ajde da i ja bacim moja dva centa.
trziste skutera od 50ccm je u evropi, narocito u italiji, francuskoj i spanjolskoj, u velikoj krizi. Ljudi imaju sve vise para, i zele voziti sve vece i jace skutere. Skuteri od 50ccm se prodaju sa malim marzama, kupuju ih razbijanju i reklamacijama skloni klinci, i to se trziste gasi, sigurno i prilicno neumitno. Prava lova lezi u velikim skuterima, od 125ccm na gore.
zato proizvodjaci sve vise ulazu u razvoj vecih skutera.
koji novi model od 50ccm je izasao u evropi zadnjih par godina? Evo ga, novi runner, mozda derbi gp1... Ostalo je samo recikliranje, bez nekih velikih noviteta. I da, peugeot jetforce, teska blamaza od skutera.
a s druge strane, koliko je izaslo modela 125-500?? Beverly, x9,x8,nexus,sportcity,atlantic,scarabeo,spidermax,madison... a gdje su jos suzuki,yamaha,honda kymco... honda vise niti ne radi 50ccm skutere odavno, a honda je ta koja vedri i oblaci i postavlja trendove, zajebavaju se sa zoomerom

na prvi pogled, kod nas trziste od 50ccm raste. Medjutim, ako se pazljivije analizira, i iz statistike izuzmu skuteri od 4000 kuna, vidimo da je trziste dozivjelo ozbiljan pad. Jer, ovi jeftinjaci su otvorili sasvim novo trziste, koje nije niti postojalo do njihove pojave.
no, trend smanjenja prodaje 50ccm skutera, postojao je vec i u 2004, dok su se kinezi prodavali po 10000kuna, u prvih osam mjeseci 2004, trziste je bilo slabije 20% nego godinu prije, golemih 20%.Tek tada kinezi krecu ofenzivnije, i smanjuju cijene, i trziste na njihovim krilima ostvaruje isti rezultat kao u 2003. Ali samo na prvi pogled, a u biti je u krizi.
u 2005 trend se nastavlja, na jednoj drugoj temi u forumu sam naveo rezultate prodaje po markama, preciznije njihov pad, svi su pali, a najveci gubitnici su gilera, peugeot i aprilia, a jedini istinski dobitnik lani je bio kymco, koji je znacajno snizio cijene, i uspio profitirati u novom rasporedu snaga, izdvojivsi se kao zlatna sredina. iako, tesko je sad biti pametan pa reci, sta je razlog da je kymco duplao prodaju, a svi ostali su pali, mozda je mreza pocela raditi bolje, mozda je imao srece...
kako ce biti ove godine, tesko je predvidjeti, nadam se samo da se nece ponoviti 2004 kad je kisilo do lipnja i nije bilo nikakve prodaje

moja pretpostavka je da ce gilera opet zasjati, jer je novi runner zaista zakon, a i piaggio ce se dignuti jer je cijena kineskog zipa odlicna. peugeot ce jos vise potonuti, i bitka za trece mjesto vodit ce se izmedju gilere i kymca, a peugeot ce ostati iza.
na trzistu ce malo potresa donijeti i aprilia, odnosno piaggio hrvatska koja preuzima distribuciju aprilie, i javlja se problem sto napraviti sa aprilijinim dilerima, uzeti im apriliu i dati piaggio dilerima, dati im i piaggio i zabraniti im sve drugo, ostaviti im i apriliu i ono sto prodaju... sto varijanti je, a vjerojatno ce se stvar rjesavati pojedinacno, od dilera do dilera, ovisno o statusu i uspjesnosti. u svakom slucaju bit ce zanimljivo, meni kao kymcovom agentu posebno, jer puno dilera dijelimo s apriliom

na zalost, dok 50ccm trziste tone, ovo zanimljivije trziste tesko da ce zasjati. kod nas je situacija zasrana iz dva razloga, jedan je sto ljudi nemaju bas para za skutere jace od 50ccm kao u zapadnoj evropi, a drugi je ta nesretna A kategorija koja je sve skuplja i zeznutija za poloziti. tu se trziste suzava.
a to je prava steta, jer se 125ccm trziste ful zahuktava, honda ima onaj kineski lead (se tako zove) 110ccm, kymco ima 125ccm agility vec za 13.900kn, people 125 za 14.900 na akciji, a bet&win za 18.900. kad pogledas da je sve iznad 50ccm optereceno sa 13% trosarine, vidi se koliko su povoljni sad takvi skuteri. jos da se mogu, kao i vani, voziti sa B kategorijom... drzava bi profitirala visestruko, od trosarine, koe za male nema do ekologije jer nema ispusnih plinova koje bacaju 2-taktni motori... u biti, to mi nikako nije jasno, umjesto da bace trosarinu na 50ccm koji su zagadjivaci i da stimuliraju prodaju 4-taktnih vozila, oni rade suprotno.
tesko je predvidjeti koliko ce kinezi prodavati ove godine. krenuli sa sa velikim cijenama i jos vecim rabatima, i po 30%, ali zeznuli su ih proizvodjaci koji prodaju doslovno svakome, i sad se prodaju sa puno manjim marzama, i dileri vise niti ne zele drzati kineze, jer nema nikakve podrske, nema zarade i ljudi kojima se ta govna kvare vise im za vratom 2 godine, jer on je taj, svojim imenom i prezimenom, a i postenjem, koji mu je prodao to smece, a ne bionatura, ili ingkart, ili lido, ili lupa-pet, ili pitaj boga tko

dok se dileri malo ne drmnu i ne kazu dosta smeca, nece minuti prodaja kineza, ciji uvoznici imaju jednostavnu filozofiju "take money and run"

u svakom slucaju, bit ce jako zanimljivo.