Ivalo, Finska.
23:30 po lokalnom vremenu a sunce viri kroz krošnje borova. Dobra!!

Jučer sam bio bez neta
pa nije bilo update-a.

Jučerašnje jutro sam proveo u laganoj vožnji Stockholmom.
Put Stockholm-Umea je bio solidan. Prethodni dan sam se priviknuo na ograničenja brzine pa sam uživao u putu. Lagano, bez žurbe i prije sedam sam bio kod mojih domaćina. Večerica, malo neobaveznog ćaskanja i spavanac.
Jutros sam zategnuo lanac, dosta se bio olabavio, i krenuo put Ivala. Kako su se oblaci nadvili nad Umeu, zaključio sam da je krajnje vrijeme da uložim u vodonepropusnu torbu da sklonim vreću za spavanje od eventualne kiše.
Današnji dan su obilježile nebrojene kamere za snimanje brzine koje su montirane uz cestu. Svakih par kilometara kamera. Garmin ih je skoro sve prijavio, nekih pet-šest nas je iznenadilo, ali to je ionako samo jedan posto od ukupnog broja

Šalu na stranu, ako se vozite kroz švedsku kad ste na običnoj cesti (jedna traka u svakom smjeru bez fizičke pregrade) vozite po ograničenju jer je doslovno na svakom križanju kamera, a i češće.
Na poluautocesti, ili autocesti kamere su rijetkost ali sam vidio radare, a bogami i presretrača danas.
Toliko o sigurnosti na cesti

Danas sam cijeli dan vozio iza kiše. Cesta mokra, a sunce te grije. I tako sve do Kalixa gdje sam uhvatio oblak. Kako je do tada pola neba bilo kristalno vedro (iza mene), a druga polovica prekrivena tmurnim oblacima (ispred mene), zaključio sam da je vrijeme da stanem na pauzu pa se možda ti oblaci još povuku.
I tako i bi.
U daljini je još uvijek tmurno, navlačim kišnjaka da ne bude iznenađenja. Čim sam krenuo dostiže me talijanski par na bembari (jučer smo se upoznali na semaforima negdje) i vožnju nastavljamo zajedno. Uskoro ulazimo u Finsku, malo autoceste i skrećemo za Rovaniemi. Talijani staju na benzinsku pa stajem i ja da se upoznamo. Ispada da su na bračnom putovanju!!! i idu na Nordkapp naravno. Na benzinskoj srećemo i jedan španjolski par (također na BMW-u) koji iza sebe ima već 5000km.
Nakon razmjenjivanja iskustava i ruta, pregledavanja motora i malo neobaveznog ćaskanja krećemo dalje.
Do Rovaniemia smo za čas, a onda opet sam do Ivala. Tankanje na polarnoj obratnici i na sjever. U Sodankyla-i GPS kaže da više nema zalazaka i izlazaka sunca

Oblačno je i počinje biti hladno, polako ali sigurno sustižem kišu i, napokon

, 60km pred Ivalom, kiša.
Stižem u Ivalo kod mojih domaćina oko 21:30 po lokalnom vremenu. Termometar ispred kuće pokazuje 10 stupnjeva. Lagana večera, sauna, tuš i ko nov sam.
Sutra palim za Nordkapp. Valjda će vrijeme poslužiti.