Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 [4] 5  Sve   Dolje

Autor Tema: Godišnji u Norveškoj 2010  (Posjeta: 6933 )

max23pig

• *
  • Spol: Muški
  • Vozi: KAWASAKI ZR-7S
Odg: Godišnji u Norveškoj 2010
« Odgovori #75 : 25. Srpanj 2010, 19:03:26 »

a kaj reci....  :slinavac: ,,, znaći za  5 dana si bio gori .
Evidentirano

adams

• *
  • Vozi: Yamaha XT660Z Tenere
« Odgovori #76 : 28. Srpanj 2010, 15:15:29 »

Šesti dan, plan je stići u Tromso danas. Po kiši krećemo sa Nordkappa, kava na prvoj benzinskoj i na jugozapad cestom E6. Kiša je prestala čim smo prešli na kopno, a prije Alte se i razvedrilo.
U Alti moj prvi fjord, vrijeme je odlično što utječe i na naše raspoloženje.

Fer u fjordu

Nešto dalje nailazimo na Kvaenangen.

Panorama Kvaenangena

Nakon 50ak kilometara ispada mi lanac što mi kvari raspoloženje. Sreća pa u Olderdalenu nalazim otvorenu mehaničarsku radionu i zatežem lanac. Nesreća je da sam u dva zatezanja lanca prošao pola skale, a nisam prošao pola predviđenog puta. Tu nešto ne štima.
Također je nesreća da sam na Nordkappu zaboravio ručnik te sam sad bez ručnika. Najbolji trenutak da se toga sjetiš je dok ležiš pod motorom na cesti pokušavajući izvući lanac koji se blokirao između vilice i vijka koji drži zupčanik. Sve negativne događaje dana strpati u što kraći vremenski rok. Tako uživaš u većini dana.
Feru i Lori sam rekao neka nastave put a ja ću ih stići na sljedećem tankanju te nakon Olderdalena vozim brže kako bi ih stigao te samim time zanemarujem slikanje.
Oko 19:00 stajemo u Balsfjorden tražiti kamp i uzimamo posljednju hytte za 500NOK. Špeža u obližnjoj trgovini i relaksacija u kampu.
Kamp Bjornebo

Hytte, malo skupa ali zato mala 

Evidentirano
To ride alone is good for the soul
To ride with company is good for the heart

adams

• *
« Odgovori #77 : 28. Srpanj 2010, 16:04:50 »

Sedmi dan, je stići do Bjerkvika i tamo odlučiti da li ćemo na Lofotene ili ne. Dvije stvari mogu utjecati na odluku, vremenske prilike i cijena trajekta Moskenes-Bodo.
Jedino što se promijenilo kad smo stigli u Bjerkvik je to da više nije vedro, ali nitko niti približno nezna koliko košta ferry. Oblaci iznad Lofotena ne izgledaju tako strašno tako da navlačimo kišnjake (za nikad se nezna) i nastavljamo po E10 na Lofotene.
Fer nije obukao kišnjak (vječni optimista) pa se nakon 30ak kilometara zaustavljamo na benzinskoj. Naime počela je kišica.
Tu srećemo čehe koji su preko Poljske, baltičkih zemalja, pazi sad, Murmanska stigli na Nordkapp i također idu za Lofotene. Kažu da je Murmansk totalno ludilo i da su svi lokalci umirali od smijeha kad bi rekli da su turisti koji su došli obići Murmansk.
Dalje nastavljamo po kiši koja sve jače pada. Otoke Hinnoya i Austvagoy prolazimo po kiši uz temperaturu od 11°C, a po tunelima je vječnih 9°C (kao u Postojnskoj jami). Oprostiti ćete što sa ovih otoka nemamo niti jednu sliku, ali svakako vrijedi vidjeti ih pa čak i po ovako lošem vremenu.
Stižemo do mosta koji će nas odvesti na Vestvagoy. Kiša je stala. I dok čekamo na semaforu pred mostom kaže Fer „Ovoliko predivnih krajolika a ja nemam niti jednu fotku sa lofotena“
Našto spremno vadim fotoaparat i ovo je rezultat

Pogled desno

I pogled lijevo

Nastavljamo put Valberga gdje je moj današnji domaćin, Marinus. Velik čovjek!
Primio je Fera i Lori na spavanje bez da smo ga to i tražili. Zauzvrat smo spremili večeru i večer proveli u vrlo kvalitetnom druženju.
Evidentirano

picoda

• Vozi: Tenere
« Odgovori #78 : 28. Srpanj 2010, 16:41:02 »

Lipo putovanje :palacgore: .... samo ruzan neki motor  :mrgreen:
Evidentirano

adams

• *
« Odgovori #79 : 28. Srpanj 2010, 16:42:09 »

Osmi dan, plan je pola dana provesti na Lofotenima pa trajekt za Bodo.
Ali prvo doručak.

Brda iza Marinusove kuće

Nakon Lofotena nisam više updejtao putopis jer su se počele tražiti slike a ja nisam imao vremena iste uploadati, a kamoli za sve to opisati riječima. Svakako su Lofoteni destinacija za barem tjedan dana jer, ako imaš sreće sa vremenom, u tjedan dana će biti dovoljno vedrih dana da ih obiđeš. A vrijedi, i to kako!
Ovo su slike Vestvagoya i Moskenessoya

I detalj

Chillanje na suncu

Negdje

Autoportret

A plaža, a more, a hladno...

Prema Moskenesu

I u luci čekamo trajekt zajedno sa još jednim Španjolskim parom

Trajekt uskoro i stiže te se ukrcavamo i napuštamo Lofotene.

Kornati po buri ili Norveško more

Tri i po sata navigivanja i stižemo u Bodo.

„šikana“ na ulazu u luku

Marina u Bodou. Nisam očekivao ovoliki broj plovila ovako sjeverno

Izlazimo iz trajekta a vani vruće! 24°C! Grad, gužva, kolone.
Civilizacija!
O ne! Zar već?
Prvi grad od Stockholma za mene i uopće mi ne paše. Ljepše mi je bilo na kiši na Lofotenima ili među sobovima u Sarnesu.
Na sreću Bodo nije velik grad pa smo nakon 15-20 minuta već izvan grada na cesti prema Fauskeu. Za sutra je prognoza kiša pa smo odbacili cestu 17. Prespavati negdje oko Fauske i sutra za Trondheim.
Oko 19 stižemo u kamp u Saltdalsfjordu. Hytte available, smještamo se ali je nedjelja i niti jedna trgovina ne radi. Jedini izbor u gradu je lokalna pečenjara, dakle hamburger, pomfri i cola za smiješnih 120NOK. I cola je stvarno ukusna. Isplati se.
Dobra stvar je da se od sutra vozim sa prvacima svijeta :LOL:
Evidentirano

adams

• *
« Odgovori #80 : 28. Srpanj 2010, 16:51:05 »

Lipo putovanje :palacgore: .... samo ruzan neki motor  :mrgreen:

misliš onaj GS?  :LOL:
Evidentirano

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #81 : 28. Srpanj 2010, 21:20:25 »

Eh ta Norveška, europski raj krajobraza... :mrgreen: :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
Opinions of wear, feel, feedback, grip, life will vary as much as the variables of rider, rider weight, skill, experience, personal preferences, road surface, temperature, weather, bike, suspension settings, power, how hard/fast the rider goes, load and something as simple as tyre pressure...

adams

• *
« Odgovori #82 : 29. Srpanj 2010, 05:47:14 »

Deveti dan.
Kad se ujutro probudiš a vani je oblačno nisi baš sretan. Kad to isto jutro pereš zube, a vani počne padati kiša jedino što možeš reći je „che stress!!!“.
Tako je bilo i jutros. Oblačno i hladno i preko svega kiša. A sinoć više od 20 stunjeva.
Čekamo da malo stane da spakiramo motore. Pokušavamo doznati prognozu na recepciji i ništa ohrabravajuće nam nisu rekli. Uglavnom kiša sve do Trondheima, a bogami i cijeli dan.
Plan da pričekamo da kiša stane pada u vodu, doslovno. Navlačimo kišnjake, kacige na glave i pakiraj stvari. Spremni.
Kava na Statoilu i zatezanje lanca.
Propagandna poruka
STATOILOVE benzinske su odlične! Svaka ima servis gdje možeš posuditi ključ 22 da zategneš lanac.
I ne samo to.
Ako na benzinskoj kupiš šalicu i poklopac za istu kava je besplatna. Samo ušetaš, napraviš kavu i to je to!
Šalica 99NOK
Poklopac 49NOK
I besplatna kava u 2010. godini.
Odlična fora.
Statoil postaje naš najbolji prijatelj.
Krećemo put Trondheima. Kiša uskoro prestaje i putem stajemo na polarnoj obratnici za obavezno uslikavanje i trošenje novca na suvenire.
Nisam znao da su se jugoslavenski partizani borili za slobodnu Norvešku.
I to na polarnoj obratnici! Zajebana ekipa, nema šta!!!

Dobro sam se nasmijao uz ovaj spomenik a Španjolci su me samo blijedo gledali. Pokušao sam objasniti ali nisu bili impresionirani.
Slikanje ispred polarcirclezdanja

Sunce se je malo probilo kroz oblake samo da nam natukne kako ovdje može biti lijepo kad je nebo vedro.

Nedugo nakon obratnice pretiču nas Šveđani na 3 KTMa ADV ne mareći puno za ograničenje brzine. Odlični zečevi!
Vozimo za njima i nakon nekoliko kilometara blica mi auto koji dolazi u susret. Policija, prva misao. Nisam očekivao da će me Norvežani upozoravati na policiju. Smanjim brzinu. Još jedan auto mi blica, ali ne blica Šveđanima koji se udaljavaju. Neće biti policija, nešto drugo. Provjeravam prednje svjetlo i to je to. Izgorila žarulja. Hmmm Palim dugo svjetlo i juriš za Šveđanima.

Na sljedećem tankanju kupujem novu žarulju i moram priznati da je to skup sport u Norveškoj. 195NOK! (čitaj isto toliko kuna) Jebiga sad, plati i vozi.
Dok ispijamo besplatnu kavu na benzinskoj izlazi cura koja radi na pultu, prilazi nam i pita „Da li je netko od vas zaboravio karticu?“
Cijena žarulje me se toliko dojmila da sam samo išetao van i ostavio karticu na pultu.

Još jednom hvala Statoilu za besplatnu kavu! Da je nije bilo ne bi, bogami, bilo niti kartice!

Lori je samo komentirala: „I ti putuješ sam?!?!?“

Opet počinje kiša pa se premještamo ispred trgovine koja ima nadstrešnicu gdje možemo zapaliti cigaru. Dok se vozim preko parkirališta jedan auto koji izlazi očeše mi bočni kofer silom koja je na rubu da me sruši. Kako ne padam, vozač odlučuje da je sve u redu i odlazi.  Preumoran sam za bilo kakve rasprave pa mi je i drago da je otišao.

Negdje putem nailazimo i na ovo

I ispod slapa

Jasno je da nećemo stići do Trondheima, kiša nam ne da. Stajemo u Steinkjeru, kupujemo špežu za večeru i u kamp. Kako stajemo u kamp tako i kiša prestaje i počinje se vedriti.
Hvala lijepo!
Užitak je znati da će biti vedro dok spavamo.

Evidentirano

SM Blade

• Vozi: komatsu 4x4 tdi
« Odgovori #83 : 29. Srpanj 2010, 08:04:02 »

:palacgore: :palacgore: :palacgore:

čekamo nastavak!  :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

ktmsb

• *
  • Vozi: KTM-300EXC i KLE-500
« Odgovori #84 : 29. Srpanj 2010, 18:09:59 »

Jesi uživao, svaka čast, slike su za desetku :palacgore:Koliko je koštalo sve zajedno, ili ćeš na kraju?
Evidentirano
Gerovo, Gorski kotar

adams

• *
« Odgovori #85 : 30. Srpanj 2010, 21:39:01 »

Deseti dan, plan navečer biti pod Trollstigenom.
Budimo se a vani ljeva!!!
Dopisujem se sa Igorom da se pokušamo negdje naći putem. On je prespavao u Rorosu, i tamo isto ljeva.
Odgađamo pokret u nadi da će kiša stati, ali nada je kurva pa ništa od toga. Ponovo pakiranje motora sa kacigom na glavi. Krećemo po kiši i nakon 50ak kilometara posjećujemo prijatelja Statoila.
Kava i keksi i prašimo za Trondheim.
Pored katedrale srećemo Španjolce koje smo sreli na Lofotenu. Oni su jučer odradili cestu 17, od 7 ujutro do 10 navečer veći dio po kiši. Hmmm....
Katedrala je zatvorena za javnost zbog pogreba pa nam preostaje samo uslikavanje izvana.

Kod motora nas dočekuje gospodin parkir-kontrolor koji nas upozorava da se tu nesmijemo parkirati.

Lori svojim šarmom (i lošim engleskim) rješava situaciju u našu korist.  :mrgreen:
Nastavljamo put. Cilj je stići pod Trollstigen danas. Prognoza za Kristiansund je kiša pa se spuštemo, odnosno dižemo, prema Oppdalu. U Oppdalu stajemo. Ručak i kava dok oblaci prijete.

Srećemo par iz Francuske (on Španjolac ona Portugalka) i svi krećemo put Trollstigena.
Cesta iz Oppdala vodi preko brda i ulazimo u oblak. Neznam koliko kilometara u magli i kiši. Krajnje neugodno. Spuštamo se s brda, silazimo ispod oblaka i imamo što vidjeti.

I da se vidi da sam i ja tamo bio

Dok smo vozili kroz maglu Feru je krepala žarulja kratkog svjetla. Na sljedećem tankanju kupuje novu i plaća ju 130NOK!!!! Jesu me oženili za 10 eura jučer!
Put nas dalje vodi još jednom preko prijevoja. Nazire se potočić uz cestu, ispod nas je fjord, iznad nas vrhovi planina prekriveni snijegom, los trči kroz šumu...
Ali mi to ništa ne vidimo jer smo u magli.
Spuštamo se u fjord, pa iz fjorda u fjord i stižemo u Andalsness oko 19:45. Stajemo u trgovinu kupiti večeru i pivo. Neka čudna trgovina, pivo prekriveno sa kartonima, na vratima frižidera lanac bez lokota koji ja zanemarujem i uzimam četiri piva. Dolazimo na kasu, mladić skenira pivo i BEEEP. Ponovo i ponovo BEEEP. Pogleda na sat i kaže „I'm sorry. Cannot buy beer. It's 10 past 8.“

?????????????????????????

O čemu on to?

VAŽNO!!!!!
U Norveškoj se pivo ne prodaje poslije 20:00 sati!

Ja to nisam nigdje pročitao.
Ili nisam pazio.
Svakako neugodno iznenađenje.
Kakav stres!!
Nakon kiše, hladnoće, kiše, magle, kiše, magle, kiše čovjek ne može ni pivo popiti u miru.
Che stress!!
Ništa, večeras cola, idemo u kamp.
A u kampu sve zauzeto. Probajte u sljedećem, kaže ljubazna ljepotica.
U sljedećem sve zauzeto. I u trećem. I u četvrtom.
U četvrtom na sreću radi sin gospođe koja iznajmljuje apartmane nedaleko i jedan je još slobodan.
650NOK (ali vrijedi) i još jednom po kiši raspakiravamo stvari.
I u krevet bez piva.
I ne pitajte slike.

Prognoza za sutra je oblačno, ali bez kiše.
Evidentirano

adams

• *
« Odgovori #86 : 30. Srpanj 2010, 23:10:08 »

Jedanaesti dan, plan Sogndal.
Nešto nedostaje danas.
Nešto fali, ali šta?
KIŠA!!!!
Nema kiše, ne pada! I dalje je oblačno, ali ne pada.
Trollstigen here we come!!
Ali prvo na Statoil na kavu i, već obavezno, zatezanje lanca.  Napokon stvari pakiramo bez kiše.

U podrumu su apartmani koji sasvim dobro izgledaju i prostrani su.

Još jedna slika iz dvorišta

Doručak obavljen, lanac zategnut (sve je manje prostora za zatezanje) i krećemo.
Uskoro stižemo pod Trollstigen. Čak i u oblacima izgleda impresivno.

And closer look

I krećemo gore. Prva, druga, prva, druga, prva, prva, druga, prva, prva, prva, stop, prva, druga, prva, prva, druga, prva i na vrhu smo!
Fer je negdje pročitao da kamperi ne smiju na Trollstigen, a bome smiju i idu! A i autobusi, što izaziva prometni kolaps budući je cesta taman široka za jedan autobus. Uostalom pogledajte.

Još par slika s vrha

Nešto se gradi na vrhu

Fer slavi 10 postotnu nizbrdicu

Ja sam blesav što sam došao sa tenerkom ali ovo je klasa superoptimist. Nisam uspio naći vlasnike da se raspitam o detaljima.

Na Trollstigenu srećemo Francuze od jučer i zajedno se krećemo spuštati na drugu stranu. Manje je prometno i samim time puno ugodnije, a kao bonus dobijamo i suhu cestu.
Na trajektu Linge-Eidsdalen

Iznad Geiranger fjorda stajemo na vidikovcu.  Cruiser usidren praktički na obali (jel to onaj isti Chalin od lani  :D ?)

Oblaci prekrivaju vrhove brda

Zdesna sedam sestara, sedam vodopada koji se slijevaju direktno u fjord.

Sunce se probije kroz oblake i možemo samo zamišljati kako sve to izgleda sa vedrim nebom.

Aurora borealis ljeti živi u fjordovima

Spuštamo se u fjord pa na drugu stranu prema Dalsnibbi.

Penjući se dolazimo pod sam oblak. Sve izgleda nekako mistično. Oblak stoji 20ak metara iznad zemlje, potočići se između stijena slijevaju niz brdo, a dole u fjordu cruiser okupan suncem.
Nakon nekoliko kilometara skretanje za Dalsnibbu. Ulaz se naplaćuje 85NOK a kako izgleda da je vrh u oblaku ne ulazimo već nastavljamo prema Jostedalsbreenu.
Pod Dalsnibbom Fer i Lori

Još malo mistične atmosfere

Cesta vodi između vrhova planina uz jezera i odjednom izlazimo iz oblaka. Idealno mjesto za piknik i stajemo na ručak.
Pogled lijevo

I pogled desno

Detalj desno

I iza nas

Dalje nas putem prati sunce. Osim u tunelima.
Prvi tunel na cesti 15 je strašan. Iz blještavila sunca uljećem u tunel koji je totalno mračan. Niti jednog svjetla, niti oznaka uz cestu, niti bijelih crta po cesti. Ništa! Mračno kao u rogu. Cesta grbava, motor trese, a ništa ne vidim. Još i GPS svjetli u lice jer se nije prebacio na noćno osvjetljene. Duga, kratka, duga, kratka, puštam gas, a bogami i kočim. Nakon kilometra na 50km/h oči se privikavaju na mrak i nazirem cestu. I dalje je neugodno voziti tim tunelom posebno kad se mimoilaziš sa kamionima, ali skoro smo vani a vani....

Spuštamo se prema Strynu, vedro kao da nikad kiša nije bilo... Treba nam Statoil i nalazimo ga u Oldenu. Za danas je plan bio stići u Songdal, ali već je 5 popodne i iz Oldena ima cesta prema Breksdalu koju bi trebalo pogledati. Odluka je da nađemo hytte, kupimo večeru i pivo pa onda na Breksdal. Treba iskoristiti sunce.
Cesta prema Breksdalu je krasna. 25 km uz jezera, kroz sela, između vrhova planina, a u daljin iledenjak. I sve ispod vedrog neba.  :mrgreen:

Parking se na Breksdalu naplaćuje. Za aute 50NOK, ali kako nema cijene za motore mi se pravimo ludi. Ionako je skoro 8, Norvežani ne rade tako kasno.
Uspon do ledenjaka traje 45minuta, postoji i trollcar koji te odveze za pišljivih 140NOK, ali kako se mi vozamo po cijele dane malo „fiskulture“ će nam dobro doći.
Na putu prema gore

Nakon pola sata psujem i ledenjak i brda i ovu jebenu stazu. Prvi dan (nakon neznam koliko) da me kiša nije smočila a mokriji sam (od znoja) nego pod najgorim pljuskom.
Fer jurca naprijed a Lori i ja se vucaramo za njim. Tank torba ima sto kila u sebi a ni kapi vode. Diletant!

Na rubu srčanog udara obilazim stijenu (na slici) i ispred mene ledenjak u svojoj punoj veličini.

Umor u trenu nestaje kao rukom odnešen. Još kilometar po manje strmoj stazi i ispod ledenjaka smo.
Spektakularno!

Koze si čilaju uz potok

I gore smo

Detalj

Već je kasno i praktički smo sami gore. Uživamo u miru dok sunce ne počne zalaziti iza planina. Vrijeme je da se vratimo. Noćas ću spavati kao beba.

Naša hytte u Oldenu

Evidentirano

adams

• *
« Odgovori #87 : 31. Srpanj 2010, 16:21:55 »

Dvanaesti dan, plana nema.
Opet je oblačno.
Che stress!
Plan je cestom 60 pa na cestu 13 do Sognefjorda pa dalje bumo vidli kakvo je vrijeme. Ali prije svega Statoil.
Zatezanje lanca i kava. Po mojoj slobodnoj procjeni još četiri dana mogu zatezati lanac, ako prije ne pukne, jako loše izgleda.
Krećemo i putem počinje kiša te stajemo na benzinskoj navući kišnjake. Taman na vrijeme jer se kiša pretvara u pljusak. Trinaestica otpada po ovakvom vremenu pa nastavljamo peticom za Sogndal. Predivni krajobrazi, ledenjaci po vrhovima planina, dobra cesta. Malo kvari dojam jaka kiša i vjetar. U Sogndalu stajemo na kavu da se malo zagrijemo. Kako je vrijeme loše ja odlučujem otići za Bergen jer je lanac na izmaku snaga, a ovdje se zbog kiše ništa ne može vidjeti. Na zapadu je nebo vedrije. Fer i Lori podržavaju moju odluku i idu samnom za Bergen.
55icom uz Sognefjord, kiša uskoro prestaje. Stižemo do prvog trajekta za Dragsvik. Kako je to polazište za dvije destinacije mi, naravno, stajemo u krivu kolonu. Nakon provjere karata i putokaza okrećemo i idemo u drugu traku.
Manevar na uzbrdici pri maloj brzini rezultira gubljenjem ravnoteže u smjeru nizbrdice. Noga nije dovoljno dugačka da zadrži težište unutar okvira upravljivosti i rezultat je pad na desni bok (ustvari ispuštanje motora u trenutku kad postaje pretežak i prijeti da će me ozlijediti). Kolut unatrag na nizbrdici i promptno ustajanje prije nego me neko vidi na zemlji.
Uzalud, Lori je sve budno ispratila i umire od smijeha.
Fer mi pomaže osoviti motor na kotače i trajekt taman pristaje.
Dobra stvar kod tenerke je da koliko ju god bacaš na zemlju to ne ostavlja neke bitne posljedice. Jedino se bočni kofer izvukao iz donjeg nosača i zaglavio za isti.
Nema se vremena za popravljanje, momak koji naplaćuje trajekt je već kod nas i ukrcavanje počinje. Nakon desetminutne vožnje iskrcavamo se i vrijeme je za predah i namještanje kofera.
Ostatak puta do Bergena je obilježen lokalnim pljuskovima, toliko jakim da druga obala fjorda nestaje u pljusku u trenu. Neke smo odvozili, neke odsjedili na autobusnim stanicama usput, od nekih su nas spasili česti i dugački tuneli. Pred Bergen stižemo dosta kasno a GPS ne daje nikakve kampove gdje bi se mogli smjestiti. Malo lutamo pa odlučujemo ući u grad i naći naki smještaj tamo. Za to je potrebno preći dva mosta uz vrlo jaki bočni vjetar što na tenerki i nije neki zahvalan posao. Na prvi most dolazim sa 70 na sat, spušten na tank torbu i čim me dohvaća vjetar letim prema ogradi. Kako uspostavim kontrolu tako me reful baca na sredinu ceste. I tako u cik-cak maniri prelazim prvi, a bogami i drugi most.
U Bergenu, nasreću, nailazimo na Bergen-Kamp (koji na GPSu ne postoji) gdje uspijevamo dobiti zadnju slobodnu hytte. Za šest osoba je pa si malo razmišljamo ali kiša nas uvjerava da je to dobar deal. 975NOK ali najbolja hytte do sada.
Slika malo zbog kiše.
Kroz ovo smo prošli.

A ovo nas čeka na drugoj strani fjorda

To je ustvari bila samo navlaka, jer je kiša ponovo počela iza prvog brda.

Evidentirano

adams

• *
« Odgovori #88 : 31. Srpanj 2010, 17:07:04 »

Trinaesti dan, plan je otići u Yamahin servis i zamijeniti lanac.
Nakon doručka i kave

krećemo za Yamahin servis. GPS nas brzo dovodi do odredišta. Ljubaznim osoblju objašnjavam problem sa lancem, oni uzimaju motor i vode ga u radionu te nakon kratkog pregleda mi kažu:
„Mi dijelova za tenerku nemamo, a nema ih ni u okolici, a vjerojatno niti u Norveškoj jer se ovaj motor u Norveškoj uopće ne prodaje. Najbolje ti je da odeš u Njemačku i tamo to središ.“
I pazi sad
„Ako stigneš u Njemačku (!!!!) pitaj da ti stave jači lanac, kod njih toga ima.“

Ako stigneš??? Nije mi baš ulio nadu za daljnje putovanje.
Malo sam razočaran Yamahinim servisom u drugom najvećem gradu u Norveškoj. Ali šta je tu je, mora se dalje.
Neobavljena posla idemo pogledati Bergen.  Nisam baš raspoložen za neko razgledavanje, više mi se po glavi vrte razne kombinacije.
Par slika Bergena

Detalj iz starog grada

I jedan detalj koji me je uspio nasmijati usprkos svemu

Dok čekamo Lori da se vrati iz suvenir šopinga Fer i ja proučavamo kamo ćemo danas i odluka je Eidfjord.
Sedmicom stižemo do Eidfjorda, pa se penjemo do Voringsfossena.

Ovaj je toliko visok da ne stane na jednu fotografiju

Ovaj je slap visok 180 metara, iako ne izgleda

A sveukupna visina je 300 metara

I sve se zajedno spušta prema Eidfjordu

Dok smo vozili ja sam odlučio da ću sutra zapaliti za Kristiansand na trajekt za Dansku, pa do Hamburga popraviti motor. Ne da mi se da mi pukne lanac u Norveškoj.
Nakon Voringsfossena idemo za Odda-e. Cilj naći smještaj što bliže Odda. U postizanju cilja nas još jednom ometa kiša. Kako ulazimo u Sorfjorden vidimo da se je opaka kiša zabila u fjord i ne mrda. Možda čak i izlazi prema nama.
Brza promjena plana okrećemo se i vraćamo u Kinsarvik gdje smo vidjeli nekoliko kampova. Ispada da su svi puni (petak i high season) te nas upućuju na kamp u Lofthusu. I taj ispada zauzet i konačno nalazimo privatnu hytte u Lofthusu i tu se smještamo.

I pogled iz hytte sa kišom dublje u fjordu

Prije nego ćemo otići spavati još se jednom vedri. Manje smeta ta kiša kroz dan ako je kiša i navečer. Ovako kao da te neko zaje....

Slap iznad Lofthusa

I pod drugačijim svjetlom

Ledenjaci

Zadnja večer sa Ferom i Lori je protekla u šali i pošalici. Rano večera, rano u krpe.
Evidentirano

vladof

• Vozi: quad
« Odgovori #89 : 31. Srpanj 2010, 17:18:33 »

moram si uzeti zraka jer sam citajuci skoro zaboravil disati
Evidentirano
Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne: svemir i ljudska glupost
samo što za svemir još nismo sigurni !

adams

• *
« Odgovori #90 : 31. Srpanj 2010, 17:35:40 »

Kristiansand, posljednji dan u Norveškoj
Juros smo krenuli iz Lofthusa oko 9:00.
Teško je krenuti na put znajući da ćeš se na tom istom putu rastati sa prijateljima. Ali kruti lanac ne dozvoljava daljnje druženje!
Sunce nas ispraća iz Lofthusa

Cestom 13 na jug prema Odda.

Danas na našem putu nema našeg prijatelja Statoila pa smo prisiljeni platiti jutarnju kavu. U Odda tankamo, ispijamo kavu i slijedi opraštanje. Još ćemo neko vrijeme voiti zajedno ali zaustavljanja nisu u planu.
Nakon pola sata nailazimo na slap koji dozvoljava da još nekoliko minuta provedemo u druženju i zajedničkom fotografiranju.
Latefoss

Još desetak kilometara i i konačno rastajanje. Na odvajanju cesta 134 i 13.
Moja se cesta penje i penje, vozim kao „po jajima“, izbjegavajući bilo kakva nagla ubrzanja. Stižem do tunela koji je zatvoren za moj smjer pa me cesta vodi oko planine. GPS kaže da smo na više d 1200 metara nadmorske visine, a i temperatura to potvrđuje. Pravo je hladno, a kako smo jutros krenuli po dobrom vremenu nisam stavio niti podkapu niti podrukavice. Ciča zima. U nadi da ćemo se skoro spustiti bliže moru stišćem zube i vozim dalje. Nigdje ničega, cesta krivuda visoravni na 1000mnm među jezercima i stijenama.

Odjednom streljana. Neko natjecanje, valjda. Brdo ljudi i svi pucaju. Svašta!

Još pola sata i pravo sam promrznuo. Vidim da ovo ne vodi nikuda (ustvari vodi u brdo) i na odvajanju ceste 9 stajem i oblačim sve!
Taman na vrijeme jer se devetka opet penje u brdo.Sljedećih stotinjak kilometaraje još veća pustopoljina od ovog prije (nevjerojatno, ali je stvrno tako).
Krasni krajobrazi, ali je hladno i meni je u glavi mehaničar iz Bergena i njegova rečenica „If you manage to get to Germany....“ (sa naglaskom na if) tako da ne stajem i ne slikam. Oprostiti ćete mi. Viša sila :D

Oko 16:00 sam u Kristiansandu i odmah u luku kupiti kartu. Dobio sam trajekt u 2 ujutro i sad sjedim u koloni i čekam da se pojavi taj Color Line.
Valjda neće kiša.

Evidentirano

Charlie

• **
  • Vozi: BMW R80 RT
« Odgovori #91 : 31. Srpanj 2010, 18:14:37 »

Željno iščekujemo nastavak

:palacgore: :palacgore:
Evidentirano
Bolje  cijeli život živit kao bogataš nego jedan dan kao siromah!
Milost ne tražim niti bih vam je dao

adams

• *
« Odgovori #92 : 31. Srpanj 2010, 19:47:02 »

Mitteleuropa
Pet sati u redu za trajekt u luci nije baš neki gušt. Kristiansand ne nudi bogznakakvu zabavu u subotu popodne pa mi ništa drugo nije preostalo.
Oko 11 navečer počinje check-in i stvara se kolona samo za motore. To bitno mijenja stvari. Odmah kreće akcija. Nick iz Londona se žali na neke čudne zvukove kad ubrzava i odmah se stvara međunarodni tim za otkrivanje, a zatim i uklanjanje kvara. Ispada da mu je lanac olabavljen pa slijedi zatezanje (nisam jedina sisa na ovom putu :D)

A da se u Norvešku može i „light“ potvrđuje leteći Nizozemac (onaj viši). Od prtljage samo tank torba.

Vrijeme brzo prolazi i trajekt je tu. Vezivanje motora

U Dansku stižemo u 5:15 ujutro. Nisam se baš naspavao na trosatnom putu, a trebalo je potrošiti i preostale krune na suvenire. Nick odlučuje do Hamburga putovati samnom, kako obojica imamo problema sa lancem.
BTW na prvoj benzinskoj u Danskoj izlazi mi bubrežni kamenac  5x4mm. To je razlog pretjeranog umora koji me je prao posljednji tjedan. A ja mislio kilometri. Sreća pa sam naviknut na te stvari. Fotografiju neću stavljati na forum iz poštovanja prema onima kojima se to gadi.  :mrgreen:
Dok se vozimo prema Hamburgu pada mi na pamet da bih mogao svratiti u Kiel. Nisam nikad bio, a baš bih volio vidjeti taj grad koji je bio cilj Volvo ocean racea prije nekih 6-7 godina.
Opraštam se od Nicka i krećem za Kiel.

Kiel je je krasan grad, ne prevelik a nije ni mali i vidi se da „živi“ na moru. Svakavih plovila sam vidio u samo par sati mog bivanja u luci.
Cruiseri i jedrilice

Mini Titanik

Jedri se, jedri se

Pazi kombinacije

Ovaj ne plovi, ali hebeno izgleda

Nakon odmora u Kielu, u već poslijepodnevnim satima kada se može checkirati u hotel, krećem put Hamburga. Nalazim hotel, tuširanje i u krevet. Nedjelja je, sutra ćemo na servis.
 Budim se slijedeće jutro, doručak i u potragu za Yamahinim servisom. Adresu imam i GPS me dovodi do servisa isprve. Uz kavu čekam da otvore i 9:05 sam na pultu.
Gospodični koja radi na recepciji objašnjavam svoj problem, kao na putu sam, moram promijeniti lanac itd. A ona će:
- ne možemo vas primiti prije slijedećeg ponedjeljka“.
- Možda niste razumijeli, ja sam na putu i ne mogu čekati tjedan dana da me vi primite.
- Žao mi je, prije nikako ne možemo.
Uz još malo drž-nedaj uspijevam dobiti adresu drugog Yamahinog servisa gdje mogu okušati svoju sreću.
Dok se vozim prema drugom servisu, razmišljam o tome kako Yamaha i ne radi neki posao sa servisima. Već drugi koji su me otkantali samo tako. A ne ulažem velike nade niti u ovaj treći. Bar da se ne razočaram...
Dvadeset i pet kilometara i stižem u Dumke und Lutt. Nakon 10 minuta razgovora sa vlasnikom servisa sve je dogovoreno. Lanac nemaju ali će ga dobaviti za par sati. To je profesionalizam!
Kako moramo čekati lanac dogovaram da mi naprave i redovni servis na 20000km. Sve dogovoreno i danas mogu nastaviti put. Majka!
I preko svega mogu biti s njima u radioni dok rade na motoru.
Dumke und Lutt

Nepoznato ali simpatično vozilo

Skini me do kraja

I negdje oko 5 popodne tenerka je spremna i sjaji se ko nova

Sa zlatnim lancem :D

U toku popodneva stiže mi poruka od Fera da ih kiša pere cijelo vrijeme te da odlaze iz Norveške, odnosno već su u Danskoj i večeras stižu u Njemačku. Dogovaramo se da se nadjemo kod Lubecka.
Reunited

Nalazimo hotel u Lubecku, večera u restoranu, dva-tri piva i prepričavanje posljednja dva dana. Kao da se godinama nismo vidjeli.
Slijedeće jutro Fer i Lori nastavljaju za Francusku, a ja idem za Berlin. Nisam nikad bio.
Vozam se po sporednim cestama jer se na autocesti, nakon Norveške, ne osjećam dobro. Vruće je, preko trideset stupnjeva pa lokalne cestice kroz šumarke dobro dođu.
Samo u Njemačkoj se stignu brinuti i o žabama

Uskoro prelazim u bivši DDR što se može zaključiti i po cestama koje postaju grbave

Vrijeme je žetve pa se to osjeti i u prometu

U Berlin stižem oko tri popodne i pravo na Brandenburška vrata. Ali je policija zatvorila sve pristupe centru, navodno zbog neke vojne vježe ili parade ili ko zna čega. Svakako u centru prometni kolaps. Okolo-naokolo prelazim u istočni Berlin ali i dalje velike gužve. U gradu je još toplije, a ritam stani-kreni dodatno povisuje temperaturu. Mora turista, prometna gužva, ljetni radovi na cestama. Ništa mi od toga ne treba nakon Norveške. U GPS ukucavam Dresden i bježi.
U Dresdenu sam predveče, nalazim hotel i noćna šetnja gradom. Dresden svakako vrijedi posjetiti. Predivan grad. Šteta šta su amerikanci u II WW isprobavali nove metode bombardiranja bas na njemu.
Dresden by night

A ovdje ću nešto zameziti

Trabant limuzina

Iz Dresdena sam slijedeće jutro krenuo za Prag. Do Češke autocestom, da se rashladim nakon jutarnjeg razgledavanja grada, pa onda lokalnim cestama po češkoj. U nekom mjestu kojeg se imena sada ne sjećam dok se spremam na motor nakon zaslužene pauze čujem „A vi ste iz Pule?“. Varaždinac, biciklista na putu za Finsku. Dnevo tuče 180km i u tri tjedna ide do Finske i nazad. Car!

Rano popodne stižem u Prag. Neću vam ništa pričati o Pragu a od slika bih izdvojio samo jedno „veprovo koleno“ u pivnici vojnika Švejka

Sljedećeg dana idem za Zagreb, na kraju će se ispostaviti uzalud, preko Austrije. I tako dok se vozim austrijskom autocestom, negdje između Linza i Graza razmišljajući kako je ovo kraj ovogodišnje avanture dođe mi da potapšam po rezervoaru svog sudruga u istoj.

I potapšam ga, kako se tapše konj po vratu.

I osjećam da smo se zbližili u ova, skoro, tri tjedna.

I jedva čekam da opet nekamo odlutamo.

Evidentirano

Plavi Ledolomac

• *
  • Vozi: BMW F800 GS
« Odgovori #93 : 31. Srpanj 2010, 23:12:23 »

Sjajno pišeš... svaka čast. Bio mi je pravi gušt čitati. A Norveška je divna...!
Evidentirano
.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.lol.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.

Grof MKD

• *
  • Vozi: Triumph Street Triple R
« Odgovori #94 : 01. Kolovoz 2010, 04:28:18 »

Odlican putopis, a Norveska je predivna... cek da je upisem u must be done!  :mrgreen:
Evidentirano
A prayer for wild in heart, kept in cages!

boomer1309

• **
  • Vozi: versys
« Odgovori #95 : 01. Kolovoz 2010, 10:19:11 »

fantastično!!!
totalni gušt za čitanje i super slike!  :palacgore: :palacgore: :palacgore:
nadam se da ću i ja jednom gore ... nakon čitanja me hvata želja za štednjom, ali popustit će već za dan dva  :mrgreen:
svejedno prelijep put i putopis!  :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
aa?

adams

• *
« Odgovori #96 : 02. Kolovoz 2010, 14:36:24 »

Zaključak

O brojkama

Dana – 19 (tri manje od planiranog)
Kilometara – 10168 (tisuću manje od planiranog)
Benzin – oko 750 eura, ako sam sačuvao sve račune (po cijeni od 1.2 do 1.6 eura za litru)
Cestarine i trajekti – trajekt Kristiansand-Hirtshals 900NOK (112eur) kad kupiš u zadnji tren, sa rezervacijom u pola cijene, pričao sam sa drugim motoristima i svaki je platio drugu cijenu tako da ustvari ne znam koliko košta trajekt, Moskenes-Bodo 250 NOK, ostali trajekti 40-60NOK, sveukupno oko 1300 NOK ili 165 eura, tunelarine ako se dobro sjećam 225NOK (tunel za Nordkapp x2 i jedan tunel ispod Jostedalsbreena) oko 30 eura, još dodati oko 25 eura austrijskih cestarina, 155DKK (20eura) mostarine Kopenhagen-Malmo i mislim da je to sve – znači oko 240 eura
Spavanje – oko 570 eura, 4 noći sam spavao kod lokalaca i jednu noć na trajektu nisam spavao. Kad me netko ugosti najmanje što mogu napraviti je uzvratiti večerom tako da je neki trošak ipak bio i u ta četiri dana. Svakako je spavanje po hotelima u europskim gradovima skuplje od kampova u Norveškoj :D
Iće i piće – teško je reći ali vjerojatno manje od 400 eura, u Norveškoj štedni program, samo supermarketi i eventualno kuhanje kad je bilo volje i uvjeta. Kad sam se vratio u Njemačku malo sam se opustio pa je bilo više restorana i više piva.
Razni troškovi – nepoznati  :mrgreen:  zato se i zovu razni. Ali cijenim manje od 100 eura (suveniri etc.)

Uglavnom sve zajedno oko 2000 eura. I vrijedi svakog!
Može se proći jeftinije uz pomnije planiranje i raniju rezervaciju kampova i hotela, tako ću napraviti kad se slijedeći put zaputim u Norvešku :mrgreen:

O policiji

Od svih strašnih priča o norveškim policajcima ja sam, nasreću, vidio četiri policijska auta. Prvi u Honningsvagu, zatim po jedan u Bodo, Trondheimu i Bergenu.
Više je policijskih patrola (sa radarima) bilo kroz Češku nego na ostalih 9500 kilometara :D

O motoru

Tenerka je odlično odradila posao. Čitam malo druge putopise i vidim da svi hvale svoje motore koji nisu potrošili ni kap ulja. A moj je potrošio, u prvih 5000km. A mislim da mu nije za zamjeriti budući sam ga držao između pet i šest tisuća okretaja nekoliko tisuća kilometara.
To što lanac nije izdržao smatram svojom krivicom. Vjerojatno bi uz bolje održavanje (u prvih 10000km) izdržao, ali nema veze, ovako imam vrlo dobar razlog da se opet vratim u Norvešku i detaljno obiđem južni dio koji sam ovaj put propustio :D
BTW, pitanje za vlasnike tenerke. Koliko je izdržao vaš originalni lanac?

Gume (Metzeler tourance), koje su mi bile najveća briga prije puta, su se pokazale odličnima u svim uvjetima. I po suhom i po kiši drže samo tako i nakon više od jedanaest tisuća kilometara izgledaju kao da imaju još toliko života ispred sebe.

O opremi

Kombinacija Goretex odijela i kišnjaka drži čovjeka suhim i u najtežim uvjetima. Jedino što mislim promijeniti je zamijeniti dvodijelni kišnjak za jednodijelni. Dešavalo mi se da se namoči donji dio jakne vjerojatno zato što se od vjetra u vožnji kišnjak diže pa voda odozdo ulazi.
Kad sam koristio navlake za čizme i noge su bile suhe, a to je bilo samo po jakoj kiši. Malo su glomazne ove koje imam pa smetaju u vožnji gradom tako da sam ih imao samo dvaput.

Grijane ručke su sljedeća investicija. Jako dobro dođe kad te satima pere kiša na 12 stupnjeva celzijusa.

O solo putovanju

Sviđa mi se putovati sam jer pruža priliku upoznavanja mnogo ljudi. Još je pozitivno da voziš svoj ritam. Negativno je da mnogo puta nisam stao nešto slikati jer sam imao neki plan u glavi, a sada mi je žao. Da se drugi dio nisam vozio sa Španjolcima vjerojatno bi bilo još manje slika, a više kilometara.
Još je jedna stvar dobra kada se voziš sam a to je da kako nemaš nikoga s kim podijeliti dnevne doživljaje sve lakše izlazi na papir (ili text file) na kraju dana i isto tako nikoga ne zapostavljaš dok pišeš. Emocije su još žive i jedva čekaju da se pretvore u riječi.

Poruka

U svakom slučaju svi vi koji se dvoumite da li u Norvešku ili ne, odgovor je da!! Može se proputovati sa ne pretjerano većim novcima nego neke druge dstinacije. Jedino morate biti spremni malo štedjeti na sebi, na par tjedana zaboraviti na ćevape i pizze, zadovoljiti se sa jednim pivom dnevo isključivo iz supermarketa, učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i prestati pušiti, piti vodu iz pipe (koja je odlična), a razliku od 0,2 eura po litri benzina ćete ionako nadoknaditi poštivajući prometne propise i ograničenja brzine.
Dakle prepreka nema. Put pod kotače i na sjever.

P.S. Ako netko želi pogledati sve slike može ih naći ovdje
http://picasaweb.google.com/goradetic/Ponopo?authkey=Gv1sRgCNuv24SYtcPW5QE#

« Zadnja izmjena: 02. Kolovoz 2010, 14:46:39 adams »
Evidentirano

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #97 : 02. Kolovoz 2010, 16:10:19 »

Gume (Metzeler tourance), koje su mi bile najveća briga prije puta, su se pokazale odličnima u svim uvjetima. I po suhom i po kiši drže samo tako i nakon više od jedanaest tisuća kilometara izgledaju kao da imaju još toliko života ispred sebe.

Tourance prije otvrdnu i izgube grip nego što se pogule, barem je tako
bilo u mom slučaju.

Altogether sve lijepo i zanimljivo, pogotovo fotke! :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
Opinions of wear, feel, feedback, grip, life will vary as much as the variables of rider, rider weight, skill, experience, personal preferences, road surface, temperature, weather, bike, suspension settings, power, how hard/fast the rider goes, load and something as simple as tyre pressure...

majle

• **
  • Vozi: Stroma tu i tamo...
« Odgovori #98 : 02. Kolovoz 2010, 22:25:47 »

nisam stigao odn. sad ne stignem sve procitati...
kad procitam sve pohvalim te kako treba.  :wink:

za sad sam samo vidio "pivnica vojnika Švejka" i sjetio se moje posjete pragu pred par godina, bio tamo 3, 4 obroka i  :slinavac: :slinavac: :slinavac: :slinavac: !!!!

preporuka svima...  :palacgore:
Evidentirano

runner_sp

• *
  • Vozi: kaj se stigne..
« Odgovori #99 : 04. Kolovoz 2010, 12:33:52 »

odličan putopis..još bolje slike..svaka čast

najbitnije da je lanac izdržao do Njemačke i da ti je ženska vratila karticu hehe :D
Evidentirano
 Str: 1 2 3 [4] 5  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.232 sekundi uz 15 upita.