Vratio se pre dva dana, u nedelju uvece, obisao Transfagarasan i Transalpinu...
Ne mogu da se odlucim sta je lepse...Transfagarasan je lepsi od mnogih prevoja na Dolomitima.
Transalpinu smo prosli citavu, od Sebesa do mesta Novaci. Prvi deo do Lotre ide kroz sumoviti predeo, put se penje na nekih 1500+mnv i mi smo ga prosli po najvecem mogucem pljusku sa grmljavinom i munjama. Drugi deo ide golim delom planine bez drveca i sa fenomenalnim pogledima, sa jedne strane, ide do 2100+mnv, a silazi na drugu stranu kroz pitomi predeo sa listopadnim drvecem i fenomenalnim krivudavim putem.
U oba dela put nije jos uvek potpuno asfaltiran. U prvom delu ima 10+km makadama, a u drugom delu 20+km makadama. Pre nego sto sam krenuo, imao sam informaciju da je to dobar makadam, pripremljen za asfaltiranje i to je bio uslov da podjemo, u pitanju su bili 2 Stroma sa 3 kofera, tank torbama, suvozacicama i asfaltnim gumama i jedan cruser. Tako je bilo samo deo puta, a ostatak je bio raskvasen put od prevelike kise, cesto blato, nekada je licilo na sumski put ispran od kise sa klizavim blatnjavim kanalima. Nije bilo lako, bilo je trenutaka kad smo se borili da ne padnemo i klizili smo tamo vamo...ali sav trud se isplatio, predeli su predobri i postoji plan da se ode ponovo. Naravno, citav put bi bio mnogo laksi da je suvo, jer ne bi bilo klizavo.