Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [Sve]   Dolje

Autor Tema: 125 MX / rotax 122 niska kompresija  (Posjeta: 1975 )

spenki

• *
125 MX / rotax 122 niska kompresija
« : 08. Lipanj 2010, 23:16:08 »

Zdravo, mx se poceo gasit i nije htio palit te je poslan na servis. kazu da je u pitanju losa kompresija.. E sada, na motoru je NAVODNO prije 2.5km promjenjen klip i karike, sredjen cilindar itd dakle ne vidim razloga za tako losu kompresiju da se motor jedva pali.

E sad palo mi je na pamet da je dio kucista koji drzi power ventil strgan, dakle drzi ga samo jedan saraf i neki komad metala ugl smrknulo mi se pred ocima kad sam to vidio.. dio koji je strgan je 15 a i gasket 2 je strgan. Ugl kad motor radi vidi se kako pomalo curi ulje izmedju tog dijela 15 i cilindra.
slika sa dijelovima :

http://www.ultimateparts.net/aprilia/c.php?n=Cylinder-Exhaust-valve-Aprilia-MX-125-SuperMotard-2004,2005,2006-Aprilia-Spare-Parts-Genuine-&i=17250

takodjer prska i iz auspuha (tj. na spoju auspuha i cilindra) ali tip na servisu kaze da to nema veze. A jel moze taj leak kod power ventila imati veze sa losom kompresijom?

Odavde sam dobio ideju:

http://www.aprilia-rs-usedparts.co.uk/project-bike.html

We started with a Rossi rep that arrived blowing smoke and fumes out of the barrel. This turned out to be a simple repair, remove the fairings and it was clear the power valve housing was broken, as was the blade, so exhaust gases were escaping & compression was low.

ili? pocetnik sam i nikad nisam vidio otvorenu masinu tako da ne znam kako sve skupa tocno funkcionira.

Jeli kompresija ima veze samo sa klipom, karikama i cilindrom? Nema sto drugo biti predpostavljam jer kad klip dodje do najvise tocke i svijecica se pali, gorivo je okruzeno s klipom i karikama dole, cilindrom sa strane i "poklopcem" gore.

jel dobro razmisljam? :PP :kuha:

HVALA
« Zadnja izmjena: 09. Lipanj 2010, 00:20:48 spenki »
Evidentirano

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Moderator
  • Spol: Muški
  • Vozi: se VTR SP 01
Odg: 125 MX / rotax 122 niska kompresija
« Odgovori #1 : 08. Lipanj 2010, 23:32:15 »

definiraj to "sredjen cilindar".....ako je samo piksiran....moguce je da je to uzrok prekomjernom trosenju ili cak zaribavanju uslijed lose tolerancije nove kosuljice cilindra.....moguce je da je mijenjan kili i cilindar..a da je radilica ostala stara...i da je sad crko lezaj klipnajce...i sjebo opet cilindar i klip...Kuciste ventila nema veze sa losom kompersijom...a ni ulje sto baca na auspuh.... :wink:
Evidentirano
O&G Team

fico_199

• **
  • Vozi: yamaha dt 125, tdr 125,
« Odgovori #2 : 08. Lipanj 2010, 23:35:36 »

ma taj motor je 2005- 2006 godište sumjam da bi prošli vlasnik uspio tak shebat cilindar da ga mora piksirat  :shock:

*kolko km ima motor ?
Evidentirano
if you ain't mixin oil and gas, you ain't kickin ass

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #3 : 09. Lipanj 2010, 00:05:45 »

oooo iznenadio bi se....u 4 godine mogao je napraviti podosta km....a znas i sam da aprilija nije zderac kilometara kao yamaha ili honda 125 2 t.... 8)
Evidentirano
O&G Team

spenki

• *
« Odgovori #4 : 09. Lipanj 2010, 00:22:30 »

motor je 06 godiste i ima 17k kilometara, generalka prije 2.5k
Evidentirano

fico_199

• **
« Odgovori #5 : 09. Lipanj 2010, 00:25:20 »

ček a kaj su ti rekli ovi na servisu ?

*mislim jesu radili kaj ili su samo rekli slaba kompresija i vratili ti ga natrag  :mrgreen:
Evidentirano

spenki

• *
« Odgovori #6 : 09. Lipanj 2010, 00:43:42 »

rekli slaba kompresija treba otvarat masinu i reko okej dodjem po motor.

Sam cu ili s nekim iskusnijim pogledati u cemu je problem i sto treba mjenjati i sam to obaviti. Predpostavljam da bi mi u servisu naplatili oko 1000kn za posao koji se obavi u 4-5h max ako radis prvi put. 
Evidentirano

spenki

• *
« Odgovori #7 : 10. Lipanj 2010, 22:12:41 »

Otvorili masinu danas i imalo se sta vidjeti, na klipu pukao utor za gornju kariku i na jednom mjestu se prosirio na vise od pol centimetra, karika plese gore dole, takodjer na cilindru iznad power valve rupe sjeban rub, kao da je netko rucno brusio jer je smooth.. koji k?!

I za kraj takodjer na cilindru ogrebotinica od kojih 1,5cm ali sitna sitna, nemozes za nju zapeti noktom i jedva se osjeti pod prstima...  klipnjaca i radilica izgledaju odlicno

klip:

izbruseni rub power valve rupe i ogrebotinica

Takodjer se na klipu i glavi nakupila hrpa garezi, kao i na power valve ventilu. ulje je 710 motul inace.

Klip karike sve brtve nove ne ginu naravno ali me zanima moze li se spasiti taj cilindar? opcije su mi izbrusiti i poniklovati ovaj ili kupiti drugi vise manje jel?
Evidentirano

Veki051

• **
  • Vozi: honda hornet 600 2007 aprilia rs 125 2002
« Odgovori #8 : 11. Lipanj 2010, 12:08:46 »

nikasiliranje u italiji ti je 160eur...dobiješ novi cilindar,a ako imaš sreće možda već tamo imaju novo nikasilirani cilindar i tebi daju taj nikasilirani a ti njima svoj i ne trebaš čekat...
Evidentirano
biRRa moto tim

fico_199

• **
« Odgovori #9 : 11. Lipanj 2010, 12:23:37 »

ma ja mislim da niti netrebaš nikasilirat niti neš radit s cilindrom, samo novi klip i vozi
Evidentirano

ive_xxx

• **
  • Vozi: tomos & mito 125 & mito super mono u nastanku
« Odgovori #10 : 11. Lipanj 2010, 12:29:55 »

ovo neizgleda lose cilindar samo ako nije posatao ovalan ili nkj. al nije to tak strasno
ovo se samo karika stisla..  :mrgreen:
Evidentirano
2t u srcu 4t = ekonomija
mito 650 super mono u nastanku..

Bob Rock

• Vozi: Kawa er6n,Vespa lx 50
« Odgovori #11 : 11. Lipanj 2010, 12:47:44 »

Stanjili/potrošili se prstenovi, gornji preskočio preko graničnika i zapeo o rupu ispuha- otud ono oštečenje cilindra oko ispuha...Sad...zašto su se prstenovi istrošili nakon 2.500 km? Možda slabo podmazivanje( što mislim da nije) ili neodgovarajuča dimenzija klipa naspram cilindru (manji)...Po meni je to...Ali dr. bmw če ti sa sigurnošču reči šta je , čim vidi slike.. :wink:
Evidentirano
Jahač magle...

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #12 : 11. Lipanj 2010, 20:59:34 »

po slikama...taj motor nije vidio novi klip...a kamoli cilindar....Uglavnom....sad ga ceka prava generalka...ali u tvojoj reziji.... :mrgreen: Cilindar...klip...a i radilica odnosno klipnjaca je zrela za zamjenu na toj kilometrazi kao i lezajevi radilice....bez obzira sto se tebi ona cini odlicna... I kad budes slagao...neka ti netko pravilno nasteluje rave ventil...jer on je uzrok sto se ovo desilo sa klipom....preblizu je bio tijelu klipa... :?
Evidentirano
O&G Team

spenki

• *
« Odgovori #13 : 11. Lipanj 2010, 23:30:55 »

Ovako, raspitao sam se za to slanje u italiju i ispada da se najmanje ceka mjesec a u prosjeku mjesec i po dana. Druga opcija je slanje u ameriku  cilindra i posalju mi rebuildani sa novim slojem nikasila za 2000kn sa carinom. Ni to ne dolazi u obzir jer dok njima dodje 2 tj, dok naprave, pa meni nazad, isto mjesec i po vjerovatno.

Posto nema teorije da ne vozim maltene pola sezone ostaje mi ili novi cilindar a nema sanse da dam 4000kn, ili kosuljica.

Ispada da mi je kosuljica od gusa vise manje jedini izbor.  Pricao sam s tipom u bi bi kartu i kaze da je slozio vec 15ak rotax 122/3 sa tim kosuljicama i da se samo jedan tip vratio nakon 3god na ponovno brusenje da svi drugi voze.

Dajte recite zasto svi toliko kenjaju po tim kosuljicama, koliko sam skuzio po netu vise se zagrijavaju i krace traju - ali s druge strane ako nesto i krepa samo se pobruse i ides na drugu specijalu, dakle apsolutno te boli k., dok kod nikasila kad se sjebe - evo do cega dodje.

A ovaj tip sto stavlja te kosuljice kaze da su od nekakvog specijalnog gusa i da se bolje hladi motor s njima nego s nikasilom, te da dosta ekipe sto vozi utrke prelazi na te kosuljice umjesto nikasila jer se replating jednostavno ne isplati.

Takodjer kazu da se gubi mozda 5% snage u odnosu na nikasil sto uopce nije strasno, 1-2ks u ovom slucaju al si bar siguran da ce stvar funkcionirati - a i ako se nesto sjebe samo pobrusis cilindar i peri.

E sada dajte vi recite kakve informacije imate o tom gusu i kosuljicama?

Evidentirano

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #14 : 12. Lipanj 2010, 08:02:11 »

te gusane kosuljice su rijesenje samo kad se motor zeli prodati nekome-na brzaka...... :mrgreen:

Druga stvar je...sa klip a pogotovo prstenovi nisu kompatibilni sa gusom..jer su predvidjeni za cilindre presvucene nikalsilom....te se u gusanoj kosuljici puno brze trose....Cilindar sa takvom kosuljicom se nikako ne moze hladiti bolje...jer su trenja puno veca....a i sam materijal puno teze odvodi toplinu....Takav cilindar se teze zagrijava...ali se i teze hladi...Upotrebom takve kosuljice vise ne dolazi u obzir upotreba mjesavina od 2%....a da ne pricamo o toleranciji iste...te toplinskoj diletaciji klipa....a i savrsenom poklapanju svih kanala..sa kanalima u cilindru....Uglavnom....kosuljica u moderan 2 t stroj ? Ne hvala... :wink:

Btw...gubitci su i puno veci....pogotovo ako se ne ispostuju uvjeti navedeni predzadnjoj recenici....
Evidentirano
O&G Team

spenki

• *
« Odgovori #15 : 12. Lipanj 2010, 15:59:43 »

Odluka je donesena, cilindar se salje na nikasiliranje u njemacku, novi asso werke klip s karikama, set brtvi.. crankshaft ide na reparaturu takodjer za svaki slucaj.
Evidentirano

fico_199

• **
« Odgovori #16 : 12. Lipanj 2010, 16:33:52 »

kolko bude to trajalo ?  :mrgreen:
Evidentirano

spenki

• *
« Odgovori #17 : 12. Lipanj 2010, 17:08:21 »

a na ebay.de kazu da cim stigne stari cilindar salju novi vec spreman tako da oko mjesec dana
Evidentirano

Veki051

• **
« Odgovori #18 : 12. Lipanj 2010, 20:13:08 »

Odluka je donesena, cilindar se salje na nikasiliranje u njemacku, novi asso werke klip s karikama, set brtvi.. crankshaft ide na reparaturu takodjer za svaki slucaj.

koliko će te sve ispast?ja sam isto to radio u moto staru...
Evidentirano
biRRa moto tim

spenki

• *
« Odgovori #19 : 12. Lipanj 2010, 22:51:21 »

ako mi ne opale carinu 2200 ako opale 3000kn na novo nikasiliran cilindar + asso klip s karikama + set brtvi
Evidentirano

Veki051

• **
« Odgovori #20 : 13. Lipanj 2010, 02:22:30 »

mene je kompletna generakla znači cilindar nikasiliran,klip vertex,klipnjača+uprešavanje klipnjače,sve brtve mašine,semerinzi i ležajevi izašla oko 450-500eur....mislim da bi te čak u moto staru manje izašlo...
Evidentirano
biRRa moto tim

yatasaki

• **
  • Vozi: kr1s zeleni,kr1s crveni, kx500, tuareg rally 125,
« Odgovori #21 : 13. Lipanj 2010, 08:36:38 »

na tuaregu imam gusanu košuljicu već 5 godina..doduše kanale sam prilagodio sam..prsteni se (još) nisu potrošili jer su najvjerovatnije kompatibilni s takvom košuljicom

s kawom sam imao drugi problem (isto gusani cilindri) a to je sam u 4. i naviše brzini kod razvlačenja na pravcima morao dodavat gas postepeno inače bi počeo stezat..krajnja brzina je ista ko i s nikasil cilindrima ali se do te brzine sporije dolazi

piksa će te doć oko 800 kn

osobno sam za nikasil

Evidentirano
jednostavno je genijalno

Angie

• Vozi: Aprilia RS125 '06 i Tomos A3S '89
« Odgovori #22 : 06. Srpanj 2010, 08:00:52 »

Nikasil,nikasil i po treči put nikasil.
Gus pikse su u biti fušarenja sa diplomom Fuš Sveučilišta u Velikoj Fušni.

Meni stoke sa njemačkog eBaya nisu ni odgovorili  :?
Iskreno,retardirani su,imam 100% pozitivan feedback,45 kupnji, i njima je problem odg na jedan mejl a trebalo bi im 5 minuta.

Sad moj cyl ide u italiju na nikasiliranje uz 53.98 Asso werke kovani klip sa grafitnom presvlakom i ravnim čelom,koji će se super druškat sa VHM glavom cilindra za klip ravnog čela.
Još je tu prox klipnjača i novi ležajevi.

Mal mi je muka od šarafanja više,hoću se i vozit malo,al problem su novci...sam sam kupio svoj motor,sam ga uzdržavam  :wink:

EDIT:Sad bar moš reč da imaš širene kanale
  :mrgreen:
Evidentirano
Prodajem:većinu dijelova mašine za Apriliu RS125 Rotax 122,nešto estetike.

Yo dude he just called you "Aprilijaš"...Oh hell no,hold my zacvikani cilindar while i pokušam reparirat donji igličasti and my selektor brzina!

H@k

• **
  • Vozi: Beverly 200
« Odgovori #23 : 02. Listopad 2010, 22:13:38 »

Samo nemoj radit posal djelomicno... Ja san se dva puta opeka tako... npr. da kupis samo klip a cilindar ne diras itd... Uvik bi mi trajalo po 2-3 k km i zaribalo ponovo...

Napravi pravu generalku i vozit ces dugo inace ove druge solucije su samo privremene...
Evidentirano

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #24 : 02. Listopad 2010, 22:16:45 »

Samo nemoj radit posal djelomicno... Ja san se dva puta opeka tako... npr. da kupis samo klip a cilindar ne diras itd... Uvik bi mi trajalo po 2-3 k km i zaribalo ponovo...

Napravi pravu generalku i vozit ces dugo inace ove druge solucije su samo privremene...
tvoj td nema nikalsiran cilindar...mozes ga komotno brusiti.... :mrgreen:
Evidentirano
O&G Team

H@k

• **
  • Vozi: Beverly 200
« Odgovori #25 : 03. Listopad 2010, 13:00:10 »

tvoj td nema nikalsiran cilindar...mozes ga komotno brusiti.... :mrgreen:

jep... samo san ga tio savjetovat da ne radi posal djelomicno...
Evidentirano
 Str: 1 2 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.117 sekundi uz 16 upita.