Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 ... 8 9 [10] 11   Dolje

Autor Tema: Aprilia Pegaso 650 ie koliko nas ima?  (Posjeta: 9931 )

vuki r

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Aprilia Pegaso 650 i.e
Odg: Aprilia Pegaso 650 ie koliko nas ima?
« Odgovori #225 : 03. Rujan 2011, 22:48:16 »

Trebam pomoć! Danas sam se vozio i u jednom trenutku je motor počeo gubiti snagu i ugasio se. Nakon toga pošto sam bio na nizbrdici upalio je "na guranac" i normalno radio. Krenuo sam dalje i nakon 3-4 km opet ista stvar, ugasio se pa sam ga kombijem otfural doma. Smunjao sam na akumulator i provjerio sam i bio je preslab. Stavili smo drugi i upalio je bez problema ali po instrumentu polaku slabi pa si mislim da je do alternatora. Molim majstore za savjet kak je to na ovom motoru rješeno i sta dalje napraviti. Hvala!!!

Evidentirano

GeM

• **
  • Vozi: Aprilia ETV1000-Capo Nord
« Odgovori #226 : 03. Rujan 2011, 23:59:16 »

Ako krenemo od pretpostavke, da si dobro utvrdio da se akumulator prazni zbog
slabog punjenja , a ne zbog prevelike potrošnje ili neispravnog samog akumulatora,

tada prvo treba utvrditi da li je uzrok slabog punjenja
- generator  ( alternator)
- regler ( ispravljač napona s generatora i regulator napajanja/punjenja akumulatora )

Za provjeru generatora Ti treba univerzalac koji je u stanju mjeriti
- izmjenični napon ( 200VAC )
- relativno male otpore ( 1 Ohm i manje )

Generator je s reglerom spojen preko konektora ( tri žute ili žuto-crne podeblje žice ), kojeg za potrebe ispitvanja treba razdvojiti.  Ispitivanje se provodi na razdvojenom konektoru, na strani povezanoj s generatorom.

Naponsko ispitivanje se radi pri upaljenoj mašini ( mašina radi  s raspojenim konektorima na akumulatoru, i to joj ne smeta ), gdje sva tri mjerenja napona između tri kleme trebaju davati isti iznos ( tri kleme - tri mjerenja napona : između vanjskih klema, između središnje i lijeve, između središnje i desne )
Na leru očekuj napone reda 20V ( AC ; izmjenično ) , a kod cca 4000 RPM vjerojatno su reda 50 -70V
( ne znam točne iznose za 650ie generator ). Bitno je da su naponi između svih parova isti i da imaju proporcionalnost s  RPM.

Mjerenje otpora se provodi s ugašenom mašinom. Mjerenje otpora između navedenih parova treba dati isti iznos, koji je reda 1 ohm ili manje ( bitno je da je približno isti između svih parova, sam iznos nije toliko bitan ! ). Mjerenje otpora između klema i mase teba rezultirati opet međusobno istim vrijednostima, no ovaj puta vjerojatno na gornjoj granici mjerljivosti ( MegaOhmi ).

Ako je generator "prošao" navedene testove, velika vjerojatnost je da je neispravan regler.
Ispitivanje reglera je znatno složenije i zahtijeva "egzotičniju" opremu, stoga, za danas ostanimo samo na generatoru !

Evidentirano

Alera Dugi

• Vozi: KTM LC4 transformer
Ispitivanje generatora (alternatora)
« Odgovori #227 : 04. Rujan 2011, 11:38:55 »

Jesam vec spomenuo da mi je zao sto ne servisiras motor koji ja vozim.
Dajes brdo dobrih detaljno opisanih savjeta!  :palacgore:
Evidentirano
Nema Beda

vuki r

• **
« Odgovori #228 : 04. Rujan 2011, 12:20:03 »

Kao prvo da ti se zahvalim na savjetima, stvarno si mi puno pomogao a vjerujem i mnogim drugima.
    Provjerili smo alternator na način koji si napisao i vrijednosti su iste kao i mjerenje otpora koji je na svim parovima 0,9 ohm. Znači prema ovom mjerenju alternator je ok. Ponovo smo stavili akumulator od prijatelja i snaga polako pada, brže kad se doda malo gasa. Molim te za savjet kaj dalje napraviti, provjeravati regler ili ga mjenjati???
Evidentirano

GeM

• **
« Odgovori #229 : 04. Rujan 2011, 13:44:37 »

Ako možeš privremeno posuditi zamjenski regler, i on Ti omogući punjenje, to bi bila najjednostavnija i najsigurnija "dijagnostika" da stari treba zamijeniti ( realno - popravka starog nema ! ).

Za nabavu zamjenskog regler postoji naravno najsigurniji, ali i najskuplji put kupnje novog preko servisne mreže !

Odičan put može biti povoljna kupnja rabljenog reglera ( isti tip koji imaš ), uz "garanciju" da je ispravan !

Dobar put i "izazovan" može biti traženje zajedničkog rješenja s  http://www.regler.sper.hr/

Najizazovniji put je korištenje reglera s nekog od "rashodovanih" japanskih / korejskih / kineskih drloga. s deklariranom snagom alternatora od barem 270 W ( 20 - 30 A regleri ; više=bolje ; treba stati u raspoloživi prostor za ugradnju ! ; poželjne iste točke montaže ).
Gotovo svi "žuti" koriste Shingendenove reglere ( ili kopije ! ). Trebaš ispravan regler istih dimenzija i površine rebara za hlađenje, s istim ili večim presjekom žutih žila ( 3 žute - za priključak alternatora ). Malo dilema može biti oko priključka "naponskih vodova" ( crveni , ... ) na postojeću instalaciju jer je dokumentacija Shingendenovih reglera nedostupna. No s malo razumijevanja i pokušaja, a pogreške ne bi trebale biti rizične, vrlo je vjerojatan pozitivan rezultat koji će Ti ostaviti popriličan osjećaj zadovoljstva da i se sam izborio s problemom.
Ako kreneš tim putem, svakako se javi zbog još ponekog savjeta, naravno uz tip i/ili sliku reglera s kojim bi se pokušalo riješiti problem !

Evidentirano

GeM

• **
Odg: Ispitivanje generatora (alternatora)
« Odgovori #230 : 04. Rujan 2011, 14:40:27 »

Jesam vec spomenuo da mi je zao sto ne servisiras motor koji ja vozim.
Dajes brdo dobrih detaljno opisanih savjeta!

Hvala,
ograničavam sa samo na održavanje svojih motora, te poneki dobronamjeran, i nadam se koristan savjet "kolegama u neprilici" !

Česta je dilema koliko se "neprofesionalnim savjetima" miješati u vode onih koji od toga žive.
Potreba da imam maksimalno pouzdan motor na svojim putovanjima natjerala me da motor gotovo u potpunosti sam održavam. Do sada se to pokazalo kao bolji izbor.
A da svoj motor i generalno mehaniku i elektriku motora treba relativno dobro poznavati, smatram gotovo imperativom za korištenje motora za dulja putovanja.
Možda se veći broj putnika i "putnika" s time neće složiti, no posljedni primjer s Teheranskih ulica ( ovogodišnje putovanje po Iranu ),
na kojima me uslijed višesatnog "puzanja" na temperaturi od 44-46 st.C iznevjerio upravo regler
( naravno, nije "pizza proizvod", već upravo "referentni proizvod japanske tehnologije ), mi je popriličan dokaz ispravnosti takvog stava.

Uspješno dijagnosticiranje kvara u nesvakidašnjim okolnostima, te uvjetima koji podosta otežavaji i rad i razmišljanje !

Evidentirano

vuki r

• **
« Odgovori #231 : 04. Rujan 2011, 15:34:48 »

Kad ovo riješim javim se da popijemo koju dobru cugu (zaslužil si).
Jel regler ona rebrasta stvarčica iznad auspuha?
Evidentirano

GeM

• **
« Odgovori #232 : 04. Rujan 2011, 16:07:02 »

Da , i više manje, svi su podosta slični !

( na slizi : Shindegen SH541G-12 kao originalna izvedba za Apriliu ETV1000 / capo Nord )
Evidentirano

vuki r

• **
« Odgovori #233 : 04. Rujan 2011, 16:42:18 »

Ok hvala ti! Našel sam frajera u Vrapču kaj ih radi . Koliko sam uspio vidjeti košta oko 325 kn pa ću uzeti novi....
Evidentirano

GeM

• **
« Odgovori #234 : 04. Rujan 2011, 17:49:37 »

Ako misliš na
http://www.regler.sper.hr/
i regler
14V-3F-15A-B  ,
bojim se da on kao 15 A regler nije prikladan izbor za 650ie.

On je dovoljan za obični 650 , no 650 ie zahtijeva barem 20 A regler

Evidentirano

vuki r

• **
« Odgovori #235 : 04. Rujan 2011, 22:40:52 »

Koji je tvoj prijeddlog jer nevidim da ima 20A nego samo 15 i 30 A. Dali uzeti jači pa ga pripasati ili neka druga opcija???Oprosti na gnjavaži al moram to srediti ... ima se još za voziti do zime!!!!
Evidentirano

GeM

• **
« Odgovori #236 : 04. Rujan 2011, 23:29:40 »

Mislim da moraš uzeti jači od 15A.

Raspitaj se u SPER-u da li Ti mogu  30A/200V elektroniku mogu upakirati u manji hladnjak ( B tip ), koji ti još po svojim dimenzijama vjerojatno stane u motor bez posebnih prerada ( To bi bio 14V-3FHV-B  u dimenziji 88x100x35 mm ).

Ne bi bilo loše da provjere napon generatora na max. RPM.  Mislim da on prelazi 100V i da 3F ne dolaze u obzir, odnosno da moraš imati 3FHV tip.

Evidentirano

biso1

• **
  • Vozi: gsx750f
« Odgovori #237 : 05. Rujan 2011, 05:51:05 »

Ma  gem je jedan od doktora Za aprilie i uvijek se javi sa savjetom, sta god sam trebo, covijek se javi, salje mailom , sta kod treba :palacgore:
Evidentirano
biso

vuki r

• **
« Odgovori #238 : 22. Ožujak 2012, 21:45:47 »

U Garagearts Boris promjenio lanac i lančanike, napravio dobar servis i Pegy spreman za sezonu. Nakon servisa kao da je drugi motor. Sve pohvale ekipi u servisu, tnx !!!
Evidentirano

simunida puhalo

• *
« Odgovori #239 : 02. Travanj 2012, 17:48:53 »

sad je opet sve normalno .. i pali i vozi i ne grije se .... cudno  :?

ekipa pozdrav od pegasa iz zadra  :021: služi me vec dvije godine i prvi problem tocno dijelim sa n0n4m3 napravio sam isto sta i on ali ljudi mi govore da mi je problem u hladnjaku vec neko vrijeme mi se pojavi ovi problem ali nakon svega sta sam ovdje procitao vata me panika nadam se da mi ovaj prvi trosak nakon dvije godine nece oguliti  :misli: bio bi zahvalan i n0n4m3 kad bi mi se javio da znam kako je on otklonio problem....hvala  :misli:
Evidentirano

vuki r

• **
« Odgovori #240 : 08. Travanj 2012, 12:06:33 »

Stavio bi na svoju "kobilu" neke auspuhe da se bolje čuje al opet da ne ubija pa molim prijedog ljudi sa iskustvom !!! Ako se mijenjaju auspusi dali treba kaj posebno poštelavat na agregatu???Tnx
Evidentirano

DaRRth Vader

• Vozi: YAMAHA STRIKES BACK
« Odgovori #241 : 08. Travanj 2012, 13:40:22 »

Stavio bi na svoju "kobilu" neke auspuhe da se bolje čuje al opet da ne ubija pa molim prijedog ljudi sa iskustvom !!! Ako se mijenjaju auspusi dali treba kaj posebno poštelavat na agregatu???Tnx
nahrani svinje i niš ne diraj.... :wink:
samo se vozi i sve će ti sjesti na mjesto...  :palacgore:
za tvoje godine nije primjereno da ti prdi u glavi... :LOL:
i treba ponovo podesiti ubrizgavanje prema "novim" auspusima inače ti se može dogoditi da se vrati na staru "snagu" prije servisa... :021:
Evidentirano
Ten steps towards happiness !!!!!!!! Steps One to Nine have been done. Step Ten has begun. :) :P

vuki r

• **
« Odgovori #242 : 08. Travanj 2012, 17:29:23 »

Imaš ti i pravo, bolje mi je tu lovu potrošiti na putovanje :palacgore:
A sad baš lijepo ide :021:
Sretan Uskrs tebi i obitelji!!!
Evidentirano

Aureus

• *
  • Vozi: Aprilia Pegaso 650
« Odgovori #243 : 10. Travanj 2012, 10:58:33 »

imam jedan problem pa ako moze pomoc ...

istopio mi se airbox na jednom dijelu , vidim da je prethodni vlasnik lijepio nesto i kemijao ali bezuspjesno jednostavno je plastika preblizu grane od ispuha...

sad me zanima kako najjednostavnije skinuti airbox i kako to efikasno popraviti ... zvao sam lika u oglasniku za airbox polovni trazi 500 kn ... ipak bi svoj reparirao ..
Evidentirano

Carki

• **
  • Vozi: Aprilia Pegaso Strada
« Odgovori #244 : 11. Travanj 2012, 22:34:51 »

Toliko Pegasa u gradu i okolici a nitko neće navrati na pivu da se pokrene neki Pegaso klub  :(

Nemojte da moram prodati Pegija i kupiti KLEmpu :mrgreen:
Evidentirano
.             /\       
LUCKY   /__\    13
              /\

Zubakis

• **
« Odgovori #245 : 11. Travanj 2012, 23:01:25 »

Toliko Pegasa u gradu i okolici a nitko neće navrati na pivu da se pokrene neki Pegaso klub  :(

Nemojte da moram prodati Pegija i kupiti KLEmpu :mrgreen:
Nemoj samo to...s konja na magarca... :mrgreen:
Evidentirano

zvjerko rider

• *
  • Vozi: Aprilia
« Odgovori #246 : 11. Svibanj 2012, 21:54:25 »

Što je aprilijaši , nitko ništa ne piše , stalno se vozite ili ... ?  :)   Evo lagani problem ( nadam se lagani ) . Bio sam u vožnji nekih 200 km , supruga i ja na motoru , natovareni stvarima. Spustio sam u nižu da mogu proći par kampera na staroj jadranskoj i čuo sam kako mi se promjenio zvuk  motora , nekako dublje ( stručno rečeno prdavije  :? ) kada sam na manjim okretajima i dodam jače gas. U vožnji ne gubi snagu ali imam osječaj da motor ima jače vibracije i više ispucava na auspuhu prilikom smanjenja gasa. Čuo sam danas od frenda umirujuču verziju da je vjerojatno svječica svirnula , pa ču prvo to sutra probati zamjeniti jer i tako bi bilo vrijeme. Da li je netko imao sličan problem ili možda pretpostavlja što bi moglo biti ?
Evidentirano

zvjerko rider

• *
  • Vozi: Aprilia
« Odgovori #247 : 16. Svibanj 2012, 21:04:38 »

Nova varijanta  :)  Svječica nije u pitanju , da li je moguče da su pojačane vibracije zbog nekog nosača ( puknutog , ... ) ?
Evidentirano

Tunja KT

• **
  • Vozi: Aprilia Pegaso 650
« Odgovori #248 : 23. Svibanj 2012, 21:10:55 »

E ovako! Pozdrav Aprilijašima u ovoj temi! Da se onda i ja prijavim! Kupio Pegasicu 2002. fino uščuvana! Sad je imam tjedan dana, srećom bez problema. Pratim temu, pa u slučaju da zatreba, javim se! O ostalim :piva: druženjima se još dogovaramo u naredno vrijeme!  :palacgore:
Evidentirano

vuki r

• **
« Odgovori #249 : 23. Svibanj 2012, 23:43:56 »

Mogli bi se naći kad se popravi ovo sranje od vremena, malo na  :021: pa na neku klopicu i cugu da razmjenimo iskustva!!!
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11   Gore

Stranica je generirana za 0.135 sekundi uz 15 upita.