Uvod:
Nemam mehaničarskog/strojarskog iskustva. Ljubav za motore i šarafe naslijedio od pokojnog starog isto kao i puuuno alata. Nešto sam kupio i sam. Dva sata šarafanja u podrumu su mi ekvivalent dva dana godišnjeg. Volim radit stvari sam, ne bojim se učit i zajebat. Problem je buđet, nisam baš pri parama pa stvari idu jako polako.
Volio bih da mi se u ovu temu javljaju ljudi s iskustvom (praktičnim, ne toliko teoretskim) kao što su: bmwm5, šitum, mms, tomee, grga i drugi koji misle da mogu konstruktivno pripomoći. A pomoć ću definitivno trebati!
Moj KTM LC4 Adv (2001. s cca 30 000km) mi je proslinio s lijeve strane na spoju bloka i cilindra, karb je trebao čišćenje, a plan mi je još napraviti sevis (ulje, filteri, štelanje ventila), promjeniti kočiono ulje i pločice te na kraju provjeriti jedan problematični ležaj na toj mašini i po potrebi ga zamijeniti. Tu je i temeljito čišćenje, nove gume, podmazivanje vage zadnjeg amortizera i svih gibljivih djelova te neke modifikacije o kojima će biti riječi nešto kasnije....
Počnimo:
Karb je dolje, skroz rastavljen, očišćen carb cleanerom, zamijenjena je iglica koja je bila potrošena na točno onom djelu na kojem je pretpostavljeno da će biti s obzirom na kilometražu. Kao upute pri ovim radovima koristio sam ove teme:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=347184http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=88680Jedini problem na koji sam naišao (više neiskustvo nego problem) je bilo namještanje plovka pri sastavljanju. Uteg na vrhu ima jednu iglicu koju limić može utisnuti u tijelo utega ako je limić postavljen dovoljno nisko. U gore navedenim temama kaže da linija tijela karba i rub plovka moraju biti paralelni kada uteg upadne u ležište.
Moja dilema je bila da li ta iglica također treba biti utisnuta u tom trenutku ili ne. Ispada da ne. Dovoljno je da uteg upadne u ležište te da limić dodiruje iglicu u trenutku kad su dvije "linije" paralelne.
Ako se netko odluči na ovo, vrlo rado ću pomoći dodatnim objašnjenjem.
Sljedeće je na redu bilo dekl glave.....koristio sam ovu temu i factory repair manual:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=112127Nije bilo problema, treba paziti na pumpu vode i napravio sam si jedan karton na kojem sam zabilježio gdje ide koji šaraf kako nebi bilo zajeba pri montaži, isti "trik" sam koristio pri skidanju glave i cilindra. Na sva crijeva sam stavio naljepnice na koje sam napisao koje kam ide, isto da mi montaža bude lakša i bez zajeba. Fora je da se što više oslobodi pristup deklu i glavi kako bi se lakše skinula i brže montirala kad se stavi masa za brtvljenje, odnosno u slučaju glave brtva.
Napomenuo bih da pri skidanju glave klim mora biti u gornjoj mrtvoj točki kompresije kako nebi bilo opterećenja na dekl koji u slučaju KTM-a ima na sebi fiksirane klackalice. Uputa je tu:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=94861Tu su slike djelova (molim gore navedenu gospodu da komentiraju stanje djelova, potencijalne zamjene, tehnike čišćenja i sve drugo za što misle da bih trebao znati....hvala!):

Na trećoj slici se kod rupe za šaraf vidi nepravilnost na materijalu, tu je u prošlosti slinio ali je bilo predihtano i nakon toga je sve bio ok. Vjerujem da ću biti u stanju ponoviti kvalitetan posao Igora (bivši mehaničar u motormaniji) te da neću imati problema s tim mjestom.
Glava (meni se sve čini ok, isto kao i na deklu i klackalicama):

Paziti na pumpu vode pri skidanju dekla!!!!
Bregasta:

Meni se čidi u dobrom stanju, a vama...??
Na prvoj slici, nakon zupčanika i ležaja je jedan dio koji ima lufta malo, pretpostavljam da tako treba biti? Tu nasjeda mehanizam dekompresora....jel??
Pri skidanju bregaste, izdigne se iz ležišta iglični ležaj na kontra strani zupčanika, pazi se da ne ispadne i skine se lanac. Dobro je fazni lanac i španer fiksirati nekom gumicom ili vezicom.
Automatski natezač faznog lanca:

Molio bih neke upute kako se montira nazad. Prvo se rastavi, pa se klipni mehanizam ugura unutra, pa se tijelo stavi na mjesto i ušarafi pa na kraju tek ide feder i šaraf koji ako je zategnut na pravilnu kilažu napne španer koliko treba, jesam li u pravu??
Još malo glave, ovaj put skinute (komentari dobrodošli):

Nemam para za poliranje dosjeda i komore pa je plan četkica za zube, bakrena četka, WD, možda ivasol, razrjeđivač i slično. Ako se netko dobrovoljno javlja da mi džabe to ispolira neću odbiti.....

Pri skidanju glave jedini problem je bio odpustiti šarafe unutar glave koji idu u cilindar (šarafe se na 50nm), ali strpljenje, piva i dobra gedora bez račne (nebi li preskočila, mamicu joj njenu) su riješile stvar. Sve te šarafe sam otpuštao postepenu, jedan ndiagonalno od drugog.....ne znam da li je to potrebno pri otpuštanju ali ja sam se osjećao sigurnije tako....Sišla je bez problema, čak ni brtva nije pukla (svejedno idu sve nove brtve).
Dosta za ovaj post....to be continued....
Pozdrav!
M.