.:: MOTORI ::. > Rasprave o servisima, dilerima i opremi

Pranje kožnog odijela u perilici rublja

(1/26) > >>

Tommee:
Dakle, kao što naziv teme kaže radi se o pranju u perilici rublja. Ovaj puta ne postavljam pitanja već samo prenosim vlastito iskustvo.  8)
Ako netko smatra da tema ide negdje drugdje ili je nepotrebna neka moderatori slobodno premjeste.  :D

Nakon nekih 30 000 km odijelo se poprilično usmrdilo. Najgore je bilo to što su mjesta poput protektora kod koljena i slični pregibi bili katastrofalni. Nakon vožnje i skidanja odijela mirisi nisu zaista bili više za toleriranje. Budući sam već prao kožne rukavice na taj način odlučio sam ovoga puta riskirati sa nimalo jefinim odijelom. Moralo se oprati kako spada, kad tad. Dakle problem nije bio taj što je odijelo zmazano izvana to se ionako lako riješi. Bakterije i ustajalost iznutra su bili totalno nehigijenski.  :mrgreen:

Prvi korak vađenje svih protektora, leđnoga, u ramenima, koljena i što sve već ima. Nakon toga slijedi potapanje odijela u kadi punoj mlake vode. Ništa dramatično, ionako se smoči kada se vozi po kiši. Problem sa kožom ne leži u tome već je problem sušenje i pucanje kože.

Nakon ove rutinske operacije slijedi temeljito paranje izvana. Kada je odijelo već ionako cijelo mokro puno ga je lakše izvana oprati kako spada nego mrljati nekom krpicom. Gotovo sve što je dobro i za našu kožu prolazi i za ovu obrađenu. Dakle neki blagi sapun za ruke  :mrgreen: je sve što je dovoljno za pranje izvana, prije stavljanja odijela u perilicu rublja.
 
Slijedi mukotrpno četkanje nekom mekom četkom kako bi se uklonile sve nakupljene nečistoće i sva gamad koju sam pobio  :mrgreen:

Po boji vode odmah je bilo jasno kako je "čisto" sve bilo.  :mrgreen:

Nako što je završeno vanjsko pranje slijedi okretanje odijela naopako kako bi se u perilici dobro oprao najbitniji dio, unutrašnjost odijela.

Odabran je blagi program na perilici sa puno ispiranja, temperatura pranja 40 stupnjeva jer ništa koži ne može biti na toj temperaturi. Koristio se tekući prašak za rublje, bez ikakvih omekšivača ili tko zna čega sve ne, nema potrebe za glupostima da ne oštete kožu, a tekući prašak je sasvim dovoljan da potpuno opere podstavu. Prvo jedan dio odijela pa drugi, nema šanse da bi perilica preživila sve odjednom, preteško je.  :D
Nakon pranja odijelo kao da je tek izašlo iz dućana, o čistoći unutrašnjosti neću niti govoriti.

Slijedi jos jedan dosadan dio, a to je mazanje kože kremama kako ne bi ispucala. Prvo treba ostaviti odijelo 24 sata da se suši u prostoriji, postupno i prirodno bez ikakvih dodatnih izvora topline. Dakle nakon pranja, slijedeći dan se kreće sa mazanjem, dok je odijelo još lagano vlažno! Računajte da će odijelo ako ga budete prali van upotrebe biti barem 4 dana, čisto da znate ako imate vožnju isplaniranu.  :mrgreen:

Mazati treba zaista obilato. Osobno koritim "specijalizirane" kreme, a ne ove za ruke. Nekima su se sa ovim kremama za ruke pojavile bijele mrlje nakon što bi se krema upila i osušila, drugima pak ne. Bitno je naglasiti da nije dovoljno samo tanko namazati sve ravne površine već doslovno treba uliti losion u sve šavove kako bi se koža tu dobro natopila i ostala mekana inače će tu prvo popucati. Zbog toga je zgodnije za prvo mazanje imati losion koji je rijeđi, a ne kremu. Dakle sa tim ne treba štediti, a koža će tu kremu "popiti" već za desetak minuta.

Nakon prvog dana isto ponoviti slijedeći dan, već se osjeti koliko je koža mekana i koliko joj treba kreme. Nakon toga mažem i treći dan i nakon što se sve upije odijelo je spremno. Napomena, za cijeli postupak nije dovoljna samo jedna bočica losiona, odnosno kreme.


Eto to bi bilo to, posla ima za takvu glupost i preko glave.   :hura:

bullitt:
Svaka čast na podjeli ovog iskustva :palacgore:.,pošto imam zasad novo kožno odijelo još mi takvo pranje ne treba,ali kada dođem do te usmrđene faze :mrgreen: vrijedi znati da se to može riješiti i na ovakav način.,neznam kako bi to riješile kemijske ćistionice možda.,ali svejedno  :palacgore:

e btw.,koliko dođu ti losioni i kreme za kožu?

mate:
Fali ti zadnji dio pripovjetke: jedan fini oglas u kojem se prodaje kombinezon, nošen dva puta, kao nov. :mrgreen:

Tommee:

--- Citat: mate - 17. Ožujak 2010, 22:44:36 ---Fali ti zadnji dio pripovjetke: jedan fini oglas u kojem se prodaje kombinezon, nošen dva puta, kao nov. :mrgreen:

--- Kraj citata ---

Pih nije to meni napeto, ne prodajem  :mrgreen:

Tommee:

--- Citat: bullitt - 17. Ožujak 2010, 22:44:17 ---Svaka čast na podjeli ovog iskustva :palacgore:.,pošto imam zasad novo kožno odijelo još mi takvo pranje ne treba,ali kada dođem do te usmrđene faze :mrgreen: vrijedi znati da se to može riješiti i na ovakav način.,neznam kako bi to riješile kemijske ćistionice možda.,ali svejedno  :palacgore:

e btw.,koliko dođu ti losioni i kreme za kožu?

--- Kraj citata ---

Losion je 45 kn, a krema 35 kn  :D

Naravno zavisi di kupis, ima tog i jeftinijeg i skupljeg.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju