Ja se već spremam duže vrijeme pokrenuti ovu temu, ali me Sleđ preteko, nema veze ....

Prije nego me popljuvate samo da rečem da sam pročitao sve postove na ovu temu no ovom forumu (a i na nekim drugima), ali su mi ostale nejasne neke
osnovne stvari, pa ako bi neko imao toliko živaca da mi to rastumači, onako, jednostavno, ruskim sistemom KISS (Keep It Simple and Stupid) ....
1. Da li su današnje Xenon žarulje istih dimenzija kao Halogenke - to pitam radi zrcala - da li je žarna nit (odnosno 'kugla' u slučaju xenona) u žarištu/fokusu zrcala kao i kod 'obične' žarulje? Kako na xenonice utječe 'rebrasto' staklo na svijetlu za usmjeravanje snopa (umjesto glatkog koje imaju mnogi motori danas)?
2. Ako se postavlja samo jedna Xenonica (oboreno svijetlo), pretpostavljam da za dugo ostaje stara žarulja - kako se dvije žarulje uspiju smjestiti u žarište zrcala svijetla?
3. Kako stvarno radi 'bi-xenon' - može li mi netko to jednostavno objasniti (netko spominje uvlačenje i izvlačenje žarulje, netko podizanje i spuštanje žarulje, netko neke elektromagnete ....) - da li su za bi-xenonice potrebna dva balasta ili jedan?
4. Zašto se uopće toliko debatira da li bi-xenon ili ne? Radi cijene, radi trajnosti žarulje, radi komliciranosti ....? Zar ne bi bilo logično da se ugrađuju samo bi-xenonice umjesto običnih bi-žarulja (H4 na pr.)?
5. ima li smisla instalirati samo oboreno svijetlo s obzirom na to da ono stalno gori i danju i noću? Znam da garantiraju veoma veliku trajnost (10.000+ sati), ali da li nam treba xenon za po danu?
O eventualnim posebnostima montaže na specijalne motore (BMW) neću sada, o tome ćemo poslije, kad razjasnim osnovne stvari u glavi.
Evo, to su moja pitanja, pa sad, ko ima malo strpljenja ....

Hvala
Vojo