GP
ima 75 ks

Ko' bi reko' čuda da se dese

liberty, 3.12.2007. u 9:28
Kao veliki zaljubljenik u skutere, pa mogu slobodno reći i osobito talijanske skutere, ne mogu ne komentirati ovaj članak.
Prije svega svaka čast P&B koji prije svih kod nas i paralelno sa inozemnim časopi sima odrađuje ne test nego usporedni test takvih "premium" skutera.
Svaka čast Gileri na snazi, ali skuter će kupovati maxi skuteraši koji ne žele motor, a osobito ne skuter koji fingira da je motor, a ne može ispuniti takva očekovanja. S druge strane, Gilera je takvim pristupom po meni propustila napraviti dobar posao iz 2 razloga - dizajn je krajnje dosadan, neinovativan i običan, a s druge strane GP uopće nema neke karakteristike zbog kojih mi kupujemo skutere - em mu moraš lanac podmazivati, em ima malo mjesta za stvari, zbog mekoće prednje vilice je neiskoristiv u potpunosti, težak je itd. Kome treba Harley po gradu?
S druge strane, Tmax je toliko inovativan od početka da Yamaha nije imala puno posla, ali sad ga je doradila do te mjere dovoljne da zadrži tron na npr. talijanskom tržištu (dovoljno renomirano i sifisticirano da ne priznaje greške). Bolji sistem otvaranja sjedala, još bolje kočnice, odlična zaštita od vjetra, aluminijska šasija, malo jači motor i 5 kg manje - tko želi skuter taj skuter je stvarno maxi - nema traga problema s prijenosom jer se lanac sam podmazuje, u gradu ga možeš nagnuti a da ne padneš sa njega jer nije težak, takav ekvilibrij ovjesa pa čak i motoristički položaj sjedenja ni na jednom drugom skuteru ne postoji.
Yamaha je bolji skuter, a tko želi u ovim skuterima vidjeti motore, Yamaha je i bolji motor jer je to oduvijek i bila.
Nemojte me pogrešno shvatiti, meni je to puno novaca za oba, ali kad bi davao tolike novce, a ova dvaskutera praktički isto koštaju - kupio bi Yamahu. Nije pokazala nedostatke, velika je mogućnost ugradnje aftermarket proizvoda na nju jer su je Akrapović i ostali veliki prepoznali a time i priznali, i izgleda bolje!
Gilera, a i Kymco Myroad su se zaigrali - tolika težina ne priliči skuteru, a sa ovjesima koji nude to na cesti može biti samo opasno. Kad takav skuter zanese onda ga se ne može smiriti.
Bitno je da je Yamaha učinila upravo ono što je željela - usavršiti vlastiti proizvod, ostati u granicama 500 ccm i suvereno vladati dalje. Pokazala je jasan stav da za sada u njezinom proizvodnom programu ne treba skuter preko 500 cm jer to više nije skuter.