račne (nebi li preskočila, mamicu joj njenu) su riješile stvar. Sve te šarafe sam otpuštao postepenu, jedan ndiagonalno od drugog.....ne znam da li je to potrebno pri otpuštanju ali ja sam se osjećao sigurnije tako....Sišla je bez problema, čak ni brtva nije pukla (svejedno idu sve nove brtve).

Dosta za ovaj post....to be continued....

Pozdrav!

M.

« Zadnja izmjena: 04. Prosinac 2009, 11:09:33 makazica »
Evidentirano

makazica

Odg: Termo grupa iliti on slini meni je dosadno....
« Odgovori #1 : 22. Studeni 2009, 14:05:39 »

Ajmo dalje:

Cilindar:

Pri skidanju treba otpustit šarafe i lagano zveknut po dnu glave plastičnim čekićem da brtva pusti....rekoh, LAGANO!!

Ono đubre od brtve je puklo na vanjskoj strani tunela faznog lanca, ko da je netko nožem zarezao, nisam slikao ali budem, nevjerojatno ravni prekid. I ja sam već treći kojem se to dogodilo, na istom mjestu (od nas cca 50-60 koliko se javlja u temu na Adv rideru, razni modeli LC4, razna godišta i kilometraže.) Repair manual kaže da na to mjesto ide i malo brtvene mase, tako će i biti pri montaži nove....

Cilindar mi se čini u super stanju, a vama??

Klip, karike...:

Iako je cilindar lako sišao, na trećoj slici se vidi da mi je najdoljna karika malo ispala iz ležišta ( to se zove "oil sweeping ring" - karika koja briše ulje, jel??) Zanima me da li onaj feder na toj karici ide ispod ili iznad tijela karike, pretpostavljam ispod...!

Tu bih trebao još jedan savjet... ili dva: da li mijenjati karike? I kako ih pri montaži ugurati u cilindar, navodno treba neki poseban alat (mms??), ta najdoljnja karika je u repair manualu opisana kao "very fragile", tako da su sve upute, savjeti i slično dobrodošli!! Također, pri montaži, "rupe" na karikama trebaju biti na 120 stupnjeva jedna u odnosu na drugu.....molio bih pojašnjenje toga, nisam siguran da si to tumačim na ispravan način.

Kako vam se inače čini klip? Kako očistiti čelo? Četkica za zube, bakrena četka i slično ili imate neku bolju ideju?

Eto to je bila demontaža, sad slijedi naručivanje djelova (ovisno o lovici) i montaža pa ću update-ati temu kako napredujem. Planiram kupiti kompletni set karika "Athena", pa me zanima kakva su vaša iskustva s tom firmom, jel to vrijedi kaj (komplet svih živih brtvi je 710kn).

Ako netko ima pitanja ili treba prijevode s Adv ridera neka se slobodno javi, pomoći ću koliko znam....

Svi savjeti u ovoj temi su dobrodošli i molim da se tema ne zatrba glupostima jer mislim da može biti vrlo korisna drugima.
« Zadnja izmjena: 04. Prosinac 2009, 11:11:54 makazica »
Evidentirano

makazica

« Odgovori #2 : 22. Studeni 2009, 14:09:27 »

Sad sam skužio da sam stavio sve slike prije čišćenja...stavit ću i nakon uz opis postupka (sve je očišćeno osim čela klipa i glave s dosjedom ventila).

I zaboravio sam spomenuti da sam skinuo eko ventil i plombirao usis na karbu (veliko hvala mms-u!!!). Napravio sam još neke modove na karbu ali to ću opisati ako netko postavi konkretno pitanje......

Link na repair manual također neću postati ovdje ali u profilu se može naći moj email.

Pozdrav!

m.

strasilo

• Vozi: egzotičnu Suzu i najbržeg pocketa u Požegi
« Odgovori #3 : 22. Studeni 2009, 14:53:15 »

Opruga na uljnoj karici ti ide IZMEĐU dva prstena karike...

enšto ovako, nemogu naći bolju sliku ... ;)

a ovo ostalo ti manje više dobro ide, pa neznam ustvari u čemu ti treba pomoć ...  :palacgore:
Evidentirano
Ljudi me ustvari ne vole, ali mi se moraju uvlačiti jer sam moderator ... 8)

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

makazica

« Odgovori #4 : 22. Studeni 2009, 14:59:03 »

Fala, straš....

Pa već si mi pomogao....a pitao sam još za alat za montažu klipa i karika u cilindar i "Athena" brtve...

strasilo

« Odgovori #5 : 22. Studeni 2009, 15:02:46 »

alat ja montažu karika imam.... ali kod monocilindričnih motora je potpuno nepotreban ...  :palacgore: ... sve se prstima napravi ...  :mrgreen:
Evidentirano

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

sid

• Vozi: Kawasaki ZR 7
« Odgovori #6 : 22. Studeni 2009, 16:10:28 »

mozes isprobati dihtanje ventila, usarafi svijecicu i u glavu nalij goriva u komoru za izgaranje do ruba, ako ne slini po ventilima i ne iscuri van, onda ti dosjedi ventila dobro dihtaju i nemas brige.

vidim da ti je celo klipa i komora za izgaranje poprilicno zmazana, ja sam na starim motorim to cisti nekom vrsiom sabera, uzeo sam materijal koji je meksi od klipa ili glave i polako i oprezno sastrugao barem ove deblje naslage, za ubudece ne bi bilo zgoreg povremeno u gorivo dadti aditiv za ciscenje klipa i glave, meni se dobrim pokazao MTX aditiv (mislim da je Castrolov proizvod) bio ga je za kupiti u Molydonu, drugo koje gorivo tocis, probaj s OMV iTifonom (ako si an INI) ili uzeti eurosuper 95 umjesto super 95 ili super 98, iz razuloga sto u INI navode da je Eurosuper po EU normama (manje necistoca i manje krute cestice), a i povremen voznja na otovrenoj cesti pri nesto vecem broju okretaja nebi skodila da ispuse van zmazanocu.

sastavljanje obivno ide obrnutim redosljedom kao rastavljanje, a glede KTM stvarno ne znam, nisam nikad sarafio, pace samo jednput vozio alki i to jako davno, ono sto je u principu pravilo za svako sastavljanje je da  sve mora biti cisto, od radne povrsine, preko alata do dijelova, kak se veli tak cisto da ne zmazes bijele rukavice u kojima se sastavlja.

dijelovi mi se cine u redu, ali na zalost ne znam dovoljno da bi to mogao tvrditi,

kaj se tice stavljanja cilindra na klip, obicno je cilindar na svom doljnjem dijelu malo rasiren tako da klip moze stajati malo ukoso (nekoliko stupnjeva) i na taj nacin uvlacis klip u cilndar malo po jednoj malo po drugoj strani pritiscuci istovremeno kariku da udje u svoj sic na klipu i da sve moze uci u cilindar, e sad, ako ces mijenjati karike cesto je potrebno ocistiti kanal karike u klipu, za to postoji posban alat ili s emoze koristiti komad stare karike, ali pri tome treba paziti da se ne osteti kanal jer je karika tvrdje od klipa (problem je u tome sto u kanal moze uci garezi a karika se djelomicno izlizala, pa sad smanjena dubina kanala je kompenzirana izlizanoscu karike te je ukupa promjer u granicama tolerancije) a kad stavis novu kariku koja nij eizlizana promjer ode u plus ako karika ne moze sjesti do kraja u kanal, to se menifestira pojacanim zagrijavanjem motora i trenjem u cilindru te mogucim zaribavanjem jer karika nema prostora da se prosiri kad se zgrije. Druga stvar je sto se obicno pri promjeni karika mjenjaju i leteci lageri da ih povecana kompresija ne rastuce, trece sto mozes provjeriti je bocni luft karike, tj. da li je ona razlohala kanal i sad se u njemu pomice gore dole (radijalno) za to u manualu trebas imati vrijednost spijuna koji treba proci izmedju karike i boka kanala.

Ak ti treba kaj od alata imas mob pa zvrcni, e da taj specijalni alat za karike ti je obican komad lima koji kad ga stisnes ima promjer koji odgovara nutarnjem promjeru cilindra (mozda pinkicu manji) a na kraju ima neki vid rucki, i njim stisnes karike (kad ih namjesti na klip i podesis da spojevi budu medjusobno udaljeni za po 120 stupnjeva (3 karike po 120 stupnjeva ukupno 360 supnjeva) i sad stavis cilindar na vrh tako zatvorenog lima i polako cilindrom guras taj lim prem adole tako da karike iz zatvorenog lim aulaze direktno u cilindar a pri tome se ne mogu rasiriti kad su sve 3 karike u cilindru jednostavno rastvoris li i izvadis ga van (ja sam znao malo nauljiti cilindar pri montazi karika, ne skodi.

sad znam zasto te nisam vidjao na motoru ovih dana, ajd sretno ti bilo,  :palacgore: ,javlja napredak  :palacgore:
Evidentirano
MJENJAM ZR7 ZA GUZZI NEVADU
Prodajem stan u Zgb. na Sv. Duhu
VOZACI DVOKOLICA SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE

strasilo

« Odgovori #7 : 22. Studeni 2009, 16:28:50 »

ma čelo klipa očisti sa živčanom četkom ... nije bed ...  :palacgore:
Evidentirano

yatasaki

• **
  • Vozi: kr1s zeleni,kr1s crveni, kx500, tuareg rally 125,
« Odgovori #8 : 22. Studeni 2009, 19:11:39 »

ja nebi čistio glavu i klip..zašto?
garež je izolator a s time ćeš dobiti da je klip manje termički opterećen, glava također..dobit ćeš malo na kompresiji :mrgreen:općenito, i ventile nebih čistio do sjaja iz gore navedenog razloga. ako stvarno ima debele naslage onda da..poliranje u racing svrhe je druga stvar.ako se netko ne slaže neka slobodno debatira.

prstene bi stavio u poziciji na kojoj si ih izvadio iz cilindra samo je na to trebalo paziti pri izvlačenju
inače ih nebi stavio u položaj 120 već 180. položaj uljne je zanemariv a to možeš i vidjeti na slici. pretpostavljam da je tvornički položaj 180 (iz priloženog) za kompresijske prstene

ostalo ne diraj, pa ovo je takorć tek razrađeno!
(znam da nisam u navedenoj eliti ali za slinjenje na navedenom mjestu znam odavno..)

Evidentirano
jednostavno je genijalno

Ninja

« Odgovori #9 : 22. Studeni 2009, 20:01:17 »

to slinjenje je sasvim normalno i nisi samo radi toga trebao rastavljat masinu
Evidentirano
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

OldBoy

• Vozi: yamaha FZR1000
« Odgovori #10 : 22. Studeni 2009, 20:20:22 »

...tu se bi složil s tobom. A dihtanje ventila sam projeravao prije skidanja opruga tako da bi benzin sipao u kanal i onda starim retrovizorom gledao komoru i gljive ventila. Ako se nebi niti orosili, nema potrebe za rastavljanjem
Evidentirano
Some people call me the space cowboy,
Some other call me the gangster of love...

smavre

• **
  • Vozi: vozi, vozi, kako kada, čas pomalo čas prebrzo
« Odgovori #11 : 22. Studeni 2009, 20:25:31 »

zašto ventile i dosjede sam ne pobrusiš, imaš za kupit pastu za poliranje (brušenje), nije skupa, malo namažeš na dosjed, staviš ventil i vrtiš lijevo desnodok se ne ispolira, lakše ti je ako sa špagom napraviš osmicu oko vrata ventila i vrtiš, a i gumica za bušilicu koja se stavi na dno ventila da ga zalijepi nije skupa pa to riješiš bušilicom za 10 min i imaš ventile ko nove

garež na ventilu i dosjedu je opačina to treba riješit kada je motor već raskopan
Evidentirano
respect everyone, be onlyone
ne budi anoreksičan, budi vesel

mms

• Gost
« Odgovori #12 : 22. Studeni 2009, 21:04:47 »

Samo par savjeta;
klip prvo montiraš u cilindar i onda tek na klipnjaču,
nije ti dobra smjesa zrak-gorivo, 
ležaj na bregastoj ti nije original
ne kupuj zamjenske brtve, uzmi originalnu metalnu pod cilindar u KTMu znaju za taj problem i zato su zamjenili brtvu
pazi na O-ringove koji su na pumpi vode
lagano tuširaj dosjed glava-cilindar i glava poklopac ( OPREZ NA TOM DIJELU )
provjeri brtvljenje ventila
pazi kako ćeš okrenuti osigurače na klipu
PODMAŽI one šarafe koje moraš podmazati kod sastavljanja :wink:

Evidentirano

vickodu

• Vozi: klokana
« Odgovori #13 : 22. Studeni 2009, 22:17:43 »

MMS ti je sve rekao sto trebas znat jedino bi dodao da budes jako oprezan prilikom stavljana uljne karike u cilindar ako to budes radio bez alata.Moze jako lako puknut Btw skini deklo magneta i proveri kakav je lezaj znalo se dogodit da ode i da strada i magnet
Evidentirano
Bog je dao muškarcu dovoljno krvi za obje glave,problem je u tome što ne mogu funkcionirati istovremeno...

markookram

• Vozi: proizvode jedne austrijske kuće
« Odgovori #14 : 23. Studeni 2009, 11:08:09 »

nije normalno , pogotovo za picajzlu
ja sam isto mjenjao taj dihtung zbog slinjenja
ali nisam rastavljao masinu skroz vec samo dignuo glavu , izbio bolcnu (klip ostao u cilindru) , stavljena metalna brtva , sve nazad ...
brzo jednostavno bezbolno

a i nisi procitao naslov do kraja  meni je dosadno    :mrgreen:

M. , zar neces mjenjat lezajeve ?

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Moderator
  • Vozi: se VTR SP 01
« Odgovori #15 : 23. Studeni 2009, 12:07:45 »

prijatelju....pogledao slike....To je sve kao novo..steta sto je brtva propisala...jer je stvarno steta bilo to otvarati..Vec kad je sve vani..promijeni brtve...gumice ventila...prebrusi ventile...i to je to...Kontroliraj eventualnu istrosenost cilindra ili karika...Nove brtve...nastelati ventile...i to je to....Nemas brige.... :palacgore:
Evidentirano
O&G Team

makazica

« Odgovori #16 : 23. Studeni 2009, 12:18:05 »

Ajmo redom:

@sip:

mozes isprobati dihtanje ventila, usarafi svijecicu i u glavu nalij goriva u komoru za izgaranje do ruba, ako ne slini po ventilima i ne iscuri van, onda ti dosjedi ventila dobro dihtaju i nemas brige.

Prvo sam pustio 24h da se paca u WD-u, nije puštalo. Sad sam stavio benzin i primam se čišćenja. Kad očistim natočit ću razrjeđivač ili opet benzin i napravit konačnu kontrolu dal pušta.

vidim da ti je celo klipa i komora za izgaranje poprilicno zmazana, ja sam na starim motorim to cisti nekom vrsiom sabera, uzeo sam materijal koji je meksi od klipa ili glave i polako i oprezno sastrugao barem ove deblje naslage, za ubudece ne bi bilo zgoreg povremeno u gorivo dadti aditiv za ciscenje klipa i glave, meni se dobrim pokazao MTX aditiv (mislim da je Castrolov proizvod) bio ga je za kupiti u Molydonu, drugo koje gorivo tocis, probaj s OMV iTifonom (ako si an INI) ili uzeti eurosuper 95 umjesto super 95 ili super 98, iz razuloga sto u INI navode da je Eurosuper po EU normama (manje necistoca i manje krute cestice), a i povremen voznja na otovrenoj cesti pri nesto vecem broju okretaja nebi skodila da ispuse van zmazanocu.

Odlučio sam da ću čistiti četkicom za zube, bakrenom četkom i raznim sredstvima. Javim kako će ispasti. Probat ću promjeniti benzin koji točim, a vjeruj mi ispušem ja njega redovno..... :mrgreen:

sastavljanje obivno ide obrnutim redosljedom kao rastavljanje, a glede KTM stvarno ne znam, nisam nikad sarafio, pace samo jednput vozio alki i to jako davno, ono sto je u principu pravilo za svako sastavljanje je da  sve mora biti cisto, od radne povrsine, preko alata do dijelova, kak se veli tak cisto da ne zmazes bijele rukavice u kojima se sastavlja.

Ne da će biti čisto, bit će sterilno..... :mrgreen:

dijelovi mi se cine u redu, ali na zalost ne znam dovoljno da bi to mogao tvrditi,

kaj se tice stavljanja cilindra na klip, obicno je cilindar na svom doljnjem dijelu malo rasiren tako da klip moze stajati malo ukoso (nekoliko stupnjeva) i na taj nacin uvlacis klip u cilndar malo po jednoj malo po drugoj strani pritiscuci istovremeno kariku da udje u svoj sic na klipu i da sve moze uci u cilindar, e sad, ako ces mijenjati karike cesto je potrebno ocistiti kanal karike u klipu, za to postoji posban alat ili s emoze koristiti komad stare karike, ali pri tome treba paziti da se ne osteti kanal jer je karika tvrdje od klipa (problem je u tome sto u kanal moze uci garezi a karika se djelomicno izlizala, pa sad smanjena dubina kanala je kompenzirana izlizanoscu karike te je ukupa promjer u granicama tolerancije) a kad stavis novu kariku koja nij eizlizana promjer ode u plus ako karika ne moze sjesti do kraja u kanal, to se menifestira pojacanim zagrijavanjem motora i trenjem u cilindru te mogucim zaribavanjem jer karika nema prostora da se prosiri kad se zgrije. Druga stvar je sto se obicno pri promjeni karika mjenjaju i leteci lageri da ih povecana kompresija ne rastuce, trece sto mozes provjeriti je bocni luft karike, tj. da li je ona razlohala kanal i sad se u njemu pomice gore dole (radijalno) za to u manualu trebas imati vrijednost spijuna koji treba proci izmedju karike i boka kanala.

Kad ću imati sve potrebne djelove za sastavljanje i kad sve bude očišćeno zamoliti ću ovdje da mi se netko pridruži dok to radim....da nebi bilo....
Mislim da neću karike mijenjat. Probat ću ostaviti ove, mijenjat ću ih jedino ako sjebem koju pri montaži.

Ak ti treba kaj od alata imas mob pa zvrcni, e da taj specijalni alat za karike ti je obican komad lima koji kad ga stisnes ima promjer koji odgovara nutarnjem promjeru cilindra (mozda pinkicu manji) a na kraju ima neki vid rucki, i njim stisnes karike (kad ih namjesti na klip i podesis da spojevi budu medjusobno udaljeni za po 120 stupnjeva (3 karike po 120 stupnjeva ukupno 360 supnjeva) i sad stavis cilindar na vrh tako zatvorenog lima i polako cilindrom guras taj lim prem adole tako da karike iz zatvorenog lim aulaze direktno u cilindar a pri tome se ne mogu rasiriti kad su sve 3 karike u cilindru jednostavno rastvoris li i izvadis ga van (ja sam znao malo nauljiti cilindar pri montazi karika, ne skodi.

Kužim, na Adv rideru mi je lik stavio sliku! Za alat ću ti se javiti, krhki buđet....znaš kako je....kad malo dođem sebi financijski kupit ću si mali kilo ključ pod br.1

sad znam zasto te nisam vidjao na motoru ovih dana, ajd sretno ti bilo,  :palacgore: ,javlja napredak  :palacgore:

A, da...ali moram priznati da mi je ovo šarafanje gotovo jednaki gušt kao vožnja. :palacgore:

makazica

« Odgovori #17 : 23. Studeni 2009, 12:24:08 »

ja nebi čistio glavu i klip..zašto?
garež je izolator a s time ćeš dobiti da je klip manje termički opterećen, glava također..dobit ćeš malo na kompresiji :mrgreen:općenito, i ventile nebih čistio do sjaja iz gore navedenog razloga. ako stvarno ima debele naslage onda da..poliranje u racing svrhe je druga stvar.ako se netko ne slaže neka slobodno debatira.

prstene bi stavio u poziciji na kojoj si ih izvadio iz cilindra samo je na to trebalo paziti pri izvlačenju
inače ih nebi stavio u položaj 120 već 180. položaj uljne je zanemariv a to možeš i vidjeti na slici. pretpostavljam da je tvornički položaj 180 (iz priloženog) za kompresijske prstene

ostalo ne diraj, pa ovo je takorć tek razrađeno!
(znam da nisam u navedenoj eliti ali za slinjenje na navedenom mjestu znam odavno..)

Prije svega, ekipu koju sam naveo ne smatram nekom elitom nego po dosadašnjoj komunikaciji vidim da znaju i umiju. Svako mišljenje je dobrodošlo, tako i tvoje. Želim samo izbjeći nepotrebna lamentiranja u krug.

Kako sam već rekao, nemam para za nekome platiti da sredi glavu...koliko ja očistim tako će biti.
Ne mislim da ima nešto puno gareži ali ima, a kad je dolje, najmanji je problem to malo "očetkati"

Tvornički položaj karika je 120 stupnjeva. Bilo bi super kad bi mi netko postavio sliku kako trebaju stajati. Bilo bi nam lakše o tome razgovarati i ja bih bio siguran da si to dobro tumačim.

makazica

« Odgovori #18 : 23. Studeni 2009, 12:27:20 »

...tu se bi složil s tobom. A dihtanje ventila sam projeravao prije skidanja opruga tako da bi benzin sipao u kanal i onda starim retrovizorom gledao komoru i gljive ventila. Ako se nebi niti orosili, nema potrebe za rastavljanjem

Mene takve stvari smetaju. Osim toga ne mislim da je normalno furati se s puknutom brtvom cilindra, pogotovo jer je KTM na tom mjestu zamijenio brtvu koju je prvotno stavljao (papir - metal).

Oldboy: ne kužim, jel se slažeš da je to normalno ili ne??

makazica

« Odgovori #19 : 23. Studeni 2009, 12:34:22 »

Samo par savjeta;
klip prvo montiraš u cilindar i onda tek na klipnjaču,
nije ti dobra smjesa zrak-gorivo, 
ležaj na bregastoj ti nije original
ne kupuj zamjenske brtve, uzmi originalnu metalnu pod cilindar u KTMu znaju za taj problem i zato su zamjenili brtvu
pazi na O-ringove koji su na pumpi vode
lagano tuširaj dosjed glava-cilindar i glava poklopac ( OPREZ NA TOM DIJELU )
provjeri brtvljenje ventila
pazi kako ćeš okrenuti osigurače na klipu
PODMAŽI one šarafe koje moraš podmazati kod sastavljanja :wink:

Naš drug mms je u ovoj temi u nezavidnom položaju. I ovo što je rekao, puno je rekao.

Koji ležaj nije original, kuglični ili iglični? Koliko znam to nije mijenjano zbog potrebe. Čudno....
Kupit ću originalne brtve cilindra i glave, ostalo onda ide zamjensko "Athena"
Što znači tuširati??
Pazit ću na osigurače na klipu.....ima detaljna uputa i slika (slike su mi zakon) u knjizi.
Morat ću točno provjeriti koji se šarafi podmazuju,a koji ne. Nisam još proučio sav pisani materijal koji imam za sastavljanje...nadam se da to ima tamo....

Hvala, mms!

makazica

« Odgovori #20 : 23. Studeni 2009, 12:39:26 »

nije normalno , pogotovo za picajzlu
ja sam isto mjenjao taj dihtung zbog slinjenja
ali nisam rastavljao masinu skroz vec samo dignuo glavu , izbio bolcnu (klip ostao u cilindru) , stavljena metalna brtva , sve nazad ...
brzo jednostavno bezbolno

a i nisi procitao naslov do kraja  meni je dosadno    :mrgreen:

M. , zar neces mjenjat lezajeve ?

Možda sam picajzla, možda nisam.....ma ipak mislim da jesam.... :mrgreen:
Ne smeta me kad mi je motor danima blatan i prljav od vožnje ali kad slini ulje....oooooooo da, smeta me. Nema on kaj pišat, ja sam tu da pišam i kakam.

Sam si to radio ili si dao nekome??
E, ajde kad se govori o mijenjanju ležaja kod KTM-a da se točno definira o kojem ležaju pričamo.

Ako misliš na ležajeve bregastih ne, osim možda ovog za koji mms kaže da nije oriđiđi.
Ako misliš na problematični ležaj s lijeve strane iza kuplunga, vjerojatno hoću, moram raskopat i vidit kako se on osjeća.....kad složim cilindar....glavu....poklopas glave.....ima dana.....

makazica

« Odgovori #21 : 23. Studeni 2009, 12:44:51 »

prijatelju....pogledao slike....To je sve kao novo..steta sto je brtva propisala...jer je stvarno steta bilo to otvarati..Vec kad je sve vani..promijeni brtve...gumice ventila...prebrusi ventile...i to je to...Kontroliraj eventualnu istrosenost cilindra ili karika...Nove brtve...nastelati ventile...i to je to....Nemas brige.... :palacgore:

Više manje to je i plan, ako gumice ventila dolaze u setu brtvi koji kupujem, mijenjam, ako ne....niš od toga.
Ove slike cilindra su dosta loše, ali vjeruj mi, cilindar je ko nov!

Molim te prati ovo.....

markookram

• Vozi: proizvode jedne austrijske kuće
« Odgovori #22 : 23. Studeni 2009, 13:20:32 »

Možda sam picajzla, možda nisam.....ma ipak mislim da jesam.... :mrgreen:
Ne smeta me kad mi je motor danima blatan i prljav od vožnje ali kad slini ulje....oooooooo da, smeta me. Nema on kaj pišat, ja sam tu da pišam i kakam.

Sam si to radio ili si dao nekome??
E, ajde kad se govori o mijenjanju ležaja kod KTM-a da se točno definira o kojem ležaju pričamo.

Ako misliš na ležajeve bregastih ne, osim možda ovog za koji mms kaže da nije oriđiđi.
Ako misliš na problematični ležaj s lijeve strane iza kuplunga, vjerojatno hoću, moram raskopat i vidit kako se on osjeća.....kad složim cilindar....glavu....poklopas glave.....ima dana.....
moj majstor mi je to radio ...
mislim na lezaje radilice ...

makazica

« Odgovori #23 : 23. Studeni 2009, 14:07:03 »

moj majstor mi je to radio ...
mislim na lezaje radilice ...

Pa nisam mislio mijenjati ležaje radilice.....

mms

• Gost
« Odgovori #24 : 23. Studeni 2009, 14:48:41 »

Koji ležaj nije original, kuglični ili iglični? Koliko znam to nije mijenjano zbog potrebe. Čudno....

kuglični, igličasti ne mogu prepoznati...
inače bude zatvoreni semeringom, obično žutim ili narandžastim  :mrgreen: ( po naški bi se reklo RSR )
na originalom ležaju koji držim u ruci piše slijedeće ;  TM6004 TMB004JR2CS24     
i naravno da je NTN , cijena 99 kn, 
KTM kat broj 0625060040
 :cijpadrva:
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 15   Gore

Stranica je generirana za 0.211 sekundi uz 15 upita.