Čitao sam već o tome prije, jer je ta spika kod Peugeota, kao i najave kompresor-skutera, već duže aktualna... mada ovaj i nije prvi kompresor-model na tržištu.
Slažem se da je najavljena cijena puno i pretjerano napuhana, a sve samo zato da bih se mogao hvaliti sa tehnološkim napretkom tvornice! Performanse su zamišljene da se sa duplo manjom kubikažom kompenzira veći agregat, tj. da 125 ccm imaju karakteristike duplo većeg, iliti onoga od 250 ccm! Time je izvučena snaga od cca 20-ak konja, koja je inače "normativ" za 250-ccm makine. Ali to je sve zajedno svejedno puno pretjerano sa cijenom.
Mislim da će si Peugeot radije sam potajno kupiti te skutere, u svrhu reklame i stvaranja imagea u javnosti da su ti skuteri "jaaaako traženi", jer bih i ja volio vidjeti tog snoba koji bi dao 50.000 kuna za nešto što je samo tehnički dragulj,
bez ikakvih, do sada neviđenih, vizualnih ili drugih obilježja u performansama (skuteri te linije već postoje za puno manje novaca, kao i skuteri koji idu toliko brzo za isto tako manje novaca).
A da je nekome baš jako bitno da skuter ide toliko i toliko, a da pritom baš mora imati samo 125 ccm a ne npr. 200-250, nije mi baš logično... ali i to vjerojatno ima neku računicu, ne mislim da su oni u Peugeotu ludi... oni si mogu dozvoliti da taj model bude samo ispipavanje bila tržišta i interesa potencijalnih kupaca za buduće serije, jer su financijski vrlo jaki.

=========================================================
Ne slažem se sa time da se i inače nameće mišljenje (Waynder je sada samo natuknuo tako nešto) da je glupo kupovati skuter od 50.000 kuna kada za to možeš kupiti "pravi motor". Nije glupo, to znaju tvornice, to znaju kupci, to znaju tisuće i tisuće ljudi koji ih voze, stoga je tu veći problem blokada u glavi onih koji to ne shvaćaju i ne poštuju tuđi izbor. Ja sa skuterom od 50.000 kuna imam vrhunac ponude 500 ccm skutera u svijetu, sa ER-5 imam dno ponude 500 ccm motocikala. Ima i tu logike... da se dodirujem mnogih karakteristika koje imaju skuteri, od položaja nogu, zaštite od vjetra, veće sigurnosti u mnogim aspektima, udobnosti itd, a koje vozači "pravih" motocikala zanemaruju i ne spominju, a mnogim vozačima skutera su od krucijalnog značenja!
Osobno sam mogao za cijenu svojeg Scarabea kupiti i KLE-a, i ER-5, i ne znam koliko rabljenih motora svih profila, namjena i kubikaža... ali nisam htio, i nisam požalio, i sada da kupujem uvijek bih radije uzeo Scarabeo 500 nego ER-5! Ja poštujem tuđi izbor. Samo ne znam zašto mnogi, koji traže da se poštuje njihov izbor, ne poštuju moj?
Svaki motocikl ima svoju publiku, bez nametanja svojih tvrdoglavih i netočnih uvjerenja drugima, i to je činjenica koju poznaju i cijene proizvođači, kao i pravi bajkeri. Jer pravi bajker je stav, pravi bajker se postaje svojim držanjem i shvaćanjem, a ne na temelju motocikla u garaži. Dokaz za to su i japanke-naočale-kratke hlače vozači bijesnih pila koji ne shvaćaju osnovne stvari sigurnosti, i oni koji stvaraju negativan stav javnosti o nama. Oni da imaju i najjači motor na svijetu u garaži neće nikada biti bajkeri. A potvrde takvih stavova sam i sam vidio, kao i mnogo toga naučio, na nekim stranim forumima, gdje takove tvrdnje pišu face koje žive za motocikl i od motocikla. A takovih faca ima i ovdje, među nama, na ovom forumu, u što sam se već mnogo puta uvjerio kroz poruke na PP u kojima mi ljudi to isto priznaju, ali ne žele to reći javno jer vide kakva je klima linča prisutna, pa se tome ne žele izlagati.
Čitanjem i praćenjem stranih moto-foruma, primjećujem puno veću toleranciju i razumijevanje među ljudima na dva kotača, gdje bajkeri sa velikim motorčinama bez ikakvih opterećenja u društvo primaju i vozače skutera od maltene 50 ccm, njihove skutere i njihove kubikaže isto zovu "bajkom" kao i neke sa 10x većom zapreminom, ali mi je jasno i da je to, kako sam i rekao, "vani"... ipak mi moramo uvijek pokazati - barem neki - da Balkan ostaje Balkan i da je očekivanje da netko nešto shvati na ovim prostorima puno prije iluzija nego realno očekivanje.
"Samo moj izbor je dobar!" - reče bedak prije nego je ogledalo puklo...
Neka me se ne shvati krivo - nemam protiv nikoga ovdje osobno ništa! Ali imam protiv nametanja tipa gornjeg bedaka. Neka se nitko ne nađe osobno pogođen ili prozvan, to mi i nije bila namjera, niti sam na ikoga mislio poimence; govorio sam vrlo općenito. Ustvari, počeo sam pisati ovaj post dok je samo Waynder otvorio temu,a onda sam vidio da ispred mojeg već ima brdo postova...
P.S. Usis kompresora je mraaaak... a ima i karbona...