Uzduzna Velebitska cesta moze bit u losem stanju i tamo bas ne bih preporucio voznju osim ako vozac ima off-road iskustva i kakve-takve gume za voznju izvan asfaltiranih cesta.
http://www.haerbe.net/Ture/Visednevne/Velebit/2002/zemljovidi/
Ovako. Uzdužna velebitska cesta (ako ćemo u detalje) počinje na Vratniku, pa ide na Oltare, Siću, Zavižan, Lom, Lubenovac, Štirovaču, Kuginu kuću, Ravni Dabar do Baških Oštarija.
Stanje ceste poprilično ovisi o vremenskim uvjetima. U proljeće je prilično loša jer je ispere voda, ali stričeki si daju truda pa je nasipavaju. S time da na tu cestu ne treba računati prije 15. svibnja. Ja sam prije par godina prošao sa skijama na dobrih 60cm snijega od Siće do Zavižana na Lom i Lubenovac i to oko 20. svibnja. Lani se recimo sve otopilo već oko 01.05.
Općenito, komad od Oltara do Zavižana je odličan, onda od Zavižana do Loma zna biti malo grub, ali ok. Potez Lom-Štirovača je vrlo dobar. Najlošiji dio je od Kugine kuće prema Ravnom Dabru. I na tom potezu ima nekoliko nejasnih križanja, pa je dobro imati kvalitetnu kartu.
Ali sve je to za jedan kle p****n dim. Ako sam ja u 10. mjesecu lani to prošao na svome Z-u (u društvu druga klesse i još dvojice uvaženih drugova), onda stvarno skoro svatko može onuda. A cesta nije bila u predivnom stanju...
Btw. Ako se netko odluči imam dobre planinarske karte, a i pokoji savjet kao ludi planinar...