Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3  Sve   Dolje

Autor Tema: Hrvatsko tržište skutera  (Posjeta: 4192 )

joke

• Spol: Muški
  • Vozi: Šta stigne
Hrvatsko tržište skutera
« : 06. Ožujak 2006, 15:20:00 »

Evo neki znaju nešto više, neki nešto manje o tržištu, pa da otvorimo i tu temu u kojoj možemo slobodno pričati o zastupljenosti, odnosima i općem stanju na našem tržištu.

Kao prvo naveo bi poraznu činjenicu da je največi broj prodanih skutera onih iz low cost skupine(ispod 10000 kn.), te da to govori sve o našem ekonomskom stanju i tehničkom znanju (velike većine)

Ajmo sad se nadovežite..............
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

www.facebook.com/yamaha.pribudic.borcic

Sledgehammer

• Gost
Odg: Hrvatsko tržište skutera
« Odgovori #1 : 06. Ožujak 2006, 15:28:02 »

Full si u pravu... samo si sada trebalo, kao prvo, o tome educirati naše bajne novinarske veličine po kojekakvim auto-moto-čamci rubrikama dnevnih listova koji se usude objaviti nešto tipa "trećina prodanih motocikala u Hrvatskoj pripada kineskim proizvođačima", misleći na Baotiana od 49 ccm i 35 km/h... na što im ipak treba reći da onda barem poštuju zakon, po kojemu takvo vozilo od Baotiana NIJE motocikl, već je zakonski razvrstano kao moped... a motocikle, što je sve iznad 50 ccm, posebno prebrojavati.
Evidentirano

Faber

• GOSPAR SLAVONSKI
  • Vozi: kawasaki ER-5 i penny lane
« Odgovori #2 : 06. Ožujak 2006, 15:28:58 »

pa ljudi nemaju para ni za benzin.....
postoje dvije vrste skutera...one za poć u spenzu sa njim
i oni za tuning,trke i ostale điđe,ali slabo je sve to kod nas.... :palacdolje:
Evidentirano
Acta non verba!
  slike kawERa
Kad imaš Kawasaki i Penny,imaš cijeli svijet.. a kad ti je Marin tu onda svijet može pričekati 8)

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #3 : 06. Ožujak 2006, 15:43:56 »

pa ljudi nemaju para ni za benzin.....
postoje dvije vrste skutera...one za poć u spenzu sa njim
i oni za tuning,trke i ostale điđe,ali slabo je sve to kod nas.... :palacdolje:

Znam da nemaju para... ali ovo nije rasprava o socijalnom profilu prosječnog Hrvata, nego o činjeničnom profilu tržišta.
Evidentirano

izzyracer_84

• Vozi: sve skupa 250 ccm
« Odgovori #4 : 06. Ožujak 2006, 16:59:21 »

tržište je takvo da je kupac u stanju kupit proizvod za koji nije siguran po pitanju kvalitete za mizernu cijenu jer čim je jeftino prodavat će se, budemo vidli kak će se prodavat piaggiovi modeli made in china....
Evidentirano
- di ste pi*ke stigo zdravko čolić !
- nisi ti zdravko čoli㇠!
- niste ni vi pi*ke !

Rage

• **
« Odgovori #5 : 06. Ožujak 2006, 17:11:08 »

Nikako ne razumijem ljude koji kupuju nove skutere iz Zanzibara za 5000 kuna! Ako nemaš love za pošteni novi, nađe se polovnih, renomiranih marki za sličnu cijenu. Dodaš jos nešto za evanutalni servis i gotovo. Baš me zanima kakvim će se pokazati kineski skuteri nakon par godina vožnje...  :palacdolje:
Evidentirano

paky

• Vozi: na jednom od dva kola
« Odgovori #6 : 06. Ožujak 2006, 17:39:28 »

Nema smisla da penzić od 60 godina ima skuter od 20tisuća kuna kad mu je ionako za poć u spizu :)
kad može one kineske đinđurije uzet za 4000kn  :LOL: ja ga sebi nebi nikad kupija al u potpunosti se slažem da je za njih takav skuterčić ok stvar  :palacgore:
Evidentirano
Do you need Stunt Show?? Info about prices and bookings at:   www.pakystunt.com[/size]

joke

« Odgovori #7 : 06. Ožujak 2006, 18:05:19 »

Bilo bi to OK da se skuter low cost klase u RH koristi za tu potrebu, ali gledajuči te podatke, večina kupaca prošle godine bili su penzioneri :misli:
Evidentirano
Ponuda rabljenih motocikala i skutera iz programa "Staro Za Novo" http://www.njuskalo.hr/trgovina/yamahapb

Faber

• GOSPAR SLAVONSKI
« Odgovori #8 : 06. Ožujak 2006, 18:06:12 »

Nema smisla da penzić od 60 godina ima skuter od 20tisuća kuna kad mu je ionako za poć u spizu :)
kad može one kineske đinđurije uzet za 4000kn  :LOL: ja ga sebi nebi nikad kupija al u potpunosti se slažem da je za njih takav skuterčić ok stvar  :palacgore:
no! jel sam ja rekao da postoje dvije vrste skutera???
i  ne vidim što se svi toliko čude
Evidentirano
Acta non verba!
  slike kawERa
Kad imaš Kawasaki i Penny,imaš cijeli svijet.. a kad ti je Marin tu onda svijet može pričekati 8)

Rage

• **
« Odgovori #9 : 06. Ožujak 2006, 18:10:28 »

Nikad nisam sjeo na takav skuter, a niti ne želim. Kad sam vidio kvalitetu plastike i izradu, svi mi je bilo jasno. Po meni je to skuter "za otić po novine na kiosk" i ništa više.
Evidentirano

Faber

• GOSPAR SLAVONSKI
« Odgovori #10 : 06. Ožujak 2006, 18:11:47 »

Nikad nisam sjeo na takav skuter, a niti ne želim. Kad sam vidio kvalitetu plastike i izradu, svi mi je bilo jasno. Po meni je to skuter "za otić po novine na kiosk" i ništa više.
a ja sam mislio da to služi za orat njivu :LOL: :palacgore:
pa u tome je i bit! to nisu neki zaljubljenici već eto..tako uzima se jer je potreba...baš njega briga za sve ostalo
Evidentirano
Acta non verba!
  slike kawERa

joke

« Odgovori #11 : 06. Ožujak 2006, 18:35:39 »

tržište je takvo da je kupac u stanju kupit proizvod za koji nije siguran po pitanju kvalitete za mizernu cijenu jer čim je jeftino prodavat će se, budemo vidli kak će se prodavat piaggiovi modeli made in china....

Kako je Sledge već kazao u prethodnim postovima (a isto tako se i klasificiraju internim analizama tržišta) skuteri ispod cca. 10000 kn. svrstavaju se u klasu low cost i kao takvi nisu direktna konkurencija "normalnim" skuterima od 50 ccm.
Problem je što kupci na našem tržištu to ne shvačaju več žele što prije sjesti na 2 kotača i po što manjoj cijeni, pri tome ne razmišljajuči o stvarima kao što su ležanje, ubrzanje, kočenje, prtljažni prostor, udobnost, dostupnost rezervnih dijelova.
Znači, kad promatramo stanje na tržištu potrebno je tržište prethodno raslojiti i vidjeti tko je podjednako jak u svim sektorima, a ne u jednom pojedinačno.

Glede ove klasifikacije koju sam gore spomenuo, isto je nažalost (ne)primjenjeno i u tržištu motocikala u RH, pa tako možete vidjeti podatak da je Yamaha koja je najjača po prodaji svoj najbolji rezultat za razliku od Kawasakia koji je drugi na tržištu, ostvarila u klasi do 125 ccm. sa modelom YBR 125 (17000 kn.)
Evidentirano

djenka

• **
« Odgovori #12 : 06. Ožujak 2006, 21:40:42 »

Full si u pravu... samo si sada trebalo, kao prvo, o tome educirati naše bajne novinarske veličine po kojekakvim auto-moto-čamci rubrikama dnevnih listova koji se usude objaviti nešto tipa "trećina prodanih motocikala u Hrvatskoj pripada kineskim proizvođačima", misleći na Baotiana od 49 ccm i 35 km/h... na što im ipak treba reći da onda barem poštuju zakon, po kojemu takvo vozilo od Baotiana NIJE motocikl, već je zakonski razvrstano kao moped... a motocikle, što je sve iznad 50 ccm, posebno prebrojavati.

u biti, statistika to prilicno jasno odvaja, skutere od motocikala, to sto "eksperti" u novinama sve svrstavaju u motocikle, to je jedna druga tema :)
Evidentirano

djenka

• **
« Odgovori #13 : 06. Ožujak 2006, 21:44:04 »

Nikako ne razumijem ljude koji kupuju nove skutere iz Zanzibara za 5000 kuna! Ako nemaš love za pošteni novi, nađe se polovnih, renomiranih marki za sličnu cijenu. Dodaš jos nešto za evanutalni servis i gotovo. Baš me zanima kakvim će se pokazati kineski skuteri nakon par godina vožnje...  :palacdolje:

pardon, nije vise ni 5000 kuna, sad je vec 3000 :)
a cuj, po mome misljenju, te jeftinjake ne kupuju klasicni kupci, vec su ti kinezi od 5000 kn otvorili jedan sasvim novi segment trzista skutera, ljudi koji nisu ni mislili da ce ikad imati skuter, sad su u prilici da si ga priuste.
Evidentirano

tomee

• BANMAHER
  • Vozi: Kredenc koji vleče frižider
« Odgovori #14 : 06. Ožujak 2006, 21:45:21 »

djenka kako kum :LOL: :LOL: :LOL:
Evidentirano

djenka

• **
« Odgovori #15 : 06. Ožujak 2006, 21:52:42 »

Kako je Sledge već kazao u prethodnim postovima (a isto tako se i klasificiraju internim analizama tržišta) skuteri ispod cca. 10000 kn. svrstavaju se u klasu low cost i kao takvi nisu direktna konkurencija "normalnim" skuterima od 50 ccm.
Problem je što kupci na našem tržištu to ne shvačaju več žele što prije sjesti na 2 kotača i po što manjoj cijeni, pri tome ne razmišljajuči o stvarima kao što su ležanje, ubrzanje, kočenje, prtljažni prostor, udobnost, dostupnost rezervnih dijelova.
Znači, kad promatramo stanje na tržištu potrebno je tržište prethodno raslojiti i vidjeti tko je podjednako jak u svim sektorima, a ne u jednom pojedinačno.

Glede ove klasifikacije koju sam gore spomenuo, isto je nažalost (ne)primjenjeno i u tržištu motocikala u RH, pa tako možete vidjeti podatak da je Yamaha koja je najjača po prodaji svoj najbolji rezultat za razliku od Kawasakia koji je drugi na tržištu, ostvarila u klasi do 125 ccm. sa modelom YBR 125 (17000 kn.)

s ovime se ne bih slozio.
za manje od 10.000 kuna imas vrlo konkretne skutere
Kymco agility 50
Kymco ZX 50
SYM jet 50

svi stoje manje od 10.000 kn.

Kymco ZX 50 ima recimo masinu baziranu na istoj hondinoj proizvodnoj traci kakvu koristi peugeot za svoje zrakom hladjene skutere, koji kostaju barem 30% vise.

gore nabrojano su kvalitetni skuteri. zx je do prije dvije godine kostao 13.500kn. sto dramatican pad vrijednosti dolara, sto nova politika uvoznika, a dijelom i omeksavanje kymca, rezultirala je boljom cijenom na hrvatskom trzistu za kymco skutere.

u ove skutere ispod 10.000 kuna, koji su prilicno dobro ulozen novac, mozes sa vecom dozom rezerveuvrstiti i TGB, PGO, Daelim.

Vjerujem da je i piaggio ZIP made in china dobar potez za nekoga tko ne zeli previse potrositi, a opet otici na kupanje ili u ducan bezbrizno i sa vjetrom u kosi. ako je ima :)
Evidentirano

djenka

• **
« Odgovori #16 : 06. Ožujak 2006, 21:55:11 »

djenka kako kum :LOL: :LOL: :LOL:

ostali samo dugmici :)
Evidentirano

djenka

• **
« Odgovori #17 : 06. Ožujak 2006, 22:37:47 »

ajde da i ja bacim moja dva centa.

trziste skutera od 50ccm je u evropi, narocito u italiji, francuskoj i spanjolskoj, u velikoj krizi. Ljudi imaju sve vise para, i zele voziti sve vece i jace skutere. Skuteri od 50ccm se prodaju sa malim marzama, kupuju ih razbijanju i reklamacijama skloni klinci, i to se trziste gasi, sigurno i prilicno neumitno. Prava lova lezi u velikim skuterima, od 125ccm na gore.
zato proizvodjaci sve vise ulazu u razvoj vecih skutera.

koji novi model od 50ccm je izasao u evropi zadnjih par godina? Evo ga, novi runner, mozda derbi gp1... Ostalo je samo recikliranje, bez nekih velikih noviteta. I da, peugeot jetforce, teska blamaza od skutera.
a s druge strane, koliko je izaslo modela 125-500?? Beverly, x9,x8,nexus,sportcity,atlantic,scarabeo,spidermax,madison... a gdje su jos suzuki,yamaha,honda kymco... honda vise niti ne radi 50ccm skutere odavno, a honda je ta koja vedri i oblaci i postavlja trendove, zajebavaju se sa zoomerom :)

na prvi pogled, kod nas trziste od 50ccm raste. Medjutim, ako se pazljivije analizira, i iz statistike izuzmu skuteri od 4000 kuna, vidimo da je trziste dozivjelo ozbiljan pad. Jer, ovi jeftinjaci su otvorili sasvim novo trziste, koje nije niti postojalo do njihove pojave.
no, trend smanjenja prodaje 50ccm skutera, postojao je vec i u 2004, dok su se kinezi prodavali po 10000kuna, u prvih osam mjeseci 2004, trziste je bilo slabije 20% nego godinu prije, golemih 20%.Tek tada kinezi krecu ofenzivnije, i smanjuju cijene, i trziste na njihovim krilima ostvaruje isti rezultat kao u 2003. Ali samo na prvi pogled, a u biti je u krizi.
u 2005 trend se nastavlja, na jednoj drugoj temi u forumu sam naveo rezultate prodaje po markama, preciznije njihov pad, svi su pali, a najveci gubitnici su gilera, peugeot i aprilia, a jedini istinski dobitnik lani je bio kymco, koji je znacajno snizio cijene, i uspio profitirati u novom rasporedu snaga, izdvojivsi se kao zlatna sredina. iako, tesko je sad biti pametan pa reci, sta je razlog da je kymco duplao prodaju, a svi ostali su pali, mozda je mreza pocela raditi bolje, mozda je imao srece...

kako ce biti ove godine, tesko je predvidjeti, nadam se samo da se nece ponoviti 2004 kad je kisilo do lipnja i nije bilo nikakve prodaje :) moja pretpostavka je da ce gilera opet zasjati, jer je novi runner zaista zakon, a i piaggio ce se dignuti jer je cijena kineskog zipa odlicna. peugeot ce jos vise potonuti, i bitka za trece mjesto vodit ce se izmedju gilere i kymca, a peugeot ce ostati iza.

na trzistu ce malo potresa donijeti i aprilia, odnosno piaggio hrvatska koja preuzima distribuciju aprilie, i javlja se problem sto napraviti sa aprilijinim dilerima, uzeti im apriliu i dati piaggio dilerima, dati im i piaggio i zabraniti im sve drugo, ostaviti im i apriliu i ono sto prodaju... sto varijanti je, a vjerojatno ce se stvar rjesavati pojedinacno, od dilera do dilera, ovisno o statusu i uspjesnosti. u svakom slucaju bit ce zanimljivo, meni kao kymcovom agentu posebno, jer puno dilera dijelimo s apriliom :)

na zalost, dok 50ccm trziste tone, ovo zanimljivije trziste tesko da ce zasjati. kod nas je situacija zasrana iz dva razloga, jedan je sto ljudi nemaju bas para za skutere jace od 50ccm kao u zapadnoj evropi, a drugi je ta nesretna A kategorija koja je sve skuplja i zeznutija za poloziti. tu se trziste suzava.
a to je prava steta, jer se 125ccm trziste ful zahuktava, honda ima onaj kineski lead (se tako zove) 110ccm, kymco ima 125ccm agility vec za 13.900kn, people 125 za  14.900 na akciji, a bet&win za 18.900. kad pogledas da je sve iznad 50ccm optereceno sa 13% trosarine, vidi se koliko su povoljni sad takvi skuteri. jos da se mogu, kao i vani, voziti sa B kategorijom... drzava bi profitirala visestruko, od trosarine, koe za male nema do ekologije jer nema ispusnih plinova koje bacaju 2-taktni motori... u biti, to mi nikako nije jasno, umjesto da bace trosarinu na 50ccm koji su zagadjivaci i da stimuliraju prodaju 4-taktnih vozila, oni rade suprotno.

tesko je predvidjeti koliko ce kinezi prodavati ove godine. krenuli sa sa velikim cijenama i jos vecim rabatima, i po 30%, ali zeznuli su ih proizvodjaci koji prodaju doslovno svakome, i sad se prodaju sa puno manjim marzama, i dileri vise niti ne zele drzati kineze, jer nema nikakve podrske, nema zarade i ljudi kojima se ta govna kvare vise im za vratom 2 godine, jer on je taj, svojim imenom i prezimenom, a i postenjem, koji mu je prodao to smece, a ne bionatura, ili ingkart, ili lido, ili lupa-pet, ili pitaj boga tko :) dok se dileri malo ne drmnu i ne kazu dosta smeca, nece minuti prodaja kineza, ciji uvoznici imaju jednostavnu filozofiju "take money and run" :)

u svakom slucaju, bit ce jako zanimljivo.
Evidentirano

ivach13

• **
  • Vozi: ne vozi 636 !!!
« Odgovori #18 : 06. Ožujak 2006, 22:56:00 »

moja susjeda (ko za qurac) kupila BAOTIANA nekakvog 50 ccm 4-takt.

nesmijem izać iz kuće i primit se bilo čega oko svog kawca i evo ti nje......feder od nogare...kontakt brava....pukla kopča plastike nekog oklopa.......................

a moj japa i ja kupili lapo/lapo (14000 kn)viva city 50 na kredu na 3 god. i svaki 250 kn mjesečno

ja s njim išao svuda ,pa i do dućana i jel mi vjerujete da nemam pojma koliko troši,ni kaj su to servisi.....

znam kaj je servis ,al samo onaj 1.    skidanje blokada...

Pugsley Adams

• **
« Odgovori #19 : 06. Ožujak 2006, 23:52:27 »

Ako ovu situaciju pogledate iz svijeta automobila ispada da bi svi u najmanju ruku vozili auto od 200ks, a ne kliace sa 60ks koji su hrvatski prosjek. Veliki dio kupaca malih skutera (ne racunajuc klince) traze skuter koji ide od tocke A do tocke B. Performanse nisu primarne, a cijena je ta koja ih stimulira pri kupnji. Problem kineza bez dijelova je problem drzave koja nije regulirala standarde homologacije i neznam vec cega, kad je dozvolila prodaju bez podrske proizvođaca, uvoznika i na kraju dilera. Mene kao korisnika nebi trebalo zanimati zasto taj lanac ne funcionira, jednostavno zato sto je moj jedini kontakt s dilerom i njega cu pohvalit ili pokudit za rad. Sta ja imam s nekim kinezom koji je zaduzen za dijelove? Dakle te isprike su po meni bezveze. Kad se uvede red na trziste tek onda ce se vidjeti ko nudi najvise za najmanje novaca.
Evidentirano

joke

« Odgovori #20 : 07. Ožujak 2006, 14:18:51 »

2 Puglsey; Red na tržište mogu jedino na pravi način uvesti sami kupci, koji bi trebali prepoznat (ne)kvalitetu kineza i "kaznit" ih kupnjom nekog drugog proizvođača koji ima bolji odnos uloženo/dobiveno.
Ovo stoji u potpunosti, jer kako drugačije objasniti nepostojanje booma zongshena u Italiji. Po riječima jednog poslovnog čovjeka iz Italije eksplozija kupnje zongshena je i postojala prije 2-3 godine, ali je još veća bila eksplozija nezadovoljstva kupaca koja je rezultirala totalnim bojkotom i nestankom te marke s tržišta.

2 djenka; Kratko i jasno. Tvrtka koja se bavi prodajom statistike za moto tržište u RH ,"low cost" skutere definira kao one koji su u cijenovnom razredu ispod 10000 kn. Bespotrebno je iz te grupe izdvajati Kymco, Sym ili Piaggio. Oni su samostalan cijenovni razred i na moju sreću ne uspoređuju se pri određivanju stimulacijske plaće s ostalim skuterima iste zapremine.

p.s. koja su tri najprodavanija skutera iz Kymco ponude, bez obzira na zapreminu?
Evidentirano

paky

• Vozi: na jednom od dva kola
« Odgovori #21 : 08. Ožujak 2006, 11:18:42 »

Gle ti skuteri nevaljaju kurca stvarno al njihova potrošnja i troškovi održavanja su jeftiniji nego da biciklu voziš :LOL: a piaggio npr 2t neki troši i ulje i dosta goriva dok ovi ne troše apsolutno ništa. Ima mi stric takvog kineza jednog boatijan neki :mrgreen: natanka san 20 kn na benzinskoj i možeš se vozit jedno 120km s time  :palacgore:  . Je da kočnice nevaljaju i da imaš osjećaj da će ti volan u rukama ostat al čak ide i na zadnje  :D Što se tiće dijelova i oni nisu skupi
Al jebo me dan ako ovaj piaggio nije poludio sa cijenama dijelova, ovo stvarno nije normalo  :misli:
Treba netko da ih spusti na zemlju  :misli:
Evidentirano
Do you need Stunt Show?? Info about prices and bookings at:   www.pakystunt.com[/size]

Nike

• NIXON - DALMATI MC
  • Vozi: YAMAHA FZ6N, YN50
« Odgovori #22 : 08. Ožujak 2006, 13:17:17 »

Gle ti skuteri nevaljaju kurca stvarno al njihova potrošnja i troškovi održavanja su jeftiniji nego da biciklu voziš :LOL: a piaggio npr 2t neki troši i ulje i dosta goriva dok ovi ne troše apsolutno ništa. Ima mi stric takvog kineza jednog boatijan neki :mrgreen: natanka san 20 kn na benzinskoj i možeš se vozit jedno 120km s time  :palacgore:  . Je da kočnice nevaljaju i da imaš osjećaj da će ti volan u rukama ostat al čak ide i na zadnje  :D Što se tiće dijelova i oni nisu skupi
Al jebo me dan ako ovaj piaggio nije poludio sa cijenama dijelova, ovo stvarno nije normalo  :misli:
Treba netko da ih spusti na zemlju  :misli:
Usporedi cijene dijelova Piaggia i ostalih poznatijih tvrtki...
Evo za runnera 50:
ležaj radilice 60 kn
Prsten 35 Kn
Sve brtve 50 kn
Evidentirano
D.F.F.D.

Pugsley Adams

• **
« Odgovori #23 : 08. Ožujak 2006, 13:18:50 »

2 Puglsey; Red na tržište mogu jedino na pravi način uvesti sami kupci, koji bi trebali prepoznat (ne)kvalitetu kineza i "kaznit" ih kupnjom nekog drugog proizvođača koji ima bolji odnos uloženo/dobiveno.
Ovo stoji u potpunosti, jer kako drugačije objasniti nepostojanje booma zongshena u Italiji. Po riječima jednog poslovnog čovjeka iz Italije eksplozija kupnje zongshena je i postojala prije 2-3 godine, ali je još veća bila eksplozija nezadovoljstva kupaca koja je rezultirala totalnim bojkotom i nestankom te marke s tržišta.

Mislim da nisi u pravu. Ako zanemarimo probleme sa dijelovima, dakle uslugu nakon prodaje, kinezi su zanimljivi. Ne kvare se puno (po mojim saznanjima), stedljivi su, jeftini i kao proizvod i za odrzavanje. Dakle najveci je problem u servisu. Kupac nije u mogucnosti kontrolirat te stvari i mislim da bi tu ipak trebala drzava reagirat i odredit zakonsku regulativu za uvoz takvih proizvoda.

Sto se tice Italije to je potpuno druga prica, mi nemamo niti njihov standard niti industriju skutera. Kod njih je sigurno puno manja razlika u cijeni između njihovih i kineskih skutera, carina, porezi itd... Da ne spominjem "kupujte talijansko" nacin razmisljanja. Prodati kineski skuter talijanu je kao prodati frizider eskimu. Vrlo tesko.
Evidentirano

joke

« Odgovori #24 : 08. Ožujak 2006, 14:41:35 »

Ne govorim ja da je kvaliteta zongshena loša, ali kad govorimo o proizvodu normalno je da u njega uračunamo i postprodajnu podršku(servis, rez. djelovi) a to im je slaba točka.

p.s. u Italiji Zip koji se proizvodi u Kini košta 10360 kn, a kod nas 8750, znači standard i domoljublje nemaju veze s tim, stvar je čisto u njihovom poznavanju onoga što kupuju
Evidentirano

Str: [1] 2 3  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.16 sekundi uz 16 upita.