Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: Kako odrediti stvarnu brzinu kretanja?  (Posjeta: 1742 )

r.e.!

• **
  • Spol: Muški
Kako odrediti stvarnu brzinu kretanja?
« : 02. Ožujak 2006, 09:21:33 »

U dosta postova sam čitao o tome "koliko su nam brze makine" :misli:! Pa se razviju prave debate o tome koliko je tko vozio brzo, sa čime je to uspoređivao i sl.
Evo najjednostavnije metode izračuna stvarne brzine kretanja koju onda možemo usporediti sa vrijednosti na instrumentu. Treba nam samo točna udaljenost od točke A do točke B na kojoj će se mjeriti vrijeme, štoperica i kalkulator.

1.Odrediti "mjerenu udaljenost". To je duljina na kojoj ćemo sa štopericom mjeriti vrijeme kretanja uz konstantnu brzinu. Može biti bilo koja dionica za koju znamo točnu duljinu.  Najednostavnije je to napraviti na auto cesti jer je tamo označen svaki kilometar. Uzmimo da je to 1000 metara.

2. Kada smo to odredili, utvrdi se brzina kretanja po "mjerenoj udaljenosti" (npr 90 km/h)
i sa tom postignutom brzinom (po instrumentu)  uđemo u "mjerenu udaljenost" istodobno uključivši štopericu.

3. Za vrijeme kretanja u "mjerenoj udaljenosti" održavati konstantnu brzinu, da bi postignuti rezultat bio što precizniji. Brzina se ne smije niti povečavati niti smanjivati, jer to direktno utiče na rezultat. Kada dođemo do točke kraja "mjerene udaljenosti", isključimo štopericu. Recimo da smo udaljenost prošli za 41 sekundu.

4. Sada uzimamo kalkulator u ruke. Duljinu (1000) dijelimo sa vremenom (41), dobijemo brzinu u m/s, množimo sa 3.6 da bi smo dobili brzinu u km/h i to je to. Usporedimo sa brzinom po instrunentu i vidimo odstupanje.
1000/41=24.3902439 m/s X 3.6=87.8 km/h.

Ako smo održavali konstantnu brzinu na instrumentu 90 km/h, a dobili stvarnu brzinu
87.8 km/h, odstupanje je 2.2 km/h.
Radnju je dobro ponoviti da bi se dobili što točniji rezultati.

Također, odstupanje nije jednako kod svih brzina. Kod nekih instrumenata, kod veće brzine je veće odstupanje a kod manje brzine i odstupanje ja manje. Kod nekih instrumenata je obratno.
Ali ako nas zanima , sve to možemo izračunati. Treba samo malo vremena i strpljenja. :palacgore: :palacgore:

« Zadnja izmjena: 02. Ožujak 2006, 13:24:15 r.e.! »
Evidentirano

Nike

• NIXON - DALMATI MC
  • Vozi: YAMAHA FZ6N, YN50
Odg: Kako odrediti stvarnu brzinu kretanja?
« Odgovori #1 : 02. Ožujak 2006, 11:19:58 »

Ima bolja metoda. Zapamtiš koliko imaš kilomtara na km/h tabli (ili zapiši broj na autoputu, nije bitno).
Pogledaš na sat i voziš se sat vremena. Nakon sat vremena koliko si prošao, toliko si vozio na sat...
(na x9 postoji i štoperica i TRIP ;) )
Evidentirano
D.F.F.D.

r.e.!

• **
« Odgovori #2 : 02. Ožujak 2006, 12:16:53 »

Ima bolja metoda. Zapamtiš koliko imaš kilomtara na km/h tabli (ili zapiši broj na autoputu, nije bitno).
Pogledaš na sat i voziš se sat vremena. Nakon sat vremena koliko si prošao, toliko si vozio na sat...
(na x9 postoji i štoperica i TRIP ;) )
Teško je održavati sat vremena istu brzinu. Jer ako nije konstantna dobit češ prosječnu brzinu, a ovo je jednostavno za odraditi.
« Zadnja izmjena: 02. Ožujak 2006, 13:24:50 r.e.! »
Evidentirano

Rivi

• Il' si faca,ili nisi!!!
  • Vozi: Classic doggy style!
« Odgovori #3 : 02. Ožujak 2006, 12:20:10 »

Ja sam zadovoljan satom. Ako krade, neka krade. Meni ni iz džepa ni u džep.
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
  • Vozi: KTM SuperDuke, Derbi GP1 172, Aprilia SR 172
« Odgovori #4 : 02. Ožujak 2006, 13:49:05 »

Teško je održavati sat vremena istu brzinu. Jer ako nije konstantna dobit češ prosječnu brzinu, a ovo je jednostavno za odraditi.

ak ti je na autoputu teško 1 sat istu brzinu održavat...pogotovo na skuteru... onda ja fakat neznam....
Evidentirano
SPONSORS:<br />www.ktm.com<br

r.e.!

• **
« Odgovori #5 : 02. Ožujak 2006, 14:14:45 »

ak ti je na autoputu teško 1 sat istu brzinu održavat...pogotovo na skuteru... onda ja fakat neznam....
Jedino ako si sam u prometu možeš održavati brzinu.
Ali ne raspravlja mi se sada o vizijama pojedinaca. Post sam napisao da onaj tko to želi testira svoj brzinomjer. Ne zanimaju me previše varijacije na temu tipa podjebavanja.
 Ipak sam ja gospodin u poodmakloj dobi :mrgreen:
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #6 : 02. Ožujak 2006, 14:17:31 »

Uvjek se divim pojedincima koji su bilo koju temu sposobni odvesti u OF a da pri tome ne napišu ništa konkretno ni korisno. :?
Ako tko misli da je nešto netočno ili da se ne može izvesti, neka kaže što.
Ako netko misli da se može drugačije, svakako neka to napiše, ali neka napiše i kako!!!
Evidentirano

joke

• Vozi: Šta stigne
« Odgovori #7 : 02. Ožujak 2006, 14:19:44 »

Evo da ja spasim stvar. Posudi u nekog GPS i sve si riješio
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

www.facebook.com/yamaha.pribudic.borcic

r.e.!

• **
« Odgovori #8 : 02. Ožujak 2006, 14:24:37 »

Evo da ja spasim stvar. Posudi u nekog GPS i sve si riješio
Ovo je najtočnija metoda, samo što traži malo truda i računanja.
14 godina bio sam profesionalni vojnik, i znam koje su mogućnosti GPS-a. Nikada nije mogao dati tako točne koordinate, kako se to moglo dobiti računski i iz zemljovida.
Tako je i sa mjerenjem brzine, jer se uvijek javlja pogreška pri izmjeri i to u oba predznaka.
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #9 : 02. Ožujak 2006, 14:30:15 »

I zašto bih zbog toga vozio sat vremena ako mogu to napraviti za 1 kilometar. Problem je jedino ako se ima problema sa osnovnim računskim operacijama.
Niti koga tjeram, niti koga silim da ovo radi. Samo sam naveo primjer kako se može izračunati brzina kretanja. Ništa drugo. :mrgreen:
Tko želi neka računa a tko ne želi ili ne zna , ne mora!
« Zadnja izmjena: 02. Ožujak 2006, 14:44:47 r.e.! »
Evidentirano

joke

• Vozi: Šta stigne
« Odgovori #10 : 02. Ožujak 2006, 14:49:21 »

Nije problem računati matematički, ali ove predradnje nisu baš jednostavne, pogotovo ako uzmeš u obzir da ni štoperica nije u ruci neki precizan instrument. Na forumu motosport već se puno puta spominjala štoperica(ručna) u negativnom kontekstu. I za trkače vrijedi jedino vrijeme koje krono služba objavi
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

www.facebook.com/yamaha.pribudic.borcic

r.e.!

• **
« Odgovori #11 : 02. Ožujak 2006, 15:00:56 »

Nije problem računati matematički, ali ove predradnje nisu baš jednostavne, pogotovo ako uzmeš u obzir da ni štoperica nije u ruci neki precizan instrument. Na forumu motosport već se puno puta spominjala štoperica(ručna) u negativnom kontekstu. I za trkače vrijedi jedino vrijeme koje krono služba objavi
Štoperica je problem u moto sportu gdje se vrijeme kruga mjeri u stotinkama sekunde.
Ali i za mjerenje kruga na utrkama imaju specijalizirane instrumente kojima se to radi. Bar u vrhunskom moto sportu. :D
A vjeruj da za jedno obično testiranje brzinomjera sasvim je dovoljna Casio štoperica.
Mjerenje vremena može obaviti suvozač.
 A da nije jednostavno izaći na auto cestu, na 147.-om kilometru uključiti štopericu, održavati konstantnu brzinu i na 148.-om kilometru je isključiti i to sve izračunati ... Joke... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
« Odgovori #12 : 02. Ožujak 2006, 15:15:30 »

ajde ovak....   svi koji iz zg železnat točnu brzinu nek se jave meni na pm...  ja im mdam svoj GPS   nek ga zaljepi nekam na vozilo  fura se 1 km u max brzini i eto ti na...  nema izleta na autoput... ne trebaš ni kvart napustit...  :jesus:
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #13 : 02. Ožujak 2006, 15:33:39 »

ajde ovak....   svi koji iz zg železnat točnu brzinu nek se jave meni na pm...  ja im mdam svoj GPS   nek ga zaljepi nekam na vozilo  fura se 1 km u max brzini i eto ti na...  nema izleta na autoput... ne trebaš ni kvart napustit...  :jesus:
:cijpadrva: :mortal: :dobar: :dobar:Što ti vrijedi GPS kad ne znaš u kom ti je predznaku
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
« Odgovori #14 : 02. Ožujak 2006, 15:36:14 »

:cijpadrva: :mortal: :dobar: :dobar:Što ti vrijedi GPS kad ne znaš u kom ti je predznaku

A?
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #15 : 02. Ožujak 2006, 15:43:36 »

A?
Isočna ili zapadna meridijanska zona? Glavni meridijan? Mjenjanje predznaka?
To što imaš ne može precizno izmjeriti ni zemljopisne koordinate a kamo brzinu! Može ali sa promjenjivim pogreškama. Za to služe uređaji kojih nema u slobodnoj prodaji. Ili moraš znati u kome su predznaku sateliti, ali to se veoma brzo mijanja. To je dostupno samo vojsci. 
Zato papir u ruke i računaj :jesus: :jesus: :jesus:
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
« Odgovori #16 : 02. Ožujak 2006, 15:45:55 »

preziznost... ovak....

ja znam da je on na  pol metra točno pogodio udaljenost od 120 metara od a do b točke.. provjerio sam sa mezbanom od 50 metara =)

brzina na autoputu 99% točna ak su pravilo postavljene one oznake  uz autoput...   imao vremena za testirati na skuteru od dubrovnika do zagreba  :jesus:
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #17 : 02. Ožujak 2006, 15:54:18 »

preziznost... ovak....

ja znam da je on na  pol metra točno pogodio udaljenost od 120 metara od a do b točke.. provjerio sam sa mezbanom od 50 metara =)

brzina na autoputu 99% točna ak su pravilo postavljene one oznake  uz autoput...   imao vremena za testirati na skuteru od dubrovnika do zagreba  :jesus:
Nisam bio prisutan pa ne mogu komentirati.
Pokušaj naći zemljopisne koordinate ili vrijednosti trigonometra, pa sa tog mjesta očitaj koordinate, pa u određenom razdoblju to ponovi par puta.
Mada je i za civile sada očitanje nešto preciznije ali još uvijekm se javljaju pogreške.
Za neku točku dobiješ koordinate u minusu 10 metara a za 20 minuta da ti u plus 20 metara. Zbog takvih razlika GPS za civilstvo ne može ti dati 100% točne rezultate, već približne. To nema veze samo sa tvojim uređajem sa svim civilnim GPS-ovima!!
Evidentirano

r.e.!

• **
« Odgovori #18 : 02. Ožujak 2006, 16:41:51 »

GPS može dati i točne podatke. Kvaka je u tome da to nikad ne znaš pošto se promjene izmjenjuju dosta brzo. Ne možeš znati koliko je točan ako nemaš podake za usporedbu. Kod mjerenja brzine to je izraženo još više, jer mjeri vrijeme prolaza kroz dvije točke. Ako ti za te dvije točke da različite predznake, onda je odstupanje dosta veliko. Govorim iz vlastitig iskustva. Mi smo imali katalog trigonometrijskih točaka, sa točnim pravokutnim koordinatama. prilikom usporedbe nikada nismo mogli dobiti točne koordinate sa civilnim GPS-om. Kada mjeriš točke na manjoj udaljenosti uglvnom pogreška je manja. To se drastično mijnja sa povećanjem udaljenosti. Isprobavali smo civilni GPS i kod mjerenja brzine , za jednu te ist brzinu davao je različite rezultate. Nisu velike razlike ali ako želiš nešto 100% točno razlike ipak postoje. Najgore je to što je pokazana brzina bila na jednom mjestu ( potrebno je vršiti više mjerenja u različitom vremenskom intervalu na jednom mjestu) uvijek različita i razlikovala se i do 17 km/h, znači jedno mjerenje ti ne može pokazati točan rezultat, već samo trenutnu vrijednost koja ovisi o grešci koju namjerno šalje satelit, ono 100% točno rezervirano je samo za vojsku, i to onu koja plati korištenje, a ni tada nije 100% sigurno. Radi se o programiranim greškama!!

Evidentirano

Hrvoje

• Najbolji forumaš 2008. Offtopic master 2006.&2007.
  • Vozi: CBR 1000RR- do jaja!
« Odgovori #19 : 02. Ožujak 2006, 17:34:54 »

Dakle sve se svodi na sat fizike kod drugarice Balić u mojoj O.Š. koja nam je trubila brzina= put/ vrijeme :mrgreen:
Evidentirano
SMRT RIŠPEKTU, SLOBODA NARODU! Live free or diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiie

Svi lažu

Nike

• NIXON - DALMATI MC
« Odgovori #20 : 02. Ožujak 2006, 18:05:43 »

Pa onda možeš vozit 6 minuta i broj kilometara pomnožit sa 10, puno jednostavnije
Evidentirano
D.F.F.D.

Hrvoje

• Najbolji forumaš 2008. Offtopic master 2006.&2007.
  • Vozi: CBR 1000RR- do jaja!
« Odgovori #21 : 02. Ožujak 2006, 18:11:11 »

Pa onda možeš vozit 6 minuta i broj kilometara pomnožit sa 10, puno jednostavnije
sve matematičke operacije koje uključuju bilo što što uključuje više od zbrajanja 2 jednoznamenkasta broja za mene je vrlo komplicirano :mrgreen:
Evidentirano
SMRT RIŠPEKTU, SLOBODA NARODU! Live free or diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiie

Svi lažu

r.e.!

• **
« Odgovori #22 : 02. Ožujak 2006, 19:05:00 »

Jednostavno.  :palacgore: Samo moraš otići na auto cestu i pratiti označenu kilometražu. Jedino što traje malo duže. :skuter:
Evidentirano

zvonko situm

• bRz,bRRži,Mamojebac
« Odgovori #23 : 02. Ožujak 2006, 19:09:08 »

sve matematičke operacije koje uključuju bilo što što uključuje više od zbrajanja 2 jednoznamenkasta broja za mene je vrlo komplicirano :mrgreen:
MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA I JEDINA TOČNA!!!
Evidentirano
ŠILE- VINKOVCI ....brži sam i od sebe !!!

Nike

• NIXON - DALMATI MC
« Odgovori #24 : 02. Ožujak 2006, 21:53:19 »

Ne znaš ni izbrojat rukavice do dva  :LOL: :LOL: :LOL:
Evidentirano
D.F.F.D.
 Str: [1] 2  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.148 sekundi uz 17 upita.